fbpx

006 – 5 super korisnih pravila za upotrebu članova

by | Jun 17, 2020

U ovoj epizodi ću govoriti o članovima u engleskom jeziku.

Preslušaj epizodu ispod u kojoj ću podeliti podeliti 5 korisnih saveta za članove koji će ti pomoći da prepoznaš situacije kada treba odnosno ne treba da upotrebiš član:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo moje ime je Zorana Radovic. Ja sam profesor engleskog jezika i književnosti i osnivač onlajn skole English Lane. Hvala ti sto slušaš English Lane podkast gde govorim o korisnim savetima za učenje engleskog jezika.

Danas ću govoriti o članovima u engleskom jeziku. To je jedna vrlo složena tema, a uvek ima mnogo pitanja bez obzira koji je kurs u pitanju. Bukvalno od početnog do onih naprednijih nivoa, uvek postoje pitanja da li sam ovde dobro upotrebila član. Da li ovde treba, zašto ovde treba, zašto ne treba… U ovom pokastu ću ti pomoći tako sto ću podeliti 5 korisnih saveta za članove koji će ti pomoći da prepoznaš situacije kada treba odnosno ne treba da upotrebiš član. Bez obzira na kom si sada trenutno nivou, cak iako si početnik ovi saveti će ti biti veoma korisni.

Pre nego sto počnem sa pravilima, želim samo ukratko da te podsetim šta su to članovi. Članovi su vrsta reci u engleskom jeziku i postoji odredjeni i neodredjeni član. Odredjeni član je the, neodredjeni a/an (dakle on ima dva oblika). Sigurno si vidjala te reci ispred reci nekih odredjenih ili recimo u rečenici I can see a book. There’s a book. I can see the book. Sada je nekad a, nekad the, postoje naravno pravila zašto je to tako. Ali to su te reci na koje ćemo se sada fokusirati a glavni razlog zašto su te reci tj. članovi vrlo teški je zato sto ne postoje u našem jeziku. Samim tim nemamo osećaj kada treba da ih upotrebimo a kada ne.

Prvo pravilo glasi: član stoji ispred imenice. Ovo pravilo je veoma bitno zato sto ćeš u početku imati dilemu kada, ispred kojih reci treba da upotrebiš član. I vrlo je bitno da reci ispred kojih upotrebljavaš član budu imenice. Ispred bilo koje druge reci nećeš upotrebiti član. Član je vezan isključivo za imenicu. Imenice su pojmovi koji imenuju. Dakle, recimo book, pencil, table, door, window. To su sve imenice i kada koristiš te reci u rečenicama ispred tih reci mora da stoji član.

Sada postoji dalje neka dodatna objašnjenja, izuzeci. Ne stoji baš ispred svake vrste imenica član, ali to su već neke dalje i detaljnija tumačenja na koja se sada nećemo fokusirati. Bitno je da zapamtiš da ukoliko vidiš rečenicu, i ukoliko imaš dilemu da li da upotrebiš član ili ne, proveri da li je reč ispred koje želiš da upotrebiš imenica. Jedno je sigurno, ako ta reč ispred koje želiš da upotrebiš član nije imenica, onda nećeš upotrebiti član.

Neodredjeni član ćeš uvek upotrebiti ispred imenice koja je u jednini. Click To Tweet

Idemo sada na drugo pravilo, član a odnosno an se koristi ispred imenica u jednini. Ovo je vrlo bitno da zapamtiš. Ovde nema nikakvih izuzetaka. Neodredjeni član ćeš uvek upotrebiti ispred imenice koja je u jednini. Ako je imenica u množini, ili ako su u pitanju nebrojive imenice – ispred takvih imenica se ne koristi neodredjeni član. Može se koristiti član the, tu sad već postoje različite situacije kada će biti član kada ne. Vrlo bitno je da zapamtiš ovo pravilo, jer na ovo pravilo možeš da se osloniš. Dakle, član a odnosno an nećeš upotrebiti ako imenica nije u jednini. Znaci samo ako vidiš imenicu u jednini koristiš a/an ispred nje. Naravno nekada će biti the. Nemoj misliti da je uvek neodredjeni član, ali prosto da znaš kada je imenica u jednini može imati neodredjeni član, naravno može i odredjeni. A ako nije u jednini, ne može imati neodredjeni član. Dakle možeš reci a book, možeš reci the book. Zavisi postoje situacije kada ćeš reci jedno, kada drugo. Ali ne možeš reci a books. To nikada nećeš reci.

Treće pravilo za opisivanje slike upotrebi odredjeni član the. Ovo nije bas pravilo iz neke gramatike nego je vise savet koji ja dajem mojim polaznicama kada imaju zadatak pisanja i kada treba da opisu sliku. Kada opisuješ pojmove koje vidiš, oni su tebi poznati, samim tim su odredjeni. Iz tog razloga je potreno da upotrebiš the. I ovo nije bas potpuno pravilo da ćeš uvek i samo uvek koristiti član the. Postoje naravno situacije kada mora da se upotrebi neodredjeni član ili da se član izostavi. Ali je vrlo koristan savet pogotovo za početnike.

Primer je zadatak u kome treba da se opise slika i na slici se nalazi torba koja je na stolu i polaznica želi da napise to na engleskom jeziku, ali nije sigurna da li će reci a bag is on the table ili će reci the bag is on the table. I naravno, nije sigurna da li će reci a table ili the table. Dakle, i u jednoj i u drugoj situaciji prepoznaje da je potreban član zato sto su obe imenice, obe su u jednini ali nije sigurna da li jedno ili drugo. Moj savet u toj situaciji je da napišeš the. Pojam na toj slici je odredjen, poznat. Ona vidi šta opisuje i zato će upotrebiti odredjeni član the.

Evo približavamo se kraju, ostalo je samo još dva pravila za članove.

Sledeće pravilo glasi da ako ispred reci upotrebljavaš prisvojni pridev ili pokaznu zamenicu (ne brini objasniću sad šta je to), u tim situacijama nećeš upotrebiti ni jedan ni drugi član. E sad šta to znaci. Prisvojni pridevi su my, your, his, her, its – dakle to su one reci koje stoje ispred imenice moj, tvoj itd. I ako se te reci nalaze ispred imenice, tada ti ne treba član. Isto je i kada su pokazne zamenice: this, that, these, those. U tim situacijama isto nećeš upotrebiti član. Dovoljno je sto je ta rec upotrebljena ispred reci, nije potrebno u tim situacijama koristiti ni odredjeni, ni neodredjeni član.

Na primeru to znaci da ako kažeš this is my book, nećeš reci this is my a book, this is my the book – to su pogrešne rečenice. Znaci dovoljno je reci this is my book. To je zato sto ispred ove imenice book stoji prisvojni pridev my i tada nećeš upotrebiti član.

I poslednje peto pravilo je da u engleskom jeziku postoje izrazi ispred kojih se uvek koristi ili ne koristi član. To znaci da su ti izrazi uvek takvi kakvi jesu i uvek će biti član odredjen ili neodredjeni u toj situaciji. Ili će se izostaviti član. To znaci da ti te izraze moraš da naučiš napamet. Dobra vest je da kada imaš ove izraze pred sobom, onda si sasvim sigurna da li ćeš upotrebiti član ili ne. Naravno nije uvek lako zapamtiti sve te izraze ali bitno je da kreneš da ih učiš postepeno, kako učiš nove reci, kako učiš nove izraze u engleskom. Zapamti ako neki od njih imaju član.

Evo sada ću ti navesti nekoliko primeri da shvatiš kakvi su to izrazi. Recimo postoji izraz all of a sudden (iznenada). Uvek je tu član a. All of a sudden. Isto tako postoji izraz in a hurry. Kada zuriš negde, kada si u žurbi kažeš in a hurry. I uvek je a. To ne znaci da ćeš ispred reci hurry ili sudden uvek koristi član. Ne, to ne znaci to nego da uvek u ovom izrazu moraš da upotrebiš član. Još jedan izraz all the best. To je obično nešto sto se koristi na kraju imejlova, kada želiš nekome da poželiš sve najbolje all the best. Uvek ćeš reci the best.

I još neki izrazi su: at the moment, in the beginning, in the afternoon. Postoje naravno izrazi u kojima se nikada ne koristi član i oni se isto tako pamte na isti način kao i ovi prethodni sa članom. I neki od tih izraza su: by mistake (greškom), of course, to je isto izraz gde nećeš upotrebiti član. Have fun. On time (kada stižeš na vreme reći ćeš on time, nećeš upotrebiti član u toj situaciji). Go to bed. Go to work. To su isto izrazi u kojima se ne koristi član.

Da ti olakšam učenje ovih izraza sa članovima, ostaviću spisak izraza na ovoj stranici gde slušaš podkast na mom blogu. Tako da, možeš da pogledaš taj spisak i da zapamtiš gde se koji član koristi.

20 izraza sa članovima u engleskom

Izrazi sa neodređenim članom (a/an)

a lot of

all of a sudden

as a result

in a hurry

in a minute

make an appointment

Izrazi sa određenim članom (the)

all the best

at the moment

in the afternoon

in the beginning

in the center

in the morning

on the left/right

Izrazi na engleskom u kojima se ne koriste članovi (nulti član)

at noon

by mistake

of course

have fun

on time

go to bed

go to work

Hajde sada da se podsetimo svih pravila koje si naučila u ovoj epizodi.

Član stoji ispred imenice. Član a odnosno an tj. neodredjeni član se koristi ispred imenica u jednini. Kada želiš da opišeš sliku upotrebi član the. Ispred prisvojnih prideva i pokaznih zamenica nemoj upotrebljavati član. Na kraju, nauci izraze u kojima se uvek koristi ili ne koristi član.

Ova pravila će ti pomoći kako da kreneš sa učenjem članova u engleskom jeziku i kažem kreneš zato sto nemoj da očekuješ da ćeš naučiti članove tako lako ni tako brzo. Članovi se uče jako dugo i oni su nešto sa čim ćeš se susresti bukvalno od početnog nivoa do naprednijih nivoa. Ali ćeš morati postepeno da učiš ova pravila i vrlo je bitno da ih učiš postepeno. Jer je to najbolji način da ih naučiš.

Nema svrhe da ti odjednom pogledaš sva pravila koja postoje vezana za članove, jer ćeš se samo zbuniti. Vrlo je bitno da ih učiš ovako postepeno i da učiš ono sto je tebi adekvatno u tom trenutku na tom nivou na kome se sada nalaziš.

Ja dobijam razna pitanja na imejl ili putem platforme. Moji polaznici me kontaktiraju i postave mi pitanje. Bas sam nedavno dobila pre nekoliko dana imejl gde mi je polaznica jedna napisala: zbunjuju me ovi članovi, jel možete ukratko da mi objasnite kako se koriste i kada ću upotrebiti član. Ja zaista ne volim to pitanje zato sto je to u stvari toliko kompleksna tema, da ja apsolutno ne mogu njoj da odgovorim u jednom imejlu na sve to sto je ona pitala.

Članovi su toliko složena tema da sam ja cak napravila kompletan kurs o članovima, koji traje 6 nedelja gde kroz mnogo lekcija, vežbanja, zadataka ja objašnjavam polaznicima kako da nauče član i kako da razumeju situacije u kojima se član koristi i zašto se nekada član izostavlja. Ovo je jedan obiman kurs i moraš da shvatiš da članovi u engleskom nisu lekcija koju ćeš naučiti, već jedna oblast za koju je potrebno vreme da se nauci. Kao recimo vremena u engleskom jeziku. Sigurno neće sesti i danas naučiti sva vremena u engleskom, već ćeš postepeno raditi. Tako ćeš isto i sa članovima. Vrlo je bitno da učiš na takav način da bi postigla dobre rezultate i da bi naučila sa razumevanjem kako da upotrebiš članove.

Tako eto, jeste teško ali možeš naučiti članove. Moj savet ti je da ako si na početnom nivou, ne opterećuješ se previse članovima tj. učiš ovako neka osnovna pravila koja će ti pomoći da odmah primeniš jezik i da kada pišeš rečenice, da one ipak budu tacne. Ali, kada već stigneš do nekog srednjeg nivoa, vrlo je bitno da se posvetiš članovima na pravi način i da malo detaljnije istražiš ovu temu. Jer bez članova, rečenice koje pišeš odnosno izgovaraš neće biti dovoljno precizne i videće se eto ta nesigurno tvoja u tom govoru.

Inače, kurs koji sam pomenula – članovi u engleskom jeziku je samo jedan od kurseva koji je dostupan u okviru moje skole. To je specijalizovan kurs koji se bavi ovom temom, ali naravno članovi su tema koja se obradjuje na svim ostalim opštim kursevima. Dakle ne možeš da prodjes početni kurs recimo ali da ne naučiš nešto o članovima. Dakle, to je jedan od lekcija koja se spominje. Naravno ne u toliko detaljnoj meri kao sto je to obradjeno na tom specijalnom kursu, ali je svakako to nešto moraš da učiš paralelno sa gramatikom, novim recima. Vrlo je bitno da ne zanemariš učenje članova, samo zato sto ih ne razumeš ili prosto deluje kao da je to nešto sto nećeš moći da savladaš. Jer, zaista nije tako.

Ukoliko želiš da učiš sa mnom u mojoj onlajn skoli, predlažem ti da pogledaš stranicu o English Lane skoli. Ukucaš english lane onlajn škola i videćeš sve informacije o tome kako škola funkcioniše, koji kursevi su dostupni. English Lane škola je potpuno onlajn, sto znaci da ćeš učiti putem platforme, da ćeš učiti bilo kada, kada to tebi odgovara. I da ćeš moći da pohadjas kurseve u zavisnosti od toga na kom si sada trenutno nivou, bukvalno od početnog nivoa od alfabeta pa sve do nekih složenijih kurseva i tema kao sto su evo recimo članovi.

Hvala ti još jednom sto slušaš moj podkast, i u zavisnosti od aplikacije na kojoj ovo slušaš imaš mogućnost da se prijaviš za obaveštenja tako da dobiješ informaciju kada objavim sledeću epizodu.

Probaj da primeniš ove savete koje sam navela za korišćenje članova sledeći put kada treba nešto da kažeš ili napišeš na engleskom. Čujemo se u sledećoj epizodi – ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde