fbpx

048 – 5 saveta da učiš engleski produktivno

by | May 26, 2021

Učiti engleski više, tj. provesti više vremena u učenju, ne znači da ćeš nešto naučiti bolje i zato je važno da učiš engleski produktivno, da vreme provedeno u učenju zaista donese dobre rezultate.

Preslušaj epizodu ispod i nauči kako da učiš engleski produktivno:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane, a ovo što slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog.

U ovoj epizodi, daću ti 5 saveta kako da učiš engleski produktivno.

Znam da vreme koje imaš da posvetiš učenju engleskog jezika ume da bude ograničeno i da jednostavno imaš suviše drugih obaveza… I da, kada izdvojiš to vreme, to vreme treba da bude zaista produktivno i da na efikasan način naučiš nešto i da naučiš to dugoročno. Dakle, da ne moraš non-stop da se vraćaš na nešto što si trebala da zapamtiš, ali nisi uspela sasvim da upotrebiš, kasnije. Zato ćeš kroz ove savete videti kako da organizuješ učenje tako da učenje bude produktivnije.

Pre svega, bitno je da odrediš šta učiš i to ćeš uraditi tako što ćeš napraviti sebi neki kao mini plan šta ćeš raditi u narednom periodu. I to je vrlo bitno, jer ako ti odvojiš, recimo, danas pola sata da učiš engleski i ako tek tada smišljaš šta ćeš da učiš, onda ćeš izgubiti bar deo tog vremena, ako ne i pola tog termina kojeg si odvojila na to šta treba da učiš, gde si stala, koje su sledeće lekcije itd. I zato je bitno da imaš pripremljeno šta učiš.

Ako, recimo, pohađaš neki kurs, taj kurs verovatno ima neki program koji će ti pomoći u tome, tako da možeš vrlo lako da se osvrneš i da vidiš gde si stala sa učenjem. Ali, ako učiš samostalno, vrlo je bitno da imaš taj neki plan, da imaš pripremljeno šta ćeš učiti koji dan – da onda kad sedneš da učiš, onda samo učiš, ne smišljaš ništa koje su sledeće aktivnosti.

Drugi savet je da isključiš sve distrakcije iz tvoje okoline u tom periodu kada si planirala da učiš. I odmah ćeš verovatno shvatiti da najveći broj distrakcija dolazi upravo sa kompjutera ili mobilnog telefona u vidu onih obaveštenja – da ti je stigao e-mail, da te je neko taggovao na Instagramu ili nešto slično. Tako da je bitno da isključiš takva obaveštenja u trenutku kada planiraš da učiš, jer će ti to pomoći da se zaista fokusiraš na učenje, da ne praviš prekide.

Čak i ako taj prekid bude samo dva-tri minuta, moraćeš da pogledaš šta si pre toga čitala. Postoji velika šansa da vremenom tako i izgubiš motivaciju, iako si krenula lepo da učiš. U tom trenutku možda izgubiš volju za učenjem, gledajući te druge notifikacije. Tako da probaj da vreme koje odvojiš za učenje, bez obzira da li je to vreme 15 minuta, da li je to sat vremena – probaj da to vreme bude baš, onako, dobro uloženo. Da ne moraš da gledaš u telefon, da ne gledaš druga obaveštenja, već samo da učiš.

Videćeš da na mobilnom telefonu i na računaru postoji opcija Do not disturb – i kada koristiš tu opciju, ti isključiš, makar privremeno, sva obaveštenja. I na taj način možeš da se fokusiraš na ono što učiš. Naravno, ako ima i nekih drugih distrakcija oko tebe, kao što je, recimo, uključen televizor – imaj u vidu da ovo loše utiče na produktivnost i da, kada učiš, treba da probaš da se izoluješ i da nemaš takve distrakcije, da bi mogla da se zaista fokusiraš na učenje – i da to učenje bude što efikasnije.

Sledeći savet je da odrediš kada i gde je učiš. I probaj da imaš neko svoje mesto za učenje, jer će to zaista dobro uticati na tvoju produktivnost. A vidi i zašto – kada je u pitanju, recimo, odmor… Ako imaš neko svoje mesto za odmor, kao što je, recimo, sofa gde ti voliš da čitaš knjigu ili gledaš na telefonu neke videe… kada god sedneš tu, imaćeš utisak kao da si, onako, spremna za odmor i mozak će već biti u tom nekom stadijumu da želi da se odmori i da se opušta. I to je nešto što se prenosi, naravno, i na učenje.

Ako, recimo, imaš sto gde sediš kada učiš i, sledeći put kada sedneš, mozak će onako biti programiran da očekuje tu istu aktivnost na koju je navikao. Tako da će učenje, onako, doći mnogo prirodnije i mnogo ćeš lakše krenuti sa učenjem. I zato je bitno da, ako si u mogućnosti, odrediš neko mesto gde ćeš učiti. I naravno – kada. Znam da nije uvek lako uklopiti da uvek učiš u isto vreme, ali ako možeš da napraviš takav raspored, to će uticati dobro na produktivnost, zato što ćeš steći naviku da uvek učiš u to vreme, na tom mestu i bićeš, onako… Mnogo lakše će ti biti da kreneš kada treba da učiš.

Sledeći savet je da napraviš naviku da učiš. I ovo je veoma važno kada je u pitanju učenje engleskog jezika. I verovatno si bila u situaciji da te mrzi, onako, da kreneš – i znaš da je najteže krenuti kada treba da počneš nečim da se baviš. Ili kada imaš neki projekat, kada imaš nešto da uradiš, znaš da je najteže krenuti. I to je nešto što treba da nateraš sebe da u početku uradiš. I kažem nateraš, zato što u početku ćeš zaista naterati sebe – ali će vremenom to postati tvoja navika. I vremenom nećeš imati tu potrebu da sebe nateraš, već ćeš jedva čekati da učiš, odnosno da radiš tu aktivnost u tom periodu.

U početku ćeš zaista naterati sebe - ali će vremenom to postati tvoja navika. I vremenom nećeš imati tu potrebu da sebe nateraš, već ćeš jedva čekati da učiš, odnosno da radiš tu aktivnost u tom periodu. Click To Tweet

E, sad – kako doći do toga da napraviš naviku? Postoje istraživanja koja pokazuju da – ako radiš nešto 2 do 5 minuta i ako te mrzi da to radiš, ali zaista nateraš sebe da uradiš to u tom periodu, velike su šanse da ćeš nastaviti to da radiš i narednih 15 do 30 minuta. To se odnosi na vežbanje, to se odnosi na razne neke projekte, na rad i, naravno – odnosi se na učenje jezika.

Dakle, ako nateraš sebe da narednih 2 do 5 minuta kreneš da učiš, velike su šanse da ćeš nastaviti to da radiš i narednih 15 minuta. I to je ono što tebi treba da tebe pogura da ti kreneš sa učenjem engleskog jezika, da prevaziđeš tu blokadu koju imaš u početku, gde ne znaš kako da kreneš, gde razmišljaš šta sve drugo imaš da uradiš, a šta te sve čeka i gde, jednostavno, nemaš baš dovoljno motivacije da kreneš. Probaj i nateraj se 2 do 5 minuta i vidi kakav će rezultat biti posle toga.

Takođe primenjuj ovo naredne 2-3 nedelje. I, iako će biti naravno teško u nekom trenutku, probaj da budeš dosledna u tome i da zaista nateraš sebe da ispoštuješ taj raspored i da učiš bar u tom nekom kraćem vremenskom intervalu. I onda ćeš vremenom stvoriti naviku da učiš. Učenje engleskog će postati, onako, tvoja realnost i nećeš imati utisak da učiš, već će biti to deo tvoje rutine. I to će ti pomoći da budeš na dobrom putu da zaista učiš engleski pre svega redovno, a naravno, onda i produktivno.

Ono što će ti pomoći u stvaranju ove rutine je da imaš kalendar gde ćeš obeležiti svaki dan kada si učila engleski. I neka to bude nekad bukvalno 5 minuta, neka bude samo neka aktivnost koju ćeš uraditi, neka kratka aktivnosti, neko vežbanje – nije bitno. Bitno je da si ti nešto uradila taj dan. I onda obeleži to u kalendaru i obeležavaj svaki dan i vidi koliko ćeš da izdržiš da redovno vežbaš engleski. I videćeš kako će vremenom ta tvoja neka, da kažem, obaveza u početku – vremenom će postati tebi čudno da ne popuniš kalendar. Biće ti čudno da ne uradiš ništa u toku dana kada je u pitanju učenje engleskog.

Sledeći savet je da probaš da stvoriš sebi osećaj odgovornosti. I sad, ovaj osećaj odgovornosti može biti različit za različite ljude, ali probaj da uradiš nešto šta će tebi pomoći da dalje učiš engleski jezik i da ostaneš dosledna tome.

Recimo, mnogima pomaže ako kažu nekome da rade nešto i da se bave nečim i da, onda – to im daje dodatni motiv da – da sledeći put znaju, kad ih osoba pita – prosto neće da kažu da su odustali u međuvremenu. Znači, ako ti nekoj drugarici kažeš – ej, počela sam da učim engleski redovno… Sledeći put kad vidiš tu drugaricu, biće te sramota da joj kažeš – ma, prestala sam u međuvremenu, malo mi je dosadno, ili izgubila sam motivaciju,  već će te to dodatno motivisati da ti ostaneš fokusirana to.

Naravno, ima tu još opcija za stvaranje odgovornosti – na primer, možeš se upisati na neki kurs. I onda, ako znaš da si taj kurs platila i da imaš neki period kada treba da pohađaš taj kurs, ti ćeš imati osećaj odgovornosti i razmišljaćeš o tome da ne želiš da ti propadne taj novac, već ćeš se posvetiti učenju – čak i u nekim trenucima kada ti možda baš nije sasvim do učenja. To će te dodatno motivisati.

Ili, recimo, možeš da se upišeš na neki kurs sa prijateljicom, pa onda da imate taj osećaj odgovornosti jedna prema drugoj, da treba da istrajete u tome i da jedna drugu motivišete, da ostanete fokusirane na učenje. Verujem da razumeš sada u čemu je poenta kada pričamo o odgovornosti – ako ti imaš prema sebi taj osećaj odgovornosti i ako učenje engleskog predstaviš sebi kao nešto važno i kao tvoj prioritet, onda će i način na koji učiš biti mnogo ozbiljniji – učićeš redovnije i, naravno, bićeš produktivnija.

Jer ta redovnost u učenju te upravo vodi ka produktivnosti. Zato što, dok god redovno učiš i dok god imaš tu naviku, stvaraš naviku da učiš – to je nešto što će ti omogućiti da ostvariš sjajne rezultate, bez obzira na kom si sada nivou. Bez obzira koliko vremena imaš za učenje, bez obzira kojim tempom napreduješ – čak i, recimo, ako ideš malo sporije od nekog predviđenog tempa zbog svojih obaveza, naravno.

Jednostavno, ako učiš redovno – rezultati će biti tu vremenom i to je nešto što je tebi neophodno ako želiš da učiš produktivno i ako želiš da učiš sa dobrim rezultatima.

I, na kraju, osvrnuću se na to šta u stvari predstavlja produktivno učenje i kako treba da razmišljaš o celom ovom procesu. Poenta je da ne mora da znači da ako provedeš više vremena u učenju – da će tvoji rezultati biti bolji. Već je bitno da stvoriš okruženje oko sebe koje će ti omogućiti da učiš produktivno, da budeš fokusirana i da ostvariš što bolje rezultate.

Recimo, ako imaš distrakcije i ako čitaš neku lekciju, ti ćeš provesti recimo 20 minuta čitajući i učeći tu lekciju. Za razliku od produktivnog učenja, gde ćeš, recimo, biti fokusirana i tu istu lekciju ćeš pročitati i naučiti možda za 10 minuta. I to je poenta, da ti izgubiš ono vreme koje provodiš u nekom praznom hodu, gde pokušavaš da se skoncentrišeš na ono što čitaš.

Verovatno ti se desilo milion puta da, recimo, ili kad čitaš neku knjigu, ovako – pročitaš jednu stranicu i onda uopšte ne znaš šta si pročitala ni kako se zovu likovi. I to je nešto što se normalno dešava, zato što si… Prosto živiš u svetu gde je prepuno informacija, gde si okružena informacijama i vrlo je teško isključiti se i fokusirati se na jedno. I zato je bitno da probaš to, da omogućiš sebi, recimo, sada kada je u pitanju učenje engleskog.

Naravno, ovo možeš i primeniti kada čitaš neku omiljenu knjigu, pa prosto da se fokusiraš samo na to, da isključiš sve ostalo – i da onda ta aktivnost bude mnogo produktivnija i da na kraju imaš mnogo bolje rezultate.

Sledeći put kada planiraš da učiš, probaj da ideš po ovim koracima i da ovako isplaniraš. Znači, da već imaš spremno šta ćeš da učiš, da isključiš sva obaveštenja, da isključiš sve distrakcije oko sebe, da odrediš kada i gde ćeš učiti i da probaš da na taj način napraviš naviku da učiš redovno. I, naravno, probaj da stvoriš sebi neki osećaj odgovornosti koji će ti biti dodatna motivacija da ostaneš fokusirana na učenje.

Za početak, reci sebi da ćeš učiti samo 5 minuta – i ne brini ako nemaš puno vremena za učenje, ako znaš da ne možeš da odvojiš sat vremena za učenje engleskog. Razmisli ovako i odredi sebi da ćeš učiti 5 minuta. Znam da to deluje sad ovako – kao, ko će sad da se cima samo za 5 minuta i misliš da nećeš ostvariti nikakve rezultate za 5 minuta. Ali, pre svega, probaj da uradiš to, da zaista provedeš to vreme učeći engleski i vidi da li ćeš ostati na 5 minuta ili ćeš produžiti to.

A ovo istraživanje gde ako radiš nešto 2 do 5 minuta da ćeš raditi to i narednih 15 do 30 minuta sam videla i potvrđeno u mojoj školi. Baš sam imala nedavno jednu polaznicu koja mi je to potvrdila,  koja je rekla kako joj je zaista bilo teško da krene, da se posveti učenju. Ali je bila uporna i uradila je 1-2 vežbanja i na kraju je to povuklo da nastavi da radi i sada, vremenom, stvara kod sebe naviku i sve joj je lakše i jednostavnije da se vrati učenju i ima sve više motivacije.

I sada, kada gledam njen izveštaj, kada gledam rezultate koje postiže, vrlo sam ponosna – jer znam koliko je teško krenuti i koliko je teško napraviti tu naviku i ostati dosledan kada je u pitanju učenje. I teško je biti produktivan u nekim trenucima, ali ako uspeš da kreneš i ako uspeš da stvoriš tu naviku kod sebe, mnogo će ti biti lakše kasnije i vremenom će rezultati biti sve bolji i bolji.

Ona uči u mojoj školi, u pitanju je online škola koja se zove English Lane i kursevi su online, što znači da možeš da ih pohađaš u bilo kom trenutku. Nisi vezana ni za kakve termine, jer ti već pred sobom imaš program i plan po kome ćeš raditi i aktivnosti koje su već spremne.

Ja ću raditi sa tobom na taj način što ću pregledati tvoje zadatke, odgovarati na tvoja pitanja, a videćemo se i na nekom od grupnih časova konverzacije, gde ćeš dobiti priliku da pričaš i vežbaš engleski i upotrebiš sve ono što si učila u okviru kurseva.

Ako ti ovo zvuči interesantno, na ovoj stranici gde slušaš podkast ću ostaviti link, ili jednostavno potraži English Lane online škola i tu ćeš pronaći sve informacije o tome kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš i postaneš član škole.

Hvala ti što slušaš podkast, ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde