fbpx

152 – Koje je prvo vreme koje treba da naučiš u engleskom

by | Apr 10, 2024

Kada učiš engleski, učićeš vremena, a saznaj koje je prvo vreme u engleskom koje je potrebno da naučiš.

Preslušaj epizodu i saznaj:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U engleskom postoje vremena, a u ovoj epizodi želim da sa tobom podelim koje je vreme koje prvo treba da naučiš u engleskom i zašto je važno da to vreme naučiš dobro.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 152 i u ovoj epizodi pričaću o tome koje je prvo vreme koje treba da naučiš u engleskom i zašto je to uopšte važno.

Kada učiš engleski jezik učićeš vremena, a vreme je zapravo oblik glagola.

To znači da ako želiš da kažeš ili napišeš neku rečenicu na engleskom, upotrebićeš neki glagol kao što je recimo raditi, trčati, pisati i tako dalje.

To su sve glagoli, a taj glagol mora da bude u određenom vremenu. Kada učiš engleski jezik učićeš redom ta vremena, ali je vrlo bitno da znaš koje je to prvo vreme koje treba da naučiš u engleskom.

Pre nego što podelim sa tobom koje je to vreme, ono što treba da imaš u vidu je kada učiš engleski na početnom nivou, učićeš kako da se predstaviš, kako da kažeš nešto o sebi, kako da kažeš šta voliš, šta ne voliš, šta radiš u slobodno vreme, čime se baviš i tako dalje.

Ovo su situacije o kojima ćeš naučiti da pričaš na početnom nivou.

Za sve ove situacije koristićeš vreme koje se zove present simple, to je sadašnje vreme. Ono što je bitno da zapamtiš je da se ovo vreme još i zove obično sadašnje vreme, a to je zato što u engleskom postoji još jedno sadašnje vreme koje ćeš učiti, ali naravno postoje razlike između ta dva vremena.

Zato je bitno da napraviš razliku i da znaš da se ovo vreme zove obično sadašnje vreme, odnosno present simple.

Preporučujem da pamtiš te engleske naslove tih vremena umesto ovog “obično sadašnje” i drugi nazivi koji postoje za vremena.

Savetujem da učiš nazive na engleskom i ovo vreme je dakle present simple i ono što je prvo što ćeš naučiti je kako se ovo vreme gradi.

Za vreme present simple potreban ti je glagol u infinitivu.

To znači da je to glagol bez ikakvih nastavaka i koristićeš ga za sva lica u jednini i množini, osim za treće lice jednine kada dodaješ nastavak koji će biti slovo u pisanju ili ES u zavisnosti od toga na koji glagol se dodaje.

Ovo pravilo je vezano za potvrdan oblik kada učiš present simple. Ono što je bitno da zapamtiš je da kada učiš ovo vreme u engleskom, vrlo je bitno da naučiš odmah i odričan i upitan oblik.

I tu postoje posebna pravila, koristićeš pomoćni glagol za upitan i odričan oblik, a to je glagol do odnosno does za vreme present simple. 

I tu postoje posebna pravila, koristićeš pomoćni glagol za upitan i odričan oblik, a to je glagol do odnosno does za vreme present simple. Click To Tweet

Ukoliko su ti potrebna detaljnija pravila za ovo vreme a učiš engleski u mojoj školi, u okviru kursa koji pohađaš biće lekcija o ovom vremenu tako da možeš pogledati detaljno kako se koristi ovo vreme, kako se gradi pojedinačno koji oblik i naravno uradićeš vežbanja da to sve provežbaš.

Ukoliko ne učiš engleski u mojoj školi, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka lekciji koju možeš pogledati o ovom vremenu, da možeš detaljnije da pogledaš kako se gradi koji oblik.

Ono što je bitno da zapamtiš je da su ti oblici veoma važni kada učiš engleski jezik, zato što za vreme present simple je bitno da razumeš i da naučiš onako odvojeno šta su ti oblici, jer je to nešto što ćeš primeniti i kasnije za druga vremena.

Takođe je vrlo bitno da razumeš šta je to infinitiv, šta je to pomoćni glagol, šta je to lice, a to je nešto što ćeš uraditi kroz ovakav vid aktivnosti, odnosno tako što naučiš ovo vreme koje je pre svega jedno od najjednostavnijih koje ćeš koristiti, a i jedno od onih koje ćeš koristiti najčešće na početnom nivou.

Kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika i kako učiš ostala vremena, videćeš da će ti ovo vreme zapravo biti osnova za sve što učiš i pomoćiće ti da mnogo bolje razumeš i ostala vremena.

Osim što ćeš naučiti kako se ovo vreme gradi, vrlo je bitno da naučiš i kako se ovo vreme koristi, jer je ovo vreme koje nećeš koristiti samo na početnom nivou.

Videćeš da je ovo vreme koje se koristi i kasnije na naprednijim nivoima i nešto što je zaista neophodno za konverzaciju.

To su one stvari koje sam pomenula na početku, kada želiš da se predstaviš, kada želiš da kažeš nešto o sebi, šta voliš, šta ne voliš, to su sve situacije u kojima koristiš vreme present simple. 

Iako je ovo jedna gramatička lekcija, odnosno situacija gde ćeš imati da naučiš pravila, kako se koristi, koji glagol koristiš, koji nastavak, imaj u vidu da je ovo itekako primenljivo u konverzaciji, odnosno kada koristiš engleski jezik biće ti neophodno ovo vreme.

Zato je bitno da razumeš kako se vreme gradi a onda i kako se koristi, jer će ti to omogućiti da na pravilan način i razumeš ovo vreme, a onda i koristiš.

Zato je bitno da ova lekcija bude nešto što ćeš zaista dobro naučiti, lekcija na koju ćeš dobiti onako peticu bez ikakve greške što znači da razumeš apsolutno sve, jer to je nešto što će te sputati kasnije.

Videćeš da ukoliko napreduješ i pređeš na sledeći nivo učenja engleskog jezika sa nesigurnostima koje postoje kod ovog vremena, videćeš da ni jedno drugo vreme nećeš moći da naučiš, odnosno nećeš moći da razumeš pravila koja se tu koriste i konstantno ćeš mešati vremena.

To je nešto što te zaista sputava kada učiš engleski jezik i onda dođeš u situaciju da ili pomisliš da su vremena tako teška ili odustaneš jednostavno od učenja engleskog jezika, što naravno nije cilj. Zato je bitno da ova lekcija bude nešto što ćeš zaista uspešno savladati.

Ukoliko učiš engleski u mojoj školi, sasvetujem da se vratiš na lekciju o vremenu present simple i da još jednom pogledaš te aktivnosti, posebno ukoliko imaš bilo kakve nedoumice i nesigurnosti kada koristiš vremena.

Ukoliko ne učiš engleski u mojoj školi a zanima te i želiš da učiš engleski na ovaj način, predlažem da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola za učenje engleskog jezika i tu ćeš pronaći sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Dodatni resursi

Lekcija o vremenu Present Simple

English Lane onlajn škola – saznaj više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde