5 razlika između učenja engleskog onlajn i učenja u učionici

by | Sep 6, 2020

 

Učenje engleskog onlajn ima mnogo prednosti ali se dosta razlikuje od učenja u učionici.

I učenje u učionici ima svojih prednosti, naravno…

Ali ukoliko počinješ da učiš engleski onlajn i zanima te kako se uči engleski na ovaj savremen način, od kuće, onda pročitaj ovaj članak i saznaj 5 razlika imeđu učenja engleskog onlajn i učenja u učionici.

1. Učenje engleskog onlajn je brže

Uključiš kompjuter (ili telefon), pristupiš onlajn kursu engleskog ili nekoj drugoj aplikaciji koju koristiš i spremna si za učenje. Učenje engleskog onlajn je bukvalno na klik od tebe i zato je značajno brže i udobnije.

Kada učiš u učionici (mislim onako tradicionalno ili oflajn), ti pre svega moraš da dođeš do te učionice ili mesta gde je ogranizovana nastava. Neretko to nije blizu tvoje kuće, pa moraš uračunati i dodatno vreme pre početka nastave kao i organizovati prevoz do tamo.

Imaćeš program kada se odvija učenje i moraćeš da se prilagodiš tom rasporedu. Vrlo često, to neće biti kraj. Od tebe će se očekivati da uradiš domaći.

Domaći se daje iz dva razloga:

Prvo, predavač verovatno ne može da stigne sve da pređe u toku jednog časa, i onda deo za vežbanje ostane za domaći, a ti praktično na času čuješ samo objašnjenje.

Drugi razlog zašto ćeš imati domaći je zato što je za učenje engleskog potrebna vežba. I nije moguće napredovati bez toga.

I ako učiš onlajn, ti ćeš morati da radiš vežbanja. Ali razlika kada je u pitanju učenje engleskog onlajn je što su vežbanja interaktivna, ne moraš da pišeš, već radiš vežbanja tako što kucaš odgovor ili klikneš da izabereš nekih od ponuđenih odgovora.

Takođe ta vežbanja su ideano integrisana u proces učenja. To znači da kada učiš onlajn, nećeš biti u situaciji da prvo slušaš izuzetno obimnu lekciju pa tek onda primeniš naučeno kroz vežbanja, već će sve biti postpuno i lakše za savladati.

Još jedna razlika i velika prednost učenja engleskog onlajn je što ćeš odmah dobiti povratnu informaciju. Kada uradiš vežbanje, klikneš dugme i odmah vidiš rezultate.

Dobro znaš da kada učiš engleski u učionici to nije tako. Moraš ili da tražiš odgovore na kraju radne sveske (ako postoje rešenja), ili ćeš morati da sačekaš sledeći čas da svi čitaju svoj domaći i da onda proveraš odgovore (ovo ume da bude baš dosadno).

2. Mogućnost da učiš gde god se nalaziš

Kod učenja engleskog u učionici, postoji velika limitacija, a to je upravo ta učionica. Ti moraš da dođeš u tu školu gde se održava čas, i moraš da budeš u toj učionici.

Kada učiš engleski preko interneta, to nije tako. Možeš da učiš gde god se nalaziš, samo je potrebno da imaš laptop (ili kompjuter/telefon) i internet.

Znam da moje polaznice uče iz dvorišta na selu za vikend, sa plaže u Sloveniji, iz kancelarije na poslu u toku pauze, ili iz dnevne sobe kad uspavaju klince. I to su samo neki primeri.

Ovakva fleksibilnost je nešto što ti omogućava da istraješ u učenju čak i kada nemaš dovoljno vremena, čak i kada nisi blizu škole u kojoj se održavaju časovi.

Jedan od bitnijih kriterijuma kada biraš školu engleskog je i ta lokacija. Lakše ti je da izabereš da učiš u nekoj školi koja je blizu tvog stana ili kuće, ili recimo školu koja ima parking, ili je blizu stanice gradskog prevoza. Ali to onda limitira i izbor profesora sa kojim ćeš učiti.

To su sasvim očekivani kriterijumi, jer je neophodno da se organizuješ ako očekuješ da ideš redovno u tu školu.

Učenje engleskog onlajn u potpunosti preskače tu prepreku. To ti omogućava da potpuno zanemariš ovaj kriterijum prilikom selekcije prave škole za tebe.

A naravno, mogućnost da učiš gde god se nalaziš ti omogućava da izabereš bilo koju školu koja pruža onlajn vid obuke.

3. Različiti programi i onlajn kursevi

Kada je u pitanju učenje engleskog onlajn, dostupni su ti razni programi i onlajn kursevi. Takvi kursevi mogu biti opšti (kada učiš gramatička pravila i opšte reči i izraze koji će biti potrebni u svakodnevnoj komunikaciji) ili specijalizovani (kada se posebno obrađuje neka tema ili vokabular iz jedne oblasti).

Recimo u English Lane školi, pored opštih kurseva, postoji mogućnost da pohađaš kurs Vremena u engleskom, zatim kurs Članovi u engleskom (a to su sve neke specijalizovane teme).

Prednost onlajn učenja je što možeš da pronađeš odgovarajući program za tebe. Click To Tweet

Prednost onlajn učenja je što možeš da pronađeš odgovarajući program za tebe. Na taj način možeš da izabereš da se fokusiraš na temu za koju znaš da ti je problematična.

To je posebno važno kada već imaš dosta iskustva sa učenjem engleskog, ali je ostalo dosta nesigurnosti, recimo kada su u pitanju članovi, pa onda želiš da tu oblast dodatno naučiš.

4. Učenje engleskog preko interneta je moguće u bilo kom trenutku

Osim prednosti u smislu gde učiš, učenje engleskog onlajn pruža dosta fleksibilnost i kada je u pitanju vremenski period u toku kog ćeš učiti.

Pre svega, ovde je bitno da napraviš razliku između onlajn časova (koje mnogi zovu onlajn kurs) gde ti zakazuješ časove sa profesorom i onlajn kurseva, gde ne zakazuješ učenje već učiš putem platforme za onlajn učenje.

Već ti je jasno, druga opcija pruža potpunu fleksibilnost, i samim tim to predstavlja veliku prednost u odnosu na tradicionlano učenje.

Kada učiš puten onlajn platforme, tebi je onlajn kurs dostupan u bilo kom trenutku.

Zamisli da uveče oko ponoći poželiš da učiš. To može da ostvariš samo uz ovakav vid nastave.

Napomena: Učenje u English Lane školi se odvija onlajn, putem naše platforme za učenje kojoj možeš pristupiti kad god tebi odgovara.

Kada je u pitanju učenje na onlajn časovima, iako je ove časove moguće pratiti gde god da se nalaziš, vrlo često nije fleksibilno vreme kada možeš pratiti čas.

Ako možeš da biraš termin, opet moraš da zakažeš taj termin i pojaviš se onlajn u zakazno vreme.

To znači da nećeš moći da učiš baš kad god poželiš.

5. Učenje engleskog onlajn omogućava bolji fokus

Ovo je jedna vrlo bitna razlika kada je u pitanju učenje engleskog onlajn za razliku učenja u učionici.

Kada učiš u učionici, ti dolaziš na čas gde odslušaš predavanje, uradiš vežbanja i vežbaš konverzaciju.

Ali ono što se od tebe očekuje je da dodatno kući učiš.

Taj jedan čas ti neće biti dovoljan da sve zapamtiš.

U periodu između časova, moraćeš da učiš nove reči, radiš vežbanja i samostalno vežbaš engleski, ukoliko želiš da vidiš neke rezultate.

To znači da je potrebno vreme i za časove i za samostalan rad.

Kada učiš putem onlajn kurseva, imaš mogućnost da ceo proces učenja prolaziš samostalno.

To znači da ćeš pratiti lekcije, vežbanja i zadatke, onda kada tebi odgovara.

Kada radiš samostalno, tvoj fokus je na toj lekciji, a ti ćeš je preći tempom koji tebi odgovara.

Neku lekciju ćeš naučiti za par minuta, a na neku ćeš se vraćati nekoliko puta. Ako učiš engleski onlajn onda imaš mogućnost da to uradiš.

Na taj način, tvoje vreme će biti provedeno na mnogo efikasniji način.

Nekada ćeš moći da učiš manje ili više, tako da imaš prostora da učenje u postpunosti prilagodiš sebi.

Časovi će ti biti odlična prilika za vežbu. Ali časove ne moraš pohađati dok ne budeš spremna za konverzaciju. Ili recimo ukoliko je tebi neophodno da savladaš samo pisani engleski, dovoljno ti je da radiš pisane zadatke, i da učiš ono što je tebi bitno u tom trenutku.

Uz sve ove razlike, bitno je napomenuti da ni jedan od ova dva načina nije najbolji za svakoga, već ti moraš pronaći način učenja engleskog koji odgovara tebi, koji je najbolji za tebe i omogućava ti da ostvariš najbolje rezultate.

Nekome će biti bolje da uči u učionici, dok će nekome više odgovarati učenje engleskog onlajn.

Koji god način da izabereš, bitno je da nađeš program koji možeš da ispratiš i da je taj program adekvatan tvoj trenutnom znanju.

Ukoliko želiš da iskusiš ove prednosti onlajn učenja u praksi, kako se uči engleski onlajn u mojoj školi, pogledaj sve detalje ovde.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde