fbpx

062 – 3 veznika da ti pomognu da napraviš složenu rečenicu na engleskom

by | Oct 20, 2021

U ovoj lekciji, naučićeš kako da upotrebiš tri veznika da spojiš rečenice i na taj način napraviš složene rečenice. Kako napreduješ sa učenjem, ovakva vežba će ti pomoći da rečenice zvuče bolje i sigurnije.

Preslušaj epizodu ispod i nauči da upotrebiš ova tri veznika:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Danas za tebe imam jednu lekciju u kojoj ću ti predložiti tri veznika koji će ti pomoći da napraviš složenu rečenicu. Kada kreneš sa učenjem engleskog jezika, prvo ćeš učiti da napraviš neke jednostavnije rečenice koje obično imaju jedan glagol.

Kako napreduješ, vrlo je bitno da naučiš da proširiš te rečenice, da naučiš kako da povežeš misli u jednu složenu rečenicu. To je nešto što će odmah imati bolji uticaj i tvoj engleski će zvučati i siguranije i ti ćeš zvučati mnogo bolje kada treba nešto da izgovoriš. Izbeći ćeš ona dosadna ponavljanja kada ponavljaš subjekat rečenice onako iz rečenice u rečenicu.

Odmah ćeš sve ovo videti na primerima koje ću navesti i počećemo od veznika koji ćeš najlakše upotrebiti da spojiš dve rečenice u jednu, a to je and. And znači I i poslušaj sada ove dve rečenice. “I like apples. I like oranges.” Ovo je nešto što ćeš učiti na početnom nivou i izgovorićeš ovakve rečenice, ponavljaćeš se, ponavljaćeš subjekat rečenice i to je potpuno u redu kada kreneš sa učenjem engleskog jezika.

Nemoj se truditi ako si početnik, nemoj se truditi u startu da praviš složene rečenice i da spajaš sve ovo u jednu jer neće to uvek biti tako jednostvano. Vrlo je lako da napraviš grešku u toj situaciji. Prvo nauči kako da napraviš ove rečenice, nauči zašto je like, zašto nije likes i ostale delove rečenice pa tek onda krećeš da učiš kako da takve rečenice spojiš u jednu.

U ovom slučaju složena rečenica će biti “I like apples and I like oranges.” Na ovaj način ti spajaš ove dve rečenice u jednu. Postoji situacija kao što je ova gde su subjekat i glagol isti i onda možeš da ih izostaviš. Dakle, to se dešava samo ako su subjekat i glagol isti. Onda možeš da izostaviš i onda rečenica može da glasi i ovako, “I like apples and oranges.” I ova rečenica je tačna. Na ovaj način izbegneš ponavljanje istog subjekta i glagola i spojila si sve u jednu rečenicu umesto što si napisala dve odvojene kraće rečenice. Šta znači isti subjekat i glagol?

Vratiću se još jednom na ovaj primer, “I like apples and I like oranges.” Imamo ovo I like, to su subjekat je I, onda imamo like, to je glagol. Pošto su u ovom slučaju isti onda mogu da se izostave.

Navešću ti još jedan primer. “She entered the house. She brought the bag.” Kada spajaš ove dve rečenice možeš samo dodati and između i onda to zvuči ovako, “She entered the house and she brought the bag.” U ovom slučaju imamo isti subjekat rečenice ali nije isti glagol i tada može da se izostavi subjekat rečenice.

Poslušaj sada kako to zvuči, “She entered the house and brought the bag.” U tom slučaju izbegnuto je to ponavljnaje istog subjekta ali može da se napiše i sa subjektom, tako da ako imaš situaciju kada nisi sigurna da li smeš da izostaviš subjekat ili ne, onda bolje uvek ostavi jer onda ćeš biti sigurnija da je takva rečenica tačna. U ovoj rečenici bila su dva različita glagola, entered, brought i onda nije mogao da se izostavi glagol.

Sledeće dve rečenice, “They are at the meeting. They are talking about the project.” Opet ovo možeš spojiti u jednu rečenicu koristeći and i to zvuči ovako, “They are at the meeting and they are talking about the project.” U ovoj rečenici nije moguće da izostaviš delove rečenice zato što su u pitanju dva različita vremena u rečenicama.

U prvom delu rečenice je present simple, are. Tu je are glavni glagol odnosno to je oblik glagola to be u sadašnjem vremenu, present simple. U nastavku rečenice iako čuješ opet are, ovde nije to glavni glagol već je pomoćni glagol. They are talking, tu je vreme present continuous i to nisu isti glagoli. Znači are are talking nije isto i ne možeš da izostaviš glagol u ovoj rečenici.

Sledeći primer, “She arrived late and he didn’t wait for her.” U ovoj rečenici različit je subjekat, različiti su glagoli. U jednoj je rečenica potvrdna, u nastavku je odrečna. U tom slučaju nije moguće izostaviti ništa od delova rečenice. Jednostavno ako hoćeš ovo da spojiš u jednu složenu rečenicu, samo dodaš and između i na taj način napraviš složenu rečenicu.

062 – 3 veznika da ti pomognu da napraviš složenu rečenicu na engleskom Click To Tweet

Sledeći drugi veznik koji možeš upotrebiti da napraviš složenu rečenicu je because. Because znači zato što i tada se ističe razlog kada se koristi ova reč da se spoje dve rečenice. Sada ćeš odmah čuti u primeru kako to izgleda. “She arrived late. She overslept.” Tu imamo dve odvojene rečenice a ako želiš to da spojiš to će izgledati ovako, “She arrived late because she overslept.” Znači stigla je kasno zato što se uspavala.

U toj situaciji spajaš rečenice, ostaju dve rečenice individualne samo se spajaju koristeći because i to se koristi kada se ističe razlog zašto se nešto desilo. “She missed the bus because she was late.” I u ovoj rečenici opet because ističe razlog zašto se nešto desilo u ovom prvom delu rečenice.

Sledeći treći veznik je so i postoje situacije kada ćeš biti u dilemi da li da upotrebiš because ili so zato što imaju neke sličnosti, odnosno jednu stvar možeš reći i tako što ćeš upotrebiti because i tako što ćeš upotrebiti so, ali postoji razlika kada se koristi. Kao što sam već rekla because se koristi kada se ističe razlog zašto se nešto desilo, a so se koristi kada se ističe rezultat.

Preslušaj sada ovaj primer, “She arrived late so they started without her.” Znači imali smo kada je bilo because, “She arrived late because she overslept” razlog zašto je ona stigla kasno. U ovom drugom primeru, “She arrived late so they started without her” imaš rezultat šta se desilo zato što je ona kasnila.

Preslušaj sada i ovaj primer, “It was very difficult so I decided to ask for help.” Ovo je složena rečenica i ti uvek možeš napisati, “It was very difficult.” staviš tačku, “I decided to ask for help.” To bi onda bila druga rečenica. Ako želiš to da spojiš u složenu rečenicu možeš da upotrebiš so da to uradiš. Vratiću se još jednom na primer koji je bio kada smo imali because, “She missed the bus because she was late.” Tu se ističe razlog zašto je ona zakasnila za autobus, because she was late. 

Preslušaj sada ovaj primer, “She missed the bus so she had to walk to work.” U drugom primeru ističe se rezultat šta se desilo zbog toga što je ona zakasnila za autobus, ne razlog već rezultat. Tu je bitna razlika kada se koristi because, kada so, a oba su veznici koje možeš upotrebiti da spojiš dve rečenice u jednu.

Ukoliko si član English Lane škole sledeća aktivnost za tebe su vežbanja. Uradićeš ova vežbanja posle lekcije da provežbaš kako se koriste ovi veznici.

Ukoliko nisi član English Lane škole a želiš da kreneš sa učenjem i da poboljšaš svoje trenutno znanje, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi gde možeš saznati više informacija o tome kako funkcioniše učenje onlajn i kako možeš da se prijaviš.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde