Registruj se

Učite engleski jezik uz zanimljive lekcije i vežbanja. Da biste proverili vaše odgovore, ulogujte se.  REGISTRACIJA

 • Kako razlikovati Present Simple i Present Continuous
 • Igre za učenje engleskog (Koliko je sati?)
 • Kako odrediti nivo poznavanja jezika
 • Nedoumice u engleskom jeziku (treći deo)
 • Plan rada za nastavnike engleskog jezika
 • Testovi engleskog jezika
 • Talk (collocations)
 • Časovi engleskog jezika preko skajpa
 • Nedoumice u engleskom jeziku (drugi deo)
 • Kako pisati engleske reči u srpskom jeziku
 • Učenje engleskog jezika uz igru (Puzzle Game)
 • English Lane 2.0
 • Web Top 50 - English Lane
 • O Božiću i Novoj godini u Britaniji
 • Nedoumice u engleskom jeziku (prvi deo)
 • Učenje stranih jezika - Rosetta Stone
 • Pisanje naslova na engleskom
 • Učenje engleskog jezika uz muziku
 • Osvojite online kurs engleskog jezika
 • Četiri jezičke veštine
 • Fun facts about English language
 • Rečnici engleskog jezika
 • Idioms (names, countries, nationalities)
 • Korisni sajtovi za profesore engleskog jezika
 • Have they gone bananas? (Idioms in English language)
 • Affect Vs Effect; Economic Vs Economical...
 • Sajt Livemocha - učenje jezika preko interneta
 • Sajt Dictionary.com

Jedna od najčešćih dilema koju imaju mnogi koji počinju da uče engleski jezik je kako da razlikuju Present Simple i Present Continuous. Naime, oba vremena u engleskom jeziku pokazuju radnju koja se dogodila u sadašnjosti, i na srpski se ova prevode u prezentu, ali u engleskom ipak ima razlike kada se koristi jedno, a kada drugo vreme. Osim razlika u upotrebi, postoje i razlike u gradjenju ova dva vremena. Engleski jezik - sadašnja vremena

Razlike u upotrebi vremena Present Simple i Present Continuous

Present Simple se koristi da iskažemo navike, karakterstike, činjenice i mišljenje, a takođe se koristi i za radnju koja se ponavlja u sadašnjosti. Šta to znači? Ukoliko želite da kažete da se nešto dešava redovno (svakog dana, svake nedelje, svake godine...) upotrebite Present Simple. Evo i nekoliko primera koji će bolje ilustrovati svaku od ovih upotreba:

She drinks coffee after breakfast. (Ovo se moze opisati kao njena navika ili radnja koja se ponavlja svakog dana.)

They have a beautiful house. (Ovo se moze definisati kao činjenica.)

Present Continuous se koristi za radnju koja se dešava u trenutku govora i za radnju koja traje u sadašnjosti. Ovo vreme se može koristiti i da iskažemo lični plan i u tom slučaju pokazuje budućnost. Primeri za ove upotrebe su sledeći:

I am working in the garden. (Ta osoba radi u bašti baš tada kada izgovara tu rečenicu, ne svaki dan, ne svako jutro, već tada u tom trenutku.)

They are repairing the road in front of our house. (Ova radnja traje u sadašnjosti.)

We are going to the cinema this evening. (Ovo je lični plan i pokazuje buducnost, radnja ne traje u trenutku govora, već će se dogoditi te večeri.)

Razlike u građenju sadašnjih vremena u engleskom jeziku

Prva razlika je pomoćni glagol koji se koristi za građenje sadašnjih vremena. Za Present Simple se koristi pomoćni glagol to do, i to oblici do (za I, you, we, they) i does (za he, she, it). Oblici do i does se koriste u upitnim i odričnim rečenicama, dok se u potvrdnim rečenicama ne koristi pomoćni glagol kada se upotrebljava vreme Present Simple.

He speaks English and French.

Does he speak English and French?

He doesn’t speak English and French.

S druge strane, glagol to be je pomoćni glagol koji se koristi za Present Continuous. Oblici ovog glagola su am (za I), is (za he, she, it) i are (za we, you, they), i oni se koriste u potvrdnim, upitnim i odričnim rečenicama.

They are watching TV.

Are they watching TV?

They aren’t watching TV.

Osim pomoćnih glagola, postoje razlike i prilikom dodavanja nastavaka. Za Present Simple koristi se nastavak –s ili –es i to samo u potvrdnim rečenicama u slučaju da je u rečenici upotrebljeno treće lice jednine (he, she, it).

Za Present Continuous nastavak koji se koristi je –ing i on se koristi u svim rečenicama (potvrdne, upitne i odrične) i uz sva lica. Dakle kad god je potrebno upotrebiti Present Continuous uvek će se dodavati nastavak –ing na glagol.

Vežbanja: 

Present Simple - Vežbanja

Present Simple 1 (Vežbanja)

 

Present Continuous - Vežbanja

 

Present Simple and Present Continuous (Vežbanja)

Present Simple and Present Continuous (Vežbanja2)

 

Read More

Ova igra je predviđena za decu koja su treći ili četvrti razred, jer se u tom uzrastu uči oblast vreme na časovima engVreme na engleskom, koliko je satileskog jezika. Deca tada uče kako se na engleskom pita koliko je sati, i kako se odgovara.

Više o tome kako se na engleskom kaže “Koliko je sati?” i koji su mogući odgovori pogledajte u lekciji: Reči i izrazi u engleskom (Vreme)

Prvo odštampajte sat, sliku možete preuzeti ovde. Zatim isecite sat i pričvrstite kazaljke, kao što je prikazano na slici. Na ovaj način napravićete sat sa kazaljkama koje se lako mogu okretati. 

Igra se može igrati u parovima ili u grupi, tako što jedan učenik drži sat i postavlja pitanja ostalima. Postavite kazaljke na određene brojeve, i pitajte “What’s the time?”

Vreme na engleskom, koliko je sati

 

Read More

Odrediti nivo poznavanja jezika je neophodno iz više razloga. Pre svega, prilikom konkurisanja na određena radna mesta ili prilikom konkurisanja za stipendije za studiranje u inostranstvu potrebno je na naznačite koliko dobro poznajete određeni strani jezik. Ucenje stranih jezika

Dakle nije dovoljno napisati: „Poznavanje stranih jezika – engleski”, već je potrebno napisati i nivo poznavanja stranog jezika, kao što su početni, srednji, napredni, konverzacijski, ili možete koristiti oznake A1, A2, B1, B2…

Odredite nivo poznavanja jezika

Da biste odredili nivo poznavanja jezika potrebno je uradite test. Ovakvi testovi obuhvataju od najlakših pitanja na koja ćete lako odgovoriti ako ste na početnom ili srednjem nivou, do onih težih koja možete uraditi ako bolje poznajte određeni jezik. Na osnovu rezultata testa, dobijate procenu u kojoj meri poznajete određeni strani jezik.

Kada je u pitanju engleski jezik, postoji nekoliko testova engleskog jezika koji vam mogu pomoći da odredite nivo poznavanja engleskog jezika. Svi ovi testovi su onlajn testovi, i možete ih uraditi sa vašeg računara. Imajte u vidu da će vam biti potrebno da izdvojite određeno vreme da uradite test, jer ovakvi testovi obično imaju bar 50 pitanja, a većina i više. Dakle odvojte bar pola sata za jedan ovakav test, budite koncentrisani i probajte da odgovorite na što veći broj pitanja.

English Placement Test

Test your English - Adult Learners (Cambridge)

Test your English - Business English (Cambridge)

The Cambridge English Placement Test (Cambridge)

Placement Tests (Macmillan)

Online English Language Self-Placement Test (University of Washington)

Osim testova poznavanja engleskog jezika, postoje testovi i za ostale strane jezike. Ovde ćemo navesti nekoliko primera onlajn testova stranih jezika.

Francuski jezik - French Placement Test

Italijanksi jezik - Italian Placement Test

Španski jezik - Spanish Placement Test

Uz rezultate testa, najbolje je konsultovati se sa profesorom stranog jezika koji želite da učite da biste dobili detaljnu procenu vašeg znanja i savet kako da krenete sa usavršavanjem stranog jezika.

Kada odredite nivo poznavanja određenog stranog jezika, moći ćete da krenete sa usavršavanjem tako što ćete uzeti literarturu predviđenu za taj nivo.

Često se dešava da neko ko želi da uči strani jezik, pita za preporuku po pitanju koji udžbenik da koristi, koji je najbolji, ali zapravo je tako nešto nemoguće reći ukoliko ne znate koliko dobro poznajete strani jezik. Učenje stranog jezika će biti zaista teško ako učite iz knjige koja nije predviđena za vaš nivo poznavanja jezika.

 

Read More

PROGRAMME ili PROGRAM Clanak o nedoumicama u engleskom jeziku

Kada je ova reč u funkciji imenice, u američkom engleskom se koristi reč program, a u engleskom programme. I missed the television program last night (američki engleski), I missed the television programme last night (britanski engleski).

U slučaju da je reč program u funkciji glagola, isto se piše i u američkom i britanskom engleskom. Međutim, i ovde postoji razlika. Kada se dodaje nastavak na ovaj glagol u britanskom engleskom se duplira slovo m.

The computer is programmed to start working at noon. (britanksi engleski)

The computer is programed to start working at noon. (američki engleski)

QUIT, QUIET ili QUITE

Quit je glagol i znači napustiti, prestati (He quit playing basketball two years ago.).

Quiet je pridev koji znači tiho. Ova reč takođe može biti i imenica. (It was a quiet evening.).

Quite je prilog koji znači sasvim (This is quite a different problem.).

POLICE IS ili POLICE ARE

Police je imenica koja ima isti oblik za jedninu i množinu, a glagol se upotrebljava kao da je oblik množine. Dakle pogrešno je reći Police is arresting the man, već je pravilno reći Police are arresting the man.

ROW ili RAW

Row je imenica koja znači red (They sat in the last row.).

Raw je pridev koji znači sirov (Raw materials have been used in the production process.).

E-MAIL ili EMAIL

Smatra se da su obe ove reči skraćeni oblik za pojam electronic mail, odnosno elektronsku poštu. Iako se obe reči koriste za isti pojam, upotreba ove reč bez crtice, email, je znatno češća u engleskom. Mnogi rečnici navode i jednu i drugu reč kao tačno napisanu.

OFFLINE ili OFF-LINE / ONLINE ili ON-LINE

Iako su se reči off-line i on-line ranije koristile, i danas su praviline, retko gde ćete videti ove pojmove ovako napisane. Danas se ove reči uglavnom koriste bez crtice, offline i online. Rečnici kao što su Oxford i Merriam Webster takođe preporučuju upotrebu ovih pojmova bez crtice.

EVERYDAY ili EVERY DAY

Everyday je pridev koji znači običan, svakodnevni, uobičajeni (He is wearing his everyday clothes.). Ove reč se uvek piše kao jedna reč kada je u funkciji prideva i opisuje neku imenicu.

Every day je prilog za vreme i znači svaki dan (I go to work every day.). U ovom značenju se izraz every day uvek piše odvojeno, kao every week, every year

HIGH SCHOOL ili HIGH-SCHOOL

Ova reč se uvek piše bez crtice, bilo da je u funkciji imenice ili prideva.

They have graduated from high school five years ago.

They are going to receive their high school diplomas on Monday.

LOG IN / LOGIN / LOG-IN

Log in je glagol koji znači prijaviti se (Use your username and password to log in.). Ponekad ćete videti primere ovog glagola sa crticon (Please, log-in first.) ali glago bez crtice se mnogo češće koristi.

Login je reč koja je u funkciji imenice ili prideva (Please provide your login data.)

WHY / WAY

Why najčešće znači zašto (Why did you leave so early?).

Way je imenica koja može da znači put, način, metod… (There are two ways to approach this issue.)

Slične teme:

Nedoumice u engleskom jeziku (prvi deo)

Nedoumice u engleskom jeziku (drugi deo)

Read More

U ovom članku nalazi se link sa koga možete besplatno preuzeti operativni plan rada za nastavnike engleskog jezika. Plan rada je napravljen za plan i program predviđen za osnovu školu, ali uz manje ispravke mogu ga korisiti i nastavnici u srednjim školama.

Popunjavanje operatinog plana rada je pojednostavljeno jer je obrazac napravljen kao “template file” što Vam omogućava da izaberete opcije u kolonama tip časa, oblik rada, metod rada, mesto rada i nastavna sredstva i inovacije. Umesto da sami unosite podatke, dovoljno je da izaberete jednu ili dve od ponuđenih opcija. Vama preostaje samo da unesete podatke u kolonu redni broj, naziv nastavne jedinice i korelacije sa ostalim predmetima.

Pogledajte na slikama kako izgleda plan rada i biranje ponuđenih opcija:

 


Prezmite plan ovde:

http://bit.ly/1ht03dq

Kliknite na link i sačuvajte fajl.

Read More

Prilikom konkurisanja za neku stipendiju ili posao u inostranstvu, velika je verovatnoća da ćete polagati neki od internacionalnih testova poznavanja engleskog jezika. Cilj ovih testova je da se utvrdi vaš nivo poznavanja jezika i da li je taj nivo dovoljan za stipendiju ili posao za koji konkurišete.

Postoji više vrsta testova u zavinosti od zemlje ili vrste posla za koji ste se prijavili:

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Ovo je standardizovani test koji najćešće koriste akademske institucije u Americi, zatim Kanadi i Australiji, i još po nekim zemljama. Test traje četiri sata i podeljen je na četiri dela tako da testira sve jezičke veštine. Fokus testa je jezik koji se koristi u akademske svrhe.

Cambridge English Language Assessment

Ovo je najveća evropska agencija organizacija koja organizuje razne vrste testova za one koji uče engleski jezik. Postoje testovi opšteg engleskog (KET, PET, FCE, CAE, CPE), testovi engleskog za učenike, testovi poslovnog engleskog (BEC, BULSTS), testovi engleskog za pravnike (ILEC), engleskog za akademske svrhe (IELTS) i testovi engleskog za mlađe polanike uzrasta od 7 do 12 godina (YLE).

PLC (Pearson Language Tests)

Ovaj test namenjen onima kojima engleski jezik nije maternji jezik ime takođe ima odvojene testove za akademski engleski, opšti engleski i engleski za mlađe polaznike. Koristi se na nekoliko univerziteta u Britaniji, zatim u Španiji, Francuskoj i Kini. 

Read More

Let’s talk TALK.  Here is the list of some of the most frequently used collocations with the word talk.

Small talk – casual conversation

Trash talk – insulting comments that are made especially to an opponent in a contest or a game

Double-talk – language that appears to be earnest and meaningful but in fact is a mixture of sense and nonsense and often is deliberately ambiguous

Heart to heart talk – intimate and personal conversation

Sweet talk – to praise someone especially in order to persuade them to do something

Pep talk – to talk in order to make someone feel more courageous or enthusiastic

Talk big – talk boastfully or overconfidently

Talk sense – rational, logical, or sensible thoughts

Talk sense (into) – persuade (someone) to behave more sensibly

Talk business – to discuss important matters

Money talks – money gives one power and influence to help get things done or get one's own way.

Talk turkey – to speak frankly or bluntly

Read More

Sa razvojem interneta više ne morate ići u kupovinu i satima tražiti neku stvari, ili čekati u redovima da platite račune. Nema potrebe da kupujete novine da biste pročitali najnovije vesti ili da čekate kraj dnevnika da biste čuli kakvo će vreme biti naredne nedelje. Sve ovo možete obaviti od kuće sa vašeg računara. Isto tako, više nema razloga da menjate nekoliko prevoza da biste otišli na čas engleskog jezika. Dovoljno je da imate računar, internet i nalog na skajpu i spremni ste za vaš čas englesko g preko skajpa. 

Skajp je program za komunikaciju preko interneta. Ovaj program možete bespatno preuzeti i instalirati na vaš računar. Na ovaj način, omogućena je  komunikacija između vas i nastavnika. Možete izabrati video ili audio komunikaciju.

Na času preko skajpa dobijate vežbanja od nastavnika koja zajedno radite, možete se pripremati za kontrolni, dobiti pomoć u pisanju domaćih zadataka ili jednostavno usavršavati engleski jezik kroz konverzaciju.

Prednosti časova engleskog jezika preko skajpa

Časovi od kuće – Jedna od najvećih prednosti je to što časove možete imati od kuće, kancelarije, u bilo kom gradu ili zemlji da se nalazite, i u bilo koje vreme. Osim toga, ovakvi časovi vam štede vreme, jer čim uključite računar spremni ste za čas.

Raznovrsnost – S obzirom da se časovi preko skajpa odvijaju od kuće, možete izabrati nastavnika iz bilo kog grada, ili iz bilo koje zemlje. To vam pruža mnogo više mogućnosti da stupite u kontakt sa nastavnikom koji vam najviše odgovara.

Multimedijalni časovi – Časovi preko skajpa omogućavaju da se koriste razna mulitmeijalna sredstava kojima možete pristupiti sa vašeg računara. Ne morate više koristiti samo knjige za učenje jezika, jer uz pristup internetu imate pristup mnogo većem broju raznovrsnih lekcija i vežbanja, raznim softverima za učenje jezika. Moguće je koristiti muziku, video zapis, fotografije, tabele, kvizove…

Mogućnost da snimite lekciju – Na skajpu postoji mogućnost da snimite razgovor, prema tome možete da snimite lekciju i da je zatim preslušate kada budete obnavljali gradivo.

Read More

BUY, BY, BYE

Buy je glagol koji znači kupiti (I buy bread and milk every day.).

By je predlog ili prilog, koji može imati razna značenja u zavisnosti od kontekst. Često se koristi u pasivu (The window was broken by Jim.).

Bye je pozdrav, skraćeno od goodbye. (See you tomorrow. Bye!).

NO ONE ili NOONE

No one je tacno napisana reci (When I called, no one answered.) Imajući u vidu pravilo pravilo po kom su reči koje su se nekada pisale odvojeno, kao što su some one, no body, any thing, vremenom postale složenice (someone, nobody, anything), u nekim člancima ćete primetiti noone napisano kao jedna reč. Medjutim, pravilno je jedino no one.

e.g. / i.e.

Obe ove skraćenice se koriste u engleskom a potiču iz latinskog jezika. Skraćenica e.g. (exempli gratia) znači na primer (for example). Skraćenica i.e. (id est) znači to jest (that is).

TOO ili TO

To može biti u funkciji predloga ili je deo infinitiva (He brought the cake to you. He loves to sing.) Too je predlog, koji često stoji na kraju rečenice, i može se prevesti takođe (Are they coming too?).

WHO ili WHOM

Ovo su upitne reči, a razlika je što who koristimo da pitamo za subjekat rečenice (Who was late this morning?), i prevod je ko, a whom koristimo kada pitamo za objekat rečenice (Whom did you tell?), gde whom prevodimo kome. Međutim, u savremenom engleskom jeziku, whom se retko kada koristim. Umesto toga, koristi se who u oba ova slučaja (Who is your friend? Who do you wish to speak to?).

NOISY ili NOSY

Obe ove reči su pridevi, noisy znači glasno (The pub was too crowded and noisy.) a nosy opisuje osobu koja je previše radoznala, njuškalo (You don’t have to know where he is going. Don’t be so nosy.).

PRICE ili PRIZE

Price se prevodi kao cena (What’s the price of that dress?), a prize nagrada (She won the first prize on the school competition.).

BREATH ili BREATHE

Breath je imenica, i znači uzdah, dah (He took a breath and jumped into the pool.). Breathe je glagol koji znači disati (He breathed out heavily.).

LOSE ili LOOSE

 Lose
je uglavnom u funkciji glagola i znači izgubiti (My friend always loses her keys). Loose je najčešće pridev ili prilog i znači labavo, klimavo, mada ponekad može biti i imenica ili glagol (The rope was tied in a loose knot.). 

LATER ili LATTER

Later se koristi kada se govori o vremenu i prevodi se kasnije (I will read the article later, I’m busy now.) Latter se koristi kao pridev i može imati razna značenja u zavisnosti od konteksta. Najčešće se prevodi kao drugi, kasniji, nedavni (The event happened in the latter half of 1984.)

DESERT ili DESSERT

Dessert je imenica koja znači dezert, poslastica (They ate a chocolate dessert after lunch).
Desert može biti glagol, sa značenjem napustiti (This town was deserted years ago.) U slučaju da je u funkciji imenice, ova reč znači pustinja (A desert is a dry, often sandy region with little rainfall.)

Slične teme:

Nedoumice u engleskom jeziku (prvi deo)

Nedoumice u engleskom jeziku (treći deo)

 

Read More

Danas postoji sve više reči koje se koriste u srpskom jeziku, a preuzete su iz drugih jezika, a naročito iz engleskog. Neke reči se zaista nepotrebno preuzimaju a zamenjuju reči koje vec postoje. Na primer, zašto reći ivent ako postoji reč događaj, ili šoping umesto kupovina.

Postoje reči koje se opravdano preuzimaju iz engleskog jer u srpkom ne postoji odgovarajuća reč za neki pojam, kao na primer internet, sajt, program... Ovakve reči su se već „odomaćile” u sprkom jeziku, pa ne postoji dilema kako se one pišu. Međutim, nije to slučaj sa svim rečima koje su preuzete iz engleskog jezika. Verovatno ste se nekada zapitali da li napisati offline ili oflajn, skype ili skajp. Jos veći problem nastaje ako reč morate upotrebiti u nekom drugom padežu. Status je objavljen na facebooku,  facebook-u ili fejsbuku. Iako ćete često izgovoriti takve reči a da i ne obratite pažnju na njih, kada budete u situaciju da tako nešto napišete doći ćete u dilemu.

Postoje oni koji smatraju da takve reci treba pisati onako kako se pišu u jeziku iz kog se preuzimaju. Na primer: na website (-u) je objavljena vest... poznati glumac se oglasio na twitter-u... bookmark-ujte stranicu... like-ujte njen status na facebook-u... gledao sam emisiju na discoveryiju… 

Kako vam izgledaju ovi primeri? Ovo bas i ne izgleda kao srpski jezik, zar ne? A pogledajte i primer na slici:

 

Da li pratite „Očajne domaćice” na Fox Life-u, Fox Lifeu ili Foks lajfu?

Prilikom preuzimanja stranih reči može se korisiti pravilo transkripcije. U tom slučaju, određenu reč ćemo pisati onako kako se ona čita: epl, gugl, jahu, daunloud, oflajn, onlajn, imejl, (veb)sajt, čet, atačment, skajp, fejsbuk, tviter, lajk 

Read More

Ova igra je odlična za proveru gramatičkih pravila u rečeničnim konstrukcijama.
Uputstvo: Napravite kartice tako što ćete svaki deo rečenice odštampati (ili napisati) na posebnoj kartici. Ovako izgleda primer kartica (u pitanju je glagol to be u sadašnjem vremenu).

       

Ovu igru možete organizovati u grupama od tri do pet učenika ili učenici mogu raditi individualno. Svakoj grupi, odnosno učeniku, podelite dovoljan broj kartica. Zatim zadajte zadatak (npr. Napravite potvrdne rečenice. Napravite upitne rečenice. Upotrebite jedan pridev u rečenici. ...) Ograničite vreme na jedan ili dva minuta za svaki zadatak, i posle tog vremena proverite.


Read More

 Dobro došli na sajt English Lane 2.0! Od sada možete koristiti veb sajt u novom izdanju. 

Poboljšana je brzina, odzivnost, a uz novi izgled tu su i par novina.


-  Pretraga: Koristite opciju za jednostavno pretraživanje tako što ćete ukucajti pojam u pretrazivač i dobićete spisak svih članaka koji su u vezi sa tim pojmom.


- Forum: Na forumu možete postaviti sva pitanja koja vas interesuju vezano za učenje engleskog jezika, nedoumice, pokretati zanimljive teme kao i priključiti se diskusijama sa drugim članovima. Svi članovi koji su se već registrovali na sajt English Lane sa istim podacima mogu pristupiti forumu. Registracija na sajtu English Lane je, osim za pristup forumu, neophodna i da biste imali pristup rešenjima svih vežbanja koja su objavljena na sajtu.


Pratite i dalje sajt English Lane, družite se na forumu i očekujte još novih funkcija u budućnosti. Želimo vam puno uspeha u učenju engleskog jezika.

Read More

Na sajtu pcpress.rs počelo je glasanje za najbolji sajt u prethodnoj godini. Sajt posvećen učenju engleskog jezika – English Lane, ušao je u konkurenciju! Posetite njihov sajt i glasajte za sajt English Lane: http://pcpress.rs/web-top-50-glasanje-pocelo/

Read More

S obzirom da je vreme božićni i novogodišnji praznici pročitajte zanimljivosti o tome kako se Božić i Nova godina proslavaljaju u Britaniji.

Christmas (Božić)

U Britaniji se Božić proslavlja 25-og decembra i to je najpopularniji praznik u ovoj zemlji. Ovaj praznik se uglavnom provodi u krugu porodice i prijatelja a na sam dan Božića razmenjuju se pokloni.

Christmas tree (Novogodišnja jelka)

Tradicija ukrašavanja posebnih ukrasa za vreme Božića počinje još u petnaestom veku, dok upotreba jelki i proizvodnja novogodišnjih ukrasa počinje u devetnaestom veku. Sam naziv u engleskom Christmas tree je preuzet iz nemačkoj jezika. Danas postoje ukrasi u raznim oblicima i bojama, a popularne su i lampice (Christmas lights) i ukrasne trake. Tradicionalne boje su zelena i crvena, a osim njih često se koriste i zlatna, srebrna i bela.

Christmas carols

Ovo su božićne pesme koje se pevaju u vreme praznika, a najčešće veče pred Bošić. Neke od najpozanatijih pesama su: Silent Night, We Wish You a Merry Christmas, Jingle Bells, Let It Snow, Santa Claus Is Coming to Town...

New Year

Doček Nove godine se obično proslavlja ili u krugu porodice ili na proslavama na otvorenom, u klubovima... Hiljade ljudi se svake godine okuplja kod sata Big Ben da gleda novogodišnji vatromet koji se prenosi i na nacionalnoj televiziji. Proslava se nastavlja prvog dana nove godine kada se održava novogdišnja parada.

New Year's resolutions

Kako se godina završava i bliži se početak nove ljudi donose planove i odluke za narednu godinu. Ljudi odlučuju da u narednoj godini nešto promene na bolje, postaljvaju sebi neke određene ciljeve... Neke od najpopularnijih novogodišnjih odluka su: izgubiti kilograme, redovno vežbati, hraniti se zdravo, naučiti neku novu veštinu, štedeti novac...

Santa Claus

Deda Mraz (Santa Claus ili Father Christmas) je deo mita iz hrišćanske i evropske tradicije. Prema verovanju, na Badnje veče on na svojim sankama koje vuku irvasi obilazi kuće i deci donosi poklone.

Food

Božićna večera (Christmas dinner) je glavni obrok za vreme božićnih praznika i postavlja se sredinom dana (25-og decembra). Običaj je da se za božićnu večeru jede pečena ćurka ili guska sa povrćem, božićni puding…

Read More

FEW / LITTLE ili A FEW / A LITTLE

Few, Little – malo, nedovoljno
He is very busy with his job. He has little time for going out.
Erica doesn’t like working for a new company. She has few friends there.

A little, A few – malo, ali dovoljno
I have a little time so we can have a coffee.
She loves living in this part of the town because she has a few friends here
.

THAN ili THEN

Than se koristi kao predlog kod poređenja i prevodi se nego, od. – He is younger than his brother.
Then
je prilog koji se najčešće prevodi kao onda. – He typed the text, and then he printed it. See you in two hours then.

THIS (THESE) ili THAT (THOSE)

This (these) i that (those) su pokazne zamenice u engleskom jeziku. This se koristi ispred imenica koje su blizu onoga ko govori (this table – ovaj sto). That se koristi ispred imenica koje su daleko od onoga ko govori (that table – onaj sto). This i that se koriste uz imenice u jednini, a these i those uz imenice u množini.

A ili AN

Neodređeni clan A (AN) se koristi ispred imenica u jednini. A se koristi ispred imenica koje počinju suglasnikom (a car, a train, a fridge…). An se koristi ispred imenica koje počinju samoglasnikom (an apple, an orange, an eye…).

CENTRE ili CENTER

Razlika između ove dve reči je sto se centre koristi u britanskom engleskom a center u američkom engleskom. Slični primeri su: metre / meter, theatre / theater. Više o razlikama u britanskom i američkom engleskom pogledajte ovde.

LIKE

Najčešći problem je da li ovu reč prevesti: svidjati se, voleti ili kao. U prvom slučaju like je glagol (She likes coffee. – Ona voli kafu.) a u drugom slučaju je predlog (I have trainers like yours. – Imam patike kao tvoje.) ili veznik (He felt like he was going to die.) Osim toga like može biti i pridev (We responded in like manner.) ili imenica (He despises misers and their like).

MAYBE ili MAY BE

Maybe je prilog koji znaci možda (sinonim – perhaps). May modalni glagol označava mogućnost (He may be late).

BUSINESS ili BUSYNESS

Business (person’s regular occupation, profession, or trade) najčesšće prevodimo kao posao.
Busyness (the state of being busy), imenicu izvedenu od prideva busy (zauzet), možemo prevesti kao zauzetost.

YOUR ili YOU’RE

Your je prisvojni pridev koji prevodimo tvoj ili vaš (Your suitcase will be brought to your room.) Ako niste sigurni da li je u pitanju prisvojni pridev probajte da zamenite your sa my.
You’re
je skraćeni oblik od you are koji prevodimo ti si ili vi ste (You’re very intelligent.)

THEIR, THEY’RE, THERE ili THREE

Their je prisvojni pridev koji prevodimo njihov, njihova… (We went to their cottage last summer.) Ako niste sigurni da li je u pitanju prisvojni pridev probajte da zamenite their sa our.
They’re
je skraćeni oblik od they are koji prevodimo oni su. (They’re at the post office.)
There
je uglavnom u funkciji priloga za mesto i prevodi se tamo (We went to England and stayed there for two weeks.) Ako niste sigurni da je u pitanju prilog there zamenite there sa here.
Three
je broj tri na engleskom (3 = three).

Slične teme:

Nedoumice u engleskom jeziku (drugi deo)

Nedoumice u engleskom jeziku (treći deo)

Read More

Rosetta Stone je jedan od najsavremnijih i najzanimljivijih softvera za učenje stranih jezika. Njihov glavna ideja je da učenje stranog jezika treba da bude lako, efikasno i zabavno. Ovo se postiže učenjem u prirodnom okruženju, bez monotonih gramatičkih vežbanja, prevođenja ili učenja liste nepoznatih reči.
Njihov metod za učenje stranog jezika imitira usvajanje maternjeg jezika kao najefikasnijeg načina za učenje jezika. Kroz interaktivne vežbe usvajate jezik postepeno, i napredujete od jednostanijih vežbanja ka težim.
Još jedna od velikih prednosti je što Rosetta Stone poseduje softver za prepoznavanje govora, i na taj način čak i izgovor možete vežbati samostalno preko Vašeg računara. Za sve vežbe odmah dobijate povratnu informaciju, pa možete odmah videti u kojim se oblastima bolje snalazite, a šta je potrebno dodatno provežbati.
Rosetta Stone trentuno nudi kurseve za 21 jezik, između kojih su engleski (britanski i američki), francuski, japanski, italjianski, ruski, nemački, švedski, španski, itd.

Više o softveru Rosetta Stone pogledajte na njihovom znaničnom sajtu:

http://www.rosettastone.eu/

Read More

Kod pisanja naslova na engleskom jeziku (pesme, filmovi, članci, knjige…) postoji nekoliko pravila. Velikim slovom pišu se prva i poslednja reč, kao i sve imenice, pridevi, glagoli, prilozi, zamenice u naslovu. Osim toga, velikim slovom pišu se i veznici i predlozi sa više od pet slova (because, before, through, unless...). Malim slovom u naslovu se pišu:

1. veznici (manje od pet slova) – and, but, or…

2. predlozi (manje od pet slova)  – over, in, on…

3. članovi (osim kada je prva reč u naslovu) – a, an, the

4. to koje prethodi infinitivu (osim kada je prva reč u naslovu) - to make

Read More

engleski_uz_muzikuUčenje engleskog jezika, ili nekog drugog stranog jezika, uz muziku je izuzetno zabavan način za učenje jezika. Slušajući muziku koju volite možete učiti strani jezik.

Prednosti: mogućnost da učite na interesantan način, bez dosadnih pravila i gramatičkih vežbanja. Ovaj način je naročito pogodan za učenje novih reči i izraza, ali je moguće i utvrđivanje gramatičkih pravila. Još jedna pogodnost je to što imate ogroman izbor muzike na engleskom jeziku. 

Kako učiti: za samostalan rad dok slušate muziku obratite pažnju na tekst pesme i pokušajte da sami zapišete tekst. Pošto odslušate pesmu (nekada je potrebno preslušati pesmu više puta), možete raditi vežbanja u kojima imate pred sobom tekst u kome su izostavljene neke reči ili izrazi, a vaš zadatak je da dopišete ono što je izostavljeno. Nakon toga možete odgovarati na pitanja u vezi sa tekstom pesme, popunjavati ukrštenice, upotrebljavati reči u rečenicama...

Ispod možete pogledati vežbanja za učenje engleskog jezika uz muziku koja postoje na ovom sajtu:

Engleski uz muziku (You're beautiful)
Engleski uz muziku (Counting Stars)
Listening (Taylor Swift - Ours)
Pridevi (Adjectives - "Lenka - Everything At Once")

Tenses Revision (pesma - Natalie Imbruglia "Torn")

Uslovne rečenice (Conditional Sentences) - Vežbanja

Listening - Comprehension (The Calling - Our Lives)

Pridevi (Adjectives - "The Little Mermaid")

Klikom na link ispod možete pogledati sajt za učenje engleskog jezika uz slušanje muzike. Na ovom sajtu, osim engleskog, možete učiti i španski, francuski, nemački, italijanski...:

www.lyricsgaps.com

Read More

Pre tačno godinu dana počeo je sa radom sajt English Lane. Sajt za učenje engleskog jezika namenjen je svima koji žele da nauče engleski jezik, a posebno je pogodan za učenike osnovnih i srednjih škola s obzirom da postoji veliki broj lekcija i vežbanja iz gramatike koja mogu biti korisna kao priprema za pismene i kontrolne zadatke. Za prvih godinu dana objavljeno preko 100 lekcija, vežbanja i članaka koji su potpuno besplatni za sve posetioce sajta, a broj novih sadržaja se povećava svake nedelje.

Ovim povodom organizujemo nagradnu igru a jedan od vas dobiće kao nagradu potpuni pristup kursu Engleski za putovanja. Sve što je potrebno da uradite je:

1. Lajkujte stranicu na Facebook-u: http://www.facebook.com/englishlane

2. Pošaljite nam imejl na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (naslov imejla : Nagradni kurs)

Da biste osvojili nagradu nije neophodno da budete registrovani na sajtu.
Prijavljivanje traje do petka (31.08.) u 22h, a pobednik će imejlom biti obavešten u subotu (01.09.). Srećno!


*Hvala svima na učešću, dobitnica pristupa kursu Present Perfect za 7 dana je Dragica, čestitamo!

Read More

Postoji četiri jezičke veštine koje se primenjuju prilikom učenja nekog stranog jezika. Da bismo uspešno komincirali na nekom stranom jeziku potrebno je da slušamo, govorimo, čitamo i pišemo. Govor i pisanje spadaju u aktivne veštine, a čitanje i slušanje u pasivne. S obzirom da je potrebno koristiti sve četiri veštine za uspešnu komunikaciju, neophodno je razvijati sve četiri veštine prilikom učenja nekog stranog jezika.

Ovde ćemo navesti najkorisnije vežbe koje možete primeniti prilikom razvijanja određene jezičke veštine:

1. Slušanje (Listening) – ovu veštinu je moguće razvijati tako što ćete slušati muziku, gledati televiziju / filmove na stranom jeziku. Za razvijanje ove veštine efikasna su vežbanja u kojima imate audio ili video zapis koji treba preslušati, a zatim uraditi vežbanja u vezi sa onim sto ste čuli. Jos jedna dobra vežba je diktat, gde se kombinuju slušanje i pisanje.

2. Govor (Speaking) – načini za razvijanje ove veštine su zadaci u kojima se radi u paru ili u grupi, gde je potrebno razgovarati na određenu temu. Za rad u grupi, ali isto tako i za individualan rad, pogodne su vežbe gde se peva, recituje ili glumi na stranom jeziku.

3. Čitanje (Reading) – ovo je pasivna veština kod koje je korisno čitati tekstove na stranom jeziku (odlomke, romane, novine, časopise…) a zatim raditi neka vežbanja u vezi sa pročitanim tekstom, kao što su odgovaranje na pitanja, dopunjavanje rečenica, odlučivati da li su tvrdnje tačne ili ne…

4. Pisanje (Writing) – najbolje je početi od pisanja rečenica, kraćih odlomaka a zatim preći na duže tekstove, eseje. Ovde su pogodne vežbe gde je potebno upotrebiti konkretne reči u rečenici, pisanje pisma / imejla prijatelju, pisanje dnevnika…

Read More

"Underground" is the only word in the English language that begins and ends with the letters "und".

“Rhythm” is the longest English word without a vowel.

The sentence “The quick brown fox jumps over the lazy dog.” uses every letter of the alphabet.

"Almost" is the longest word in the English language with all the letters in alphabetical order.

George Bernard Shaw used to mention that "ghoti" can be pronounced "fish". The "gh" from "tough", the "o" from "women", and the "ti" from "nation".

Of all the words in the English language, the word "set" has the most definitions.

No word in the English language rhymes with month, orange, silver, and purple.

Apart from 'angry' and 'hungry', there isn't any word in English language that ends in '-gry'?

What comes after once, twice, thrice?
Nothing! These three are the only words of their type.

The two longest words ine English that contain no letter more than once are uncopyrightable and dermatoglyphics.

The two most common words that contain the five vowels (a, e, i, o, u) in the right order are abstemious and facetious.

There's just one eight letter word in English that has five vowels in a row: queuing.

'Bookkeeper' the only English word without hyphen that has three consecutive repeated letters.

Read More

Na internetu možete pronaći veliki broj online rečnika koji će Vam pomoći oko prevoda sa engleskog na srpski i sa srpskog na engleski. Jedan od ovakvih dvojezičnih online rečnika je svakako Google translate. Osim njega, pomoć oko prevoda možete pronaći i na sajtu Dictionary.com/Translator o kome više možete pročitati u našem članku (Sajt Dictionary.com)

Kada je reč o jednojezičnim online rečnicima engleskog jezika ovde ćemo navesti pet najposećenijih sajtova:

Oxford Dictionary http://oxforddictionaries.com/

Webster Dictionary http://www.merriam-webster.com/

Longman Dictionary http://www.ldoceonline.com/

Cambridge Dictionary http://dictionary.cambridge.org/

Collins Dictionary http://www.collinslanguage.com/

Read More

Idiom is a word, an expression or a phrase and it has figurative meaning. As it is said in previous article on idioms (click here), they cannot be understood by analyzing the meaning of the individual word of the expression in question. According to the Oxford Dictionary, an idiom is:

In order to understand an idiom one must be familiar with the culture of that specific language because its meaning is based on the experience of people speaking that language.

Read More

Pred sobom imate nekoliko sajtova koji vam mogu biti od pomoći prilikom planiranja časa. O svakom sajtu je napisano šta možete naći na njemu, a sajtovi su poređani bez nekog posebnog reda.

Englishclub je sajt koji nudi mogućnost da napravite svoju stranicu i tu delite sadržaje sa prijateljima. Postoje mnogobrojna objašnjenja, testovi, igre, primeri vežbanja, možete nalaziti prijatelje i sa njima razgovarati, a možete pronaći i adrese sličnih sajtova.

Na sajtu ESL Partyland možete pronaći načine na koje sve možete vaš čas učiniti zanimljivim. Postoje predlozi kako organizovati čas u kome ćete učiti engleski kroz film, spotove, kako učiti konverzaciju, pisanje, postoji i određen broj primera, kvizova, testova... Osim toga, ovde možete pronaći i članke o učenju engleskog kao drugog jezika i adrese još nekih sajtova koji se bave sličnim temama.

Read More

Have you ever lost your cool because someone was giving you the cold shoulder? Have you heard of the news spreading like wildfire? You shouldn’t be taken by surprise when they decide to get down to brass task. And then, out of the blue, you realize that the world is your oyster and you call the shots. These kinds of expressions can rock the boat for some people but it shouldn’t be difficult getting to the bottom of this. The buck stops here.

These expressions called idiomatic expressions, commonly used by native speakers, can impose certain problems for non-native speakers because they don’t imply literal meaning. They cannot be understood by analyzing the meaning of the individual word of the expression in question. Their meaning is fixed and learned by heart.

Read More

Da li vam se dešavalo da niste sigurni koja je razlika između economic i economical? Ili kada upotrebiti affect a kada effect? Pročitajte ovaj članak o rečima koje se često mešaju, i proverite koje ja razlika u značenju kroz definicije i primere.

Read More

 U ovom članku ću vam predložiti da posetite jedan od, po mom mišljenju, najboljih sajtova za učenje jezika preko interneta – Livemocha. Ovaj sajt nudi kurseve za preko 35 jezika, ima preko 9 milion članova iz 195 zemalja u svetu.

Registracija na ovaj sajt je besplatna, i tom prilikom vi pravite profil, koji mogu videti svi članovi Livemocha zajednice. U profilu koji pravite potrebno je da naznačite koji jezik govorite, i na kom nivou, a zatim i jezik koji želite da naučite. Na taj način, vi dobijate pristup besplatnim kursevima za jezik koji izaberete da učite. Postoje kursevi od početnog do srednjeg nivoa.

Read More

Osnovan 1995 u Ouklendu, sajt dictionary.com je postao jedan od najposećenijih rečnika na internetu. U korist ove tvrdnje je i činjenica da ovaj sajt poseti više od 50 miliona ljudi svakog meseca. Šta ovaj rečnik čini posebnim i izdvaja ga od ostalih?

Pre svega, ovaj rečnik je zbir 15 akreditovanih izvora, koji čine njegovu bazu podataka. To je jedan od razloga zašto ispitanici za ovaj rečnik kažu da je jedan od rečnika kome se najviše veruje. Rečnik ujedno zauzima i najveći deo početne stranice. Prilikom pretrage određene reči dobijate izgovor (pisani i audio), značenja sa primerima, poreklo reči, kao i listu reči koje su na neki način u vezi sa traženom reči (sinonimi, slang, reči koje imaju isti koren…)

 

Read More