fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Upotreba članova je jedna od najčešćih dilema onih koji uče engleski jezik. U srpskom jeziku ova vrsta reči ne postoji, pa tako ne postoji taj "osećaj" kada upotrebiti član, a kada ne. Oni kojima je engleski jezik maternji, koriste članove normalno u razgovoru, a da čak i ne razmišljaju posebno o pravilima.

Ali pravila ipak postoje.

Član ispred brojivih imenica u jednini

Brojive imenice su one koje mogu da se prebroje. Na primer pen (two pens), dogs (five dogs), apple (three apples), itd. Inspred ovih imenice mora da stoji nešto kada su u jednini, ne mogu da stoje samostalno. Možete reći:

A pen is on the table.

The pen is on the table.

John’s pen is on the table.

His pen is on the table.

Kada se koristi a, kada the?

Sada dolazimo do dela kada treba da napravite razliku između a i the. Još jednom se vraćamo na nazive ovih članova, jer oni zapravo govore mnogo. A (korisiti se an kada reč počinje suglasnikom) je neodređeni član (indefinite article) i to znači da pokazuje nešto neodređeno. The je određeni član (definite aritcle) i pokazuje nešto određeno. Da biste znali da li je nešto određeno ili ne, postavite sebi pitanje - KOJI? Ako znate da odgovorite na ovo pitanje, onda je taj pojam određen. Ako ne znate jer nema dovoljno informacija u tekstu ili rečenici, to znači da vam je taj pojam neodređen. 

Pogledajte primer: 

I saw ______ cat crossing the street. (Video sam mačku kako prelazi ulicu) - Koju mačku? Ovaj pojam je neodređen jer ne možete da odgovorite na ovo pitanje.

After I finished writing my essay, I left ______ pencil on the table. (Nakon što sam završio pisanje eseja ostavio sam olovku na stolu.) - Koju olovku? Onu kojom je pisao esej. Dakle postoji odgovor na pitanje koji i samim tim pojam je određen.

Određeni i neodređeni član - razlike

Pogledajte još jedan primer:

I saw ______ man in front of the bank. ______ man was wearing a black coat.

U prvoj rečenici, ovaj čovek se pominje po prvi put, i ne znate o kome se radi. Kada se pitate “Koji čovek?” ne znate ništa više o njemu. U drugoj rečenici koja je nastavak, sada znate koji je čovek u pitanju - onaj iz prve rečenice, onaj koji stoji ispred banke. Zato je u prvoj rečenici neodređeni član, a u drugoj određeni.

Ovo pravilo nije jedino, ali je svakako nešto što ćete najćešće koristiti. Za ostale situacije kada se koriste članovi, pogledajte lekcije Određeni član i Neodređeni član u engleskom jeziku.

Još jednu stvar je važno zapamtiti. Članovi uglavnom nisu velika prepreka da počnete da pričate na engleskom. Kada razgovarate sa nekim, razumeće vas bez obzira da li ste upotrebili član. Naravno, vaš cilj je da govorite pravilno, tako da su članovi nešto što treba da naučite, ali ovo je lekcija koja se uči kontinualno. Ne možete ih jednom naučiti i to je to. I kada naučite osnovna pravila, povremeno ćete imati dilemu da li u nekom primeru treba a ili the. Kako vremenom budete napredovali sa učenjem, bićete sve sigurniji i upotreba članova će i vama početi da bude prirodna kao i maternjim govornicima. 

 

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.