fbpx

126 – Koja je razlika each i every

by | Jun 21, 2023

Nauči kako da upotrebiš reči each i every i koje su razlike kada se koriste ove reči.

Preslušaj epizodu ispod:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj lekciji naučićeš koja je razlika između each every. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Slušaš epizodu 126 i u ovoj epizodi naučićeš koja je razlika između dve reči. U pitanju su reči each i druga reč je every. Ove reči su dosta slične u značenju. Postoje situacije kada ćeš moći da upotrebiš ili jednu ili drugu a da se značenje rečenice ne promeni jer značenje je u tom slučaju isto, ali ima i par primera gde to neće biti slučaj pa slušaj sada pažljivo primere i naučićeš koja je razlika.

Each se odnosi na svaku pojedinačnu stvar u grupi od dva pojma ili više. Poslušaj primere rečenice odmah da razumeš o čemu se radi:

Each employee will have to take a test.  Svaki zaposleni će morati da polaže test.

Znači imamo each employee, svaki zaposleni. Dakle odnosi se na grupu i pokušava da se istakne svaki pojedinac u toj grupi. U toj situacijii se koristi each. Sledeći primer:

Each of us knows how to use the program. Svako od nas zna kako da koristi program.

I ova rečenica isto govori o grupi, ali ističe svakog pojedinca u toj grupi i govori šta taj pojedinac zna da radi. U ovom slučaju zna da radi, ali naravno to se može menjati u zavisnosti od rečenice, ali bitno je da shvatiš da ovo each ističe svakog pojedinca u toj grupi.

Sa druge strane imamo reč every. Ova reč se koristi kada se pominje grupa koja ima tri ili više pojma. Ono što je bitno da zapamtiš je da every ne ističe pojedinca već se odnosi na celu grupu. Dakle ne pominju se, ne ističu se pojedinci odnosno članovi te grupe, već se misli na celu grupu. Odmah ćeš videti sada u primeru šta to znači:

Every store has a manager. Svaka prodavnica ima menadžera.

U ovoj rečenici iako imamo reč every koja ima gotovo isto značenje kao i each, kada govoriš na ovaj način ti ne ističeš pojedinačne te prodavnice već govoriš uopšteno, misliš na celu grupu svih prodavnica i nešto što je tipično, odnosno karakteristično za njih što se pominje u ovom primeru.

Naravno, možeš reći i each store has a manager, ali ono što je bitno da razumeš da iako prevodiš isto, na isti način, svaka prodavnica ima menadžera, postoji vrlo suptilna razlika u ovim primerima koje sam navela. Iako se reči prevode isto i dosta je slično značenje, postoji ta razlika da li govoriš o grupi uopšteno, daješ neku izjavu kao što je ova rečenica every store has a manager, ili da li želiš da govoriš o pojedincima u okviru te grupe kada ćeš koristiti reč each.

U ovom primeru imali smo each emplyee, ali ta reč se može koristiti i uvom slučaju drugom, recimo each store has s manager i takva rečenica bi bila tačna. Dakle, postoji samo ta razlika šta želiš da naglasiš u okviru takve rečenice.

Sada dolazimo do primera gde nije moguće upotrebiti bilo koju reč i poslušaj ovaj primer:

Almost every umbrella was black. Skoro svi kišobrani su bili crni.

U ovoj rečenici posle reči almost ne možeš upotrebiti each. Dakle, posle almost moraš da upotrebiš every. Almost every umbrella was black. Ne bi bilo tačno reći almost each umbrella was black. 

Još jednom ću se vratiti na rečenicu koju sam pomenula za each zato što je i ona bitna jer i tu postoji jedna razlika. Dakle bila je rečenica:

Each of us knows how to use the program. Svako od nas zna kako da koristi program.

Ako želiš da upotrebiš every u ovoj rečenici to je moguće, ali mora da dođe do jedne izmene. Dakle neće biti every of us knows i tako dalje, već će biti:

Every one of us knows how to use the program. 

Ako želiš da upotrebiš every u ovoj rečenici to je moguće, ali mora da dođe do jedne izmene. Neće biti every of us knows i tako dalje, već će biti: Every one of us knows how to use the program. Click To Tweet

U ovom slučaju every one će biti napisano kao dve reči. Biće every one of us knows how to use the program. Svako od nas zna kako da koristi program. I ovo možeš zapamtiti kao fraze, znači each of us ili every one of us.

To su fraze koje možeš koristiti. Opet, značenje je isto i bitno je samo da odrediš šta želiš da naglasiš u takvoj situaciji. Da li pričaš o pojedincu ili želiš da naglasiš grupu, u toj situaciji koristiš ili jednu ili drugu reč.

Ovakve suptilne razlike su posebno važne kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika, jer videćeš da u engleskom jeziku postoji puno reči koje mogu imati dosta slično značenje. Te neke razlike su vrlo često suptilne i zavise samo od toga šta želiš da naglasiš, ili recimo šta je poenta razgovora, šta je poenta rečenice i u zavistnosti od toga biraš odgovarajuću reč.

Iako za ovakve stvari zna da bude isti prevod, vrlo je bitno da shvatiš da na engleskom postoje te razlike i one ti omogućavaju da se na mnogo precizniji način izraziš i da bolje preneseš sliku šta želiš da kažeš na engleskom. Zato je engleski takav jezik kakav jeste.

Videćeš da kako napreduješ sa učenjem, učiti nove reči iako postaje u neku ruku lakše zato što će ti biti lakše da pamtiš nove reči, u isto vreme postaje i malo veći izazov zato što je bitno da obratiš pažnju na ovakve razlike koje se javljaju između reči.

Ukoliko si polaznica moje škole i imala si dilemu kada da upotrebiš each a kada every, nadam se da ti je ova lekcija razjasnila to i da sada možeš da upotrebiš to u aktivnostima koje te očekuju u okviru kurseva koje pohađaš.

Ukoliko nisi član moje škole a želiš da nam se priključiš, želiš da učiš engleski preko interneta i bitno ti je da program obuke koji pohađaš bude zaista kvalitetan i fokusira se i na ovakve detalje, predlažem da pogledaš više o mojoj školi.

Škola se zove English Lane i na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš pogledati sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast.

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde