068 – Kako da znaš da li si početnik u engleskom ili ne?

by | Dec 1, 2021

Ako si nekada učila engleski jezik, saznaj kako da odrediš da li si početnik u engleskom ili ne koristeći ove savete i zadatke.

Odredi koliko toga si zaboravila i da li će početni kurs biti dobar izbor za tebe da kreneš sa učenjem engleskog.

Preslušaj epizodu ispod o određivanju nivoa znanja engleskog:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o tome kako da znaš da li si početnik u engleskom ili ne. Većina onih koji uče engleski jezik su nekdada učili engleski bilo da je to u školi ili možda čak i na nekom kursu, ali vrlo često imaju dilemu da li su sada oni početnici ili nisu.

Čak postoji termin za takve ljude, to su lažni početnici, to jest oni koji su učili engleski u nekom trenutku i ne bi trebalo da budu zapravo početnici, odnosno nisu apsolutni početnici.

Postoji toliko nesigurnosti ili je toliko vremena prošlo od kada su učili engleski da oni jednostavno moraju da kranu od početka. U ovoj epizodi pomoći ću ti da prepoznaš da li si ti u toj grupi i da li ti moraš da kreneš, da li bi najbolje za tebe bilo da kreneš od početka sa učenjem engleskog jezika.

Prvi način kako ćeš to uraditi je da uradiš test za proveru znanja. Ovakvi testovi se zovu testovi za proveru znanja ili recimo placement test. To je na engleskom naziv i pomažu ti da odrediš gde sada otprilike stojiš kada je u pitanju tvoje znanje.

Ono što treba da zapamtiš da test nije apsolutno uvek pouzdan, odnosno rezultat koji dobiješ na takvom testu ne može biti onako sigurna procena kada je u pitanju tvoje znanje jer postoji mogućnost da si neke stvari slučajno možda pogrešila.

Čak možda postoji mogućnost da si neke odgovore nagađala pa si slučajno pogodila tačne odgovore a zapravo ne znaš pravilo. Tako da ono što dobiješ, rezultat koji dobiješ na ovakvom testu nemoj shvatiti zdravo za gotovo već treba da imaš još neke načine kako da odrediš da li si početnik ili ne. U nastavku pričam i o tim drugim načinima.

Inače, ukoliko si početnik kada je u pitanju učenje engleskog jezika ili si taj takozvani lažni početnik, u mojoj onlajn školi postoji kurs koji se zove Engleski 101 koji kreće od alfabeta i pomaže ti baš da naučiš te osnove koje su neophodne da bi zaista uspešno savladala sve ono što je potrebno na početnom nivou.

Nakon upisa polaznice u mojoj školi rade uvodni test baš iz tog razloga da vidim da li su početnici. Mnogi od njih nisu zapravo apsolutni početnici već imaju neko znanje. Kroz test se odmah primete te neke nesigurnosti i vrlo često se dešava da dobiju taj kurs da pohađaju baš zato da bi ispravile te nesigurnosti koje imaju sa početnog nivoa.

Moja onlajn škola se zove English Lane. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš jednostavno da potražiš English Lane onlajn škola i tu ćeš videti kako funkcioniše učenje i kako možeš i ti da se prijaviš.

Drugi način kako ćeš ti samostalno testirati sebe da odrediš da li si početnik ili ne je da zamisliš da treba da ispričaš kako si provela dan. Zamisli da nekome to treba da ispričaš i sad imaš dve opcije. Možeš da ispričaš to ili možeš da napišeš, šta god je tebi lakše. Ako si početnik verujem da će ti biti malo lakše da to napišeš, da ne moraš da izgovaraš sve te reči.

Probaj da to uradiš, znači da prepričaš svoj dan. Šta si radila u toku dana? Da li si negde bila? Kako si se osećala u toku dana?  Probaj da napišeš to i videćeš odmah koliko si sigurna da napišeš ovakve rečenice.  Ako si nekada učila engleski jezik a ako si većinu toga zaboravila, ovaj zadatak će ti biti dosta težak i to je sasvim normalno i očekivano.

Probaj da uradiš i možda iznenadiš sebe ustvari koliko toga si zapamtila, ali jednostavno treba vremena da se sve to poveže ponovo i da zaista kreneš da nastaviš da učiš engleski.

Ako je ovaj zadatak za tebe suviše težak i ne znaš kako da napišeš skoro ništa, odnosno možda si napisala samo jednu, dve vrlo jednostavne rečenice, ti si početnik i moraš da kreneš od početnog kursa. Ukoliko si sve ovo napisala i dosta si zadovoljna onim što si napisala, pređi na sledeći to jest treći zadatak da odrediš da li si početnik ili ne.

Treći zadatak je da odgovoriš na pitanja na engleskom jeziku. Ja ću sada da pročitam pitanja a ti probaj da odgovoriš. Opet, možeš odgovarati usmeno ili pismeno, kako god je tebi lakše.

Pa da krenemo od prvog pitanja. “What’s your name? How old are you? What is your job?” Inače ne brini, ne moraš sada da pamtiš sva ova pitanja. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće spisak tako da možeš da pročitaš ta pitanja i da se vratiš ponovo na njih.

Sledeće pitanje, “How do you go to work? What’s the weather like today? What do you like to do in your free time? When is your birthday? What did you do yesterday? What’s your favorite type of food? What was the last meal you cooked?”

Pitanja koja sam ovde dala nisam izabrala nasumično već su ovo pitanja za nekoga ko bi trebao da zna da odgovori na ova pitanja ako je završio početni nivo. Konkretno kada je u pitanju moja škola, u pitanju je kurs Engleski 101.

Ako uspešno završiš ovaj kurs sa razumevanjem ti moraš da umeš da odgovoriš na ova pitanja. Ako ne umeš da odgovoriš na ova pitanja to znači da si ti na početnom nivou i da treba da pohađaš kurs koji će biti adekvatan tom nivou.

Sve ovo me dovodi do četvrtog a to je više savet kada je u pitanju situacija kada treba da odrediš da li si početnik ili ne, a to je da budeš realna kada procenjuješ svoje znanje. To što si završila možda neki kurs ne znači da si sve savladala.

Pogotovo, recimo, ako je prošlo neko vreme od kada si završila taj kurs, vrlo je verovatno da si izgubila sigurnost kada je u pitanju konverzacija i da možda taj neki nivo koji si dostigla nije adekvatan onom nivou na kom si sada.

Kada je u pitanju moja škola, ja osim uvodnog testiranja vrlo često postavljam i neka dodatna pitanja i polaznice imaju da urade neki zadatak koji će mi dodatno pomoći u tome da odredim koji je adekvatan kurs za njih.

Ili recimo, nakon što im dodelim taj kurs koji će pohađati na osnovu uvodnog testiranja, ja obavezno ispratim prve nedelje kako se one snalaze i da li možda ima nekih nesigurnosti jer to je nešto što se odmah vidi u zadacima.

To je nešto što ne može da se vidi uvek na tom uvodnom testiranju i zato test za proveru znanja ne mora uvek da bude apsolutno nešto na čemu ćeš bazirati svoju odluku da li si početnik ili ne, već jednostavno to treba da bude kombinacija svega. Odnosno, da li možeš da uradiš test? Da li umeš da odgovoriš na pitanja? Kako se snalaziš u konverzaciji? Kako umeš da koristiš to sve što si naučila do sada i tako dalje.

Ukoliko slučajno primetiš da ima nesigurnosti uvek je bolje sada što pre vratiti se na sve to nego ići dalje i onda prosto doći u situaciju kada ćeš morati da se vratiš ili da odustaneš.

Ukoliko slučajno primetiš da ima nesigurnosti uvek je bolje sada što pre vratiti se na sve to nego ići dalje i onda prosto doći u situaciju kada ćeš morati da se vratiš ili da odustaneš. Click To Tweet

Inače, te nesigurnosti sa početnog nivoa su onako najgore jer vrlo je obeshrabrujuće kada neko čak završi i recimo, dešavalo mi se da dođu polaznice koje kažu da su završile neki B kurs, odnosno kurs za B nivo, a ja vidim da u konverzaciji one imaju takve nesigurnosti koje su zapravo sa početnog nivoa da bukvalno je to onako obeshrabrujuće za njih.

Jednostavno, dosta im teško pada da shvate da su napravile takve greške na samom početku. Zato je bitno da sada kada razmišljaš koji kurs da upišeš, odnosno razmišljaš da li si početnik ili nisi, da razmisliš o svemu dobro i da odrediš onda ono što će biti najbolje za tebe i omogućiti ti da nastaviš sa učenjem na pravilan način.

Inače, kao što vidiš iz svega ovoga što sam pomenula, proces utvrđivanja nivoa odnosno na kom si sada ti trenutnom nivou i gde treba da nastaviš sa učenjem nije nimalo lak. Razumem da možda nećeš ni moći sama da odrediš, pa onda recimo sada ako si u situaciji da treba da izabereš kurs, tebi će to možda biti malo teško da uradiš to, odnosno možda izabereš kurs koji nije adekvatan tvom nivou što bi naravno bilo veliki problem za tebe.

To je nešto što sam ja recimo izbegla u mojoj školi. U mojoj školi se ne bira kurs pre upisa, odnosno ti se upisuješ i svakako ćeš dobiti kurs koji je adekvatan tvom nivou, ali ću ja izabrati taj kurs za tebe, odnosno dati ti ono što je tebi neophodno u tom trenutku na osnovu uvodnog testiranja. To je jedini pravi način da ti sada utvrdiš sve ono što treba da utvrdiš, odnosno da rešiš nesigurnosti koje možda imaš i da nastaviš sa učenjem na pravi način.

To znači da recimo, ako si apsolutni početnik, odnosno taj neki lažni početnik koji nema dovoljno sigurnosti sa početnog nivoa, pohađaćeš kurs Engleski 101. Ako imaš tu dobru osnovu kada je u pitanju prvi taj nivo odnosno uvodni deo i imaš dovoljno sigurnosti da to upotrebiš u konverzaciji, krenućeš od kursa Engleski 102 i tako dalje, znači sve zavisi od uvodnog testiranja.

Ja sam inače autor svih kurseva u mojoj školi i na osnovu rezultata ću tačno znati šta tebi odgovara i šta će ti omogućiti da dobro nastaviš sa učenjem. Možda ćeš biti srećna mojim izborom a možda i ne. Imala sam i polaznice koje su bile u početku nezadovoljne mojim izborom, odnosno smatrale su da treba da pohađaju neki kurs za viši nivo.

U toj situaciji one su ipak odabrale da meni veruju i na kraju su mi bile zahvalne zato što su to uradile jer su zaista tek kad su pohađale kurs uvidele da ima puno nesigurnosti i da zapravo, da sam im dala kurs za neki viši nivo uopšte se ne bi snašle i pre ili kasnije bi odustale, a neki od njih još uvek uče u školi.

Zato je bitno da ako si početnik, odnosno sumnjaš da si možda ipak početnik bez obzira što si možda imala engleski čak i četiri godine u školi ili si možda pohađala neki kurs, jednostavno probaj da odrediš da li si početnik zaista i da li moraš da kreneš od početka sa učenjem. Ako je to bitno za tebe, ako vidiš da nećeš moći da nastaviš dalje uspešno, onda je to svakako bolja odluka za tebe.

Za kraj želim da iskoristim priliku da te pozovem da nam se priključiš. Ukoliko već nisi član English Lane škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast možeš pronaći link ka školi ili potraži English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći sve informacije kako možeš da se prijaviš i postaneš član.

Takođe želim da te pozovem da pratiš English Lane podkast. U aplikaciji gde slušaš podkast postoji dugme subscribe ili follow gde možeš da se prijaviš da dobijaš obaveštenja kada objavim nove epizode.

Takođe možeš ukoliko slušaš na sajtu English Lane škole ima opcija da ostaviš svoj email i da opet dobijaš email-ove kada objavim novu epizodu.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Pitanja iz epizode:

What’s your name?

How old are you?

What is your job?

How do you go to work?

What’s the weather like today?

What do you like to do in your free time?

When is your birthday?

What did you do yesterday?

What is your favorite type of food?

What was the last meal you cooked?

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde