009 – Tehnika za učenje novih reči

by | Jul 8, 2020

U ovoj epizodi pričaću o tehnikama za učenje novih reči.

Preslušaj epizodu ispod gde ću ti objasniti jednu vrlo jednostavnu tehniku koju možeš da primeniš bez obzira da li si početnik ili da li si već na nekom srednjem ili naprednom nivou:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo ja sam Zorana Radović, profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast. U ovoj epizodi pričaću o tehnikama za učenje novih reči.

Učenje novih reci je prepreka koju mnogi od vas imaju, a to je zapravo neophodno da biste naučili engleski jezik. Jer ne možete naučiti engleski jezik a da ne znate dovoljno reci. Vrlo cesto je fokus polaznika na gramatici i primeni tih pravila ali zapravo bez novih reci, nećete daleko napredovati sa tom gramatikom. Jer nećete imati dovoljan reci da se izrazite.

Vrlo cesto dobijam na imejl pitanje kako da učim nove reci, da li predlažete neku tehniku za učenje novih reci ili znam gramatiku ali mi fale reci, nemam dovoljan fond reci. I to je nešto sto treba da prevaziđeš vrlo brzo. U ovom podkastu ću ti objasniti jednu vrlo jednostavnu tehniku koju možeš da primeniš bez obzira da li si početnik ili da li si već na nekom srednjem ili naprednom nivou.

Ova tehnika za učenje novih reci podrazumeva pravljenje mapa za učenje. To je nešto sto možeš uraditi sama i u ovoj epizodi ja ću ti objasniti kako da to uradiš. Dakle šta je mapa za učenje? To je jedan prazan obrazac koji ćeš imati i od koga ćeš napraviti neku mapu reci koje su na neki način povezane.

Ono sto ti je potrebno da bi to uradila je obrazac. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ja ću ti već pripremiti dva popunjena obrasca i dva prazna obrasca koje možeš preuzeti i odštampati. Cak ih i ne moraš odštampati, jednostavno pogledaj kako to izgleda pa na papiru napravi nešto isto, ne moraš ništa da štampaš u stvari.

Zatim je potrebno da izabereš temu koju ćeš napraviti u obliku mape za učenje. Biće ti potreban rečnik. To je nešto sto ti je neophodno ako nemaš već date reci, ako već nemaš gotovu mapu za učenje, biće ti potreban rečnik da nađeš sama neke ideje i da pronađeš prosto reči koje ne znaš u ovom trenutku.

Naravno ne mislim na fizički rečnik, nije potrebno da imaš rečnik u obliku knjige. Možeš koristiti onlajn rečnik, ja obično mojim polaznicama preporučujem Oxford English Dictionary. Ostaviću link na ovoj stranici gde slušaš podkast.

Rečnik: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/

Kada sve to imaš sto ti je potrebno, sada možeš da kreneš sa pravljenjem mape za učenje. Sada ću ti ja objasniti proces kroz koji ćeš proći i kako da kreneš sa pravljenjem tih mapa za učenje.

Prvo ću početi od jedne koja je vrlo jednostavna i preporučujem je početnicima. U pitanju je mapa za učenje fokusirana na jednu temu. Koristićeš povezane reci da napraviš tu mapu za učenje. Šta to znaci? Izabereš jednu temu i u ovom slučaju ja ću navesti temu koja će biti posao (jobs). Tvoj zadatak u okviru ove mape za učenje je da navedeš sve reci koje znaš koje predstavljaju zanimanja, dakle poslove.

I onda u okviru te mape možeš navesti actor, nurse, manager, teacher… to su sve neke reci koje možeš ovde navesti kao primer. Neke reci ćeš znati i napisaćeš ih odmah, neke reci nećeš znati. To je u redu, njih ćeš napisati na svom maternjem jezik a zatim ćeš koristiti rečnik da pronađeš te reci.

Koja je svrha ovakve mape za učenje? Ovakva mapa za učenje ti pomaze da učiš reci po temama, i te reci će biti povezane kroz tu temu i samim tim ti daju neki kontekst kroz koji ćeš moći da zapamtiš. Drugi razlog zašto su ovakve mape vazne je zato sto pomažu ljudima koji vizuelno pamte. Ako si ti osoba koja voli dok uči da podvlači, da pravi neke ceduljice u raznim bojama, to je vrlo verovatno zato sto ti vizuelno pamtiš i zato sto ti ovo pomaze da se bolje organizuješ. Mapa za učenje novih reci će uraditi isto to.

Ova mapa za učenje će ti pomoći da vizuelno predstaviš reci koje već možda znaš i da naučiš nove reci koje su u vezi sa tom temom. Ovaj način možeš da koristiš, da naučiš reci koje su u vezi sa raznim drugim temama. U okviru ove stranice gde slušaš podkast ja ću navesti 10 tema koje ćeš moći da iskoristiš da ti imaš kao zadatak da napraviš mapu za učenje i da na taj način sama sebi pomogneš da naučiš nove reci.

Još jedna ideja za ovu mapu za početni nivo je recimo da napišeš reci koje počinju na slovo S. To je nešto vrlo jednostavno, cak i ako znaš vrlo malo reci, ako si tek počela sa učenjem engleskog – neka to bude tvoja inspiracija za danas. Znaci da napraviš mapu za učenje sa recima koje počinju na slovo S. Počećeš od onih reci koje znaš, a zatim ćeš koristiti rečnik da nađeš ideje za neke druge reci. Dodaćeš u tu mapu reci koje nisi znala i onda ćeš ih kroz tu mapu i naučiti.

Drugi način na koji možeš da koristiš mape za učenje je da učiš izvedene reci. To je nešto sto nećeš učiti na početnom nivou, već ako dođeš do srednjeg nivoa ovo će ti biti vrlo korisna tehnika da obogatiš svoj fond reci i da naučiš sto vise novih reci kroz reci koje već znaš.

Vidi kako to izgleda: imaš reč possible (moguće). I onda ćeš koristiti rečnik da nađeš reči koje su izvedene od te reci. Kada ukucaš tu reč u rečnik, izaćiće ti reči, obično se to zove nearby words ili related words, tako nešto zavisi od rečnika koji koristiš. Videćeš reci koje su izvedene, tj. imaju istu osnovu a obično imaju neki nastavak ili neki prefiks.

Primer za possible je reč possibility imenica. Zatim imamo possibly. Imamo impossible. Dakle to su sve reci koje su izvedene, ti znaš jednu reč naučila si reč possible i od nje si izvela još tri nove reci. Dakle naučila si još tri nove reči. Ova tehnika nije nešto sto ćeš moći da primeniš za svaku reč, recimo ako bas oćes apple, nećeš mnogo naći izvedenih reci na taj način. Ali kako napreduješ sa učenjem, videćeš da u engleskom postoji puno reci koje imaju ove izvedene oblike. Recimo od prideva se napravi imenica ili se napravi glagol ili prosto neki dodaci koji se koriste, a ti sve vreme učiš kroz jednu reč koju znaš, a u isto vreme naučiš još 3, 4, 5 novih reci.

Sledeća i treća tehnika, to je najsloženija tehnika. Dakle kada si već koristila i prvu i drugu tehniku za pravljenje mapa za učenje, možeš početi da koristiš i treću. A to je da napraviš reci koje imaju zajednički prefiks ili sufiks. Prefiks i sufiks to su reci koje idu ispred (prefiks) i iza reci (sufiks). Dakle tvoj zadatak će biti da nađeš zajedničke reci koje imaju taj prefiks isti ili se završavaju na isti način.

Primer za to je recimo prefiks un. Pise se un. I imaš reci unable, unfortunate, unlikely, unhealthy. To su sve reci koje si već u ovom trenutku verovatno naučila i onda sada učiš da praviš reci suprotnog značenja koristeći prefiks. Na taj način osim sto naučiš reč fortunate, šta znači, u isto vreme naučiš i unfortunate. Ovo je vrlo efikasna metoda zato sto ti ne učiš jednu reč, nego uvek učiš po dve reci za neki primer jer učiš odmah i kako se čita ta reč i kako se čita reč suprotnog značenja. To je uvek vrlo slično. Na taj način duplo brze obogaćuješ svoj fond reci.

U ovoj situaciji koristićeš pre svega prefikse koji se koriste da se napravi reč suprotnog značenja i osim un, tu su in, tu je im, ir… tu sve neki prefiksi koji se koriste. A sufiksi koji su cesto u upotrebi su pre svega oni koji se koriste za imenice kao sto je ment, ness itd.

Sada sledi praktičan zadatak za tebe. Imaćeš u okviru ovog posta gde slušaš podkast 10 tema i tvoj zadatak je da izabereš danas bar jednu, a kasnije možeš i ostale teme naravno. Ali za danas izaberi jednu temu koju ti želiš i napravi mapu za učenje reci. Počni od onih reci koje znaš, napisi vezano za tu temu koju izabereš.

Teme za mape za učenje

1. Tema: Dani u nedelji
2. Tema: Boje
3. Tema: Prevozna sredstva
4. Tema: Hrana
5. Tema: Predmeti u kući
6. Tema: Reči koje opisuju ljude
7. Reči koje počinju na slovo R
8. Reči koje imaju prefix in-
9. Reči koje imaju sufix -ity
10. Reči koje imaju sufix -ment

Recimo ako izabereš četvrtu temu hrana, napisaćeš neke reči koje te asociraju na to i napisaćeš pre svega one koje znaš, a zatim ćeš da napišeš na maternjem jeziku nekoliko koje za sada ne znaš. A onda ćeš da probaš da pronađeš te reci u rečniku i da ih naravno naučiš.

Klikni ovde da preuzmeš dve napravljene mape za učenje uz obrazac:

Mape za učenje novih reči u engleskom

Nove reci mogu da postanu velika prepreka kada je u pitanju učenje engleskog jezika, jer vrlo cesto zna da se nagomila broj tih reci, da jednostavno dođeš u situaciju kada ne možeš sve to da zapamtiš i kada imaš previse nepoznatih reci. Zato je vrlo bitno da učiš postepeno.

Ovo je jedna prepreka koju sam ja želela da resim kada sam pravila svoje kurseve. Kada je u pitanju recimo serijal kurseva Engleski 101, 102 i 103, napravila sam kurseve na takav način da kada dođeš to neke lekcije u bilo kom od ovih kurseva, tebi nije potrebno da znaš ništa od reci van onog sto si naučila na kursu.

To znaci da recimo kada dođeš do 10og modula, recimo šesta lekcija je u pitanju i radiš novi tekst i učiš nove reci. Ništa osim reci koje si do tada naučila ti neće biti potrebno. To znaci da nećeš doci u situaciju da učiš previse reci od jednom, već ćeš uvek imati ograničen broj reci.

Recimo od 6 do 12 novih reci i na taj način ćeš moći da učiš organizovano i učićeš kroz kontekst pre svega. Kada naučiš reci kroz kontekst, kada ih naučiš u tekstu onda i sama imaš mogućnost da napraviš ovakve mape za učenje a vrlo cesto ih i ja napravim za moje polaznice. Da bi mogle da provežbaju te reči kroz ovakav praktičan metod, tj. da ujedno i testiraju svoje znanje, ono što su naučile u tom trenutku. Da provere fond reci koji imaju i plus da nauče neke nove reci.

Kursevi Engleski 101, 102 i 103 koje sam pomenula su kursevi koji su dostupni u mojoj onlajn skoli. U pitanju je onlajn škola English Lane. Ukoliko već nisi član, pozivam te ovom prilikom da nam se priključiš, da pogledaš kako izgleda učenje u školi i da vidiš na koji način tebi ovo može omogućiti da dalje napreduješ sa učenjem. I to ne samo kroz gramatiku već i kroz učenje novih reci.

Nadam se da će ti ova tehnika za učenje novih reci kroz mape za učenje pomoći da shvatiš učenje novih reci kao kreativan proces a ne kao neka situacija gde ćeš imati listu reci sa jedne strane i prevod sa druge. I onda probati da učiš u trenutku pa koliko zapamtiš. Već predstavi ovo sebi kao neku igru asocijacije i kao neki izazov da uvek naučiš neku novu reč, pa makar i to bilo 1, 2 ili 3 reci dnevno.

Moje ime je Zorana Radovic, hvala ti sto slušaš English Lane podkast i čujemo se uskoro sa novim savetima za učenje. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde