fbpx

Postoji nekoliko razloga zašto je važno odrediti nivo poznavanja stranog jezika koristeći neki od standardizovanih testova. Prilikom konkurisanja na određena radna mesta ili prilikom konkurisanja za stipendije za studiranje u inostranstvu potrebno je da naznačite koliko dobro poznajete određeni strani jezik.

Dakle nije dovoljno napisati: „Poznavanje stranih jezika – engleski”, već je potrebno napisati i nivo poznavanja stranog jezika, kao što su početni, srednji, napredni, konverzacijski, ili možete koristiti oznake A1, A2, B1, B2… Osim toga, kada želite da počnete samostalno da učite engleski preko interneta, od velike je pomoći da znate koja vežbanja su prilagođena vašem nivou znanja.

Odredite nivo poznavanja jezika

Da biste odredili nivo poznavanja jezika potrebno je uradite test. Ovakvi testovi obuhvataju od najlakših pitanja na koja ćete lako odgovoriti ako ste na početnom ili srednjem nivou, do onih težih koja možete uraditi ako bolje poznajte određeni jezik. Na osnovu rezultata testa, dobijate procenu u kojoj meri poznajete određeni strani jezik. 

Kada je u pitanju engleski jezik, postoji nekoliko testova engleskog jezika koji vam mogu pomoći da odredite nivo poznavanja engleskog jezika. Svi ovi testovi su onlajn testovi, i možete ih uraditi sa vašeg računara. Imajte u vidu da će vam biti potrebno da izdvojite određeno vreme da uradite test, jer ovakvi testovi obično imaju bar 50 pitanja, a većina i više. Dakle odvojte bar pola sata za jedan ovakav test, budite koncentrisani i probajte da odgovorite na što veći broj pitanja.

English Placement Test

Test your English - Adult Learners (Cambridge)

Test your English - Business English (Cambridge)

The Cambridge English Placement Test (Cambridge)

Placement Tests (Macmillan)

Online English Language Self-Placement Test (University of Washington)

Uz rezultate testa, najbolje je konsultovati se sa profesorom stranog jezika koji želite da učite da biste dobili detaljnu procenu vašeg znanja i savet kako da krenete sa usavršavanjem stranog jezika.

Kada odredite nivo poznavanja određenog stranog jezika, moći ćete da krenete sa usavršavanjem tako što ćete uzeti literarturu predviđenu za taj nivo.

Često se dešava da neko ko želi da uči strani jezik, pita za preporuku koji udžbenik da koristi, koji je najbolji, ali zapravo je tako nešto nemoguće reći ukoliko ne znate koliko dobro poznajete strani jezik. Učenje stranog jezika će biti zaista teško ako učite iz knjige koja nije predviđena za vaš nivo poznavanja jezika. Iz tog razloga, najpre odredite nivo poznavanja jezika, a zatim pronađite materijale koji će biti adekvatni. 

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.