fbpx

109 – Kako se kaže mnogo na engleskom

by | Dec 28, 2022

U ovoj lekciji, naučićeš nekoliko načina da kažeš mnogo na engleskom, saznaćeš kako se oni razlikuju i kada koji da upotrebiš.

Preslušaj epizodu ispod i nauči kako se kaže mnogo na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Ovo je poslednja epizoda u šestoj sezoni English Lane podkasta i zato želim sa tobom da podelim nešto posebno. U pitanju je snimak jedne od radionica koje su dostupne u školi English Lane.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U okviru English Lane škole dostupan je veliki broj radionica na različite teme koje ti pomažu da učiš engleski jezik, da učiš razne korisne izraze, da vežbaš gramatiku i da sve to naučiš da upotrebiš u primerima i praktičnim zadacima.

Jedna od radionica koje sam imala je radionica na temu “Kako se kaže mnogo na engleskom“.

Iako deluje to kao nešto što možda je vrlo jednostavno pa kaže se ovako i to je jedna reč, videćeš da je tema mnogo složenija zapravo.

Vrlo je bitno da naučiš različite načine kako se kaže mnogo na engleskom i kako se ti načini razlikuju, kada ćeš reći jedno, kada drugo.

Imaj u vidu da su radionice u školi dostupne u video formatu.

Ovde ćemo preslušati samo zvučni deo, ali mislim da je to dovoljno da ti pomogne da razumeš ovu temu i da čuješ primere kako da upotrebiš ovakve izraze.

Preslušaj sada snimak radionice pa se čujemo na kraju.

[radionica]

Ovo je tema za danas. Dakle, pričaćemo o gramatici, to jest pojmovima koji se javljaju u gramatici, to su much, many, a lot of. 

To su reči koje se koriste da označe količinu, ali postoje razlike kada se koriste i postoje neke specifične situacije odnosno izrazi u kojima ćete koristiti ove reči.

Pre svega imamo many. Ta reč znači mnogo i koristi se u upitnim i odrečnim rečenicama uz brojive imenice, to je bitno zapamtiti. Dakle, upitne i odrečne rečenice uz brojive imenice.

Takođe se može koristiti u potvrdnim rečenicama ali to je formalni govor i to nije nešto što ćete inače koristiti.

Za potvrdne rečenice postoji nešto drugo, a ovo su primeri koje vidite:

Are there many people in the park?

There aren’t many employees who can work from home.

To su primeri za many. Sada imamo još nekoliko primera i onda ću vam navesti još i neke fraze koje ćete videti kada koristite reč many. 

Pre svega tu je how many, kad želite da pitate koliko je nečega, ali vrlo je bitno da ako za to što vi pitate da je to brojivo.

Ako je to u ovom slučaju vidite reč emails u nastavku što je brojiva imenica i zato je upotrebljeno how many.

How many emails did you respond to?

Many of the emails were about the new project. 

Dakle, many ne mora uvek da stoji ispred same imenice. Može biti i u ovoj frazi, many of the. U nastavku imamo:

Could you pass me some pens?

How many?

Dakle, how many može da stoji i samstalno.

There are too many people inside. 

Too many je isto izraz koji se koristi. Znači kao kada koristite many, koristite uz imenicu koja je brojiva, sa tim da too many koristite u ovoj potvrdnoj rečenici kao što vidite i ovde se značenje menja.

Ovde je too many, suviše. Dakle nije više mnogo kao many, već too many znači suviše, previše. Još jedna rečenica:

She got so many cards for her birthday.

Opet u ovom izrazu upotrebljavate so many i u nastavku je opet brojiva imenica. Ovo su primeri nekih brojivih imenica čisto da steknete sliku kakve su to reči ispred kojih ćete upotrebiti many. 

Dakle imamo emails, employees, people, projects, hours, children. To su sve reči ispred kojih ćete upotrebiti many i naravno ovo nisu jedine, ima ih još.

Ono što primećujete ovde je da su ove sve reči u množini.

Naravno, nemaju sve pravilno množinu, tako da recimo ovde vidite children zato što je to reč koja ima nepravilno množinu, ali za ove ostale vidite ovaj nastavak koji vam je pokazatelj da je u pitanju množina. Sve ove imenice su brojive.

Sledeća reč koju imamo je much koja se koristi u drugoj situaciji. Dakle, kada imate imenicu koja je nebrojiva, morate da upotrebiti much. Tada nije tačno upotrebiti many već mora much. 

Iako reč znači isto, ima isto značenje, isto znači mnogo i isto se prevodi, morate biti pažljivi kada prevodite na engleski jezik jer vi ćete videti mnogo, ali na engleskom nije svejedno kada koristite much a kada koristite many. 

Dakle postoji razlika. Many, kao što sam rekla u upitnim i odrečnim rečenicama ispred brojivih imenica, much ispred nebrojivih imenica, opet u upitnim i odrečnim rečenicama.

Može da se pojavi u potvrdnim rečenicama ali to je uglavnom deo onih nekih fraza kao što smo videli malopre ili u fromalnom govoru.

Primeri koje vidimo ovde:

It was raining, but there wasn’t much wind. 

There isn’t much coffee left. I’ll have to go to the store. 

Sada ću vam dati još nekoliko primera račenica da vidite kako možete da upotrebite much:

How much is this book?

Ovo je jedan od najčešćih primera koji će vam biti potreban u konverzaciji a kod kog se vrlo često greši.

Kada pitate za cenu nečega, kada pitate koliko nešto košta, vi pitate za novac a to je nebrojiva imenica i onda će biti how much is this book. Možete reći i:

How much does this book cost?

U jednom i drugom slučaju vi pitate za cenu, koliko nešto košta, ali je vrlo bitno da zapamtite da u toj situaciji koristite much, how much. 

Sledeća situacija je nešto što se koristi u konverzaciji i nešto što nećete tako često videti u pisanju, ali u konverzaciji kada želite da kažete, da pokažete, onda koristite

izraz this much ili that much. 

I only had this much coffee.

Kad to izgovarate verovatno ćete pokazati ovako da naglasite koliko ste znači popili kafe. Ako hoćete da naglasite da ste malo kafe popili, had this much, ovoliko.

I brought too much water.

Too much, suviše, opet je izraz. Obratite pažnju da se on ovde, ova reč too piše sa dva o, too much. 

Takođe much možete koristi ispred komparativa da naglasite da je neko mnogo, pa sad nešto od nečega u ovom slučaju bolji. Vidite u ovom primeru:

She is much better at math than me. 

Much better. Možete reći i samo better, da je neko bolji, ali ako želite da naglasite to bolji, da je neko mnogo bolji od vas u nečemu, onda ćete reći much better. 

Much better. Možete reći i samo better, da je neko bolji, ali ako želite da naglasite to bolji, da je neko mnogo bolji od vas u nečemu, onda ćete reći much better. Share on X

Imamo još jednu situaciju:

We have so much work to do. Imamo toliko puno posla.

So much, naglašavate. Možete reći much, da imate mnogo posla, ali sa ovim kada dodate ovo so vi naglašavate to pa će onda biti toliko puno posla.

Sad primeri reči kod kojih ćete upotrebiti much jer su to nebrojive imenice. Obratite pažnju na ovu prvu, information. 

To je nešto kod čega se najviše greši. U engleskom je to nebrojiva imenica.

Onda imamo dalje equipment, luggage, money, time, work, food. To su sve reči ispred kojih ćete upotrebiti much. Vrlo je bitno da obratite pažnju, ove reči su sve u jednini.

To je zato što nebrojive imenice nemaju množinu, nemaju oblik za množinu i uvek ćete koristiti ovaj oblik bez ikakvih nastavaka.

Kao što sam već pomenula, much many najčešće koristite u upitnim i odrečnim rečenicama, dok se u potvrdnim rečenicama uglavnom koristi a lot of, lots of. 

Kao što ste već videli kroz neke primere koje smo već videli u prethodnim ovim slajdovima, dakle može se desiti da u nekim potvrdnim rečenicama upotrebite much, many, postoje tako neke situacije.

Ali ako imate potvrdnu rečenicu, probajte da upotrebite a lot of, lots of.

Ova dva izraza, a lot of, lots of, su potpuno ista i potpuno jednaka. Eventualno je lots of malo češći u konverzaciji, ali zapravo su potpuno isti i jednaki, možete ih koristiti podjednako.

Samo je bitno da zapamtite i da ne mešate, da ne bude a lots of jer to onda ne bi bilo tačno.

Dakle, a lot of ili lots of, bez člana ovaj drugi. Oba znače mnogo i mogu da se koriste i ispred brojivih i ispred nebrojivih imenica.

Dakle, ne gledate da li je imenica brojiva ili ne kada želite da upotrebite ovaj izraz.

Pre svega koristite izraz u potvrdnim rečenicama, ali može da se pojavi i u nekim drugim, videćete sada ovde u primerima:

We’ve got a lot of things to do.

She has a lot of friends. 

There wasn’t a lot of food in the fridge. 

Dakle imali smo a lot of things, a lot of friends, to su obe brojive imenice. A lot of food, tu je nebrojiva imenica i odlična je bila rečenica.

U nekim situacijama je svejedno da li ćete reći much ili many, odnosno a lot of, lots of i to je ovaj primer ovde:

I miss her very much.

I miss her a lot. 

Možete reći i jedno i drugo i kad je takva situacija vi možete da izaberete. Prosto nema da li mora ovo, da li mora ovako jer je potpuno svejedno kako ćete reći, to je čisto vaš izbor.

Međutim u nekim primerima nije to moguće i to vidite u primeru koji se nalazi ispod:

She has spent a lot of money on clothes. 

Ta rečenica je tačna. U toj rečenici nećete upotrebiti much. She has spent much money on clothes, to nije nešto što biste rekli, ali možete reći:

She has spent too much money on clothes. 

Dakle u ovoj rečenici možete reći too much, suviše novca i tada bi rečenica bila tačna.

Na kraju ću vam skrenuti pažnju na još jednu reč, to je plenty. Plenty je reč koju često viđam da se upotrebljava kada neko želi da kaže mnogo.

Recimo u zadacima prevođenja, kad treba da se prevede to mnogo, mnogi su koristili reč plenty. 

To zapravo nije tačno zato što reč plenty pre svega ima značenje dovoljno, odnosno više nego dovoljno.

To je osnovno značenje ove reči i zato nećete koristiti u istoj situaciji kada želite da kažete much ili many, iako videćete kroz primere da mogu da se koriste i jedna i druga reč, samo je bitno da li naglašavate odnosno šta naglašavate.

Da li će nečega biti mnogo ili će nečega biti dovoljno, jer to nije sasvim isto kada uporedite.

Niste hteli da prenesete isti smisao kada govorite te reči ni na svom maternjem jeziku.

Ono što je bitno da zapamtite za reč plenty je da se uglavnom koristi predlog of posle, ali ne uvek. Sada ćete videti i to naravno kroz primere:

We’ve got plenty of time, we’ll finish the work. Imamo dovoljno vremena, završićemo posao.

U ovoj rečenici ste mogli i da kažete we’ve got much time ili we’ve got a lot of time, ali kad kažete we’ve got a lot of time, vi kažete imamo mnogo vremena.

Kada kažete we’ve got plenty of time to znači da imamo dovoljno vremena, na osnovu više nego dovoljno vremena.

Drugačiji je smisao onoga što želite da kažete i tu je ta razlika.

Sledeći primer:

There is plenty of food for the party. 

Sledeći:

I don’t have any pens. Don’t worry, I’ve got plenty. 

U ovoj rečenici nije upotrebljen predlog, I’ve got plenty, samo da naglasi da neko ima dovoljno nečega.

U nastavku ćemo uraditi vežbanja gde će biti zadatak pre svega da upotrebite much ili many, a zatim ćemo provežbati i ove ostale sve izraze kroz primere rečenica, a zatim ćemo odgovarati na pitanja.

[kraj radionice]

Nadam se da ti je bila zanimljiva tema ove radionice i da vidiš sada koliko su bitni ti detalji.

Dakle, engleski je mnogo više od običnih pravila, već je vrlo bitno da pravilno razumeš ono što učiš da bi onda uspešno to mogla da upotrebiš u komunikaciji.

Ukoliko si član English Lane škole imaš pristup i još nekim radionicama koje možeš pogledati.

Ukoliko nisi član English Lane škole i želiš da nam se priključiš, radionice su dodatna aktivnost kojoj ćeš imati pristup uz glavni kurs koji ćeš pohađati, tako da kada imaš dodatnog vremena za učenje, kada si radoznala, zanima te neka posebna tema, pogledaš neku od radionica i dodatno naučiš o toj temi.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš da se prijaviš za učenje u školi. Škola se zove English Lane i upitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika.

Na stranici škole ćeš pronaći sve informacije kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš.

Kao što sam na početku napomenula, ovo je poslednja epizoda u okviru šeste sezone English Lane podkasta. Objavljeno je već više od 100 epizoda tako da te pozivam da preslušaš i ostale epizode.

Bila bih ti zahvalna ako se prijaviš da dobijaš obaveštenja preko platforme na kojoj inače slušaš podkaste, kao što je recimo Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify i tako dalje, YouTube. 

Sve su to servisi preko kojih se možeš prijaviti da dobijaš besplatno obaveštenja i na taj način ćeš biti prva obaveštena kada krene sedma sezona English Lane podkasta.

Do tada želim ti puno uspeha u učenju engleskog jezika. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.