fbpx

028 – Izrazi na engleskom: Vreme (Time)

by | Dec 16, 2020

U ovoj epizodi podkasta, naučićeš 8 izraza koji imaju reč time. Osim značenja izraza, čućeš i nekoliko primera koji će ti pomoći da upotrebiš ove izraze u rečenicama.

Preslušaj epizodu ispod i nauči ovih 8 izraza na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. U ovoj lekciji, pričaću o izrazima koje možeš da upotrebiš u konverzaciji, a zajedničko im je to da svi imaju reč vreme. I to ne vreme u smislu ‘vremenskih uslova’, već reč time.

Prvi izraz koji ću pomenuti je izraz on time i to znači ‘na vreme’. Ovaj izraz je jedan od prvih koji ćeš naučiti kada su u pitanju ovi izrazi koji imaju reč time – i vrlo je bitno da naučiš kako ćeš da ga upotrebiš. I poslušaj sada jedan primer.

He’s never late, he always arrives on time. – ‘On nikada ne kasni, on uvek stiže na vreme.’

Ovaj izraz on time prevodiš – ‘na vreme’.

Vrlo je bitno kada je u pitanju ovaj izraz da zapamtiš da se izraz koristi kao takav – on time i nema člana.

To je jedna od čestih grešaka kada se koristi ovaj izraz, reći – on the time. To nije tačno, ne može da se upotrebi u ovoj situaciji ni određeni ni neodređeni član, već je ovo izraz koji se koristi kao takav – bez člana, on time.

Sledeći izraz opet ima predlog ispred reči time i ume da bude dosta sličan kao prethodni, ali videćeš – napravićemo razliku. U pitanju je izraz in time. In time ima više značenja i može da znači ‘na vreme’, odnosno ‘dovoljno rano, pre isteka nekog roka’. To je prvo značenje, a drugo značenje je ‘vremenom’, gde je sinonim eventually. I preslušaj sada ove primere:

They accepted the change in time. – ‘Vremenom su prihvatili promenu.’

Taj izraz in time je preveden vremenom.

I opet primećuješ da govorim in time, opet ne upotrebljavam član i ovo je izraz gde nećeš upotrebiti član.

Sada preslušaj ove dve just in time rečenice:

Will you be there in time for the train?

Will you be there on time?

Ove ove rečenice su dosta slične i mogu se upotrebiti u sličnim situacijama, ali razlika je kada upotrebljavaš in time – ima ovde neki nastavak, koji je u ovom slučaju …for the train. I upotrebljen je taj izraz in time, a u drugoj rečenici nema nastavka i upotrebljen je izraz on time.

Još jedan način kako možeš da razlkuješ ova dva izraza je da dodaš reč just kada treba da upotrebiš ove izraze i da proveriš da li si dobro upotrebila izraz in time, probaj da upotrebiš. Taj izraz in time se često u konverzaciji dodatno naglašava upotrebljavanjem te reči just. I ako može da se upotrebi to i ako to dobro zvuči, onda ti je to pokazatelj da si dobro upotrebila izraz in time. Umesto in time, probaj da upotrebiš – just in time.

Sledeći, treći izraz glasi – spend time. Spend time znači ‘provesti vreme’. Vrlo je bitno da zapamtiš taj prevod – ‘provesti vreme’, jer inače glagol spend znači ‘potrošiti’. Ali, u ovom slučaju, kada se koristi uz ovaj izraz time – onda se prevodi ‘provesti vreme’.

We spend a lot of time watching TV. – ‘Proveli smo mnogo vremena gledajući televiziju.’

To je, eto, situacija kada ćeš upotrebiti taj izraz. I zapamti da osim time, možeš upotrebiti i druge neke vremenske intervale uz ovaj glagol spend – i to je, recimo, spend the day, spend a week itd.

Kada koristiš izraz spend time, taj izraz je dosta neutralan i možeš ga koristiti u situaciji kada želiš da kažeš da provodiš vreme na dobar ili na loš način, kada ti je zabavno i kada ti nije zabavno.

Još jedan izraz imamo, koji se koristi u situaciji kada je negativan kontekst, kada je vreme potrošeno na neki loš način, odnosno uzaludno – i to je izraz waste time. Waste time znači ‘uzaludno trošiti vreme’. Sada nećeš reći provesti vreme, nego potrošiti vreme ili uzalud trošiti vreme, čak možeš nekad i prevesti traćiti, odnosno gubiti vremewaste time. To je, eto, izraz koji koristiš u situaciji kada želiš da kažeš da je nešto negativno i da provodiš vreme na neki negativan način.

Sledeći izraz je make time. Make inače znači ‘napraviti’ i to te može povući da ovaj izraz prevedeš napraviti vreme, ali nećeš ga tako prevesti. Prevešćeš naći vreme. Make time – ‘naći vreme za nešto’. I to koristiš u situaciji kada želiš da kažeš da možda nemaš dovoljno vremena, ali da ćeš naći vreme da uradiš nešto. I sada preslušaj primer:

I know we are all busy, but we will have to make time to discuss the new proposal.

‘Znam da smo svi zauzeti, ali moraćemo da nađemo vreme da razgovaramo o novom predlogu.’

Da ponovim sada još jednom – imamo 3 glagola i svaki se koristi uz izraz time. Imamo:

spend time, imamo waste time i make time.

Time flies - to je izraz koji koristiš u situaciji kada želiš da kažeš da vreme brzo prolazi, odnosno brže nego što bi neko želeo. Click To Tweet

Sledeći izraz koji ću pomenuti je time flies. I to je izraz koji koristiš u situaciji kada želiš da kažeš da vreme brzo prolazi, odnosno brže nego što bi neko želeo. I taj izraz se prevodi vreme leti.

Primer rečenice glasi ovako:

Time flies when you’re having fun.

‘Vreme leti kada se dobro zabavljaš.’

Sada imamo izraz spare time. I umesto te reči spare možeš reći i freefree time. Ili jedan ili drugi izraz i odnose se na istu stvar. Spare time, free time – i jedno i drugo je ‘slobodno vreme’. Ovaj izraz često koristiš u rečenici:

In my free time…

ili

In my spare time…

Ili možeš reći, naravno, neku drugu zamenicu:

In your free time…

In your spare time…

I tada opisuješ u nastavku šta želiš i šta voliš da radiš u slobodno vreme.

In her spare time, she likes to study English.

Evo, ovo je rečenica koja može da opisuje i tebe – ‘U slobodno vreme, ona voli da uči engleski.’

I poslednji izraz za ovu lekciju i potpuno ima smisla da završimo lekciju s ovim izrazom – u pitanju je out of time. Out of time je izraz koji se koristi da kažeš da ‘nema vremena da se nešto dalje uradi’. I poslušaj sada primer:

We didn’t finish the interview, we ran out of time.

‘Nismo završili razgovor, ponestalo nam je vremena.’

Primeri koje sam ja navela u ovoj lekciji su samo deo izraza koji imaju reč time – ima ih još, i treba vremena, naravno, da se sve to nauči… Ali, ja mislim da je ovakva lekcija sa ovim brojem primera tebi sasvim dovoljan početak da kreneš da učiš ove izraze i da pre svega naučiš kako se oni koriste, šta znače i kako da ih upotrebiš dalje u konverzaciji. I to je nešto što ti savetujem, ne samo kada je ova lekcija u pitanju, nego i inače – kada učiš nove reči, kada učiš izraze, frazalne glagole, idiome… Šta god da učiš kada su u pitanju nove reči – vrlo je bitno da ograničiš broj reči i da učiš samo onu količinu reči koju zaista možeš da savladaš i da zaista upotrebiš odmah u nekim primerima i da sve ono što naučiš zaista to bude i dugoročno naučeno.

Ponoviću još jednom ove izraze. I predlažem ti da napraviš onu mapu za učenje – da u centar staviš reč time i da onda onako dodaješ sve izraze koje učiš kada su u pitanju ovi izrazi. I ponoviću ih zato još jednom. Imali smo:

on time, in time, spend time, waste time, make time, time flies, spare/free time i na kraju smo imali out of time.

Kao što sam rekla, ima puno ovih primera izraza koje imaju reč time i ja ću sada tebi dati zadatak da probaš sama da istražiš.

Otvori rečnik i probaj da nađeš te izraze i da vidiš šta oni znače i kako se koriste.

Neki od njih su: at times, from time to time, time of your life, once upon a time, long time no see. Sve ovo su izrazi koje si verovatno do sada negde čula u nekoj konverzaciji, u nekom filmu, u nekoj seriji itd.

I vrlo su korisni, kao što vidiš, za konverzaciju – pa probaj sada sama na isti način da nađeš ove reči, da nađeš značenja izraza i da probaš da ih upotrebiš u rečenicama.

Ukoliko si član moje online škole English Lane, na ovoj stranici gde slušaš podkast, videćeš sve ove primere napisane, tako da možeš dodatno da provežbaš izraze. A dole ispod će biti i linkovi ka vežbanjima, tako da možeš da uradiš sve ovo i da provežbaš dodatno kako da upotrebiš izraze koji imaju reč time.

Ako nisi član škole, a želiš da to postaneš – pa, predlažem da to i uradiš, da to ostvariš, jer će ti to pomoći da zaista kreneš sa učenjem engleskog jezika i da se dobro organizuješ.

Učićeš kroz online kurseve, grupne časove i razne druge aktivnosti koje su dostupne samo članovima škole.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast postaviću link, pa ako te takvo nešto zanima, slobodno pogledaj.

Hvala ti što slušaš ove epizode i nadam se da su ti korisne ovakve lekcije.

I čujemo se uskoro sa novim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ja sam Zorana Radović, čujemo se! Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde