fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Za razumevanje izraza za količinu (expressions of quantity) i kako se oni upotrebaljavaju u rečenicama, neophodno je znati razliku izmedju brojivih i nebrojivih imenica. Više o brojivim i nebrojivim imenicama u engleskom pogledajte u lekciji: Brojive i neborijive imenice.

 1. MUCH / MANY

Oba znače mnogo, ili uz How (How much, How manykoliko. Much stoji uz nebrojive imenice, a many uz brojive.

How much time have you got?
I haven’t seen many people in front of the bank.

2. SOME / ANY

Oba označavaju neodređenu količinu i mogu se prevesti kao nešto, malo, a nekada se ne moraju ni prevoditi. Razlikuju se po tome što se some upotrebljava u potvrdnim rečenicama, a any u odričnim i upitnim.

We’ve got some cookies.
Have you got any friends in England?
I haven’t seen any CDs in the box.

Some se može ponekad koristiti u upitnim rečenicama i to u slučaju kada očekujemo potvrdan odgovor ili kada se nešto traži, a takođe se očekuje potvrdan odgovor.

Did he give you some tea?
Could I have some coffee, please? 

Složenice sa some- i any- (someone, anyone, somewhere, anywhere, something, anything, somebody, anybody) koriste se na isti način kao i some i any

He saw something in the garden.
Is there anything to eat?
She didn’t go anywhere last night.

 

3. A LITTLE / A FEW

Oba označavaju neodređenu količinu i mogu se prevesti kao nešto, malo, nekoliko. A little se koristi uz nebrojive imenice, dok se a few upotrebljava uz brojive imenice.

She’s got a little free time.
There are a few people waiting in front of the building.

4. A LOT OF / LOTS OF

Oba imaju isto značenje, prevode se mnogo, i oba se koriste i uz brojive i uz nebrojive imenice.

A lot of people came to the exhibition.
Lots of people came to the exhibition.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.