058 – 10 pitanja da započneš razgovor na engleskom

by | Sep 22, 2021

U ovoj epizodi ćeš naučiti pitanja za konverzaciju koja će ti pomoći da započneš razgovor na engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči pitanja za konverzaciju:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o pitanjima na engleskom jeziku koje možeš da iskoristiš da započneš razgovor. Konverzacija je bitan deo učenja engleskog jezika. Znam da je to nešto što mnogima pravi problem i izaziva strah zapravo, pogotovu kako da započneš konverzaciju na engleskom. Nisi sigurna kako da postaviš neko pitanje. Da li ćeš to pravilno reći? Da li će red reči biti dobar i tako dalje, sve ovo utiče na tvoju nesigurnost. Probaj da razmišljaš o tim pitanjima, kako možeš da ih prilagodiš u tvojoj situaciji i kako bi ti zaista upotrebila ovo da nekome postaviš pitanje.

Prvo pitanje koje je dosta jednostavno, “How are you?”, da pitaš nekoga kako je. To je vrlo jednostavan način i koristan da započneš razgovor. “How are you”, to je “Kako si?” Drugi načini kako možeš pitati su, “How is your day going? How are things? How are things with you?” To su neka pitanja koja možeš upotrebiti, u stvari da pitaš kako je osoba, kako protiče dan i u principu šta ima novo kod neke osobe. Vrlo su slični i koriste ovu reč how na početku i posle toga imamo glagol to be.

Sledeće pitanje kada želiš da pitaš za nečije mišljenje pitaćeš “What do you think?” U nekim situacijama u konverzaciji ovo može biti dovoljno. Znači ako si već imala neki kontekst, pričaš sa nekim nešto i onda kažeš, “What do you think?”, “Šta ti misliš?”. Da proširiš ovo pitanje u slučaju kada nemaš kontekst, kada nisi pričala sa nekim već, već tek započinješ razgovor, dodaćeš about i onda ćeš nastaviti rečenicu. “What do you think about this movie?”, na primer. Ili, “What do you think about their new project?” Znači dodaš about i onda nastaviš dalje o čemu želiš da dobiješ mišljenje te osobe.

Sledeće pitanje koje možeš koristiti kada pričaš sa nekim na engleskom je “Why?”, “Zašto?”, kada želiš da čuješ neke razloge dodatne, da ti neko nešto objasni. Drugačiji način da kažeš “Why?” je “Why do you think that is?” ili “Why do you think that is the case?” Svi ovi načini su potpuno u redu kada želiš da saznaš razlog zašto neko nešto misli, zašto je neko nešto uradio i tako dalje. Na početku je svuda ova reč why.

Osim toga i pomoćni glagol se može koristiti na početku upitnih rečenica. To možeš koristiti, recimo kada želiš da pitaš da li je neko nešto čuo i naravno, nastavićeš razgovor u vezi sa nečim. “Have you heard that?” Ili ćeš reći, “Did you hear that?” Možeš koristiti i present perfect, možeš koristiti i past simple. Bolje je present perfect ako nemaš određeno na neki vremenski period koji misliš, ali i jedno i drugo bi bilo u redu, i jedno i drugo se čuje u konverzaciji. Tako ćeš nastaviti samo rečenicu posle ovog that, “Have you heard that she is getting fired?”  Vrlo često neće biti dovoljno upotrebiti samo jedan pojam, već će biti potrebna cela druga rečenica da proveriš da li je neko nešto čuo.

Sledeće dobro pitanje koje možeš koristiti da započneš konverzaciju je “Do you have recomendation on?” Dalje je bitno da nastaviš rečenicu da se prilagodiš situaciji, a neki primer bi bio, “Do you have recommendation on any good dishes? Do you have recommendation  on which movie to watch?” i tako dalje. Kada pitaš ovo, pitaš za nečije mišljenje i za preporuku u vezi sa nekom temom. Bitno je da upotrebiš have recommendation on i onda dalje nastaviš rečenicu.

Ukoliko želiš nekoga da pitaš gde je osoba nabavila nešto, upotrebićeš ovo pitanje, “Where did you get this book?” Umesto get možeš reći buy. Umesto book, naravno, upotrebićeš neki drugi pojam za nešto drugo što te zanima. Može biti “Where did you buy these shoes?” Sada sam promenila, nije this nego these zato što je reč shoes. “Where di you buy this jacket?” i tako dalje.

Sledeće pitanje koje posebno može biti korisno u situacijama kada putuješ je “How far?” i onda će celo pitanje biti, “How far away is the supermarket?”. Ili “How far away is the airport?” Koliko je daleko nešto, kada želiš da saznaš znači, kako da dođeš do nekog odredišta pitaš koliko je to nešto daleko. Drugi način je da pitaš gde se to nalazi i to ćeš uraditi koristeći reč where. “Where is the bakery? Where is the airport? Where is the zoo?” Još jedan način da postaviš ovo pitanje je da upotrebiš indirektno pitanje. Tada je bitno da obratiš paznju na red reči. Indirektno pitanje ne bih savetovala ako si početnik i ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika. Ako nisi početnik onda ćeš moći ovo da upotrebiš samo je bitno da obratiš pažnju na red reči.

U upitnim rečenicama koje si do sada čula uvek je upitna reč i zatim pomoćni glagol koji sledi posle toga. U indirektnim pitanjima to nije slučaj. Poslušaj ovaj primer. “Do you know where a bakery is around here?” Nisam rekla “Where is a bakery?” već sam rekla “Do you know where a bakery is around here?”. To je zato što je ovo indirektno pitanje, do you know počinje indirektno pitanje i zato je bitno da u nastavku bude red reči kao da je potvrdna rečenica, where a bakery is. Ponavljam, ako si početnik izbegavaj da koristiš indirektna pitanja, već samo pitaj “Where is the bakery?”. To će biti sasvim jasno. Indirektna pitanja su ako si već napredovala sa učenjem i znaš kako da koristiš to i sigurna si kada je u pitanju red reči.

058 – 10 pitanja da započneš razgovor na engleskom Click To Tweet

Sledeće pitanje je kada želiš da pitaš koliko dugo, za neki vremenski period, “How long have you been working here?”. “Koliko dugo radiš ovde?”. “How long have you been working here?” Naravno, možeš da promeniš dalje ovu rečenicu, “How long have you been living here? How long have they been waiting for?” To su sve neki primeri kada želiš da pitaš i upotrebiš how long na početku rečenice.

Još jedno pitanje koje može biti korisno za konverzaciju je “What do you plan to do?”, “Šta planiraš da uradiš?”. Opet, nastavak će biti nešto što možeš da prilagodiš toj specifičnoj situaciji, “What do you plan to do when you finish work?” Znači “Šta planiraš da uradiš nakon što završiš posao?”. Osim toga možeš upotrebiti neke druge izraze, “What do you plan to do when you get a new job? What do you plan to do when you go on holiday?” i tako dalje. Na ovaj način započinješ razgovor o nekim planovima i navodiš neku situaciju, kada, u kojoj situaciji šta osoba planira i na taj način započinješ konverzaciju.

Probaj sada na kraju da pogledaš spisak ovih pitanja. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće sva ova pitanja ispisana. Probaj da ih prilagodiš sebi i svojoj situaciji. Zamisli da si ti u nekoj situaciji gde bi ti ova pitanja bila korisna i kako bi ih ti napisala, odnosno kako bi ih prilagodila sebi. Probaj da iskoristiš početak pitanja koji će ti biti koristan i koji će biti onako, uglavnom nepromenljiv i na kraju dodaj nešto što će se prilagoditi tvojoj situaciji. Ovo možeš vežbati kao konverzaciju samostalno ili sa nekim, ili probaj da napišeš ova pitanja. To će isto biti jako korisna vežba zato što kada treba da napišeš, onda ćeš morati baš da razmisliš o tome da li je dobar red reči, da li si dobro napisala. Slobodno za neko pitanje smisli nekoliko varijanti za različite situacije.

Ovakve vežbe koje sam tebi savetovala da uradiš su nešto što mi radimo u English Lane online školi gde odgovaramo na pitanja usmeno u okviru grupnih časova konverzacije. Naravno postoje i pitanja u okviru pisanih zadataka gde polaznice same treba da napišu odgovore na pitanja i da na taj način vežbaju praktično da koriste sve ono što uče u okviru lekcija.

Ukoliko želiš da se prijaviš za učenje u English Lane školi, zanima te kako to sve funkcioniše, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi, ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve informacije i kako možeš da se prijaviš.

Hvala ti što slušaš podkast.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao.

Pitanja iz lekcije:

How are you? How is your day going? How are things?
What do you think? Who do you think about their new project?
Why? Why do you think that is (the case)?
Have you heard that_ Did you hear that_
Do you have a recommendation on any good dishes? Do you have a recommendation on which movie to watch?
Where did you get this book? Where did you buy these shoes?
How far away is the supermarket?
Where is the bakery? Do you know where a bakery is around here?
How long have you been working here?
What do you plan to do when you finish work? What do you plan to do when you get a new job?

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde