fbpx

066 – 20 Zanimljivih načina da nekog pozdraviš na engleskom

by | Nov 17, 2021

Nauči 20 izraza da pozdraviš nekog na engleskom. Čućeš i nekoliko saveta kako da ovakve izraze upotrebiš da započneš konverzaciju u različitim situacijama.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izraze za pozdravljanje na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o nekim načinima kako možeš da pozdraviš nekoga na engleskom i naravno, krenućemo od prvog koji je najpopularniji i najčešće se koristi, a to je hello. To je način koji možeš koristiti da nekoga pozdraviš bez obzira da li je u pitanju usmena komunikacija ili u pisanju. Osim hello možeš reći hi. I jedan i drugi način se često koriste i vrlo često se posle toga dodaje ime osobe kojoj se obraćaš.

Ove reči znače zdravo i ćao, a osim njih se koristi i reč hey, sa tim da je hey tipično za usmenu komunikaciju i koristi se u nekim neformalnim situacijama. Vrlo je bitan način na koji izgovaraš ovu reč. Ako kažeš hey, to je onda pozitivno i obraćaš se nekome, posebno grupi ljudi.

Ova reč može biti i negativna ako malo povisiš ton i želiš nekome da se obratiš onako, “Hey!”  i tako dalje, nastaviš rečenicu. Tada se to smatra negativno i kao da želiš da uđeš u svađu sa nekim.

Sledeće reči koje koristiš da pozdraviš nekoga su good morning, good afternoon, good evening. Te reči se koriste u zavisnosti od doba dana, dobro jutro, dobar dan i dobro veče. Ovo su neki izrazi koje ćeš dosta rano naučiti kada je u pitanju učenje engleskog jezika i možeš ih koristiti i u pisanoj i u usmenoj komunikaciji.

Kada je u pitanju usmena komunikacija i malo manje formalne situacije, postoji mogućnost da skratiš ove pozdrave i da umesto good morning samo kažeš morning. Takođe i za ove druge reči umesto ove reči good, izostavićeš je, samo ćeš reći afternoon, evening. Na taj način isto si rekla, isti je smisao samo što je situacija malo drugačija i koristiš to u nekoj manje formalnoj situaciji.

Sledeći izrazi koji će ti pomoći da pozdraviš nekoga i da započneš konverzaciju su, “How are you doing?” i tada pitaš nekoga kako je neko. To je veoma, onako, opušten način za razgovor, koristi se i u usmenoj i pisanoj komunikaciji. Umesto toga možeš reći, “How is going? How are things?” 

Svi ovi načini se koriste za manje više istu situaciju jer pitaš nekoga kako je, šta ima novo i tako dalje. Sve ove načine možeš koristiti i u pisanoj i usmenoj komunikaciji.

Sledeći pozdrav koji se koristi u neformalnim situacijama što znači da ćeš češće čuti tako nešto u konverzaciji, posebno u filmovima, u serijama je yo. Yo je skraćeno od hello i to je samo način na koji možeš nekome se obratiti. Obrati pažnju kako se piše, ima YO i čita se /yō/. 

Sledeća tri izraza ćeš koristiti ako osobu nisi videla neko vreme i onda ćeš upotrebiti neki od ovih izraza da pozdraviš tu osobu. “Nice to see you. It’s great to see you. Good to see you.” 

Sledeća tri izraza ćeš koristiti ako osobu nisi videla neko vreme i onda ćeš upotrebiti neki od ovih izraza da pozdraviš tu osobu. Nice to see you. It's great to see you. Good to see you. Share on X

To su sve slični izrazi i oni se vrlo često nadovezuju na onaj pozdrav koji sam navela na početku.  To zanči da, recimo, možeš reći, “Hello, nice to see you here.” To je, recimo, situacija kada možeš to sve zajedno da upotrebiš u konverzaciji, da pozdraviš nekoga i na taj način započneš konverzaciju.

Još tri izraza koji se koriste kada nekoga nisi videla, a posebno kada je u pitanju neki duži vremenski  period. Ovi izrazi se često koriste tada u tim situacijama da započneš konverzaciju. Vrlo često ćeš posle njih dodati, “How are you?” ili “How are you doing? How are things?” i tako dalje, one izraze koje sam već navela.

Pre nego što nastavim, ako si član English Lane škole obrati pažnju, posle ove lekcije će biti vežbanja tako da možeš da provežbaš sve ove izraze i uradiš praktični zadatak. Ako nisi član English Lane škole, predlažem da se prijaviš i kreneš sa učenjem.

Učićeš onlajn, putem onlajn kurseva i naravno uz moju pomoć. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ili možeš da potražiš na internetu English Lane onlajn škola i tu ćeš moći da se prijaviš.

Pa da se vratimo na ove izraze koje koristiš kada nekoga dugo nisi videla. Prvi izraz je “Long time no see.” Sledeći je “It’s been a while” i još jedan izraz, “Hello stranger.” Posle ovih izraza obično se koristi how are you, da pitaš osobu.

Znači na početku konstatuješ da osobu dugo nisi videla i onda nastavljaš, “How are you? How are you doing? How are things?” i tako dalje, jer poenta je da na taj način pokrećeš konverzaciju, odnosno krećeš da pričaš sa osobom i povezuješ se koristeći ovako neke izraze za konverzaciju.

Još jedan izraz za kraj koji je dosta neformalan, odnosno koristi se u neformalnim situacijam, što znači da recimo ako bi pisala neki email nećeš koristiti ovo. Ali zato ako budeš slala nekome poruku onda bi recimo napisala, to je what’s up? What’s up je neformalni izraz da pitaš nekoga šta radi, šta ima novo i to je izraz koji se koristi u neformalnim situacijama.

U ovoj lekciji prešli smo 20 načina da nekoga pozdraviš na engleskom jeziku. Nadam se da ćeš probati da kada slušaš engleski jezik probaš da primetiš kako oni koriste te izraze, posebno recimo ako gledaš neku seriju, neki film ili gledaš na YouTube-u neke videe, probaj da obratiš pažnju kako se koriste ovakvi izrazi u konverzaciji da se započne konverzacija.

Šta se koristi posle toga jer to je nešto što i ti možeš da naučiš da upotrebiš u konverzaciji i videćeš da će ti biti jako korisni. Možda ne na početku kada nemaš dovoljno sigurnosti da ih upotrebiš, ali vremenom će ti biti izuzetno korisni i dosta će tvoja konverzacija na engleskom zvučati sigurnije i bolje kada znaš ovako neke praktične izraze.

Inače znam iz iskustva da se mnogi baš spetljaju na početku kada su u pitanju ti izrazi za početak razgovora i ne znaju prosto šta da kažu na početku, kako da krenu razgovor. Nadam se da će ti ovi izrazi pomoći u tome.

Još jednom ću te pozvati da nam se priključiš. U pitanju je English Lane onlajn škola i na ovoj stranici gde slušaš biće link gde možeš da pogledaš više o školi i proveriš da li je ovakav način učenja nešto što će tebi odgovarati i pomoći ti da kreneš, odnosno napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.