059 – Kako da izbegneš reč VERY na engleskom

by | Sep 29, 2021

U ovoj epizodi, naučićeš kako da obogatiš svoj rečnik i način na koji se izražavaš i to tako što ćeš da izbegneš reč very, a umesto nje, probaj neki od predloga iz ove lekcije.

Preslušaj epizodu i nauči kako da koristiš ove reči i izraze:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o tome kako da izbegneš reč very na engleskom.

Ova reč je korisna naravno kada je u pitanju konverzacija i često se koristi.

Dosta rano ćeš je naučiti kada kreneš sa učenjem engleskog jezika. Reč very znači veoma.

Onda ćeš je upotrebiti u situacijama, recimo da kažeš, “She is very happy. It is very successful” i tako dalje.

Međutim kako dalje sa učenjem i kako tvoja konverzcija postaje sve bolja, javiće se potreba da izbegneš tu reč, odnosno da izbegneš da je ponavljaš stalno i da umesto toga upotrebiš neku drugu reč.

U ovoj epizodi ja ću ti dati nekoliko ideja šta da upotrebiš umesto te reči.

Prvo je da upotrebiš reč quiteQuite znači približno isto što i very. Nije baš isto. Ne može uvek u istim situacijama da se upotrebi, ali postoje neke situacije i sada ću ti odmah dati primere.

“This cake is quite tasty. You should try it.”  Znači umesto quite možeš reći very, ali drugi način da upotrebiš ovde ovu rečenicu i da opišeš istu praktičnu situaciju je quite. 

Sledeći primer, “Our story is quite different from yours.” Opet, umesto quite moglo je da bude very, very different, ali može i quite different. 

Još jedan primer, “She is quite a good singer.” Quite a good singer može biti very good singer. Samo zapamti kada koristiš very biće “She is a very good singer”, a kada je quite, “She is quite a good singer.” Malo je drugačiji red reči, samo na to obrati pažnju. Još je bitno da zapamtiš kako se piše ova reč quite, ona ima E na kraju. Ako nema E na kraju, ako je T na kraju, onda je to druga reč koja se čita /ˈkwaɪət/. Znači bitna su ta dva slova T, E na kraju, koja je kombinacija. Ovde na kraju ove reči quite biće TE na kraju.

Sledeći način da izbegneš reč very je da upotrebiš reč pretty. 

I ova reč ne može baš apsolutno uvek da se upotrebi, ali u mnogim situacijama videćeš da možeš da kažeš pretty umesto very.

“Things are pretty good at the moment.” Pretty good moglo je biti i very good.

“She is pretty happy with the results.” Umesto toga moglo je biti i very happy. 

Imaj u vidu da samo ovde postoji mala onako razlika kada je u pitanju značenje tog prideva, odnosno na koji način ta reč ispred naglašava. Very happy je veoma srećna, a pretty happy je malo manje srećna. Znači nije isti intenzitet tih prideva.

Takođe kada se koristi really ili extremely onda je to više nego very. 

Znači pretty je manje a really extremely je više. “He is very good at playing the guitar. He is really good at playing the guitar.” Really je malo više. Dosta je slično i vrlo često ćeš moći da upotrebiš u tim nekim situacijama gde bi inače rekla very, ali imaj u vidu samo da je really malo jača reč. Isto je sa extremely. 

Preslušaj ovaj primer, “She is usually very tired when she gets back from work. She is usually extremely tired when she gets back from work.” 

Ove reči koje sam navela do sada su ideje kako možeš da izostaviš very i da umesto toga upotrebiš nešto drugo da pojačaš pridev. Sama ta reč very a i ove ostale reči koje sam navela, one pojačavaju tu reč koja je iza. Znači biće very good, quite good, really good i tako dalje.

U engleskom postoji još jedan način da izbegneš reč very, a to je da potpuno promeniš reč. To znači da recimo umesto very good, veoma dobro, upotrebiš reč koja već ima to značenje i koja podrazumeva da je nešto veoma dobro a to je reč excellent. 

U engleskom ima mnogo takvih reči koje već podrazumevaju to, tako da ne moraš da kažeš very i neku neutralnu reč nego već odmah kažeš tu reč. Odmah ću ti dati nekoliko primera da razumeš o čemu pričam.

Možeš reći very cold kada je nešto veoma hladno. Možeš reći extremely cold da naglasiš još više tu reč, a umesto toga možeš reći freezing. To već podrazumeva da je izuzetno hladno. Sama ta reč freezing je već izuzetno hladno i tada ne treba da dodaješ ovo very. 

Sada ću u nastavku navesti još nekoliko primera.

Very old, umesto toga možeš reći ancient. Very sure – certain. Very confused – perplexed.

Very tired – exhausted. Very important – crucial.

Very afraid – terrified.

Very accurate – exact. 

Ovo su neki primeri reči koje možeš upotrebiti da izbegneš reč very i ovo je nešto što ćeš učiti postepeno.

Znači nemoj, ako si na početnom novou slobodno se osloni na reč very. Ona je veoma korisna da ti pomogne kada želiš da naglasiš neko značenje neke reči jer sasvim je normalno da reči koje sam ja sada izgovarala uz very, znači old, sure, tired i tako dalje, to su reči koje ćeš naučiti ranije, mnogo ranije kada kreneš sa učenjem engleskog jezika.

Tek kasnije, kako napreduješ i kako prelaziš na sledeće nivoe, onda dolaze na red ove reči koje sam sada izgovorila u drugom delu, kao što su ancient, perplexed, exhausted i tako dalje. To su reči koje ćeš kasnije učiti i kasnije ćeš imati i mnogo više sigurnosti da ih upotrebiš. Imaj u vidu da nije neispravno reći very old, recimo, i koristiti very uz prideve koje već znaš. To nije ništa pogrešno.

Ovo je samo način da obogatiš svoj rečnik tako što ćeš naučiti i nove reči koje imaju to značenje gde ne treba da koristiš very, koje već same u sebi imaju to značenje.

Kada želiš nešto da kažeš na engleskom, kada želiš nešto da napišeš, da napišeš neki imejl, samo obrati pažnju da izbegavaš da ponavljaš stalno iste reči. Click To Tweet

Kada želiš nešto da kažeš na engleskom, kada želiš nešto da napišeš, da napišeš neki email, samo obrati pažnju da izbegavaš da ponavljaš stalno iste reči. Probaj da koristiš neki od ovih načina, da recimo kada je u pitanju reč very koja se dosta često koristi, da umesto toga upotrebiš nešto drugo kao što su reči quite, really i tako dalje, ili neke od ovih reči koje ćeš učiti kao dodatne reči koje već u sebi imaju very, odnosno imaju to jače značenje.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast ja ću ostaviti spisak još nekih ovih reči, primera koje možeš da iskoristiš da naučiš i da na taj način obogatiš svoj rečnik. Probaj da ih odmah upotrebiš u konverzaciji.

Probaj da napišeš nešto koristeći te reči i da umesto very, da koristiš ili ove reči koje sam navela ili ove nove reči koje ćeš učiti u okviru ovog spiska koji će biti dostupan na ovoj stranici.

Ukoliko si član škole i slušaš ovu epizodu, uloguj se na platformu i videćeš vežbanja koja možeš da uradiš nakon ove epizode jer na taj način ćeš moći dodatno da provežbaš kako da upotrebiš ove reči u primerima.

Ako nisi član English Lane škole a želiš da to postaneš, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane online škola.

Tu ćeš videti sve informacije o školi, kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da ćeš razmišljati o tome kako možeš da obogatiš svoj rečnik jer to je nešto što je veoma važno. Kako nastavljaš dalje sa učenjem engleskog jezika i kako stičeš sigurnost u konverzaciji, vrlo je bitno da i vežbaš i da koristiš što više novih reči.

Hvala ti što slušaš podkast.

Ja sam Zorana Radović.

Čujemo se uskoro.

Ćao.

Primeri reči:

very good – excellent
very cold – freezing
very old – ancient
very sure – certain
very confused – perplexed
very tired – exhausted
very important – crucial
very afraid – terrified
very accurate – exact
very simple – basic
very valuable – precious
very warm – hot
very clever – brilliant
very careful – cautious
very boring – dull
very tasty – delicious
very large – huge
very cute – adorable
very short – brief

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde