fbpx

Predlozi za čitanje: knjige na engleskom

by | Apr 23, 2020

Knjige na engleskom su odličan način za učenje jezika. Za mnoge ovo deluje strašno i potpuno nemoguće da čitaš knjigu na engleskom, ali to je moguće čak i ako ne znaš baš svaku reč. Uz knjige na engleskom se možeš okružiti jezikom, učiti nove reči i izraze, vežbati i prepoznavati naučeno, itd.

Danas se obeležava Svetski dan knjige. Ideja da se baš ovaj datum izabere je potekla od pisca iz Valencije, koji je predložio 23. april (dan kada je umro Migel Servantes). Ovo je prihvaćeno, imajući u vidu da je ovo takođe datum kada je umro Šekspir (obojica su bili veoma značajni autori).

Engleski izrazi koji imaju reč book

Za početak, nauči nekoliko reči i izraza. Ovo su neki izrazi na engleskom koji ti mogu biti korisni, a zajedničko im je da svi u sebi sadrže reč book (knjiga).

bookworm – Osoba koja voli puno da čita.

bookkeeping – Proces beleženja finansijskih transakcija. Osoba koja se bavi ovim poslom je bookkeeper. Zanimljivo je da su ovo jedine dve reč u engleskom koje imaju tri ista slova jedno za drugim (ookkee).

address/phone book – Adresar/imenik

book fair – Sajam knjiga

textbook – Udžbenik

bookshop/bookstore – Knjižara

Idiomi koji sadrže reč book:

hit the books – Učiti. Često se koristi za ozbiljan i intenzivan period učenja.

closed book – Opisuje osobu ili temu o kojoj ne znaš ništa.

open book – Ako je osoba ili nešto opisano ovim izrazom, znači da se lako razume i/ili znaš sve o tome.

by the book – Prema nekom pravilu ili zakonu.

in my book – Ovaj izraz se koristi kada neko daje mišljenje (po meni, po mom mišljenju).

Iako je osnovno značenje reči book knjiga, ova reč može biti i glagol. U tom slučaju, reč se koristi kada želiš da zakažeš nešto za budući period, bilo da je u pitanju sedište, događaj, prostor, itd. Najčešći prevod je zakazati a uglavnom koristi se u ovim izrazima:

  • book a seat
  • book an appointment
  • book a flight
  • book a band
  • book a holiday
  • book a table

Sada je vreme za čitanje 🙂

Bilo koja knjiga na engleskom ti može dobro doći kao vežba. Nije cilj da pročitaš knjigu od početka do kraja (bar ne u startu, kada tek počinješ da vežbaš čitanje na engleskom), niti je cilj da razumeš baš svaku reč.

Umesto toga, fokusiraj se na to da razumeš suštinu. Naravno, korisno bi bilo da povremeno označiš neku novu reč i naučiš je, jer ćeš na taj način proširiti svoj fond reči. Ali ono što je još bitnije, čitanje na engleskom će ti pomoći i podstaći te i da misliš na engleskom. A to je odličan način da se uči engleski.

Knjige na engleskom (odlomci)

Kada su u pitanju savremene knjige na engleskom, na internetu postoji mnogo odlomaka. Kada učiš engleski, nije uvek toliko bitno da pročitaš celu knjigu, već umesto toga možeš čitati po jedno ili dva poglavlja iz raznih knjiga. Odlomci mnogih knjiga su dostupni potpuno besplatno, a biće ti odlična prilika da vežbaš čitanje, i uz to učiš nove reči i izraze. Evo nekoliko predloga kada su u pitanju savremene knjige na engleskom (klikni na naslov neke od knjiga, i videćeš odlomak koji je dostupan za čitanje besplatno):

Central Park – Guillaume Musso

The Travelers – Regina Porter (Klikni na dugme “Read an Excerpt” da pročitate deo knjige. Ispod postoji i audio verzija.)

Shopaholic to the Rescue – Sophie Kinsella

Gone Girl – Gillian Flynn

The Other Side of Midnight – Simone St. James

Monday’s not Coming – Tiffany D. Jackson

Kite Runner – Khaled Hosseini

The Cuckoo’s Calling – Robert Galbraith

Truly Devious – Maureen Johnson

State of Wonder – Ann Patchett

Nineteen Eighty-Four – George Orwell

Murder on the Orient Express – Agatha Cristie (Ispod slike klikni na “Read a Sample” da pročitaš odlomak, ili “Audio Excerpt” da preslušaš.)

Knjige na engleskom

Ukoliko više želiš da pročitaš celu knjigu, na internetu su dostupni klasici. U slučaju da ti je radnja neke knjiga već poznata, biće lakše da pratiš radnju kada čitaš na engleskom. S druge strane, imaj u vidu da su ove knjige davno napisane, i engleski jezik koji se tu koristi je pomalo zastareo.

Pride and Prejudice – Jane Austen

Wizard of Oz – L. Frank Baum

Alice in Wonderland – Lewis Carroll

The Adventures of Sherlock Holmes -Arthur Conan Doyle

The Picture of Dorian Gray – Oscar Wilde

A Christmas Carol – Charles Dickens

Wuthering Heights – Emily Bronte

A Tale of Two Cities – Charles Dickens

Nadam se da ti je ova lista knjiga na engleskom korisna, i da će ti pomoći da samostalno vežbaš i što više čitaš na engleskom.

Jedna od mogućnosti za vežbu u mojoj onlajn školi engleskog jeste i učešće u diskusijama na forumu, naravno na engleskom. Ukoliko nisi član škole, a želiš da postaneš, klikni ovde da saznaš kako da se učlaniš.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde