041 – Izrazi na engleskom: glagol have

by | Mar 31, 2021

U ovoj epizodi podkasta, naučićete 25 izraza sa glagolom have koje možete odmah upotrebiti u konverzaciji, da postavite ili odgovorite na neko pitanje na engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izraze na engleskom sa glagolom have:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. U ovoj epizodi, pričaću o izrazima sa glagolom have i u ovoj epizodi naučićeš značenja tih izraza i kako da ih upotrebiš u rečenicama.

Kada počneš da učiš engleski jezik, glagol be je prvi glagol koji ćeš naučiti, a zatim odmah slede i ostali glagoli – i među prvima će tu biti glagol have. Glagol have znači “imati” i prvo ćeš, naravno, naučiti ovaj glagol u tom osnovnom značenju. I tada koristiš glagol da kažeš da li nešto imaš ili nemaš. I, recimo, primer je:

I have glasses. – “Imam naočare.”

To je jedan primer gde upotrebljavaš glagol have. Ono što je bitno da zapamtiš je da se taj glagol koristi u mnogim izrazima. I vrlo je bitno da naučiš značenje tih izraza. Jer neće uvek biti značenje “imati” – to jest, nećeš moći tako da prevedeš. I videćeš to odmah, evo, već na prvom primeru. Kada kažeš:

have breakfast – i, naravno, možeš reći have lunch, have dinner – znači, nazivi obroka slede posle glagola i tada glagol have ne prevodiš “imati”, već kažeš – “doručkovati”, “ručati”, odnosno “večerati”.

Dakle, u engleskom ne postoji glagol kojim ćeš prevesti bukvalno “doručkovati” – već moraš da kažeš have breakfast. Takođe je bitno da zapamtiš da u ovim izrazima nema člana, tj. ispred obroka u ovoj situaciji se ne koriste članovi:

have breakfast, have lunch, have dinner.

Ali zato ćeš reći: have a snack, tu ćeš upotrebiti neodređeni član. Ovaj izraz možeš da prevedeš – “jesti užinu, užinati”, u zavisnosti od situaciji.

Dalje imamo izraz have coffee – i to koristiš kada želiš da kažeš da piješ ili jedeš nešto. Dakle, osim coffee, možeš da upotrebiš i razne druge pojmove kao što je, recimo: have an apple – “jesti jabuku”, have juice – “piti sok”, itd. Znači, razne vrste pića i hrane mogu da se upotrebe posle tog glagola. I tada glagol have znači – jesti to nešto što je u nastavku, ili piti.

Vrlo je bitno da u toj situaciji ne upotrebiš glagol drink ili eat. Glagoli drink, to znači “piti” i glagol eat – “jesti” se u toj situaciji ne upotrebljavaju, već su suvišni. Sam glagol have znači to što treba da znači – “jesti”, odnosno “piti” i ne treba da koristiš dodatno drugi neki glagol.

Dakle, ako želiš da kažeš da piješ kafu – možeš reći:

I have coffee. Ili: I drink coffee.

Obe rečenice su u redu, ali je bitno da ne kombinuješ. Da ne kažeš: I have drink coffee. – to bi bilo pogrešno.

I have coffee. Ili: I drink coffee. Obe rečenice su u redu, ali je bitno da ne kombinuješ. Da ne kažeš: I have drink coffee. – to bi bilo pogrešno. Click To Tweet

Ja sam u ovim rečenicama upotrebila present simple za radnju koja se ponavlja u sadašnjosti. To bi bilo, recimo: I have coffee every day. Ali, naravno, možeš upotrebiti i drugo vreme i tada je potrebno da prilagodiš glagol have. Pa možeš, recimo, opisati radnju koja se dešava u trenutku, koristeći present continuous: I’m having coffee at the moment.

To je, recimo, primer kada isti taj izraz upotrebljavaš samo u različitom vremenu i tada je neophodno da prilagodiš glagol, tj. da razmišljaš kako se gradi to vreme. I ako je potrebno, da dodaš neki nastavak, da upotrebiš pomoćni glagol, itd.

Sledeći izraz je have a shower. Ovaj izraz znači – “tuširati se” i u tom izrazu, upotrebićeš član. Ono što je bitno da zapamtiš je da kod nekih izraza koristiš član, a kod nekih ne. I ne postoji uvek pravilo da li ćeš koristiti ispred nekih izraza ili ne.

Vrlo često se, recimo, javlja da negde gde ne bi očekivala (videćeš u jednom od kasnijih primera koje ću navesti )… ne bi očekivala, recimo, član, ali ćeš ga upotrebiti, iako je recimo… To su neke nestandardne upotrebe. I zato, kada učiš ove izraze – odmah pamti i da li se izraz koristi sa članom ili bez. Jer će ti to onda pomoći ne samo da naučiš ove izraze, već  i da naučiš da koristiš članove u tim situacijama.

Dalje imamo pet izraza, koji svi imaju član, ali ćeš obratiti pažnju kako se prevode ti izrazi:

have a break znači – “napraviti pauzu”;

have a discussion – “razgovarati”;

Vidiš, nigde nema prevoda “imati”, ali eto, bitno je da zapamtiš da je na engleskom to izraz u kome se koristi glagol have.

have a chat – opet, “razgovarati”;

have a fight – svađati se;

have an argument – opet je “svađati se”.

Vidiš u ovim primerima da ne možeš uvek bukvalno prevoditi izraze. I zato je bitno da ih naučiš lepo – šta znače i kako da ih upotrebiš onda u rečenicama. Jer, problem će nastati, recimo, kada ti smišljaš rečenicu na svom maternjem jeziku i onda ćeš želeti to da kažeš na engleskom i nećeš moći da nađeš odgovarajuću reč.

Recimo, ovo je “razgovarati” – ti ćeš odmah krenuti da upotrebiš možda talk ili tako neki glagol. A nećeš se možda setiti tog izraza, a vrlo je bitno, zato što je u engleskom to prirodno koristiti takav neki izraz za “razgovarati sa nekim”, odnosno “imati diskusiju” – have a discussion. Imamo sada još četiri izraza sa članom:

have a look – to znači “pogledati”;

have a problem – “imati problem”; (Ovde glagol prevodiš “imati.”)

have a nightmare – “imati košmar”;

have a plan – “imati plan”.

Sada imamo dva izraza gde nema člana:

have patience – “imati strpljenja”;

have work – “imati posla”.

I vrlo često se posle ovog izraza koristi to dohave work to do. Ili možeš dodati nešto ispred: have a lot of work to do. – “Imam mnogo posla da uradim.”

Glagol have koristiš i u nekim izrazima kada se ne osećaš dobro i kada želiš da kažeš da te nešto boli. I to izgleda ovako:

have a headache – “imati glavobolju.” I u toj situaciji koristiš neodređeni član.

have a sore throat – “imati upaljeno grlo.”

have a cold – “imati prehladu.” I u ovoj situaciju koristiš član.

have the flue – u ovoj situaciji koristiš određeni član.

I za kraj, imamo pet izraza koje često koristiš da poželiš nekome nešto ili da se pozdraviš sa nekim. I preslušaj sada kako glase ti izrazi:

Have a good time. – “Lepo se provedi.”

U ovoj situaciji možeš reči i: Have a great time. – “Sjajno se provedi”.

Have fun! – “Zabavi se!” U ovoj situaciji nema člana – have fun.

Onda imamo:

Have a good day. – kada nekome želiš da ima dobar dan. Have a good day. Mada se mnogo češće koristi: Have a nice day. Možeš, naravno, reći i: Have a great day. To je situacija kada odlaziš i želiš nekome da poželiš lep dan, onda ćeš upotrebiti taj izraz.

Sada imam jedan zadatak za tebe. Potrebno je da prevedeš ove izraze koje ću navesti na engleski jezik. I pomoć je ta da – svaki od ovih izraza mora da ima glagol have na engleskom:

piti šolju kafe

poslušati

prošetati

imati ideju

imati vremena.

Vidiš da negde postoji “imati”, a negde ne – ali na engleskom će svuda biti have. I probaj sada da prevedeš ove izraze samostalno, pre svega. A ja ću na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviti prevod ovih izraza – tako da možeš da pogledaš i proveriš da li si dobro uradila zadatak.

Ako si član English Lane škole, posle ove epizode podkasta, videćeš link ka vežbanju. Tako da možeš da uradiš dodatna vežbanja i provežbaš ove izraze.

Ako nisi član English Lane škole, a želiš da to postaneš – na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link. Ili možeš da potražiš English Lane online škola i tu možeš saznati sve informacije o školi i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i hvala ti što slušaš podcast.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao!

 

Odgovori na zadatak iz lekcije:
piti šolju kafe – have a cup of coffee
poslušati – have a listen
prošetati – have a walk (take a walk)
imati ideju – have an idea
imati vremena – have time

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde