fbpx

038 – Izrazi na engleskom: Glagol be

by | Mar 10, 2021

Glagol be je jedan od prvih glagola koji se nauči u engleskom, ali je isto tako koristan kada se upotrebljava u izrazima. U ovoj lekciji naučićeš nekoliko izraza na engleskom sa glagolom be.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izraze sa glagolom be:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović , ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast, gde pričamo o korisnim lekcijama i savetima za učenje engleskog jezika. U ovoj epizodi, naučićeš kako da upotrebiš izraze sa glagolom be – to je glagol “biti” i kako da te izraze upotrebiš u konverzaciji.

Glagol to be je jedan od prvih glagola koje ćeš naučiti kada kreneš da učiš engleski jezik i vrlo je koristan za opisivanje. Recimo, da opišeš gde se nešto nalazi, da kažeš koliko je sati, da opišeš neku osobu, neki događaj, itd. Možeš ga koristiti, naravno, i u prošlosti, i u budućnosti. I osim tog svog osnovnog značenja, glagol to be se koristi i u nekim izrazima. I sada ćeš čuti te izraze, kako oni glase i kako da ih upotrebiš u rečenicama.

Prvi izraz je be able to i koristiš ga kada govoriš o nečijim sposobnostima. I vrlo često ima isto značenje kao i glagol can – “moći”. I poslušaj kako da upotrebiš ovaj izraz:

I’m not able to help you.  – Ne mogu da ti pomognem.

Taj isti izraz možeš upotrebiti i u budućem vremenu, recimo:

I won’t be able to help you. – Neću moći da ti pomognem.

A u prošlosti:

I wasn’t able to help you.  – Nisam mogla da ti pomognem.

U ovim rečenicama primećuješ kako se ovo be menja. I to je nešto što moraš da uradiš – kod svih ovih izraza će to biti tako – glagol to be ima posebne oblike u zavisnosti od lica koje se koristi u toj rečenici. I, naravno, u zavisnosti od vremena. I zato je bitno da taj glagol prilagodiš, jer retko kada ćeš zapravo reći – be. Evo, u prvom primeru je bilo I am/I’m.

I’m/I am not able… To je oblik glagola to be. Ako, recimo, kažeš da ona ne može da pomogne: She is not able… To je oblik glagola to be, opet – za sadašnje vreme.

U drugom primeru sam upotrebila buduće vreme: I won’t be able. To je skraćeno od will not. I will not be able to help you.

U prošlom vremenu, oblici su was ili were. I rekla sam: I wasn’t able to help you. I was not – to je oblik glagola to be. Ova pravila koja sam sada navela na brzinu, znači za prošlost, budućnost, sadašnjost su nešto što ćeš koristiti i kod ostalih glagola i primenićeš to u primerima.

Ako si početnik, verujem da je prethodnih nekoliko rečenica koje sam izgovorila možda tebe zbunilo u ovom trenutku i to je sasvim u redu. Ali, imaj u vidu da je glagol to be veoma, veoma važan glagol. I zato je važno da, ako si početnik, prvo zaista lepo naučiš taj glagol da koristiš – kako se gradi potvrdan oblik, kako se gradi odričan oblik, upitan oblik…

I to ćeš pre svega uraditi u sadašnjem vremenu, to je present simple, pa ćeš onda vremenom naučiti ova ostala vremena i naučićeš da koristiš i kasnije taj glagol. Ali, zapravo, onaj ko sada zna da koristi glagol u ovim izrazima je neko ko je na početku naučio lepo glagol to be. Dakle, vidiš kako je sve povezano – nešto što naučiš na početku, biće ti potrebno mnogo, mnogo kasnije. I zato je vrlo bitno da učiš sve sa razumevanjem i da sve možeš da primeniš i kasnije.

Sledeći izraz je be about to. I taj izraz se odnosi na nešto što će se dogoditi u bliskoj budućnosti.

He’s about to leave. – On se sprema da ode.

To je rečenica gde je upotrebljen izraz be about to – i prevod nije uvek isti. U ovoj rečenici, eto, prevod je – “On se sprema da ode.”

U rečenici, recimo:

It’s about to start. – Uskoro će početi.

Tu je opet malo drugačiji prevod.

Sledeći izraz je be allowed to i koristi se u situacijama kada se nešto dozvoljava ili ne dozvoljava.

Ako se ne dozvoljava, naravno, koristiš odričan oblik.

They weren’t allowed to go in before the concert started.

Nije im bilo dozvoljeno da uđu pre nego što je koncert počeo.

Dakle, u ovoj rečenici je glagol to be u odričnom obliku i u prošlom vremenu – weren’t.

Sledeći izraz je be supposed to.

To je izraz koji se koristi da označi neke obaveze ili dogovore, šta neko treba da uradi. I poslušaj sada primer:

You are supposed to be at the meeting.

U ovom primeru sada ćeš primetiti dva glagola to be. I prvi glagol je na početku – be supposed to. U ovom primeru – you are supposed to. I to je glagol iz tog izraza, ali to je izraz koji zahteva posle sebe i infinitiv, što znači da posle tog izraza koristiš glagol u osnovnom obliku. I kada se tu javi glagol “biti” – onda je to be. You are supposed to be at the meeting. You are – to je glagol “biti” koji je upotrebljen u izrazu be supposed to. A ovo drugo bebe at the meeting, „biti na sastanku“, to je glavni glagol koji ovde preuzima značenje. “Trebalo bi da si na sastanku”. – You are supposed to be at the meeting. Eto, i to se dešava, pa obrati pažnju.

Vrlo je bitno da naučiš kada učiš neke izraze, i to ne samo ove izraze, nego recimo – frazalne glagole i idiome, to je jedna od stvari koja ljudima predstavlja problem, pogotovo ako nisu sigurni u vremena, ako nisu sigurni koji se pomoćni glagoli koriste… Ovakve stvari mogu vrlo da ih zbune. Čak i naučiš možda šta znači sam izraz, naučiš šta znači taj idiom ili frazalni glagol… Ali kada treba da uklopiš ovako u rečenicu, nećeš to umeti ako preskočiš neke stvari kao što su, eto, vremena ili pomoćni glagoli, možda čak i modalni glagoli… Jer zapravo sve je to povezano.

Sledeći izraz je be (pa onda dodaješ nešto, neku reč… i onda…) in the making. To je izraz koji se koristi kada je neko na putu da postane nešto. I primer glasi:

She’s an actress in the making. – Ona je na putu da postane glumica.

I to možeš upotrebiti za razna zanimanja:

She’s a lawyer in the making. – Ona je na putu da postane advokat.

I tako dalje.

Još jedan izraz sa glagolom be je – be likely to. I to je izraz koji se dosta često koristi, ali isto tako ima puno nedoumica kako upotrebiti taj izraz. Ovaj izraz se koristi kada želiš da iskažeš verovatnoću da će se nešto dogoditi, da će se možda dogoditi. I to je razlog zašto nastaju nedoumice, zato što uglavnom svi prvo krenu da koriste maybe ili čak perhaps, ali u mnogim situacijama ovaj be likely to izraz je veoma prirodan u konstrukciji na engleskom jeziku. Ali nije nešto što će se neko odlučiti kada želi da iskaže tako nešto. Ali sada preslušaj primer, pa ćeš videti o čemu pričam:

They believed he was more likely to solve the problem.

Oni su verovali da će on imati veće šanse da reši problem.

Odnosno… “da će on možda bolje rešiti taj problem”. I to je situacija kada možeš, naravno, reći i maybe, perhaps, itd. Ali ovaj izraz je mnogo bolji na engleskom. I, iako nama nije prirodno, eto, da prevedemo to – “male su šanse”, “velike su šanse” i tako dalje… Malo je čudan kada mi koristimo, ali u engleskom se dosta često koristi. I zato je bitno da naučiš kako da koristiš taj izraz. Kao i sve ostale do sada, prvo prilagodiš glagol to bebe likely to. I onda posle tog to mora da sledi infinitiv – be likely to rain, recimo – “da pada kiša”. Be likely to solve something, “da rešiš nešto”, itd.

Nadam se da sam uspela da ti prenesem ova značenja izraza i nadam se da će ti primeri biti dovoljni da razumeš kako možeš da upotrebiš ove izraze u konverzaciji. I verujem da sada vidiš koliko je ustvari bitno to sve što učiš i kako neke lekcije koje su možda sa početnog nivoa, kao što je glagol to be, mogu da utiču na tvoju sigurnosti i mnogo kasnije i zašto je bitno da zaista učiš kvalitetno.

Verujem da sada vidiš koliko je ustvari bitno to sve što učiš i kako neke lekcije koje su možda sa početnog nivoa, kao što je glagol to be, mogu da utiču na tvoju sigurnosti i mnogo kasnije i zašto je bitno da zaista učiš kvalitetno. Click To Tweet

Bez obzira na kom si trenutno nivou, sve ono što sada učiš u tom trenutku treba da bude naučeno kvalitetno i treba da razumeš sve što učiš. Da apsolutno imaš kontrolu nad onim što pišeš. Recimo, kada treba da napišeš rečenicu, da se trudiš da izbegavaš ono da imaš neki osećaj da to tako treba… Ili, recimo, pogotovo kada radiš vežbanja – znam da mnogi pričaju da imaju, eto, taj osećaj, da su uradili vežbanje po osećaju, ili po sluhu čak. Izbegavaj to da radiš i gledaj da se trudiš da se oslanjaš na tvoje znanje.

Jer taj osećaj o kome mnogi pričaju je nešto što možeš da stekneš, ali uz godine i godine rada, odnosno uz godine i godine učenja i iskustva – da su potrebne da bi ti stekla taj osećaj. I to nije nešto što možeš da uradiš samo, eto, zato što si možda imala engleski u školi. Jer vrlo često to nije dovoljno. Jer ostane mnogo nesigurnosti, a to je ono što pravi razliku.

Znači, taj osećaj nije baš pravi. I ako ti imaš nesigurnosti, ako ne znaš da upotrebiš glagol to be u tom obliku, ne znaš da upotrebiš glagol to be u ovakvim rečenicama – koji je, eto, da kažem, jednostavan glagol – a može da dovede do problema, čak i za nekog ko je možda na naprednijem nivou.

Iz tog razloga mi se često dešava da polaznice koje možda nisu na početnom nivou same za sebe kažu da osećaju da ima nesigurnosti i vide da nisu sigurne. Znači, možda čak i urade neki test onako, ali previše se oslanjaju na taj osećaj. I vrlo često ne znaju zašto su izabrale neki odgovor. A to znači automatski da kada bi trebalo da upotrebe takav izraz u konverzaciji, one to ne bi umele. I to im je pokazatelj da zapravo nisu sigurne dovoljno. I u tom slučaju, one same izaberu da krenu od početnog nivoa – baš zato da bi izbegle takve situacije. I da ne bi došle u situaciju da uče dugo, da uče neki duži vremenski period, a da ne ostvare dobar rezultat. Jer je vrlo bitno odakle krećeš i da izbegavaš da ostaju bilo kakve nesigurnosti u tom procesu učenja.

Takođe razumem i sve one koji su učili u nekom periodu engleski jezik i ne žele da se vraćaju na početak. I sasvim je razumljivo sve to, da želiš da nastaviš tamo gde si stala. Ali razmisli uvek da li je to u tvom najboljem interesu, da li će ti to zaista pružiti dobru priliku da nastaviš. Pogotovo, recimo, ako si imala pauzu. Ako nisi učila niti koristila engleski jezik dugi niz godina – prirodno je da ne možeš da nastaviš baš tamo gde si stala, da moraš da se vratiš da se podsetiš nekih stvari koje možda deluju, onako, suviše lagano, ali su neophodne da bi dalje mogla da nastaviš.

Ukoliko želiš da učiš u mojoj online školi i potrebna ti je ta struktura, da tačno znaš kojim redom učiš i da je sve organizovano tako da nema propusta i da ne ostavlja nesigurnosti ukoliko sve zaista naučiš, ti nećeš doći u situaciju da ima nekih propusta. Onda predlažem da se priključiš mojoj online školi.

Ja sam autor svih kurseva u školi i kurseve sam napravila tako da, ako kreneš da učiš od početka, neophodne su ti samo reči koje ćeš naučiti u toku tog kursa. I vremenom će te reči, naravno, da se nadograđuju – kako završiš jedan kurs, prelaziš na drugi… I tako redom obogaćuješ svoju i gramatiku i vokabular. I učiš sve ono što je neophodno da te pripremi za konverzaciju – ali baš na takav način da, ako sve lepo naučiš, ne možeš doći u situaciju da nešto ne znaš da upotrebiš. Jer, jednostavno, to je tako organizovano lepo da prati strukturu sa kojom ti napreduješ i omogućava i da ostvariš sve te ciljeve.

To, recimo, znači da ako pohađaš kurs Engleski 102 u mojoj školi, a pre tog si završila kurs Engleski 101 – u tom kursu Engleski 102 neće biti gramatičke lekcije ili nekih novih reči koje ti do tada nisi susrela. Znači, neće biti upotrebljeno nešto što se podrazumeva da znaš, već nešto što si zaista morala da naučiš u prethodnim lekcijama. Svaka nova lekcija donosi nešto novo, naravno, i pomaže ti da napreduješ. Ali koristi i sve ono staro – što si već naučila.

I zato je vrlo bitno i ja uvek insistiram da se uči kvalitetno i sa razumevanjem. Da sve što naučiš zaista naučiš, da ne ostanu neki propusti. Da ne dođeš u situaciju da preletiš neku lekciju i da smatraš da je neka manje bitna od druge – jer nije. Sve su one tu zato što jesu bitne i zato što ti zajedno sve te lekcije pomažu da ostvariš svoj cilj – a to je da naučiš da pričaš na engleskom.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast, ostaviću link ka školi ili možeš da potražiš English Lane online škola. I tu možeš da potražiš sve informacije, ako je to nešto što tebe interesuje. Hvala ti što slušaš podkast, ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde