124 – Učenje engleskog – 4 mita

by | Jun 7, 2023

Saznaj koja su to četiri mita kada je u pitanju učenje engleskog i zašto ne smeš da dozvoliš da te oni sputaju.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj više:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi pričaću o učenju engleskog jezika i o mitovima sa kojima se ne slažem.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 124. U ovoj epizodi pričaću o učenju engleskog jezika i o mitovima koji kruže kada je u pitanju učenje engleskog jezika a koji nisu baš sasvim takvi.

Videćeš, verovatno ćeš prepoznati neke od ovih izjava i videćeš da li se i ti sa tim slažeš ili ne.

Prvi mit je nauči engleski za mesec dana. Verovatno si do sada viđala neke programe koji ti omogućavaju da naučiš engleski jezik za mesec dana.

Obično su to intenzivni programi i omogućavaju ti navodno da naučiš engleski u tako u nekom kratkom roku.

Naravno to zvuči idealno, posebno ako znaš da će ti engleski trebati baš za mesec-dva i deluje super da naučiš to, ali imaj u vidu da naučiti engleski za mesec dana nije moguće.

Jednostavno, proces učenja engleskog jezika traje mesecima i godinama zapravo i nije moguće za mesec dana naučiti engleski.

Moguće je učiti engleski mesec dana. Moguće je učiti puno engleskog za mesec dana i naučiti puno toga, ali nije moguće naučiti engleski i govoriti engleski odmah posle mesec dana, potpuno onako sa sigurnošću jer da je tako prosto sve bi izgledalo mnogo drugačije i bilo bi mnogo jednostavnije, ali nije.

Imaj u vidu da ako postoji program koji ti omogućava da učiš engleski mesec dana ili dva ili tri meseca, to je program koji ti omogućava da naučiš nešto u tom određenom periodu i super je ako ti možeš da ispratiš taj program i ako možeš da učiš u tom periodu.

Imaj u vidu da ako stvarno želiš da naučiš engleski jezik i ako stvarno želiš da budeš sigurna u konverzacij i da možeš za sebe da kažeš da umeš i da znaš sa sigurnošću da govoriš engleski jezik, biće ti potrebno više vremena od toga.

Čak i ako prođeš kroz taj program, moraćeš da nastaviš da vežbaš engleski, moraćeš da koristiš engleski redovno da bi uspela da održiš taj nivo koji si stekla, odnosno koji si naučila na tom programu koji si pohađala.

Da ne bi poverovala u ovaj mit, uvek je bitno da budeš realna kada su u pitanju tvoje mogućnosti i šta možeš da uradiš za mesec dana.

Iako za mesec dana ti možeš u teoriji da prođeš jedan ceo nivo pa možda čak i dva, možeš da pročitaš celu gramatiku engleskog jezika, ali to ne znači da ćeš ti to sve naučiti, da ćeš to znati da upotrebiš.

Nije problem samo preći odnosno naučiti i pročitati neke lekcije, već zaista to provežbati i steći tu sigurnost koja je neophodna za konverzaciju.

Nije problem samo preći odnosno naučiti i pročitati neke lekcije, već zaista to provežbati i steći tu sigurnost koja je neophodna za konverzaciju. Click To Tweet

Bez obzira da li si početnik ili si na nekom naprednijem nivou, imaj u vidu da za mesec dana ti moraš da učiš, ali moraš i toliko da vežbaš ako ne i više.

Zapravo mnogo više vremena ćeš provesti u vežbanju nego što ćeš čitati lekcije jer to je ono što je tebi potrebno.

Vežba, znači radićeš vežbanja, zadatke, pričaćeš na engleskom, pisaćeš na engleskom, čitaćeš na engleskom, sve je to ono što je tebi potrebno da stekneš tu sigurnost koja ti je neophodna.

Jer pročitati i razumeti lekciju je jedno i to je nešto što ćeš vrlo brzo uspeti da ostvariš, ali imaj u vidu da za dve-tri nedelje kada bude bilo potrebno da upotrebiš tu lekciju u konverzaciji i ako to ne možeš da uradiš, to će ti odmah biti znak da to nije dovoljno samo pročitati i razumeti i proći tu lekciju već je bitno vežbati i konstantno se vraćati.

To je ono što zapravo oduzima najviše vremena kada učiš engleski jezik.

Bez obzira na kom si trenutno nivou, posebno zapravo ako si početnik, ako tek počinješ da učiš engleski jezik, pre nego što se upišeš na neki program moraš da pogledaš ciljeve tog programa i da vidiš šta ćeš ti tačno naučiti u okviru tog programa i da li je to izvodljivo zapravo za taj određeni vremenski period.

Recimo ako kurs traje mesec dana ili ako traje tri meseca, pogledaj koji su ciljevi tog programa i šta ćeš tačno naučiti u okviru tog perioda, da li je to zapravo izvodljivo.

To posebno se odnosi recimo na ubrzane programe. Super bi bilo da ti prođeš neki ubrzani program i da naučiš što pre engleski, ali pođi od sebe i razmišljaj realno da li ćeš to uspeti da ostvariš.

Ništa ti neće značiti da ti prođeš taj program a da na kraju nemaš znanje i da ne možeš da kažeš za sebe da si zaista sasvladala to i da zaista to znanje sada imaš i možeš da upotrebiš.

Iz tog razloga ja i ne volim ubrzane programe i to nije nešto što nudim u okviru moje škole zato što smatram da je potrebno vreme da naučiš engleski jezik.

Vrlo je bitno da se fokusiraš na kvalitetno učenje engleskog jezika jer to je nešto što će ti zaista omogućiti dugoročne rezultate.

Dolazimo da mita broj dva a to je učenje engleskog isključivo kroz konverzaciju. Fokus je na razgovoru i ideja je da ti kroz taj razgovor naučiš engleski jezik.

Taj način učenja koji je tako intuitivan jednostavno ima prednosti naravno, ali nije dovoljan da uspešno naučiš engleski jezik jer je tebi vrlo bitno, posebno ako počinješ sa učenjem engleskog jezika ili ako si već počinjala malo pa prosto još uvek si na nekom nižem nivou, vrlo je bitno da učiš nove reči, da učiš pravila pre svega gramatička jer to je nešto što će tebi omogućiti da ti stekneš tu sigurnost u konverzaciji.

Zamisli samo ako si ti na početnom nivou ili recimo čak na A2 nivou gde ti čak i možeš da komuniciraš, umeš da sklopiš neke rečenice, ali zamisli kako bi tebi bilo da u tom trenutku učestvuješ u razgovoru koji je kompletno na engleskom i očekuješ da kroz takav razgovor naučiš sve što ti je potrebno da dalje napreduješ.

To jednostavno nije moguće i zato iako je konverzacija bitna tebi kao vežba, sama po sebi nije dovoljna da naučiš engleski jezik. Zato smatram da je ovo mit jer nije dovoljno samo eto pojaviti se na času i pohvatati onako kako se šta priča i kako se šta kaže jer je bitna ta organizacija, bitna su pravila, bitno je da razumeš ono što učiš i zapravo da učiš na kvalitetan način, jer to je ono što će tebi omogućiti da ti zaista napreduješ i da zaista uspešno učiš.

Jer da je tako, da je moguće naučiti engleski jezik samo tako što ćeš pričati, svako ko ode u zemlju gde se govori engleski jezik bi već govorio engleski tečno.

Tu dolazimo i do trećeg mita, a to je da učenje engleskog je moguće samo ako živiš u zemlji gde se govori engleski jezik.

Osobe koje odu u zemlje gde se govori engleski jezik, ukoliko ne prođu neku formalnu obuku i nemaju organizovan program koji će im omogućiti da uspešno nauče engleski jezik, imaće možda neko znanje engleskog jezika, moći će da odu u prodavnicu da kupe nešto, da se sporazumeju.

Zapravo znanje engleskog jezika nikada neće biti na tom nivou da mogu da vode konverzaciju, recimo kada je u pitanju posao ili da mogu sasvim sigurno da odu negde i da pričaju, da se sporazumevaju.

Uvek će im nedostajati ta sigurnost jer zapravo nemaju to što im je potrebno bilo od početka, nemaju tu dobru organizaciju, nisu sigurni u pravila već su ih onako naučili u hodu.

Dakle zato je bitno da iako možda živiš negde gde se govori engleski jezik ili recimo imaš mogućnost da budeš u kontaktu sa engleskim jezikom tako što ćeš slušati sadržaje na engleskom, sve je to odlično za tebe i mnogo će ti pomoći posebno kada je u pitanju izgovor, ali imaj u vidu da to samo po sebi neće biti dovoljno.

Jer nije dovoljno da uključiš televizor i da recimo ceo dan slušaš program na engleskom jeziku, nećeš naučiti dovoljno engleski jezik da bi ti mogla da se sporazumeš, a to zapravo i jeste cilj, da ti komuniciraš.

Možda ćeš vremenom i naravno naučićeš vremenom neke reči, izraze, zaključićeš njihovo značenje.

Naučićeš i ti da ih ponoviš, ali da imaš kompletnu sliku, da uspeš ti da govoriš engleski da i razumeš i da umeš da odgovoriš, potrebno je ipak da se fokusiraš malo i na pravila i da prosto imaš neki program koji ćeš pohađati, koji ćeš pratiti, koji će ti omogućiti da sve to uklopiš u jednu odličnu celinu.

Jer zapamti, poenta odnosno tvoj cilj učenja engleskog jezika nije samo da se bilo kako sporazumeš, već želiš da naučiš da pričaš engleski pravilno i da onda imaš potpunu sigurnost kada treba da komuniciraš na engleskom.

Dolazimo do poslednjeg četvrtog mita kada je u pitanju učenje engleskog jezika, a to je, “Imam suviše godina za učenje engleskog jezika.”

Ovaj mit mi je posebno omiljen i zato što sam bezbroj puta dokazala da zapravo uopšte nije tačan jer bez obzira koliko godina imaš, ukoliko nešto želiš da ostvariš za sebe, moći ćeš to da uradiš i isto je kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Povremeno dobijem imejl od osobe koja želi da uči engleski u mojoj školi i prva rečenica bude imam toliko i toliko godina.

Već tu osoba meni sugeriše da možda neće moći da nauči ipak engleski zbog svojih godina, ali me pita prosto da li će to biti moguće.

Ono što prvo pomislim je, “Opet ovaj mit i opet osoba misli da zbog godina neće uspeti da nauči engleski jezik.”

Dokazala sam već suprotno i znam da to nije tako. Znam da godine ne utiču na to da li ćeš uspeti da naučiš engleski jezik, već je isključivo tvoja motivacija, odnosno tvoja želja da naučiš engleksi jezik.

Bez obzira koje ti motive imaš i naravno u različitim godinama i u različitim životnim dobima imaćeš različite motive da naučiš engleski jezik, ali ukoliko ti to želiš da ostvariš to ćeš moći bez obzira na godine.

Ono što sam primetila kod starijih polaznica, odnosno onih sa malo više godina je da imaju mnogo više strpljenja u odnosu na one mlađe sa malo manje godina.

To je nešto što im donosi zapravo veliku prednost kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

One ne žure već žele da nauče, žele da razumeju svako pravilo, da nauče svaku reč, daju sebi dovoljno vremena da sve lepo nauče pre nego što nastave dalje.

Dakle nije im prioritet da što pre nešto nauče i da što pre dođu do cilja već žele da zaista lepo nauče engleski jezik, da postepeno uče i da prosto ne preplave sebe nekim informacijama previše.

Ovo i jeste zapravo u skladu sa principima kvalitetnog učenja koje razvijam u mojoj školi zato što kvalitetno učenje je nešto što će ti omogućiti da uspešno učiš, ali to ne znači da uvek možeš i moraš da ideš napred.

Nekada je bitno da staneš, da prosto obnoviš ono što si do sada učila, možda da se vratiš na nešto, da ponoviš neke stvari pre nego što možeš da ideš dalje.

Zapamti, biće prepreka kada učiš engleski jezik i ne možeš svaki put kada sedneš da učiš, da učiš nešto novo, neophodno je da obnavljaš, da vežbaš.

To je nešto što će ti omogućiti da uspešno učiš, opet bez obzira na godine, samo je bitno da imaš strpljenja da to i ostvariš.

Polaznice u mojoj školi znaju da ovaj mit apsolutno nije tačan. One su same meni inspiracija kada vidim koliko se posvećuju učenju engleskog jezika i koliko dobre rezultate ostvaruju bez obzira na godine.

Ne samo godine, bez obzira na obaveze koje imaju, na izazove koji ih susreću na tom putu.

Jednostavno, kad vidim ja tu istrajnost i tu posvećenost, shavatam koliko je zapravo to bitno, bez obzira da li je u pitanju učenje engleskog jezika ili nešto drugo.

Ukoliko želiš da ostvariš to, to je nešto što će ti omogućiti ta tvoja želja da napreduješ i da se dalje usavršavaš.

Da se vratim još jednom na sva četri mita. Prvi je da naučiš engleski za mesec dana.

To nije moguće, jednostavno moraš da vežbaš i vežbaš. To je nešto što će ti biti potrebno da naučiš engleski jezik i to nećeš moći da ostvariš sve za mesec dana.

Druga ideja da možeš učiti engleski i samo isključivo kroz konverzaciju opet nije dobra jer nećeš imati pravila koja su ti neophodna da razumeš ono što učiš.

Treći mit je da je boravak u zemlji gde se govori engleski jezik neophodan da naučiš engleski jezik, što opet nije tačno i nije jedini uslov da naučiš engleski jezik. Može ti pomoći ali nije sve što ti je potrebno.

Dolazimo do četvrtog mita da ukoliko imaš puno godina ne možeš naučiti engleski jezik što apsolutno nije tačno i nešto što sam dokazala više puta u okviru moje škole u radu sa polaznicama.

Zapamti da ukoliko želiš da učiš engleski jezik i da se tome ozbiljno posvetiš, to je nešto što će ti omogućiti da uspešno učiš i to nema veze sa godinama.

Škola koju pominjem se zove English Lane i u pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika.

Ukoliko nisi polaznica a želiš da se posvetiš učenju engleskog jezika, želiš da se fokusiraš na principe kvalitetnog učenja i da se zaista posvetiš tome da učiš engleski dugoročno, pogledaj na ovoj stranici kako možeš da nam se priključiš.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde