fbpx

Učite engleski jezik uz zanimljive lekcije i vežbanja. Da biste proverili vaše odgovore, ulogujte se.  REGISTRACIJA

Prilikom konkurisanja za neku stipendiju ili posao u inostranstvu, velika je verovatnoća da ćete polagati neki od internacionalnih testova poznavanja engleskog jezika. Cilj ovih testova je da se utvrdi vaš nivo poznavanja jezika i da li je taj nivo dovoljan za stipendiju ili posao za koji konkurišete.

Postoji više vrsta testova u zavinosti od zemlje ili vrste posla za koji ste se prijavili:

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Ovo je standardizovani test koji najćešće koriste akademske institucije u Americi, zatim Kanadi i Australiji, i još po nekim zemljama. Test traje četiri sata i podeljen je na četiri dela tako da testira sve jezičke veštine. Fokus testa je jezik koji se koristi u akademske svrhe.

Cambridge English Language Assessment

Ovo je najveća evropska organizacija koja organizuje razne vrste testova za one koji uče engleski jezik. Postoje testovi opšteg engleskog (KET, PET, FCE, CAE, CPE), testovi engleskog za učenike, testovi poslovnog engleskog (BEC, BULSTS), testovi engleskog za pravnike (ILEC), engleskog za akademske svrhe (IELTS) i testovi engleskog za mlađe polanike uzrasta od 7 do 12 godina (YLE).

PLC (Pearson Language Tests)

Ovaj test namenjen onima kojima engleski jezik nije maternji jezik. Takođe ima odvojene testove za akademski engleski, opšti engleski i engleski za mlađe polaznike. Koristi se na nekoliko univerziteta u Britaniji, zatim u Španiji, Francuskoj i Kini.