fbpx

Učite engleski jezik uz zanimljive lekcije i vežbanja. Da biste proverili vaše odgovore, ulogujte se.  BESPLATNA REGISTRACIJA

Jedan od prvih izraza koji ćete naučiti kada počnete sa učenjem engleskog jezika je izraz What's the time?”, što znači Koliko je sati?”. Osim ovog načina, postoji još nekoliko izraza koje možete upotrebiti da pitate za vreme na engleskom:

Can you tell me the time?
Do you know what's the time?

Kada su u pitanju odgovori na ovo pitanje, možete odgovoriti na nekoliko načina:

Prvo minuti onda sati

1. Prvi način je onaj koji se najčešće uči u školama na časovima engleskog jezika, i mnogo cešće se koristi u Britaniji, nego u drugim zemljama u kojima se govori engleski jezik. 

Kada je pun sat, reći ćete It's eight o'clock. Osim toga, možete reći i It's eight o'clock sharp. što znači Tačno je osam sati.

Kada je vreme između punog sata do pola sata koristi se reč past sto znaci prošlo. Tako ćete na primer reci Ten past eight što znači Osam i deset, odnosno bukvalno prevedeno Deset prošlo od osam.

Kada je tačno pola sata, koristi se izraz It's half past eight. što znači pola devet. Ovde ponekad dođe do zabune, jer se u engleskoj rečenici pominje osam, a prevodi se devet. Izraz na engleskom bukvalno znači Pola je prošlo od osam. Kada ovako bukvalno prevedete, jasno je da je u pitanju pola devet, a ne pola osam.

Kada je prošlo pola sata od sata, koristi se reč to što znači do. Tako ćete na primer reći It's ten to five., što znači Sada je deset do pet

U engleskom postoji posebna reč kada govorimo o petnaest minuta, a to je quarter, što znači četvrtina. Pa tako ako hoćete da kažete da je petnaest do tri, reći ćete It's quarter to three.

Prvo sati onda minuti

2. Drugi način se češće koristi u neformalnoj komunikaciji, a zapravo je lakši jer u ovom slučaju samo čitate po dva broja koja vidite. Na primer, ako je 3:15 čitaćete three fifteen.

am i pm

Iako je u srpskom jeziku uobičajeno napisati 17:00 kada hoćemo da kažemo da je pet sati po podne, u engleskom se obično koriste samo brojevi do 12, pa se onda iza njih dodaje oznaka am ili pm, da označi da li je u pitanju pre ili po podne. U ovom slučaju na engleskom bi rekli It’s 5pm ili It’s 5 in the afternoon.

12 sati

Kada je dvanaest sati, postoji tri načina da to kažete na engleskom:

twelve o’clock

noon (ili midday) – ako je podne

midnight – ako je ponoć

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.