fbpx

Upis na Learnlish onlajn program engleskog za decu je otvoren! Klikni ovde za više informacija.

Jedna od najčešćih dilema koju imaju mnogi koji počinju da uče engleski jezik je kako da razlikuju Present Simple i Present Continuous. Naime, oba vremena u engleskom jeziku pokazuju radnju koja se dogodila u sadašnjosti, i na srpski se oba prevode prezentom, ali u engleskom ipak ima razlike kada se koristi jedno, a kada drugo vreme.

Detaljnije o razlikama između sadašnjih vremena možeš naučiti i tako što ćeš preslušati epizodu English Lane podkasta pod nazivom Razlike: Present Simple & Continuous. Klikni ovde da preslušaš epizodu.

Osim razlika u upotrebi, postoje i razlike u gradjenju ova dva vremena.      

Razlike u upotrebi vremena Present Simple i Present Continuous

Present Simple se koristi za navike, karakterstike, činjenice i mišljenje, a takođe se koristi i za radnju koja se ponavlja u sadašnjosti. Šta to znači? Ukoliko želite da kažete da se nešto dešava redovno (svakog dana, svake nedelje, svake godine...) upotrebite Present Simple. Evo i nekoliko primera koji će bolje ilustrovati svaku od ovih upotreba:

She drinks coffee after breakfast. (Ovo se može opisati kao njena navika ili radnja koja se ponavlja svakog dana.)

They have a beautiful house. (Ovo se može definisati kao činjenica.)

Present Continuous se koristi za radnju koja se dešava u trenutku govora i za radnju koja traje u sadašnjosti. Ovo vreme se može koristiti i za lični plan, i u tom slučaju pokazuje budućnost. Primeri za ove upotrebe su sledeći:

I am working in the garden. (Ta osoba radi u bašti baš tada kada izgovara tu rečenicu, ne svaki dan, ne svako jutro, već tada u tom trenutku.)

They are repairing the road in front of our house. (Ova radnja traje u sadašnjosti.)

We are going to the cinema this evening. (Ovo je lični plan i pokazuje budućnost, radnja ne traje u trenutku govora, već će se dogoditi te večeri.)

Razlike u građenju sadašnjih vremena u engleskom jeziku

Prva razlika je pomoćni glagol koji se koristi za građenje sadašnjih vremena. Za Present Simple se koristi pomoćni glagol to do, i to oblici do (za I, you, we, they) i does (za he, she, it). Oblici do i does se koriste u upitnim i odričnim rečenicama, dok se u potvrdnim rečenicama ne koristi pomoćni glagol kada se upotrebljava vreme Present Simple. 

He speaks English and French.

Does he speak English and French?

He doesn’t speak English and French.

S druge strane, glagol to be je pomoćni glagol koji se koristi za Present Continuous. Oblici ovog glagola su am (za I), is (za he, she, it) i are (za we, you, they), i oni se koriste u potvrdnim, upitnim i odričnim rečenicama.

They are watching TV.

Are they watching TV?

They aren’t watching TV.

Osim pomoćnih glagola, postoje razlike i prilikom dodavanja nastavaka. Za Present Simple koristi se nastavak –s ili –es i to samo u potvrdnim rečenicama u slučaju da je u rečenici upotrebljeno treće lice jednine (he, she, it).

Za Present Continuous nastavak koji se koristi je –ing i on se koristi u svim rečenicama (potvrdne, upitne i odrične) i uz sva lica. Dakle kad god je potrebno upotrebiti Present Continuous uvek će se dodavati nastavak –ing na glagol.

Vežbanja: 

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.