4 pitanja za efikasnije učenje engleskog

by | Dec 3, 2019

Koliko god da se trudiš da se posvetiš učenju engleskog jer znaš da ti je to apsolutno neophodno, uvek nešto iskrsne što te spreči da sedneš i učiš. Ovo se mnogima dešava, jer nije uvek lako naći dovoljno vremena. Pored posla, porodice i drugih aktivnosti, nije uvek lako prioritizovati učenje. 

Iako nije uvek lako ostati fokusiran i naći vreme za učenje engleskog, postoji četiri pitanja koja ti mogu pomoći when things get tough (kada postane teško). 

Why – Zašto? Zašto ti učiš engleski? 

Zanemari šta ostali kažu i priče koliko je engleski važan uopšte. Fokusiraj se na sebe i odgovori na pitanje zašto je tebi potreban engleski i na koji način će poznavanje engleskog unaprediti tvoj život/posao, poboljšati ili jednostavno olakšati neke stvari. 

Razlog učenja engleskog je tvoj motiv.

Kada ti bude teško da se pokreneš, razmisli, zašto to radiš. Na ovaj način shvatićeš zašto je to važno i biće ti lakše da se posvetiš učenju, posebno u trenucima kada na red dođe neka teža lekcija i pomisliš da je to možda ipak preteško.

How – Kako? Kako ti planiraš da dođeš do ovog cilja? 

Dakle, cilj je naučiti engleski. Sada ti treba plan kako ostvariti taj cilj. 

Opet fokus treba da bude na tebi, tvojim potrebama, planovima, i zasnovano na tvom slobodnom vremenu. 

Ne uče svi na isti način, što znači da neće svi doći na isti način do ovog cilja. Neko će morati da uči više, neko manje. Neko će više voleti vežbanja dok će nekome veći izazov biti zadaci na engleskom ili konverzacija. 

Razmisli kako ćeš učiti. Da li je onlajn kurs engleskog rešenje da učiš fleksibilno u terminima koji tebi odgovaraju? Ili ćeš umesto toga izabrati da pohađaš kurs u nekoj lokalnoj školi? Da li ti odgovara da učiš u grupi, ili više voliš da učiš samostalno?

Zapamti, nema idealnog načina za sve. Postoji idealan način za tebe! Jer to je način učenja koji će tebi doneti željene rezultate. Zato uvek izaberi da učiš engleski na način koji tebi odgovara.

How often – Koliko često ćeš učiti engleski? 

Nekome odgovara da uči svaki dan po malo. Neko više voli da uči “kampanjski”, pa onda jednom ili dva puta nedeljno posveti nekoliko sati učenju. Ti određuješ pravila, tako da uvek izabereš da učiš tako da se učenje uklapa u tvoj raspored.

Vrlo je bitno da zapamtiš da postoje programi koji su fleksibilni i oni koji to nisu. Na primer, učenje u English Lane školi je potpuno fleksibilno jer učiš nezavisno od ostalih, onda kada tebi odgovara.

Ako učiš u lokalnoj školi ili individualno sa profesorom, onda postoje fiksni termini kojima se moraš prilagoditi, što znači da nije uvek moguće da izabereš koliko često ćeš učiti. 

When – Kada planiraš da učiš engleski? 

Imaj u vidu ovo: 

Oni koji kažu “učiću kad stignem” obično nikada ne stignu. 

I nije to zato što su lenji, zato što nemaju volje, ili nešto slično. Jednostavno kada kažeš “učiću kad stignem” ti ne daješ nikakav prioritet učenju engleskog. To znači da ćeš verovatno uraditi sve drugo pre nego što nađeš vreme za učenje. 

Zato probaj da odrediš kada učiš. Jeste teško predvideti obaveze, ali probaj da napraviš rezervni termin. Dakle jedan je glavni termin kada ćeš se posvetiti učenju, a ako slučajno nešto iskrsne, onda ćeš se setiti da imaš još jedan termin za učenje, pa se nećeš osećati loše ako ne uspeš da ispuniš svoj plan.

Ako pohađaš program koji je zakazan u fisknim terminima, onda ne možeš uticati na promenu istih, ali možeš se potruditi da ostale obaveze zakazuješ prema tim terminima. 

Ovo su sve načini kako možeš sebe motivisati da nastaviš sa učenjem.

Ja pomažem polaznicima moje škole da uvek budu motivisani tako što im omogućavam da uče na jedan veoma moderan i efikasan način. Oni u svakom trenutku imaju povratnu informaciju i potpuno su svesni koliko napreduju i gde treba više da se potrude.

I to je ključ, jer nema bolje motivacije za učenje nego kada znamo i osećamo da smo napravili sjajne rezultate i napredovali. Podrška profesora je tu, a opet sve je totalno fleksibilno (ovo nisu neki Skype časovi koje moraš da zakazuješ i slično). Novi materijali za učenje su uvek dostupni. Samo je potrebna želja za učenjem engleskog, i onda rezultati ne mogu izostati.

Ako i tebi odgovara da učiš engleski preko onlajn platforme, kada i koliko tebi odgovara, klikni ovde da se priključiš.

Prati nas:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde