fbpx

BUY, BY, BYE

Buy je glagol koji znači kupiti (I buy bread and milk every day.).
By je predlog ili prilog, koji može imati razna značenja u zavisnosti od kontekst. Često se koristi u pasivu (The window was broken by Jim.).
Bye je pozdrav, skraćeno od goodbye. (See you tomorrow. Bye!).

 

NO ONE ili NOONE

No one je tačno napisana reci (When I called, no one answered.) Imajući u vidu pravilo po kom su reči koje su se nekada pisale odvojeno, kao što su some oneno bodyany thing, vremenom postale složenice (someone, nobody, anything), u nekim člancima ćete primetiti noone napisano kao jedna reč. Međjutim, pravilno je jedino no one.

e.g. / i.e.

Obe ove skraćenice se koriste u engleskom a potiču iz latinskog jezika. Skraćenica e.g. (exempli gratia) znači na primer (for example). Skraćenica i.e. (id est) znači to jest (that is).

TOO ili TO

To može biti u funkciji predloga ili je deo infinitiva (He brought the cake to you. He loves to sing.Too je predlog, koji često stoji na kraju rečenice, i može se prevesti takođe (Are they coming too?).

WHO ili WHOM

Ovo su upitne reči, a razlika je što who koristimo da pitamo za subjekat rečenice (Who was late this morning?), i prevod je ko, a whom koristimo kada pitamo za objekat rečenice (Whom did you tell?), gde whom prevodimo kome. Međutim, u savremenom engleskom jeziku, whom se retko kada koristim. Umesto toga, koristi se who u oba ova slučaja (Who is your friend? Who do you wish to speak to?).

NOISY ili NOSY

Obe ove reči su pridevi, noisy znači glasno (The pub was too crowded and noisy.) a nosy opisuje osobu koja je previše radoznala, njuškalo (You don’t have to know where he is going. Don’t be so nosy.).

PRICE ili PRIZE

Price se prevodi kao cena (What’s the price of that dress?), a prize nagrada (She won the first prize on the school competition.). Osim u jednom slovu, ove reči se razlikuju i u izgovoru. 

BREATH ili BREATHE

Breath je imenica, i znači uzdah, dah (He took a breath and jumped into the pool.). Breathe je glagol koji znači disati (He breathed out heavily.).

LOSE ili LOOSE

Lose je uglavnom u funkciji glagola i znači izgubiti (My friend always loses her keys). Loose je najčešće pridev ili prilog i znači labavo, klimavo, mada ponekad može biti i imenica ili glagol (The rope was tied in a loose knot.). 

LATER ili LATTER

Later se koristi kada se govori o vremenu i prevodi se kasnije (I will read the article later, I’m busy now.Latter se koristi kao pridev i može imati razna značenja u zavisnosti od konteksta. Najčešće se prevodi kao drugi, kasniji, nedavni (The event happened in the latter half of 1984.

DESERT ili DESSERT

Dessert je imenica koja znači dezert, poslastica (They ate a chocolate dessert after lunch).
Desert može biti glagol, sa značenjem napustiti (This town was deserted years ago.) U slučaju da je u funkciji imenice, ova reč znači pustinja (A desert is a dry, often sandy region with little rainfall.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.