fbpx

063 – Kako da kvalitetno učiš engleski jezik

by | Oct 27, 2021

Da bi učenje engleskog bilo vredno truda i vremena koje ulažeš, vrlo je važno da bude kvalitetno.

Saznaj kako da učiš kvalitetno, o čemu da razmišljaš da bi fokus bio na pravim stvarima što će omogućiti da ostvariš sjajne rezultate.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima kako da učiš engleski jezik kvalitetno:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ako pratiš moje epizode verovatno si čula da sam dosta puta pomenula kvalitetno učenje i da je to nešto što će ti zaista omogućiti da naučiš engleski jezik i da je vrlo bitno da naučiš šta je to zapravo kvalitetno učenje.

To je ono što će biti tema ove epizode. Želim da ti pokažem šta je to kvalitetno učenje i kako da način na koji ti učiš postane kvalitetan i da ti pomogne da ostvariš željene rezultate.

Prva stvar, učenje sa pravim fokusom. To je ono što razlikuje kvalitetno učenje od onog učenja koje nije dovoljno kvalitetno i fokus je uvek konverzacija. Bez obzira koji kurs ti pohađaš bitno je da ono što učiš, učiš da upotrebiš u konverzaciji.

Bez obzira da li učiš gramatiku, da li učiš lekciju koja je posvećena učenju novih reči, da li učiš, recimo, šta su to zamenice u engleskom, šta god učiš sve to se koristi u konverzaciji. Tvoj fokus odnosno fokus tvog načina učenja uvek mora da bude konverzacija.

Postoji jedna velika zabluda da recimo, ako želiš da naučiš konverzaciju moraš da ideš na konverzacijski kurs. Mnogi od takvih konverzacijskih kurseva imaju različita očekivanja i vrlo često ona budu pogrešna.

Čak sam imala polaznice koje su mi pisale jer su bile pre toga pohađale neki drugi kurs, gde su shvattile da uopšte ili ne vežbaju kovnerzaciju ili jednostavno, konverzacija se ne uči na takav način kao što ti želiš.

Recimo, dešava se da neko upiše konverzacijski kurs u nadi da samo priča na engleskom, a ti zapravo ne možeš da naučiš engleski samo tako što ćeš pričati. Na koji način ćeš naučiti pravila? Na koji način ćeš naučiti nove reči ako to ne uradiš kroz lekcije vežbanja, zadatke i tako dalje?

Zato je bitno da kurs koji pohađaš ima taj fokus, da bude fokusiran na koverzaciju odnosno kako se sve to koristi u praksi. To ne znači da samo treba da pričaš na engleskom, jer kažem, ako samo pričaš na engleskom ti tu dobijaš vežbu, stičeš sigurnost, ali nemaš mogućnost da naučiš nešto novo jer to radiš u okviru lekcija.

Osim pravog fokusa kvalitetno učenje mora da bude i sa pravim ciljem. Tvoj cilj je da se oslobodiš i da naučiš da pričaš na engleskom. To je nešto što moraš da imaš u vidu uvek kada učiš engleski, kada dođeš do neke lekcije koja ti je malo teža, kada vidiš da ti možda nešto ne ide baš onako kako si očekivala, uvek imaj pred sobom taj cilj zašto ti to učiš.

Učiš zbog sebe. Ne učiš zbog ocene, ne učiš da bi položila neki test već učiš da bi ti bila sigurna kada treba nešto da kažeš na engleskom, kada treba da učestvuješ na nekom sastanku, kada putuješ u inostranstvo, šta god, to su sve neke situacije kada tebi treba engleski i ti zbog toga to učiš, dakle, prvenstveno zbog sebe.

Treća stvar kada je u pitanju kvalitetno učenje, da bi učenje bilo kvalitetno mora da bude sa realnim očekivanjima. To znači da moraš da imaš u vidu šta je ono što možeš da naučiš i da ostvariš u narednim mesecima kada ćeš se posvetiti učenju i da budeš realna u tim očekivanjima.

Takodje ako slušaš moj podkast verovatno si čula da sam par puta pomenula da ja ne verujem u ubrzane kurseve i da smatram da ne možeš da ostvariš rezultate, odnosno dugoročne rezultate u okviru takvog vida učenja.

To je nešto što i ti moraš da imaš u vidu, da proceniš da li ćeš ti moći da ostvariš to što je predviđeno. Dakle, ako recimo kurs ima neki program, moraš da proveriš da li ti to možeš da ispratiš, da li ćeš moći da učiš tako kako je predviđeno ili ne.

Jer ako ne možeš da ispratiš to onda bolje i da ne započinješ takav kurs jer jednostavno nećeš moći da ispratiš sve i samo ćeš na kraju izgubiti vreme. Vrlo je bitno da tvoja očekivanja budu realna i da znaš ono šta možeš, koliko možeš i da onda u skladu sa tim izabereš način učenja koji će tebi odgovarati i koji će ti pomoći da ostvariš sve to.

Sledeća, četvrta stvar da bi učenje bilo kvalitetno moraš da učiš na pravi način, odnosno da imaš adekvatan program jer to je nešto što je vrlo bitno da bi učila engleski jezik. Imaj u vidu da postoje razni kursevi, razne škole, razni profesori i ti u svemu tome moraš da pronađeš ono što će tebi odgovarati i ono što će biti kvalitetno.

Nisu svi na istom nivou kvaliteta, jednostavno obuka nije uvek u skladu sa onim što ti očekuješ da ćeš dobiti. Zato je bitno da program koji odabereš bude zaista ono što si očekivala, da bude kvalitetan, da ti pomogne da lepo naučiš engleski jezik. Da ne bude nekih problema u okviru tog programa ili da recimo postoje lekcije koje nisu dovoljno jasne ili da nemaš mogućnost da dobiješ pomoć onda kada ti je potrebna.

Peta stvar koja je vrlo bitna za kvalitetno učenje je da to učenje mora biti bez pomoći koja nije odgovarajuća. To ne znači da ti nije potrebna pomoć tokom učenja. Naprotiv, pomoć ti jeste potrebna i treba da imaš pomoć profesora, nekoga ko će te voditi kroz ceo proces, ko će moći da ti odgovori na sva pitanja.

Postoji i druga vrsta pomoći koja nije odgovarajuća i koju nikako ne smeš da koristiš, a to je pomoć u vidu rečnika, u vidu lekcija i tako dalje. Kada ti radiš neko vežbanje, neki test ili neki zadatak, ti imaš mogućnost da to samostalno uradiš što i treba da uradiš.

Imaš mogućnost da pogledaš neku reč u rečniku, da pogledaš u lekciju, da vidiš da se potsetiš samo malo kako to beše, kako se piše ta reč i to već nije dobar način učenja. Ako ti ne umeš da uradiš nešto bez pomoći, onda to nije naučeno i to znači da moraš da se vratiš.

Ako ti ne umeš da uradiš nešto bez pomoći, onda to nije naučeno i to znači da moraš da se vratiš. Share on X

Ako dođeš u takvu situaciju, imaš pred sobom vežbanje, test, zadatak, šta god i neznaš da uradiš bez pomoći, ostavi to vežbanje, test odnosno zadatak za neku kasniju priliku i vrati se na učenje. To znači da moraš ponovo da učiš tu gramatiku ili te reči koje si već naučila. Pogledaj ponovo, nađi drugačiji način kako ćeš sve to naučiti pa tek onda probaj da uradiš to što se od tebe očekuje.

Imaj u vidu jedno, kada treba da upotrebiš sve u konverzaciji ti nećeš imati pomoć, nećeš imati nekog pored sebe koji šapuće kako se koja reč čita ili kako treba da odgovoriš na neko pitanje, već ćeš to sve morati samostalno da uradiš.

To isto primeni i kada je u pitanju provera u okviru kurseva koje pohađaš. Na isti način razmišljaj i probaj da uradiš sve što možeš bez pomoći, onoliko koliko znaš u tom trenutku. Vremenom kako napreduješ bićeš bolja u svemu tome i ono što možeš da kažeš na engleskom će biti sve bolje. Probaj da kažeš ono što možeš u ovom trenutku kada radiš tu aktivnost, a vremenom će to sve biti bolje ako budeš, naravno, učila kvalitetno.

Sledeća stvar koja je bitna kada je u pitanju kvalitetno učenje je to da ne sme biti lažnih rezultata. To se odmah nadovezuje na ovo prethodno. Ne smeš koristiti pomoć da bi uradila neku aktivnost jer na taj način ti prikazuješ svoje rezultate onakvim kakvi oni nisu i na taj način stičeš utisak da možda nešto znaš da uradiš a zapravo ne znaš.

Na taj način dobijaš tu lažnu sliku o svom napretku i o svom trenutnom znanju. Pre ili kasnije doći ćeš u situaciju da shvatiš da ne znaš dalje, da ne možeš dalje i da prosto ono sve što si učila, ono vreme koje misliš da si uložila, shvatiš da nisi uložila na pravi način.

Poslednje što je bitno za kvalitetno učenje je da moraš da učiš tako da je sve važno. Ne smeš da izostavljaš neke delove, posebno delovi koji ti možda deluju malo teži ili delovi gde ti treba više vremena da bi nešto savladala. Ne smeš ništa da izostaviš već moraš da učiš sve.

Kada je u pitanju učenje engleskog jezika vrlo je bitno da uradiš sve aktivnosti koje tebi pomažu da budeš uspešna u konverzaciji. To ne znači samo da treba da naučiš lekcije, da naučiš gramatička pravila, već znači da moraš da naučiš reči ali moraš da naučiš i izgovor tih reči što znači da moraš da vežbaš izgovor, da aktivno koristiš reči.

Moraš da vežbaš slušanje, moraš da vežbaš pisanje, čitanje na engleskom. Sve to zajedno čini konverzaciju i vrlo je bitno da kada ti učiš kvalitetno da ti shvataš da je sve to važno i da posvetiš pažnju svemu tome.

Naravno, neke aktivnosti će biti zanimljivije, neke manje, neke će biti lakše, neke teže, to je sasvim noramalno. Vrlo je bitno da ti svakoj aktivnosti posvetiš jednaku pažnju, pa čak i one aktivnosti koje ti malo slabije idu možda posvetiš malo više pažnje da bi ih bolje savladala.

Inače, ceo ovaj koncept kvalitetnog učenja je nešto što ja u potpunosti primenjujem u mojoj školi. Jednostavno, sa tom idejom sam i napravila celu školu, da učenje ne treba da bude problem već treba da bude zabavno, ali da treba da se uči kvalitetno.

Jer vreme koje uložiš u učenje je tvoje vreme koje ulažeš u nešto i to vreme ne treba da bude potrošeno uzalud, već naprotiv.

Ako zaista već učiš engleski i ako odvajaš to vreme da učiš, onda to treba da bude zaista sa dobrim rezultatima i da onda možeš sebi da kažeš, “Okay, vredelo je to vreme koje sam uložila i značilo mi je, ostvarila sam to što sam želela.” Jer ako nije tako onda to učenje i nije vredno tvog vremena i onda nećeš uspeti da ostvariš takve rezultate kakve si želela.

Zato je koncept kvalitetnog učenja nešto što promovišem i u svojoj školi i nešto što svojim polaznicama želim da približim i da im pokažem da i one mogu da uče kvalitetno, da mogu da nauče tako da ostvare odmah te rezultate.

Da odmah mogu da vežbaju konverzaciju, da sve što uče mogu da primene jer na taj način onda one ostvaruju zaista sjajne rezultate.

Ako te zanima više o mojoj onlajn školi i kako funkcioniše učenje, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći sve informacije o školi i kako možeš da se prijaviš.

Eto na kraju, moj savet je da učenje engleskog jezika treba da bude kvalitetno, da imaš kvalitetan program i da bude kvalitetno zalaganje sa tvoje strane.

Da sve aktivnosti koje služe za proveru radiš apsolutno samostalno jer to je jedini način da učiš kvalitetno i da zaista ostvariš dobre rezultate.

Sve drugo te vodi do one situacije kada imaš rupe u znanju, kada ostaju nesigurnosti i onda pre ili kasnije dođeš u situaciju da ili moraš da se vratiš ili da odustaneš od učenja engleskog jezika.

Zato je bitno da kvalitetno učenje bude tvoj fokus jer će ti to pomoći da ostvariš dobre rezultate i da učiš efikasno, da zaista vreme koje uložiš bude vredno truda.

Na kraju kada pogledaš onako sa strane, videćeš da ako učiš kvalitetno ti ćeš provesti mnogo manje vremena u učenju a ostvarićeš dobre rezultate u odnosu na situaciju kada to učenje nije kvalitetno.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.