Onlajn kurs engleskog ili časovi?

by | Aug 18, 2021

Mnogi nisu sigurni koja je razlika između onlajn kursa i časova, a zabuna nastaje zato što mnogi koriste termin kurs za nešto što je u stvari čas.

Ako se dvoumiš da li želiš da učiš na časovima ili želiš da izabereš kurs engleskog, čitaj dalje da saznaš koje su razlike i prednosti jednog, odnosno drugog načina učenja.

Uporedi koje su razlike između onlajn kursa i onlajn časova.

Šta je onlajn kurs?

Onlajn kurs je dostupan preko interneta i možeš mu pristupiti kada želiš. Takav kurs može imati razne vrste materijala, kao što su pisani tekst, slike, audio i video zapisi. Može imati vežbanja, zadatke, predavanja, lekcije u raznim formatima.

Ono što je zajedničko je da su ti materijali već pripremljeni i dostupni na platformi za učenje.

Glavna prednost ovakvog kursa je što ti učiš kada tebi odgovara. Ne moraš da zakazuješ čas i da se dogovaraš sa profesorom. Ne moraš da se uklapas u neke termine grupe, niti zavisiš od grupe.

Onlajn kurs već ima sve što ti je potrebno da učiš. Dobijaš pristup kursu, uloguješ se i kreneš da učiš.

Naravno, ne očekuje se od tebe da znaš šta učiš kojim redom. Ukoliko je kurs lepo dizajniran, onda ćeš imati materijale organizovane onim redom kojim treba da ih učiš. To znači da ne treba ti da smišljaš šta da učiš, već autor kursa treba da pripremi plan po kome ćeš učiti.

Obično su te lekcije napravljene tako da se nadovezuju i da zajedno prate program kursa koji te postupno vodi kroz učenje.

Kursevi u mojoj školi su onlajn i ja sam autor svih kurseva. To znači da sam ja već pripremila šta učiš i kojim redom, tako da možeš vrlo lako pratiti program.

Kada ja pravim moje kurseve, posle svake lekcije napravim nekoliko vežbanja ili zadataka, da bi članovi škole mogli da provežbaju i primene to što su naučili u okviru lekcije. Na ovaj način, dobijaju priliku da aktiviraju svoje znanje i da odmah primene sve što uče kroz praktične aktivnosti.

Prednosti onlajn kursa:

 • Dostupan u bilo kom trenutku
 • Mogućnost da se više puta vraćaš na aktivnosti
 • Plan i program po kom se uči
 • Samostalno biraš vreme kada učiš
 • Ne zavisiš od grupe i nećeš propustiti ništa ako u nekom trenutku nemaš vremena za učenje

Nedostaci ovog načina učenja:

 • Učenje zavisi od tebe
 • Nemogućnost da uživo postaviš pitanje (moraš sačekati odgovor)

Onlajn časovi

Kao što i sam naziv kaže, onlajn časovi su časovi koji se održavaju preko interneta, obično putem aplikacije za video komunikaciju, poput skajpa ili zuma. Takvi časovi su isti kao i oni kada ideš u učionicu i učiš, samo što se sve odvija onlajn.

U slučaju onlajn časova, moraš da zakazuješ termin sa profesorom koji će ti držati čas. Ako je u pitanju grupni čas, termin će verovatno već biti određen, pa ćeš morati da uskladiš svoje obaveze shodno tome.

Prednosti časova engleskog:

 • Mogućnost individualne nastave
 • Mogućnost postavljanja pitanja uživo
 • Imaš obavezu da se pojaviš negde u neko određeno vreme

Nedostaci ovog načina učenja:

 • Fiksni termini (ponekad je moguće menjanje termina)
 • Ako propustiš grupni termin, na sledećem času nije moguće raditi ponovo istu lekciju
 • Ako su grupni časovi, zavisiš od grupe i dovoljnog broja prijavljenih
 • Ponekad ne postoji plan i program posebno ako su individualni časovi u pitanju

Zašto neko kaže onlajn kurs ako misli na čas?

Ovde dolazimo i do zabune koju sam pomenula na početku. Postoje kursevi koji se održavaju onlajn, ali ih održava profesor kroz uživo onlajn časove. To je kao da pohađaš kurs u školi stranih jezika, samo što nećeš morati da ideš u školu. Umesto toga, pratićeš predavanje tog profesora onlajn.

Iako se to zove kurs, jer profesor prati određeni program, taj program se ipak realizuje u vidu časova.

Međutim, za razliku od onlajn kurseva koji su ti dostupni bilo kada, uz mogućnost dodatnih materijala (vežbanja, zadataka, interaktivinih aktivnosti), onlajn čas ti ne ostavalja mnogo prostora za dalju vežbu.

Eventualno možeš dobiti snimak predavanja, ukoliko želiš da se vratiš i pogledaš.

Kako se uči u English Lane školi?

U English Lane školi uči se prevenstveno na onlajn kursevima.

To znači da svako ko se upiše u školu, dobija pristup kursu koji će pohađati. Taj kurs je u skladu sa trenutnim znanjem te osobe koja pohađa kurs.

Osim glavnog kursa, postoje i specijalizovani kursevi, tj. kursevi koji se fokusiraju na određenu temu kao što su kurs Vremena u engleskom, kurs Članovi, itd. I ti kursevi su onlajn, što znači da ih možeš upisati kada tebi odgovara.

Osim toga, članovi škole imaju pristup i časovima, ali u pitanju su grupni časovi konverzacije. To znači da na ovim časovima, nećeš slušati predavanja (jer predavanja već imaš u okviru onlajn kursa), nego ćeš vežbati sve to da upotrebiš u konverzaciji.

Da li da izabereš onlajn kurs ili časove

Odluka da li da izabereš jedno ili drugo treba da bude apsolutno tvoja.

Nemoj slušati druge šta je po njima dobro i zašto neko preporučuje onlajn kurseve a neko časove.

Imaju i vidu da kada ti učiš engleski, treba da nađeš način učenja koji tebi odgovara.

To znači da ti je potrebno da pronađeš gde je tebi lepo i zanimljivo da učiš. Takođe je vrlo bitno da to može da se uklopi u tvoj raspored, posebno ako biraš časove gde moraš da pratiš predavanje u određenom terminu.

Uvek proveri da li će ovo moći da se uklopi u tvoje obaveze i da li ćeš u stvari moći da ispratiš taj program.

Sada kada znaš razliku između onlajn kursa i časova, kao i prednosti, odnosno nedostatke koje pruža i jedan i drugi način, možeš da razmisliš koji je od njih bolji za tebe i koji će ti omogućiti da ostvariš rezultate koje želiš kada je u pitanju učenje engleskog.

Ukoliko želiš da saznaš više o školi English Lane i kako se uči na onlajn kursevima engleskog, pogledaj više na ovoj stranici tako što ćeš kliknuti na link: English Lane onlajn škola

A evo kakve utiske imaju oni koji izaberu način učenja koji im odgovara. Andrijana uči sa mnom već 6 meseci:

A predlažem da pročitaš i iskustva polaznica: Utisci polaznica o učenju u English Lane školi

Ako želiš i ti da kreneš sa učenjem onlajn u English Lane školi, klikni ovde.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde