116 – Some u upitnim rečenicama

by | Apr 5, 2023

Some u upitnim rečenicama se može upotrebiti u posebnoj situaciji, a u ovoj lekciji naučićeš koja je to situacija zajedno sa primerima rečenica.

Preslušaj epizodu ispod i nauči kako da koristiš some u upitnim rečenicama:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Izrazi za količinu u engleskom znaju da budu zbunjujući. Zato ću ti skrenuti pažnju na jednu specifičnu situaciju i naučićeš kako da upotrebiš some u upitnim rečenicama.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Pa da krenemo sa epizodom broj 116. Ovo je epizoda u kojoj ćeš naučiti kako da upotrebiš some u upitnim rečenicama. Some je izraz za količinu u engleskom.

Vrlo često se ta reč uopšte ne prevodi, a ako se prevodi, prevodi se nešto, malo, nekoliko.

Ono što je specifično za ovu reč što ćeš naučiti kao pravilo kada učiš izraze za količinu je da se some koristi u potvrdnim rečenicama. Poslušaj sada primere:

We have some milk in the fridge – imamo mleka u frižideru. Ili mošeš reći, imamo malo mleka u frižideru.

Sledeća rečenica:

There’s some sugar in the jar – ima šećera u tegli. Ili opet možeš reći, ima malo šećera u tegli.

Obe ove rečenice su potvrdne i u njima se koristi some. To je izraz za količinu koji određuje neku neodređenu količinu i kada želiš da pričaš o takvoj količini koristiš reč some.

Drugo pravilo koje ćeš naučiti za izraze za količinu je da kada imaš upitnu rečenicu onda upotrebljavaš any umesto some. Onda rečenica glasi ovako:

Do we have any milk in the fridge? – Da li imamo mleka u frižideru? Ili, da li imamo malo mleka u frižideru?

Dakle, značenje koje prenose ove dve reči je manje-više isto. Nekad neodređena količina, malo, nešto, nekoliko ili se ne prevode, ali je razlika u tome što some koristiš u potvrdnim rečenicama, a umesto some u upitnim koristiš any. 

Druga rečenica:

Is there any sugar in the jar? – Da li ima šećera u tegli? Ili, da li ima malo šećera u tegli?

Sada kada učiš engleski jezik, kada čitaš tekstove i vidiš primere rečenica, vrlo često ćeš naići na primer upitne rečenice u kojoj će biti some. Naravno, ovo će izazvati dilemu kod tebe.

Zapitaćeš se kako je sad tako kada znaš da je pravilo da se some koristi u potvrdnim rečenicama, a da u upitnim koristiš any.

Međutim, postoji ta specifična situacija. Some može da se upotrebi u upitnim rečenicama kada se očekuje potvrdan odgovor ili kada se nešto traži pa se zato očekuje potvrdan odgovor.

Poslušaj sada odmah primere rečenica u kojima ćeš videti tu upotrebu:

Would you like some coffee? – Da li želite malo kafe? Ili, da li želite kafu?

Dakle, some opet može da se prevede a može i da se izostavi prilikom prevođenja.

Na engleskom je ova rečenica vrlo specifična po tome što je koristiš kada želiš da pitaš nekoga, da ponudiš zapravo nekome kafu, da li želi neko kafu, odnosno ti nudiš kafu i očekuješ naravno potvrdan odgovor.

U takvoj rečenici se koristi some iako naravno to odstupa od pravila, ovo je upitna rečenica ali koristi se some. Would you like some coffee? Sledeća rečenica:

Could you give me some examples? – Da li možeš da mi daš neke primere?

Kada pitaš nekoga da ponovi nešto, da ti da neke primere za nešto što priča, očekuješ potvrdan odgovor i zato koristiš some u takvoj rečenici.

Sad, kako da prepoznaš te situacije u kojima se očekuje potvrdan odgovor?

Zamisli situaciju da si na poslovnom sastanku i da imaš prezentaciju koju treba da napraviš i pričaš sa koleginicom. Tvoje pitanje njoj glasi:

Do you have some ideas for the presentation?

Dakle radite zajedno na prezentaciji, očekuješ od nje da ona ima neke ideje da ti pomogne da zajedno to uradite.

Kada želiš da je pitaš da li ima neke ideje, koristićeš some u takvoj rečenici jer naravno očekuješ potvrdan odgovor.

Imamo još jedan primer rečenice kod koje se isto očekuje potvrdan odgovor:

Hasn’t he got some more work to do? – Zar on nema još posla da radi?

Dakle, očekuješ opet potvrdan odgovor i u takvoj rečenici koristiš some zato što je to rečenica gde se očekuje taj potvrdan odgovor.

Kada učiš engleski jezik uvek krećeš od pravila i to je ono što je bitno da naučiš.

Dakle, prvo nauči pravila koja će ti pomoći da upotrebiš bez obzira naravno da li je izraz za količinu, da li je član ili neka reč kako se koristi, uvek krećeš od pravila a zatim učiš ove specifične situacije odnosno izuzetke.

Nemoj da te zbune specifične situacije kada vidiš nešto što odstupa od pravila, verovatno postoji razlog zašto je to tako. Click To Tweet

Nemoj da te zbune specifične situacije kada vidiš nešto što odstupa od pravila, verovatno postoji razlog zašto je to tako.

Uvek se u takvoj sitauciji potrudi da pronađeš razlog koje je to pravilo, zašto ta reč odstupa i kakve su te situacije u kojima se to dešava.

Nemoj dolaziti u situaciju da sumnjaš u sebe i da sumnjaš u ono što si naučila. Ako lepo naučiš pravila, svako ovo odstupanje od pravila ima svoje objašnjenje i vremenom ćeš naravno naučiti sve to.

Dakle nemoj da misliš, a znam da mnogi to misle, zato to i kažem, dakle kad vidiš takvu situaciju da kažeš, “Jao, taman sam naučila to, mislila sam da sam dobro naučila.

Sad mi ništa nije jasno, sad sumnjam u sve.” Dakle, nemoj sumnjati u pravila koje učiš jer pravila jesu to, pravila.

Nažalost u engleskom postoji dosta tih odstupanja, odnosno nekih specifičnih situacija kada se odstupa od tih pravila. Ukoliko znaš pravilo, to je nešto na šta uvek možeš da se osloniš.

Onda, vremenom ćeš učiti te različite specifične situacije i pamtićeš ih takve kakve jesu, kao što je recimo ova situacija kada imaš upitnu rečenicu gde se očekuje potvrdan odgovor.

U toj situaciji koristiš some iako naravno to nije pravilo.

Inače ovakve situacije su baš situacije gde oni koji uče engleski na sluh, odnosno ne slede toliko pravila nego se trude da uče kroz primere, dolazi do zabune zato što ne znaju pravilo na koje treba da se oslone i onda ne mogu da nauče da postoji odstupanje od tog pravila, odnosno da postoji izuzetak.

Zato je bitno da kada učiš engleski jezik, posebno u početku da razmišljš o tim pravilima.

Nemoj se previše oslanjati na taj sluh i na to gde si čula možda neke primere jer pitanje je da li su ti primeri po pravilima, odnosno da li slede pravila koja učiš ili slede neke specifične situacije, odnosno izuzetke jer to je nešto što naravno nećeš moći da znaš u početku.

Vremenom, naravno i ti ćeš da stekneš taj sluh, odnosno imaćeš sitaucije kada ćeš prepoznati neke primere, prepoznaćeš izraze i moći ćeš da kažeš, “Da, da, znam, to se tako kaže.

Već sam videla takve slične situacije i plus znam to pravilo, znam da je to zbog toga, zbog ove situacije.”

Dakle, vrlo je bitno da razumeš sve što učiš jer to je ono što će ti omogućiti da pre svega znaš ono što učiš, možeš da primeniš dalje kako napreduješ i možeš sve to da objediniš i upotrebiš u konverzaciji.

Kada koristiš some bitno je da zapamtiš da se ta reč koristi u potvrdnim rečenicama, a postoji i ova specifična situacija u kojoj ćeš some upotrebiti u upitnoj rečenici samo u situaciji kada očekuješ potvrdan odgovor.

Nadam se da ti je ova lekicja bila korisna da razumeš kako da upotrebiš tu reč.

Ukoliko nisi član moje škole a želiš da nam se priključiš, želiš da učiš engleski preko interneta uz kurseve na kojima je akcenat na tom kvalitetnom učenju i razumevanju svega što učiš, možeš nam se priključiti.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde