078 – Kako da učenje engleskog bude prioritet?

by | Mar 23, 2022

Prati ova četiri saveta koji će pomoći da učenje engleskog postane prioritet i koji će ti omogućiti da uspešno učiš engleski jezik.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima i jednom vežbom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Danas želim da uradimo jednu vežbu. Postavićeš sebi ova četri pitanja. Onda ću sa tobom podeliti četri rešenja. Sve ovo će ti pomoći da ti učenje engleskog postane prioritet. Slušaj ovu epizodu da saznaš kako.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Da li ti se nekada desilo da imaš želju da naučiš engleski i verujem da imaš čim slušaš ovu epizodu, ali da uvek postoji nešto što te u tome spreči.

Da nekako imaš neki osećaj da to neće uspeti ili da čak ni ne probaš već jednostavno unapred onako odustaneš. Jedan od razloga zašto se to dešava je zato što učenje engleskog nije tvoj prioritet i sada ću ti pomoći da kroz jednu praktičnu vežbu sagledaš malo bolje proces ceo učenja i kakav ti stav imaš prema učenju.

Pripremi jednu olovku i neki papir gde možeš da zapišeš svoje odgovore. U svakom trenutku možeš da pauziraš ovu epizodu, da staneš da zapišeš svoj odgovor i da razmisliš o tome, o svakom ovom pitanju dovoljno da možeš lepo da napišeš odgovor i da onako što iskrenije odgovoriš.

Prvo pitanje je šta te to sprečava ili očekuješ da bi te moglo sprečiti da naučiš engleski jezik? Ako si već ranije pokušavala da naučiš engleski jezik i u nekom trenutku odustala, onda sigurno već sada imaš neke rezloge zašto se to desilo.

Slobodno se osloni na to iskustvo i razmisli zašto si odustala, šta je posebno tebi bilo teško i šta je ono što te je onako obeshrabrilo i zbog čega si na kraju ipak i odustala. Napiši svoje odgovore a onda prelazimo na drugo pitanje.

Drugo pitanje je koji je tvoj plan da prevaziđeš tu prepreku?

Dakle, sada pred sobom imaš neki problem koji si napisala u odgovoru na prvo pitanje, nešto što te je sprečilo ili te može sprečiti da naučiš engleski jezik.

Sada razmisli o nekim rešenjima kako bi mogla da to prevaziđeš i kako bi mogla da organizuješ učenje tako da rešiš taj problem i da nastaviš uprkos toj prepreci.

Možeš imati jednu ili više prepreka ali bitno je da sada u okviru odgovora na ovo drugo pitanje napišeš kako bi ti to rešila na svoj neki način i kako bi smislila rešenje, odnosno plan da prevaziđeš tu prepreku. Naravno, treba će ti vremena možda da razmisliš malo i o ovom drugom pitanju.

Bitno je da razmisliš malo sada o učenju da bi mogla da napraviš pred sobom neki plan koji će ti pomoći za dalje, tako da razmisli o ovom drugom pitanju , a kada budeš sprema prelazimo i na treće pitanje.

Ono što je bitno za prvo i drugo pitanje je da problemi odnosno rešenja za tvoje prepreke budu što konkretniji, da razmisliš onako detaljno šta je ono što te sprečava i ono što će ti omogućiti da naučiš engleski da zaista to napišeš.

Dakle, nemoj generalizovati, nemoj neke uopštene reči pisati i neke situacije šta je inače ljudima prepreka, recimo, već baš razmisli o svojoj situaciji i probaj da se fokusiraš na specifične probleme i onda naravno nađeš i specifična rešenja.

Naravno, posle ćemo proći i kroz neka rešenja koja ću ti ja predložiti i koja ćeš probati da uklopiš u svoj proces učenja.

Sada prelazimo na treće pitanje. Tu je potrebno da razmisliš koje su to stvari na kojima bi mogla da provodiš manje vremena. To znači da probaš da razmisliš o tome kako provodiš svoje vreme i na šta onako odlazi veći deo tvog vremena.

Da li postoje neke stvari koje jednostavno nisu toliko bitne a na kojima provodiš previše vremena?

Ipak pričamo u ovoj epizodi o prioritetima. Recimo, ako malo pogledaš svoje vreme i kako provodiš svoje vreme, razmisli da li možda provodiš, recimo 20, 30 minuta na Instagramu i da li je to recimo prioritet u odnosu na nešto drugo što bi želela da uradiš?

Recimo da pročitaš neku knjigu, da uradiš neko vežbanje ili naravno da naučiš engleski. Dakle, razmisli o tome kako provodiš svoje vreme i da li postoji nešto gde bi mogla da provodiš manje vremena nego što to radiš sada.

U okviru odgovora na ovo pitanje, probaj da napišeš spisak aktivnosti koje redovno radiš i onda polako kada pogledaš taj spisak krenućeš kasnije da ih redom onako precrtavaš u odnosu na to koliko su bitne i koliki prioritet imaju u tvom živout.

Za ovo pitanje je veoma bitno da provedeš dovoljno vremena da napišeš spisak svih aktivnosti na kojima provodiš vreme i koje možeš drugačije možda organizovati.

Onda dolazimo i do četvrtog pitanja. Za četvrto pitanje probaj da zamisliš situaciju kako bi izgledalo sve da ne uspeš da prevaziđeš ove prepreke?

Kako bi izgledala situacija da engleski ne postane tvoj prioritet i ti jednostavno ili nikada ne kreneš sa učenjem engleskog jezika ili kreneš malo sa učenjem i ubrzo odustaneš? Kako bi tvoj život izgledao za godinu, dve, tri, odnosno kako bi se ti osećala?

Probaj da zapišeš ta osećanja, da razmisliš o tome kako bi izgledalo sve i kako bi se ti osećala u tom trenutku. Da li bi možda bila tužna, razočarana? Da li bi možda propustila neku priliku zbog toga koja bi mogla da se ostvari da si ipak krenula sa učenjem?

Razmisli o tome i zapiši tako neke ili osećanja ili neke potencijalne situacije koje bi morala da izbegneš ili propustiš zbog neznanja engleskog.

Sada smo na pola puta. Imaš situaciju pred sobom i kakva je trenutno situacija i neke potencijalne probleme koji te mogu sputati. Sada je vreme za rešenja i rešenje probaj isto tako da zapišeš.

Dakle, nastavi da pišeš na tom istom papiru ali će sada situacija biti drugačija. Razmišljaćeš o rešenjima i kako da ta rešenja prilagodiš svojoj sitauciji.

Imaj u vidu da ovu epizodu u svakom trenutku možeš zaustaviti i vratiti se na neka pitanja, jer bitno je da dovoljno vremena odvojiš i da razmisliš o svakom pitanju da bi plan koji ti napraviš sada zaista bio efikasan i da bi zaista tebi pomogao da ostvari to što i treba da ostvari a to je da učenje engleskog bude prioritet.

Nije dovoljno samo razmisliti i u glavi smisliti kako bi ti ovo ostvarila. Mnogo je bolje ako uspeš sve to da zapišeš jer kada imaš to sve zapisano ti onda imaš bukvalno neki konkretan plan pred sobom i nešto što će ti još dodatno pružiti motivaciju da kada treba da nastaviš sa učenjem engleskog to zaista i ostvariš.

Rešenje broj 1. Provedi vreme da napišeš svoje ciljeve zašto učiš engleski i zašto želiš da to ostvariš za sebe. Sada razmisli o ovom pitanju i razmisli o odgovorima i zapiši ih na papir.

Napiši svoje ciljeve zašto učiš engleski i zašto želiš da to ostvariš za sebe. Click To Tweet

Možda ćeš imati jedan odgovor, možda ćeš imati više odgovora, nije bitno, ali još bolje je ako imaš više. Probaj da zapišeš što više tih odgovora zašto ti želiš da naučiš engleski jezik.

Kada napišeš prvi razlog, nemoj da tu staneš već se zapitaj zašto taj razlog? Recimo, ako napišeš razlog, “Želim da znam da pričam na engleskom jeziku,” to jeste razlog ali nije dovoljno konkretan razlog. Sad se zapitaj zašto, zašto želiš da pričaš na engleskom jeziku?

Onda recimo, doći ćeš do toga možda da imaš rođake u inostranstvu ili da ti deca žive u inostranstvu. Onda ćeš opet doći do situacije jer treba da se zapitaš i to zašto, zašto želiš da pričaš?

Onda ćeš doći do situacije da recimo ne želiš da se izblamiraš kada si u okruženju, kada si sa prijateljima, kada si sa rođacima i u toj situaciji želiš da pričaš na engleskom.

Taj razlog je mnogo konkretniji i mnogo bolji motiv za tebe. Dakle, nije da želiš samo da pričaš na engleskom, već želiš da imaš samopouzdanje kada si okružena prijateljima ili u nekoj situaciji sa rođacima da želiš tada da pričaš na engleskom.

Ako tako napišeš razlog i postavljaš sebi pitanje zašto, i vraćaš se konstantno i pišeš što više tih razloga, na taj način ćeš doći do onih najdubljih razloga koji su u stvari najveći motiv za tebe i biće ti najbolja podrška na ovom putu kada je u pitanju učenje engleskog.

Sada kada pogledaš taj spisak razloga, pogotovo ako ovako navedeš ove najdublje razloge, tu ćeš videti zašto ti učiš engleski jezik. Tu će biti tvoj cilj, u stvari zato ti želiš da naučiš engleski i to je ono što će ti pomoći da učiniš da engleski postane prioritet za tebe.

Kad god se pitaš, kada imaš izbor šta ćeš raditi danas u toku dana, uvek razmisli o tim razlozima jer to je ono što će ti pomoći da izabereš onaj pravi, ono što je tebi važnije.

Sada kada imaš spisak razloga i ciljeve ispred sebe, ako sve bude išlo sjajno i po planu i uspeš da se posvetiš učenju engleskog jezika, kako će tvoj život izgledati za godinu, dve ili tri?

Razmisli o tome kako će izgledati tvoj život, odnosno kako ćeš se ti osećati ako zaista provedeš to vreme učeći engleski jezik i naravno u međuvremenu napreduješ.

Da li ćeš biti ponosna na sebe? Da li ćeš ostvariti nešto? Da li ćeš omogućiti sebi nešto, neku novu priliku? Kako ćeš se osećati pred drugima? Koje ćeš nove veštine imati zbog toga što znaš engleski jezik?

Sada nastavi da pišeš po tom papiru i napiši kako će izgledati situacija ako zaista sve bude onako kako si planirala, ako ti sve bude išlo od ruke i ako uspeš u učenju engleskog, kako će onda izgledati tvoj život u tom trenutku.

Sada dolazimo do trećeg rešenja koje se nadovezuje na ovo drugo. Sada treba da razmisliš o situaciji da ako zaista budeš uspešna i ostvariš sebi tu veliku želju da naučiš engleski jizik i učenje engleskog postane tvoj prioritet, kako će to uticati na dalje izazove u tvom životu i kako će to uticati na ljude oko tebe?

Razmisli o tome kako ćeš se osećati i kako će ovo iskustvo u tvom životu gde ćeš ti ostvariti nešto tako veliko za sebe, kako će to uticati na dalje izazove i kako će možda promeniti tvoj stav prema nekim drugim izazovima ili recimo, pomoći ljudima oko tebe da im ti postaneš motivacija za ostvarivanje tako nekih ciljeva.

Razmisli kako će to uticati na tebe u tom trenutku, kako ćeš se ti osećati sa tim novostečenim iskustvom i uspehom koji si ostvarila iza sebe.

Imaj u vidu da učenje engleskog nije lako i ne dešava se tako jednostavno, znači nije brzo. Ako ti to zaista sebi uspeš da ostvariš, to je zaista ogroman uspeh i nešto što će zaista biti ogroman motiv za tebe za dalje.

Trebalo bi da ti pruži podršku ne samo za dalje učenje engleskog i usavršavanje već i za mnoge druge aktivnosti u životu.

Razmisli o tvom odnosu sa prijateljima i porodicom i kako će ovaj uspeh uticati na odnose sa njima. Kako ćeš im pomoći da oni prioritizuju stvari koje su njima važne na osnovu svoh iskustva koje imaš? Napiši svoje odgovore na papiru a onda prelazimo i na četvrto rešenje.

Ćetvrto rešenje je da sada napraviš plan za učenje engleskog jezika koji ćeš poštovati bez obzira na sve. Budi realna kada praviš ovaj plan.

Razmisli o svim obavezama koje imaš u ovom trenutku i o prioritetima. Šta su zaista bitne obaveze? Šta je nešto što možeš da preskočiš, nešto što možeš da prestaneš da se baviš time? Probaj da onda u odnosu na taj raspored isplaniraš učenje engleskog.

Učenje engleskog treba da bude prioritet, da možeš da uradiš to u planirano vreme bez obzira na sve i da to vreme bude uloženo u tebe i da ne bude deljeno sa drugim stvarima.

Dakle, nemoj da recimo planiraš vreme za učenje engleskog i da onda u tom periodu recimo šalješ poruke preko telefona ili tako dalje, već se samo fokusiraj na učenje engleskog u tom periodu kada si to odredila.

Razmisli kako možeš promeniti svoje navike i svoje prioritete tako da budeš u skladu sa ovim ciljevima o kojima si razmišljala i koje si zapisala, tako da učenje engleskog tebi zaista može postati prioritet.

Na ovaj način pretstavićeš učenje engleskog sebi kao neki zadatak koji ćeš imati u okviru svog plana, ali imaj u vidu da taj zadatak radiš da bi uspela da ostvariš sve one ciljeve koje si prethodno zapisala, dakle da ostvariš sve ono što želiš za sebe .

To je onda ono što čini taj zadatak nekom aktivnošću koja će tebe ustvari usrećiti na duže staze i koja će ti pomoći da ostvariš sve ono što si želela za sebe.

Sada kada sve ovo završiš videćeš kakva je situacija. Imaj u vidu da postoji čak mogućnost da ćeš u ovom trenutku shvatiti da učenje engleskog zaista nije prioritet za tebe sada i ne može to biti.

To je isto sasvim u redu jer bitno je da ti razmisliš o tome i razmisliš o tvom stavu prema učenju engleskog i da li to može biti prioritet jer to je onda nešto što zaista jeste vredno tvog vremena i tvog truda. Bitno je da znaš zašto učiš, kako ćeš to ostvariti ili da možda uopšte ne treba ni da počinješ u ovom trenutku.

Ono što sam primetila u mojoj školi je da polaznice koje znaju zašto uče i koje imaju jasno definisane ciljeve i uz to učine da engleski jezik postane prioritet, zaista ostvaruju sjajne rezultate bez obzira na kom su nivou i zaista uspeju da napreduju i da ostvare te ciljeve za sebe.

Ukoliko tvoji odgovori pokažu da engleski jezik jeste tebi važan i želiš da postane prioritet u tvom živout, predlažem da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane

U pitanju je onlajn škola i na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve informacije.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da će ti pomoći da razmisliš o učenju engleskog i da smisliš plan kako će učenje engleskog postati prioritet za tebe. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde