fbpx

108 – Koja je razlika: Beside/Besides

by | Dec 21, 2022

Beside i besides su različite reči. Nauči kada se koriste uz sinonime i primere rečenica.

Preslušaj epizodu i nauči razlike između beside i besides:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Ako nisi sigurna koja je razlika između reči beside besides, da li su to iste reči koje se drugačije pišu ili su reči koje imaju drugačije značenje, preslušaj ovu epizodu jer ćeš naučiti tačno kako da upotrebiš ove reči.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. 

Kada učiš engleski jezik, vrlo često ćeš biti u situaciji da vidiš reči koje se slično pišu i vrlo često ćeš se zapitati da li postoji razlika i da li postoje specifične situacije kada ćeš upotrebiti jednu ili drugu reč. 

Postoje situacije kada ćeš recimo videti reč koja je napisana na sličan način gde se razlikuje jedno slovo, kao što je recimo reč travelling, gde će biti jedno l ili dva l.

Naučićeš da je to jedna ista reč koja se piše na dva različita načina u zavisnosti od toga da li koristiš britanski ili američki engleski. 

Međutim, postoje i puno reči koje se tako razlikuju za po jedno ili dva slova, ali postoje razlike kada se te reči koriste. U ovom slučaju imamo reči beside besides. 

To su dve različite reči i ne mogu da se koriste u istim situacijama. Dakle, te reči nisu sinonimi, nemaju isto značenje, već se koriste u različitim situacijama. 

Prvo ćemo krenuti od razlika u izgovoru. Prva reč je beside, a druga reč besides. 

Prva u pisanju nema na kraju a druga ima i to je prvo što je bitno da obratiš pažnju jer tu već postoji razlika, a sada prelazimo i na značenje. 

Reč beside je predlog u engleskom jeziku i ova reč znači da je nešto ili neko pored nečega. Umesto reči beside možeš upotrebiti close to ili next to. 

Reč beside je predlog u engleskom jeziku i ova reč znači da je nešto ili neko pored nečega. Umesto reči beside možeš upotrebiti close to ili next to. Click To Tweet

Kada kažem da ove reči možeš upotrebiti umesto reči beside, to znači da ove reči imaju isto ili slično značenje kao i ta reč i možeš ih upotrebiti umesto te reči. 

Na taj način možeš sama sebi pomoći da rešiš takvu nedoumicu kada imaš, da li da upotrebiš beside ili besides, jer ćeš probati da umesto reči koju želiš da upotrebiš, upotrebitš neki od sinonima i da na taj način rešiš nedoumicu. 

Poslušaj primere rečenica:

The kitchen is beside the living room. Kuhinja je pored dnevne sobe. 

I’ll sit beside you so we can talk. Sešću pored tebe da možemo da pričamo. 

Probaj sada da kada imaš rečenicu kao što je ova, I’ll sit beside you so we can talk, umesto toga možeš da upotrebiš next to:

I’ll sit next to you so we can talk.

Prelazimo na reč besides. Besides je takođe predlog u engleskom ali znači pored toga, osim toga.

Izrazi koji mogu da se upotrebe umesto ove reči su in addition to, apart from. Poslušaj sada primer rečenice:

I can’t go. Besides, your brother will go with you. Ne mogu da idem. Osim toga, tvoj brat će ići sa tobom.

Ovo osim toga je na engleskom besides i u toj rečenici ne možeš da upotrebiš beside jer rečenica onda ne bi imala smisla.

Ne bi imalo smisla upotrebiti pored na samom početku ove rečenice već ovu reč sa na kraju, besides. 

Besides her, who else is going to be there? Osim nje, ko još će biti tamo?

I sada jedna brza provera za tebe. Imaćeš rečenicu i tvoj zadatak biće da odrediš da li ćeš upotrebiti beside ili besides. 

I’ve got a lot of things to do __________ talking to you. 

Rečenica znači, imam puno toga da uradim, nešto, pa pričam sa tobom.

Da li ćeš upotrebiti beside ili besides? Da li se opisuje gde se nešto nalazi pa bi onda sinonimi bili close to ili next to, ili ćeš možda upotrebiti besides sa značenjem in addition to ili apart from?

Tačan odgovor je besides. Dakle ima s, besides. Poslušaj sada još jednom rečenicu kako ona glasi kada se upotrebi ta reč:

I’ve got a lot of things to do besides talking to you. Imam puno toga da uradim pored pričanja sa tobom.

U ovoj rečenici umesto besides možeš upotrebiti apart from:

I’ve got a lot of things to do apart from talking to you.

Ako si član English Lane škole, znaš da uvek imaš mogućnost da mi pošalješ poruku baš zato što se ovakve nedoumice javljaju od početka kada kreneš da učiš engleski jezik pa i kasnije i vrlo je bitno da takve razlik naučiš. 

Dakle, kada imaš reč gde ne znaš kako da je upotrebiš ili imaš dve, tri reči koje imaju slično značenje a nisi sigurna koje su zaista razlike i kada u kojoj situaciji da upotrebiš jednu odnosno drugu, slobodno mi pošalji poruku jer to je nešto što će ti pomoći.

Ako to razumeš onda ćeš mnogo bolje da upotrebiš te reči i imaćeš sigurnosti da nastaviš dalje. 

Ako nisi član English Lane škole a želiš da učiš engleski jezik preko interneta, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi.

U pitanju je onlajn škola koja se zove English Lane i na toj stranici ćeš pronaći sve detalje kako možeš da se prijaviš.

Hvala ti što slušaš podkast. Nadam se da ti je ova lekcija pomogla da rešiš ovu nedoumicu i da sada znaš kako da upotrebiš reči beside besides. 

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao. 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde