Kako da izbegneš pasivno znanje

by | Nov 10, 2021

Saznaj kako da izbegneš da stičeš pasivno znanje i kako da aktiviraš svoje znanje tako da ono što učiš možeš da upotrebiš u konverzaciji na engleskom.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima kako da izbegneš pasivno znanje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o tome zašto ti pasivno znanje zapravo nije potrebno i kako da izbegneš da učiš na takav način. Mnogo puta dolazim u situaciju da mi se obrate oni koji uče engleski jezik već neko vreme i dođu u situaciju da imaju taj utisak da je njihovo znanje pasivno, ili tek kada dođu u situaciju da pričaju na engleskom shvate da zapravo oni imaju neko znanje ali ne umeju ništa od toga da upotrebe u konverzaciji.

To je onaj česti problem gde dođeš u situaciju, “Sve znam, ali ne znam ništa u stvari.” Jednostavno, znanje koje imaš je pasivno i treba vremena da naučiš kako da aktiviraš to znanje, odnosno kako da to upotrebiš u konverzaciji.

Prvi savet koji ću ti dati je ono što će ti pomoći da izbegneš uopšte da dođeš u ovakav problem je da biraš kako ćeš učiti. Potrebno je da razumeš da ti kada želiš da učiš engleski jezik, bez obzira da li krećeš sada apsolutno od početka ili nastavljaš sa učenjem engleskog jezika, ti ulažeš svoje vreme i trud u to. Vrlo je bitno da program koji izabereš odnosno način učenja koji izabereš bude kvalitetan i pomogne ti da ostvariš sve te ciljeve.

Naravno, postoje neki programi koji su malo više fokusirani na neke pasivnije veštine ili ti jednostavno izbegneš neke aktivnosti koje ti pomažu u aktiviranju. U toj situaciji ti zabaraviš zašto učiš, zaboraviš da učiš da bi to sve upotrebila u konverzaciji i možda tvoj fokus bude malo više gramatika ili neke druge oblasti koje ti pomognu možda da završiš kurs, da čak uradiš neki test, ali kada su u pitanju praktične veštine ti nemaš dovoljno znanja.

Zato je bitno da biraš način na koji učiš i da uvek izabereš onaj način koji će ti pomoći da naučiš sve što treba da naučiš, ali i da sve to upotrebiš u konverzaciji.

Kada pominjem konverzaciju imaj u vidu da to obuhvata i pisanu i usmenu konverzaciju, tako da ako imaš priliku da na neki email odgovoriš na engleskom, ako imaš priliku da držiš sastanak na engleskom, treba da iskoristiš tu priliku da zaista primeniš sve ono što učiš. To je ono što će ti omogućiti da ostvariš bolje rezultate i da stičeš polako tu sigurnost koja je neophodna da bi tvoje znanje bilo aktivno.

Druga stvar koja će ti pomoći da izbegneš to takozvano pasivno znanje je da ne koristiš pomoć da uradiš aktivnosti koje su dizajnirane da provere tvoje znanje. To je nešto što po meni se to podrazumeva, ali ne podrazumeva se baš kod svih. Znam da mnogi kada imaju neki zadatak da urade, da iskoriste tu pomoć koju imaju, pogledaju malo u lekciju, malo u rečnik, pa čak se dešava da možda neko uradi nešto tako što će koristiti neke onlajn alate.

Recimo, ako želiš da napišeš email i ti uraidš to tako što ćeš otkucati na svom maternjem jeziku i onda prevesti taj email koristeći Google translate, tu već dolaziš u problem jer ti ništa nisi naučila od svojih veština, ništa nisi praktično primenila od onoga što si naučila već si koristila pomoć. Vrlo je bitno da to izbegneš kada učiš engleski jezik.

Sve aktivnosti koje su napravljene koje tebi pomažu da naučiš engleski su tu da bi ti to omogućile, da bi ti pomogle da naučiš i provežbaš i primeniš sve ono što učiš. Ne samo da ih uradiš, da uradiš neku aktivnost da dobiješ ocenu, da pređeš dalje i tako dalje, jer na taj način nećeš moći da ostvariš to.

Uvek je bitno da shvatiš to kao svoj cilj. Svaka aktivnost je tvoj izazov, ono što ti treba da savladaš i da pokažeš sebi da si naučila sve što treba pre toga i da taj izazov prevaziđeš.

Sledeći savet koji ću ti dati da bi izbegla ovu situvaciju i da bi uspela da tvoje znaje bude aktivno je probaj da se fokusiraš na aktivne veštine. Kada je u pitanju učenje engleskog jezika postoje četiri jezičke veštine. Dve od njih su pasivne, to su čitanje i slušanje. Postoje i aktivne veštine, to su pisanje i pričanje. Sve četiri jezičke veštine su veoma bitne i sve su ti neophodne da bi naučila engleski. Vrlo je bitno da vežbaš sve četiri jezičke veštine.

Kada se uči engleski jezik često se dešava da pasivne jezičke veštine budu u prvom planu, a to su čitanje i slušanje i posebno čitanje u sebi. Iako ti te veštine pomognu da dođeš u kontakt sa engleskim jezikom i da čuješ pravilne primere, one nemaju dovoljno onoga što je tebi potrebno da bi aktivirala svoje znanje. Tada moraš da vežbaš na razvoju veštine pisanja i pričanja.

Pisanje i pričanje zajedno čine kovnerzaciju, odnosno imaš konverzaciju u pisanom obliku ili usmenom obliku i u okivru te aktivnosti ti vežbaš da upotrebiš sve ono što znaš. Ovo su aktivne veštine zato što ti pomažu da aktivno koristiš engleski jezik, odnosno vežbaš da upotrebiš sve ono što si učila do sada, da se izraziš na engleskom jeziku. Prvo je pisanje a drugo je pričanje i sve je to zajedno konverzacija.

U okviru te konverzacije ti praktično aktiviraš sve ono što si učila prethodno, i gramatiku i nove reči i red reči i fraze, izraze, sve ono što je potrebno da bi tu rečenicu napisala onako kako treba, odnosno izgovorila. To znači da ako želiš da izbegneš pasivno znanje, trudi se da što više dobiješ priliku i iskoristiš takvu priliku da pričaš i pišeš na engleskom.

To znači da ako želiš da izbegneš pasivno znanje, trudi se da što više dobiješ priliku i iskoristiš takvu priliku da pričaš i pišeš na engleskom. Click To Tweet

Četvrta stvar je da vežbaš izgovor. Izgovor je veoma bitan kada je u pitanju učenje engleskog. Vrlo često se čitanje koje ti vežbaš svede na to da ti čitaš nešto u sebi i tada nemaš priliku da vidiš da li ti zaista to umeš da izgovoriš. Na taj način ovu veštinu pretvaraš u pasivnu a možeš da je aktiviraš odnosno da ta veština postane aktivna tako što ćeš čitati na glas.

Tom prilikom ćeš ti obratiti pažnju da li umeš da izgovoriš sve reči i eventualno da li treba da vežbaš izgovor nekih reči. Čitanje ti pomaže da se pripremiš za pričanje tako što ćeš uvežbati kako da izgovaraš reči i polako sticati sigurnost kako treba nešto da izgovoriš. Onda zajedno u kombinaciji sa pričanjem, tu dolazi do izražaja i sve ostalo što si do tada naučila.

Na kraju, bitno je još da prepoznaš da li je način na koji sada učiš dovoljno aktivan, odnosno da li ti pomaže da razvijaš sve ove veštine? Da li imaš program koji ti omogućava da se zaista fokusiraš da sve što učiš upotrebiš u toj konverzaciji bez obzira da li je ona pisana ili usmena?

Iako jeste teško aktivirati svoje znanje i mnogo je lakše učiti na taj pasivan način gde ti učiš i uspevaš da uradiš neke aktivnosti i ne opterećuješ se time da li ćeš to uspeti da upotrebiš u konverzaciji, ali kako god okreneš konverzacija jeste krajnji cilj. Ako ti ne budeš uspela da upotrebiš sve to u konverzaciji, na taj način nećeš ostvariti taj cilj. Zato je bitno da razmisliš o načinu na koji učiš i proveriš da li ti to pomaže i omogućava da učiš aktivno i da aktivno radiš na razvoju svih tih veština.

Ja kao autor kurseva engleskog jezika koji su dostupni u okviru moje onlajn škole koja se zove English Laneposebno sam se bavila ovom temom zato što me je zanimalo kako da napravim aktivnosti koje će pomoći da to znanje bude aktivno. Da prosto ne dođe niko u situaciju da znanje koje stiče bude pasivno, već da sve aktivnsti budu dizajnirane tako da omogućavaju razvoj tih aktivnih veština.

Mislim da sam odlično uspela u tome jer sam već videla da polaznice koje uče na taj način, koje uče u skladu sa programom zaista ostvaruju sjajne rezultate. Čak one koje počinju da uče engleski po prvi put, posle nekog vremena već uspevaju da se priključe konverzaciji, mogu da kažu šta žele na engleskom i naravno imaju sigurnost da to urade. To je nešto što stiču baš zato što imaju takav pristup da od početka uče na aktivan način i izbegavaju da stiču pasivno znanje.

Da bi se to postiglo potreban je savršen balans između lekcija i praktičnih aktivnosti. Te praktične aktivnosti treba da budu napravljene tako da ti pomognu da upotrebiš sve ono iz lekcija i da odmah kroz te aktivnosti koje su napravljene za evaluaciju zapravo ti vidiš kako sve to možeš da upotrebiš i kako možeš da odmah primeniš svo svoje znanje i na taj način aktiviraš sve ono što si naučila.

Ujedno ti to omogućava i da uvidiš propuste, odnosno neke nesigurnosti i odmah vidiš da li je potrebno nešto da naučiš dodatno, da malo više istražiš o nekoj temi, da se na neke lekcije možda i vratiš jer želiš da nastaviš da učiš tako da uspevaš da uradiš sve te aktivnosti bez ikakvih problema.

Ako nisi član English Lane škole a želiš da učiš na mojim onlajn kursevima i to preko interneta kada tebi odgovara, bez fiksnih termina kojima treba da se prilagođavaš, na ovoj stranici gde slušaš ostaviću link tako da možeš da pogledaš više o tome kako funkcioniše učenje, šta sve dobijaš kao član škole i kako možeš da nam se priključiš.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Prati nas:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde