fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Nastavak ‘s može imati više značenja u zavisnosti od reči uz koju stoji i rečenice u kojoj se nalazi. U ovoj lekciji možete pogledati na koji način da prepoznate šta u stvari znači ‘s u konkretnom primeru, tj. od čega je to skraćeni oblik.

‘s = is

John’stall. (John is tall.)
John’s playing football. (John is playing football.)

U ovim rečenicama ‘s je skraćeni oblik glagola to be – is, s tim da je u prvoj rečenici glagol to be glavni glagol u vremenu Present Simple, a drugoj rečenici je glagol to be pomoćni glagol koji pomaže u građenju vremena Present Continuous.

 ‘s = has

John’s been in Hungary. (John has been in Hungary.)
John's been working all day. (John has been working all day.)

Ovde je ‘s skraćeni oblik glagola has koji je u funkciji pomoćnog glagola i pomaže u građenju vremena Present Perfect i Present Perfect Continuous. Ovaj oblik prepoznaćete po prošlom participu glagola koji sledi iza ‘s, odnosno has.

 ‘s = Possessive ‘s

John’s coat is black.

U ovoj rečenici ‘s je znak genitiva, označava pripadnost i iza njega sledi imenica. Više o genitivu u engleskom jeziku možete pogledati u lekciji Genitiv u engleskom jeziku (Possessive 's).

 ‘s = us

Let's go.

Ovo je još jedan primer gde možete naći nastavak 's. Ovaj izraz je skraćen od let us.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.