fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Postoje tri vrste participa u engleskom. Najčešće se koriste za građenje pojedinih vremena, mogu biti imenice u rečenici, pridevi, a mogu se koristiti da skrate rečenicu (Participle Clause).

1) Sadašnji particip (Present Participle)

Gradi se dodavanjem nastavka –ing na infinitiv glagola (watch + ing --- watching) a koristi se: 

a)  kao pridev – interesting, boring
b)  kao gerund – swimming, reading
c)  kod trajnih (continuous) vremena, kao što su: Present ContinuousPast Continuous – He is smiling. They were having dinner.

2) Prošli particip (Past Participle)

Prošli particip kod pravilnih glagola gradi se dodavanjem nastavka –ed na infinitiv glagola (watch + ed --- watched). Ako je glagol nepravilan, prošli particip se nalazi u trećoj koloni liste nepravilnih glagola. Prošli particip se koristi:

a) kod perfektnih (perfect) vremena, kao što su: Present PerfectPast Perfect – She has left. I had closed the window.
b) kod pasiva – The bridge was built.
c) kao pridev – interested, bored

3) Perfektni particip (Perfect Participle)

Perfektni particip se ređe upotrevaljava u odnosu na sadašnji i prošli particip. Gradi se od glagola have sa nastavkom –ing i prošlog participa (have + ing + prošli particip ---- having brought). Koristi se za skraćivanje rečenica ili za kombinovanje rečenica koje imaju zajednički subjekat.

He left the house and went towards the river. ---- Having left the house he went towards the river.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.