122 – Izgovor u engleskom: th

by | May 24, 2023

Nauči izgovor glasa th /θ/ uz ove savete i primere reči na engleskom koje imaju ovaj glas.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izgovor glasa th:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi naučićeš kako da izgovoriš reč think. Da, to je ona reč koja pravi svima problem, a videćeš kada naučiš pravilno da izgovoriš ovaj glas, tvoj engleski će zvučati mnogo bolje.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda 122 i u ovoj epizodi vežbaćeš izgovor, odnosno naučićeš jednu reč na engleskom koja ima jedan vrlo specifičan glas koji je mnogima teško da izgovore.

Posebno kada počinješ sa učenjem engleskog jezika možeš biti u situaciji da jednostavno čak i ne čuješ ovaj glas, ali videćeš da je on veoma važan.

Prvo da vidimo, reč think znači misliti, na engleskom.

Dakle tu reč ćeš naučit relativno brzo kada počneš sa učenjem engleskog jezika, ali je vrlo bitno da obratiš pažnju na pravilan izgovor te reči.

Odvojiću sada po glasovima kako se izgovara ova reč. Prvo imamo /θ/, /ɪ/, to je kratko I.

U engleskom postoje kratki i dugi glasovi. Dakle ovo će biti kratko I. Onda imamo /ŋ/, to je kombinacija glasova /NG/, tako se izgovara i onda imamo /K/, /θɪŋk/.

Ono što je glavni problem kod ove reči je taj glas na početku koji se izgovara /θ/. To je kombinacija glasova. U pisanju ćeš videti slova TH i čita se /θɪŋk/ kod ove reči /θ/.

Sada kada želiš da izgovoriš taj glas, prvo kreni od slova T. Dakle prvo reci T i ponavljaj sada sa mnom /T/.

Probaj ponovo da izgovoriš /T/ ali jezik sada treba da dodiruje gornje zube, /θ/, /θ/.

Ovo će ti pomoći da shvatiš gde treba da bude jezik kada izgovaraš ovaj glas. Sada probaj malo još da se opustiš kada izgovaraš ovaj glas i da sada to zvuči ovako, /θ/, /θ/.

Dakle nema potrebe da jezik bude skroz van, dakle samo treba da dodiruje gornje zube. Znači vrhom jezika dodiruješ gornje zube i na taj način možeš da proizvedeš ovakav glas, /θ/.

Probaj da ponavljaš ovaj glas jer je ovo nešto što je veoma bitno za učenje engleskog jezika jer veoma utiče na to kako će zvučati tvoj engleski kada izgovaraš reči koje imaju ovaj glas.

Obrati pažnju kada izgovaraš ovaj glas, nije čisto /T/, nije /F/, već je kombinacija neka /θ/, /θ/.

Obrati pažnju kada izgovaraš ovaj glas, nije čisto /T/, nije /F/, već je kombinacija neka /θ/, /θ/. Click To Tweet

Vrlo je bitno da kada izgovaraš ovaj glas ne treba previše da ga naglašavaš zato što to nije naglašen glas u reči i ne treba da se čuje jače od ostalih glasova, već vremenom treba da bude nešto što će prirodno biti deo tvog jezika odnosno kad pričaš, tako da možeš da izgovoriš sasvim prirodno u okviru reči bez ikakvih problema i bez onako spoticanja, jer tada kada to radiš onda se čuje da previše naglašavaš taj glas.

Moj predlog je da sada pauziraš ovu epizodu, da probaš par puta da izgovoriš ovaj glas da provežbaš, a zatim nastavljamo.

Čućeš nekoliko reči koje imaju ovaj glas i naravno probaćeš da ih uvažbaš.

Prva reč je thing, /θɪŋ/. Ponovi svaku reč sa mnom, slobodno da vežbaš i kad vežbaš izgovor vrlo je važno da vežbaš na glas.

Dakle, ponavljaj svaku reč na glas. Nemoj da misliš da znaš da izgovoriš već probaj zaista to da izgovoriš i da čuješ sebe kako izgovaraš.

Ova reč znači stvar i na ovoj stranici gde slušaš podkast biće napisane ove reči tako da možeš da vidiš kako se pišu.

Biće napisana fonetska transkripcija odnosno kako se izgovaraju reči tako da možeš da vidiš sve glasove i biće napisan i prevod.

Sledeća reč a posebno bitna za početnike je broj tri na engleskom, three. 

Zapamti, u engleskom postoje različite reči koje imaju taj sličan glas na početku.

To su reči tree – drvo, free – besplatno i three, to je broj tri.

Dakle, sve tri reči su potpuno različite reči i vrlo je bitno da napraviš razliku kada izgovaraš te glasove, baš eto zbog takvih situacija gde može doći do zabune ako izgovoriš jednu reč, a misliš zapravo na drugu.

Na početku ovih reči je svuda bio različit glas. Imali smo /T/ tree, /F/ free, /θ/ three. 

Idemo na sledeću reč, thirsty. Ova reč znači žedan i probaj da izgovoriš sada i ti, /ˈθɜːsti/. Iako ti se možda za sada čini da je ovaj glas samo na početku, imaj u vidu da nije to slučaj.

Dakle videćeš slova TH napisana nekada i u sredini ili na kraju reči. Poslušaj sada još dva primera.

Sledeća reč je reč bathroom. Kod ove reči je glas /θ/ u sredini, /ˈbɑːθrʊm/. Ova reč znači kupatilo.

Imamo još jednu reč a to je reč month, /mʌnθ/. Kada je glas /θ/ na kraju reči, on se nekada jedva čuje kao što je to slučaj kod ove reči month. 

Isto se dešava i kada izgovaraš redne brojeve. Ponekad nećeš moći lepo ni da čuješ taj glas na kraju reči, ali kada su u pitanju redni brojevi znaš da je on uvek tu, da je uvek napisano TH na kraju rednih brojeva i tada ćeš isto izgovoriti /θ/.

Month je mesec, a redni broj može biti tenth i to je deseti.

Vrlo je bitno da naučiš ovaj glas kada kreneš sa učenjem engleskog jezika, zato što iako u početku deluje nevažno naučiti samo taj jedan glas, pogotovo kada imaš previše informacija i toliko toga učiš u trenutku da jednostavno ti ne deluje dovoljno bitno u tom trenutku da uvežbaš i taj glas, ali imaj u vidu da tvoj engleski ne može zvučati dovoljno ozbiljno, dovoljno profesionalno, dovoljno dobro u slučaju da ne znaš da izgovoriš ovaj glas.

Zato je bitno da vežbaš, posebno te specifične glasove u engleskom i iako će ti možda u početku biti teško da ih izgovoriš, videćeš da ćeš vremenom uvežbati i vremenom ti glasovi treba da budu sasvim prirodni, da ih izgovaraš kao i sve ostale druge glasove.

Za kraj ću ti još skrenuti pažnju da iako je glas /θ/ kombinacija glasova /TH/ u pisanju, kada je u pitanju ta kombinacija glasova postoji još jedan glas u engleskom.

Dakle, ne čitaju se uvek ta slova /θ/ već postoji još jedan drugi glas.

Ako želiš da saznaš detaljno ne samo o tom glasu nego i o drugim glasovima u engleskom i da detaljno naučiš o izgovoru, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš me kontaktirati, poslati mi e-mail da saznaš više o kursu izgovora i kako ga možeš upisati u mojoj školi.

Moja škola se inače zove English LaneU pitanju je onlajn škola i možeš učiti engleski preko interneta.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš saznati sve detalje.

Kada je u pitanju tvoj engleski jezik, ovakva stvar kao što je jedan glas možda ne deluje dovoljno važno, ali imaj u vidu da pravi veliku razliku i zaista mnogo utiče na to kako će tvoj engleski zvučati.

Nadam se da ti je ova lekcija pomogla da razumeš kako da izgovoriš ovaj glas i da će ti pomoći da obratiš pažnju kada vežbaš izgovor i kada izgovaraš reči.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde