fbpx

004 – 3 saveta za učenje engleskog posle pauze

by | Jun 3, 2020

U ovoj epizodi English Lane podkasta ću odgovoriti na pitanje kako učiti engleski posle pauze i podeliti sa tobom 3 saveta kako da kreneš sa učenjem na pravi način.

Preslušaj epizodu ispod u kojoj ću podeliti 3 saveta kako da kreneš sa učenjem posle pauze:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo moje ime je Zorana Radovic. Ja sam profesor engleskog jezika i književnosti i osnivač onlajn skole English Lane. Ovo sto slušaš je English Lane podkast gde govorim o korisnim lekcijama i savetima za učenje engleskog jezika. Danas želim da odgovorim na jedno pitanje koje mi cesto postavljate a to je kako učiti engleski posle pauze.

Većina vas je napravila pauzu sa učenjem engleskog jezika u nekom trenutku i to je sasvim normalno, prosto razne stvari u životu se ispreče i engleski nije uvek u prvom planu. Prošao je izvestan period od kada si učila engleski jezik. Bilo da je to da si učila poslednji put na fakultetu ili u srednjoj skoli, ili si možda pohadjala neki kurs pre nekih 10 godina itd, ali postoji ta neka pauza. Ta pauza negativno naravno utiče na tvoje trenutno znanje i uopšte na tvoju zelju da kreneš i nastaviš sa učenjem engleskog jezika.

Ako je sada trenutak da nastaviš i ako sada želiš da kreneš ponovo sa učenjem engleskog jezika, vrlo je bitno je bitno da odrediš gde sada stojiš. Dakle, koja je tvoja trenutna situacija bez obzira sto si možda pre nekog izvesnog vremena polagala neki test i dobila da je rezultat recimo B1 nivo, velike su sanse da ti sada nisi na tom nivou. Bas zato sto je prošlo to izvesno vreme i ako ne koristiš engleski jezik normalno je da zaboraviš neke stvari. Pre svega vise nemaš toliko samopouzdanja u konverzaciji i to je nešto sto je sigurno uticalo na to da tvoj nivo tog poznavanja engleskog jezika bude ispod onoga sto je bio tada u tom trenutku. To je sasvim normalno.

Moraš da budeš spremna na to i da očekuješ. Ne možeš da očekuješ da nastaviš tamo gde si stala ako je recimo izmedju prošlo možda 10 godina. Dakle, moraš da kreneš nekoliko lekcija/nivoa/kurseva nazad, da se vratiš i da onda kreneš ponovo sa učenjem. Da bi to uradila moraćeš da uradiš neki test za proveru trenutnog znanja, s tim da imaj u vidu da ovi testovi nisu uvek u potpunosti pouzdani. Moj savet je da recimo ako si učila u nekoj školi ili sa nekim profesorom i želiš da ponovo učiš u toj skoli ili sa tim profesorom, da se sa njima konsultuješ da ti oni pomognu da odrediš tvoj trenutni nivo znanja.

U mojoj školi ja polaznicima pomažem tako sto pogledam njihov izveštaj. Polaznici koji su pohadjali neke od kurseva sa mnom u nekom trenutku, a onda su napravili pauzu par meseci i onda žele da nastave, ja pogledam njihov izveštaj i kažem im tacno gde su stali, do koje lekcije, kog vežbanja šta je sledeće sto treba da nauče. Plus na osnovu tih rezultata koje oni imaju u tom izveštaju ja im savetujem šta da ponove, kažem im da se vrate na neke aktivnosti ili da pogledaju neku lekciju novu koja je u medjuvremenu objavljena jer to je nešto sto će im pomoći da nastave odatle gde su sada i da obnove ono sto su učili i onda nastave uspešno dalje. Naravno, za nove članove tu je uvodni test i taj test mi pomaze da odredim od koje tačke oni treba da krenu. Mada moram da primetim da dosta polaznika sami za sebe kažu iako urade taj test možda negde već približno A2 nivou, ipak vide da i sami znaju da prosto postoji dosta nedoumica i da je prošlo toliko i toliko vremena od kada su učili. Sami izaberu da krenu od početnog kursa sto mislim da je odlično. Na taj način ne samo sto će obnoviti ono sto su učili nego će zaista naučiti organizovano i sa potpuno drugačijim fokusom.

Fokus mojih kurseva je da se praktično primeni sve sto učiš. Dakle ne učiš zbog testa, zbog ocene, zbog nekog sertifikata – već učiš da primeniš ono sto naučiš kroz te lekcije. Nisu ti potrebne knjige, već ono sto dobiješ na platformi to je sasvim dovoljno da učiš i da primenjuješ sve sto učiš.

Drugi savet kada se vraćaš učenju engleskog jezika je da odrediš koje su te prepreke sputale kada si prvi put odustala. U redu je ako prosto neke okolnosti životne su te u tom trenutku naterale da prekineš neki kurs koji si pohadjala. Probaj da vidiš da li je možda bilo problem nešto u gramatici, ili nešto recimo izgovor nisi uspela da savladaš. Zašto su te stvari bitne? Zato sto ćete te stvari opet sputati. Moraš da obratiš pažnju na njih i moraš da kažeš sebi da si odustala zato sto recimo nisi uspela da shvatiš razliku izmedju odredjenog i neodredjenog člana. To je neki eto banalan primer, ali dešava se da ljudi odustanu zbog tako nekih stvari koje ne mogu da shvate i onda dodju do zaključka da oni nisu za jezik, da nemaju talenta itd. Vrlo je bitno da odrediš takve prepreke i da onda se fokusiraš, okej to mi je bilo problem. Sada to moram da resim, treba mi pomoć i naći ćeš pomoć da to rešiš.

Treći savet koji ću ti dati je da prilagodiš učenje sebi. Ovo je veoma vazno za tvoju motivaciju da istraješ u tome da naučiš engleski jezik. Nije uvek lako naterati se da učiš, pogotovo recimo ako si radila ceo dan i onda treba da dodjes uveče i učiš… nije lako održati pažnju ali vrlo je bitno da prilagodiš učenje sebi. Da učiš kada tebi odgovara, jer na taj način ćeš imati vise zelje da učiš. Bićeš vise fokusirana na učenje i motivisana da učiš. To je ono sto će ti dugoročno obezbediti dobre rezultate.

Još jedan razlog zašto je vazno da učenje prilagodiš sebi je zato sto će to biti proces. Dakle, nemoj da očekuješ da ćeš naučiti engleski za mesec dana. Da recimo sad si možda slobodno, imaš odmor 2-3 nedelje i sada ćeš da sediš po ceo dan da učiš i da ćeš videti neke rezultate. Jer nećeš. Videćeš možda privremeno neke rezultate, ali dugoročno ne. Učenje engleskog je proces koji cesto traje mesecima, pa cak i godinama i vrlo je bitno da engleski postane deo tvoje rutine. Bilo da ti odlučiš da učiš recimo svaki dan po pola sata, ili da imaš recimo termin dva puta nedeljno kada ćeš učiti po sat, dva. U svakom slučaju bitno je da je učenje deo tvoje rutine i nešto sto će biti dugoročno deo tvog svakodnevnog života.

To je isto recimo kao kada odlučiš da ideš u teretanu, recimo u aprilu zato sto znaš da ćeš ići na more u junu. Možda ćeš postići malo neke privremene rezultate, ali znaš da dugoročno to nije put ka tome sto želiš da postigneš. Dakle, nećeš dovesti figuru u red tako sto ćeš gladovati recimo mesec dana. Isto je tako i ovde, da bi ostvarila rezultate, dobre rezultate, da bi se osećala sigurno dok govoriš engleski, da bi videla da napreduješ, da bi osetila da engleski postaje deo tvoje rutine, moraš i ti da se posvetiš tome i da učiniš ti napor da engleski postane zaista deo tvog života.

Da sumiram, tri glavne stvari su neophodne da savladaš da bi krenula uspešno sa učenjem engleskog jezika posle pauze. Bitno je da odrediš gde krećeš, koja je sada polazna tačka. Bitno je da odrediš koje su bile prepreke zato sto te prepreke moraš sada da savladaš bez obzira da li je to bila u pitanju gramatika ili neki deo engleskog jezika ili recimo cak organizacija. Nije ti odgovarala grupa u kojoj si pohadjala, osećala si se nesigurno i nisi imala samopouzdanje da pričaš. Bila šta od toga sto je tebe sputalo i sto je navelo na odluku da odustaneš, moraš sada da savladaš i rešiš na pravi način. Treće, bitno je da prilagodiš učenje sebi. Znaci da učenje postane deo tvoje rutine i da je to nešto čemu ćeš se dugoročno posvetiti.

Moja škola i jeste zato dizajnirana tako da možeš da učiš u vreme kada tebi odgovara i da u potpunosti prilagodiš učenje sebi. Materijali su dostupni 24 sata i kada god ti osetiš da si spremna za učenje, uključiš kompjuter ili mobilni telefon, uloguješ se i krećeš sa učenjem. Dakle sve je individualno, učiš kada tebi odgovara i ne zavisiš od neke grupe. Postoje tri vrste članarina, mesečna, šestomesečna i godišnja članarina. Naravno preporuka je šestomesečna i godišnja zato sto je to period kada možeš da vidiš neke konkretne rezultate. Za mesec dana prosto nije realno naučiti dovoljno.

Ako ti sve ovo zvuci zanimljivo, pogledaj vise o školi biće tu negde link na ovoj stranici gde slušaš podkast. A ja ti  želim da svakako doneseš tu odluku da kreneš sa učenjem engleskog jezika bez obzira koji način učenja izabereš i bez obzira koje kurseve/školu/profesora/ili šta god izabereš – da kreneš sa učenjem. Jer sve zavisi zapravo od te tvoje odluke. Da ti odlučiš da si spremna da se vratiš učenju engleskog jezika i da želiš da osetiš rezultate, da želiš dugoročno da radiš na tome i da posvetiš tome da savladaš ovu veštinu.

Hvala ti sto slušaš podkast i obavezno se prijavi u aplikaciji u kojoj slušaš da dobijaš obaveštenja kada objavim sledeće epizode.

Ja sam Zorana Radovic i čujemo se uskoro. Ćao!

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde