Registruj se

Učite engleski jezik uz zanimljive lekcije i vežbanja. Da biste proverili vaše odgovore, ulogujte se.  REGISTRACIJA

Kako odrediti nivo poznavanja jezika

Odrediti nivo poznavanja jezika je neophodno iz više razloga. Pre svega, prilikom konkurisanja na određena radna mesta ili prilikom konkurisanja za stipendije za studiranje u inostranstvu potrebno je na naznačite koliko dobro poznajete određeni strani jezik. Ucenje stranih jezika

Dakle nije dovoljno napisati: „Poznavanje stranih jezika – engleski”, već je potrebno napisati i nivo poznavanja stranog jezika, kao što su početni, srednji, napredni, konverzacijski, ili možete koristiti oznake A1, A2, B1, B2…

Odredite nivo poznavanja jezika

Da biste odredili nivo poznavanja jezika potrebno je uradite test. Ovakvi testovi obuhvataju od najlakših pitanja na koja ćete lako odgovoriti ako ste na početnom ili srednjem nivou, do onih težih koja možete uraditi ako bolje poznajte određeni jezik. Na osnovu rezultata testa, dobijate procenu u kojoj meri poznajete određeni strani jezik.

Kada je u pitanju engleski jezik, postoji nekoliko testova engleskog jezika koji vam mogu pomoći da odredite nivo poznavanja engleskog jezika. Svi ovi testovi su onlajn testovi, i možete ih uraditi sa vašeg računara. Imajte u vidu da će vam biti potrebno da izdvojite određeno vreme da uradite test, jer ovakvi testovi obično imaju bar 50 pitanja, a većina i više. Dakle odvojte bar pola sata za jedan ovakav test, budite koncentrisani i probajte da odgovorite na što veći broj pitanja.

English Placement Test

Test your English - Adult Learners (Cambridge)

Test your English - Business English (Cambridge)

The Cambridge English Placement Test (Cambridge)

Placement Tests (Macmillan)

Online English Language Self-Placement Test (University of Washington)

Osim testova poznavanja engleskog jezika, postoje testovi i za ostale strane jezike. Ovde ćemo navesti nekoliko primera onlajn testova stranih jezika.

Francuski jezik - French Placement Test

Italijanksi jezik - Italian Placement Test

Španski jezik - Spanish Placement Test

Uz rezultate testa, najbolje je konsultovati se sa profesorom stranog jezika koji želite da učite da biste dobili detaljnu procenu vašeg znanja i savet kako da krenete sa usavršavanjem stranog jezika.

Kada odredite nivo poznavanja određenog stranog jezika, moći ćete da krenete sa usavršavanjem tako što ćete uzeti literarturu predviđenu za taj nivo.

Često se dešava da neko ko želi da uči strani jezik, pita za preporuku po pitanju koji udžbenik da koristi, koji je najbolji, ali zapravo je tako nešto nemoguće reći ukoliko ne znate koliko dobro poznajete strani jezik. Učenje stranog jezika će biti zaista teško ako učite iz knjige koja nije predviđena za vaš nivo poznavanja jezika.

 

Komentari   

 
0 #1 majche036 30-10-2014 23:32
Uradila sam ovaj prvi test, imam nešto preko 70%, koji je to nivo?
Hvala unapred.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži