fbpx

Teško je učiti gramatiku bilo kog jezika samostalno. Ne zato što je sama gramatika komplikovana, već kad učiš samostalno, nikad ne znaš kako da kreneš i kojim redom da učiš. Mnogi jednostavno ne znaju kako da uče sami i to im je zapravo najveća prepreka u učenju.

Prvo da objasnim zašto je imati plan važno. Postoji mnogo gramatičkih pravila, i ne možeš ih od jednom sve naučiti. Umesto toga, treba krenuti postepeno. Prvo su uče jednostavnije lekcije prilagođene početinicima. Gradivo se vrlo često nadovezuje, pa tako ne možeš da napreduješ ako ti nije jasno prethodno. Na primer, ne možeš da naučiš Past Simple ako ne znaš šta su nepravilni glagoli.

Iz tog razloga, potreban ti je plan za učenje gramatike engleskog jezika. Imaj u vidu da je ovo samo plan za učenje gramatike. Kad kreneš sa učenjem engleskog, potrebno je da učiš i vokabular paralelno sa gramatikom.

Plan je napravljen da se postepeno ide ka komplikovanijim lekcijama (klikni na naziv lekcije da kreneš sa učenjem iste). 

Plan za učenje gramatike engleskog jezika

Lične zamenice Plan za ucenje gramatike

Pomoćni glagoli (be, do, have)

Present Simple

Prisvojne zamenice i prisvojni pridevi

Članovi

Brojive i nebrojive imenice

Množina imenica

Present Continuous

Poređenje prideva

Izrazi za količinu

Objekatske zamenice

Predlozi

Modalni glagoli can, must, have to

Nepravilni glagoli

Past Simple

Upitne reči i upitne rečenice u kojima se koristi upitna reč

Past Continuous

Modalni glagoli should, might, could, ought to

Present Perfect

Povratne zamenice

Poređenje priloga

Future Simple

Future (be going to)

Vremenske rečenice

Past Perfect

Upitni privesci

Prvi tip uslovnih rečenica (Prvi kondicional)

Drugi tip uslovnih rečenica (Drugi kondicional)

Future Continuous

Future Perfect

Pasiv

Indirektni govor

Indirektna pitanja

Imperativ

Odnosne rečenice

Treći tip uslovnih rečenica (Treći kondicional)

Nulti tip uslovnih rečenica

Present Perfect Continuous

Past Perfect Continuous

Future Perfect Continuous

Na šta je važno da obratiš pažnju

Prilagodi plan sebi

Glavni cilj ovog plana je da ti pomogne da samostalno učiš. Samostalno odredi tempo kojim ćeš prelaziti lekcije i da li ti odgovara da promeniš redosled lekcija. Na primer, možeš da učiš vremena po ovom redu koji sam navela u planu, ali nije problem ako prvo učiš poređenje prideva pa tek onda Present Continuous. 

Posveti dovoljno vremena svakoj lekciji

Za neke lekcije biće ti potrebno 30 minuta. Ili su kratke ili već znaš o toj oblasti. Za neke će ti možda trebati i nedelju dana dok ih ne uvežbaš. Sve je to u redu, dok god se posvetiš svakoj lekciji onoliko koliko je potrebno da je uspešno naučiš. Posle svake lekcije uradi vežbanja koja će ti pomoći da proveriš naučeno.

Neke lekcije ćeš učiti više od jednom

I ovo je deo procesa učenja. Šta to znači? Pa recimo, Present Simple ćeš učiti na početku učenja engleskog jezika. Tu ćeš naučiti osnovnu upotrebu i kako se to vreme gradi. Dodatne upotrebe ćeš učiti tek kasnije. Zatim, kad stigneš do lekcije Present Continuous, trebalo bi da se vratiš i na Present Simple, pa da radiš vežbanja gde se ova dva vremena javljaju zajedno. Na ovaj način ćeš bolje uočiti razlike i još bolje naučiti oba vremena.

Isti je postupak i sa drugim vremenima. Kada učiš nova vremena, uvek se vrati i na prethodno naučena, da vidiš kako se razlikuje njihova upotreba u rečenicama.

Ukoliko želiš, ovaj plan možeš preuzeti u PDF formatu koristeći formular na vrhu stranice.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.