fbpx

099 – Zašto moraš imati rokove kada učiš engleski

by | Oct 19, 2022

Saznaj kako ti rokovi kada učiš engleski jezik pomažu da učiš efikasnije i bolje, i uvek imaš motivaciju da učiš engleski.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima za učenje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Kada učiš engleski jezik postoji jedna stvar koja će ti pomoći da se dobro organizuješ i da uspešno učiš engleski, a to su rokovi.

U ovoj epizodi saznaćeš zašto su rokovi bitni i kako utiču na rezultate koje postižeš kada učiš engleski jezik.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Rokovi ti pomažu da stvari budu urađene, da te pokrenu na akciju i da tačno znaš šta želiš da uradiš odnosno šta treba da uradiš i zašto su veoma važan deo organizacije.

U ovoj epizodi želim da pričam o rokovima zato što znam da je organizacija učenja jedan od glavnih problema ljudima kada uče engleski jezik jer im je teško da organizuju učenje i to je potpuno očekivano,

Pogotovu kad odrasle osobe uče engleski jezik, jednostavno nije uvek lako organizovati sve to. Vrlo često su tu druge obaveze koje se zapravo nadmeću sa engleskim jezikom.

Onda jednostavno dođeš u situaciji da moraš da biraš šta ćeš da uradiš jer ne možeš da uradiš sve.

Zato je bitno da razumeš rokove koje imaš kada učiš engleski jezik, kako da ih postaviš pravilno, kako će ti oni doprineti da se bolje organizuješ.

Prvo što je bitno da znaš kada su u pitanju rokovi je da su rokovi snažan izvor motivacije za tebe. Zato je bitno da ih iskoristiš na pravi način kao nešto što će te motivisati da učiš engleski jezik.

Motivacija i dobra organizacija su ključne za tvoj uspeh kada je u pitanju učenje engleskog jezika jer će ti pomoći da se bolje organizuješ i da imaš motivaciju da učiš, čak i u nekim situacijama kada je teško prioritizovati engleski, a biće takvih situacija.

Tako da je vrlo bitno da imaš neki rok, nešto što će te motivisati da se pokreneš i da tačno znaš šta treba da učiš, u kom vremenskom periodu, kada treba da završiš neku aktivnost, jer će ti to biti dodatni motiv da to i zaista uradiš.

Samo zamisli, recimosituaciju kada imaš da neko drugi postavlja rok, da imaš neki rok koji ne zavisi od tebe, kao što je to recimo situacija na poslu kada moraš da uradiš nešto do određenog datuma.

Ili čak ne mora biti situacija na poslu. To je možda nekome negativna konotacija kada su u pitanju rokovi.

Recimo ako imaš rođendan koji je znaš da je tvojoj prijateljici određenog datuma, ti znaš da imaš rok do tog i tog datuma da joj kupiš poklon. Onda takve situacije tebe pokrenu da ti to uradiš.

To ti je dodatni motiv jer sigurno nećeš doći na posao a da nisi uradila sve što je bilo potrebno, ili nećeš otići na rođendan a da nisi kupila poklon.

Ovi rokovi koje postavlja neko sa strane tebi služe kao dodatni motiv, a to je nešto što isto možeš i ti uraditi za sebe. Ti možeš sama sebi postaviti neki rok i onda na taj način motivisati sebe da to ostvariš.

Rokovi su snažni u smislu da te pokreću da uradiš nešto što želiš, a ono što će dodatna motivacija biti u toj situaciji je da imaš nešto da izgubiš.

Samo se seti recimo ako si bila nekada u situaciji da si uplatila nekad karte za neku pretstavu ili za neki film ili čak možda za neko putovanje, ili si možda uplatila određen broj termina u teretani u toku meseca i onda ti je to iz nekog razloga propalo.

Ako si bila nekad u takvoj situaciji, znaš koliko je teško da ti propadne to što si uložila zato što si ti planirala da to odradiš, ali u toj situaciji kada se neke druge stvari ispreče i kada jednostavno ne možeš da ispratiš taj rok, onda moraš da odustaneš.

Tebi u tom trenutku ta tvoja investicija, u ovom slučaju novčana, propada. Ako si nekad bila u toj situaciji, verujem da se tačno sećaš osećaja i da si radila na tome da ne budeš više nikada u takvoj situaciji.

To je nešto što možeš da primeniš i na učenje engleskog. Recimo, ako upišeš neki kurs koji ima tačno određeni vremesnki period kada se radi, kada se završava, kada je potrebno da uradiš neke aktivnosti.

Ako ti uplatiš taj kurs, to je nešto što će te dodatno motivisati jer ćeš znati da ćeš izgubiti taj novac kao investiciju ako ne budeš pohađala kurs.

Ne mora uvek da bude novac nešto što ćeš izgubiti jer vrlo često može da bude tvoje uloženo vreme, odnosno tvoj trud.

Kada uložiš svoje vreme i svoj trud da naučiš engleski jezik i kada se ozbiljno tome posvetiš i onda nakon nekog vremena odlučiš da odustaneš ili da napraviš pauzu, imaj u vidu da će propasti taj tvoj trud, izgubićeš te navike, izgubićeš sve ono što si stekla i to će negativno uticati na tebe.

Zapravo, imaćeš mnogo da izgubiš. Izgubićeš sve ono što si stekla i onda će ti biti teže posle da nastaviš dalje.

Zato je bitno da shvatiš učenje engleskog jezika kao neki dugoročan proces i nešto što će ti trebati vremena da ostvariš, jer učenje engleskog nije samo naučiti nešto već i vežbati konstantno i sticati sigurnost i napredovati, jer to je nešto za šta je potrebno vreme da se ostvari.

Sad probaj da preokreneš ovo u svoju korist. U situaciji kada ti je teško da ostvariš rok, kada se boriš sa tim da li ćeš se organizovati, kako ćeš se organizovati, da li ćeš ispoštovati rok, uvek razmišljaj o tome da imaš nešto da izgubiš.

To je nešto što će ti biti dodatni motiv da se potrudiš da ostvariš taj rok.

Sada znaš o rokovima kada je u pitanju učenje engleskog jezika i kako će te oni motivisasti. Imaš u vidu šta sve možeš da izgubiš kada nemaš rokove.

Sada dolazimo do sledećeg, a to je šta je bitno za rokove da ti ne bi odustala od učenja.

Vrlo je bitno pravilno definisati rokove i razumeti da imati rok ne znači da žuriš bilo gde. Dakle, rok mora da bude potpuno realan, nešto što ti možeš da ostvariš.

Vrlo je bitno pravilno definisati rokove i razumeti da imati rok ne znači da žuriš bilo gde. Dakle, rok mora da bude potpuno realan, nešto što ti možeš da ostvariš.

Vrlo je bitno pravilno definisati rokove i razumeti da imati rok ne znači da žuriš bilo gde. Dakle, rok mora da bude potpuno realan, nešto što ti možeš da ostvariš. Click To Tweet

Vrlo često kada pominjem rokove, ne mislim na jedan jedini rok, učiću engleski, ne znam, naredna dva meseca i to je to, nego su rokovi više neke male stvari koje tebe pokreću.

Kao recimo nešto šta ćeš uraditi u toku jedne sedmice, šta ćeš uraditi u toku jednog meseca i tako dalje. To su sve neki mali koraci koji zapravo tebe vode ka tvom glavnom cilju, a to je da naučiš engleski jezik.

Zato je bitno da rok bude nešto što ti možeš da ispratiš, neki tempo koji ti možeš da ostvariš i neki način učenja koji možeš ti da prilagodiš sebi.

Ako si polaznica u mojoj školi i ako si nekada bila u situaciji da ne možeš da ispratiš program u toku jedne sedmice, nemoj misliti da je sve propalo.

Ponekad dobijem poruku od polaznice koja misli da zaostaje, ali imaj u vidu da ti ne zaostaješ ni za kim osim za onim što si sebi zacrtala, za svojim rokom, a to je nešto što možeš da ispraviš.

Kada postaneš svesna toga i kada shvatiš, “Okay, ja ne mogu ovo na ovakav način, ja ću to na ovakav način,” i kad već to možeš sebi da ostvariš a to je nešto što u mojoj školi jeste moguće, ti ćeš onda to prilagoditi sebi.

Samo je bitno da u toj situaciji, ako si u toj situaciji, da me kontaktiraš da ti ja pomognem da na najbolji način organizuješ svoje učenje i prilagodiš učenje sebi i na taj način najbolje iskoristiš članarinu koju imaš u English Lane školi.

Imaj u vidu da i kada postaviš rokove i kreneš da učiš engleski jezik, možda dođeš u situaciju da shvatiš da ne možeš to da ispratiš, da je to suviše naporno za tebe, da je suviše brzo, da je jednostavno učenje nešto što treba da prilagodiš sebi.

Zato je bitno da rokove revidiraš onako i da ih postaviš na malo bolji način, jer taj način na koji ti postaviš rokove zapravo utiče na to da li ćeš ih ostvariti.

Izbegavaj da stavljaš rokove koje bi ti volela da ostvariš jer vrlo često ono što bi ti želela da ostvariš za sebe ne možeš da ostvariš jer nije realno, ne može da se uklopi sa tvojim obavezama koje imaš pored učenja engleskog i nemoj suviše stavljati opšte rokove.

Nemoj čak ni predugačke rokove jer ni to nije dobro za učenje.

Dakle, gledaj da kada organizuješ učenje, razmišljaš o svojim obavezama i da vidiš na koji način najbolje možeš uklopiti učenje engleskog.

Ako to pravilno uradiš, ako pravilno rasporediš učenje i organizuješ se tako da to tebi odgovara, videćeš da će ti to pomoći da mnogo duže i redovnije i bolje učiš engleski jezik.

To je nešto što i jeste cilj i nešto što će ti pomoći da zaista dugoročno ostvariš dobre rezultate.

Moj predlog je da postaviš rokove na nedeljnom nivou. Mislim da će ti to najbolje biti za početak da organizuješ učenje i da znaš tačno koliko ćeš moći da ostvariš i šta najbolje, to će ti pomoći da ispratiš da li si te rokove ostvarila.

Ako si u mojoj školi, jedan modul kursa koji pohađaš će biti ono što treba da uradiš u toku jedne sedmice. Probaj da to bude tvoj rok, da to postaviš kao nešto što ćeš ostvariti.

Ukoliko posle nedelju dana vidiš da ne možeš to da ostvariš, da je to previše za tebe, onda ćeš podeliti, taj modul ćeš raditi dve sedmice. Znači imaćeš opet rok samo što ćeš ga prilagoditi sebi i onda ćeš na taj način probati da organizuješ učenje.

Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja ili ti je potrebna dodatna pomoć da se organizuješ, uvek imaš mogoućnost da mi pošalješ poruku jer sam ja tu da ti pomognem.

Ukoliko nisi član English Lane škole a zanima te više o čemu pričam i kako se to učenje prilagođava tebi, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi tako da možeš da saznaš detaljnije.

Sada kada razumeš zašto su rokovi važni, kako pružaju motivaciju i kako činjenica da imaš nešto da izgubiš utiče na to da te dodatno motiviše i kako je bitan način na koji postavlješ te rokove, dolazimo još na kraju do tri zamke koje treba da izbegneš kada su u pitanju rokovi.

Prva situacija je nemanje rokova uopšte. To je situacija kada ti želiš da naučiš engleski jezik, imaš to za svoj cilj, ali imaš suviše obaveza, svesna si da imaš suviše obaveza i nisi još uvek isplanirala kako će to učenje izgledati, tako da si u sitauciji da kažeš sebi, “Učiću kad stignem, koliko stignem.”

Ono što ti iz iskustva mogu reći je da kada kažeš sebi da ćeš uraditi nešto kad stigneš, vrlo često se desi da to ne stigneš da uradiš jer jednostavno nemaš rok koji te pokreće.

Znaš da možeš da uradiš to kad god hoćeš i jednostavno doći ćeš u situaciju da to odlažeš zbog drugih nekih obaveza.

To ne znači da ti ne želiš da naučiš engleski jezik. Dakle, nije problem u tome.

Problem je što moraš da imaš te rokove, moraš da imaš dobru organizaciju, da smisliš kada ćeš učiti, koliko ćeš učiti, kako ćeš učiti, jer to je nešto što će ti pomoći da to i ostvariš.

Evo, dok snimam ovu epizodu podkasta gledam u policu sa knjigama i vidim bar tri, četiri knjige koje sam kupila sa namerom da ih pročitam ali bez ikakvog roka i naravno još uvek ih nisam pročitala. Neke je prošlo već i nekoliko godina od kada sam ih kupila.

Dakle, nije u tome problem što ja ne želim da ih pročitam jer sam ih kupila sa namerom da ih pročitam, ali jednostavno u takvoj sam situaciji da nisam imala rok kada ću to uraditi i uvek postoji nešto drugo što moram da uradim tako da se to konstantno odlaže.

Da sam recimo bila u drugoj situaciji, da sam uzela knjige iz biblioteke gde bi imala rok kada moram da ih vratim, možda su veće šanse da bi ih pročitala.

Ovako znam da su tu i jednostavno nemam rok i onda to nije nešto što me pokreće da ja to uradim.

Tako isto razmišlja i kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Probaj da postaviš sebi rok jer to je nešto što će tebi biti dodatni motiv.

Druga zamka koju moraš izbeći je pomeranje rokova.

Čak i kada postaviš rokove, ako si suviše fleksibilna i ako suviše često pomeraš te rokove i odlažeš, opet dolaziš u istu situaciju da zapravo taj rok više nema tu ulogu koju treba da ima, a to je da te motiviše, već jednostavno dolaziš u situaciju da se udaljavaš od učenja engleskog jezika i onda to naravno negativno utiče na tebe.

Uredu je da pomeraš rokove u početku kada pokušavaš da prilagodiš učenje sebi i da pronađeš ono što funkcioniše za tebe. Dakle, da ti definišeš tempo kada ćeš učiti koliko, nešto što odgovara tvom životu i tvojim obavezama i tada je u redu da pomeriš rokove.

Ali kada se ustali to, kada imaš neku rutinu šta treba da učiš, kada treba da učiš, nemoj biti u situaciji da stalno odlažeš nešto i da kažeš, “Ma mogu ja to sutra, mogu ja to prekosutra. Ma uradiću to sledeće nedelje, neće ništa pobeći.”

Jer ako upadneš u tu zamku da to stalno radiš, onda dolaziš u situaciju da se jednostavno udaljiš od učenja i da više taj rok nema tu svrhu koju treba da ima.

Dolazimo do treće zamke, to je nepoštovanje rokova. To je nešto što je možda teško ostvariti zato što rok koji ti postaviš sebi kada je u pitanju učenje engleskog je nešto što dolazi od tebe.

Dakle, ti si ta koja definiše koji su ti rokovi i kada ćeš uraditi nešto, kada ćeš učiti, koliko ćeš učiti.

Vrlo često smo u situaciji da kada sebi nešto odredimo kao rok, to vrlo lako pregazimo onako, jer kao nećemo nikome naškoditi na taj način osim naravno samom sebi.

Jer u toj situaciji nećemo naškoditi nikome, nikome nećemo nešto poremetiti raspored.

U takvoj situaciji, recimo kad imaš previše obaveza, ono od čega ćeš da odustaneš je nešto što samo dotiče tebe, a onda ćeš uraditi neke druge stvari koje su važnije, posebno kada uključuju i druge ljude.

Probaj sada da izađeš iz takvog načina razmišljanja.

To jeste nešto što je onako tipično za ljude, da jednostavno ako imaju nešto što treba da urade za sebe i ako sa druge strane imaju recimo poziv da idu na kafu ili da nešto urade, nešto što uključuje druge ljude, vrlo često izaberu to što uključuje i druge ljude.

Probaj da prioritizuješ ono što ti postaviš sebi kao rok, kao da je to nešto što je drugi neki postavio, jer na taj način ti tom roku daješ veći značaj i onda je to nešto što će ti pomoći da izbegneš tu situaciju da ne poštuješ rok.

Čak i ako možda ne poštuješ to što si sebi zacrtala kao rok, poštovaćeš nešto što je neko drugi zacrtao kao rok, kao što bi recimo to uradila u situacijama na poslu.

Možda ćeš doći u situaciju nekada da nekim obavezama kažeš ne, ali to je uredu ukoliko uspevaš da ispoštuješ rokove koji su tebi važni i koji su tebi bitni u tom trenutku.

Vrlo je bitno da poštuješ sebe i tvoju odluku jer ono što si zacrtala za sebe, ono što želiš da ostvariš je nešto što je takođe važno i što treba da ima prioritet.

Ovo me je podsetilo na jedan komentar koji sam dobila od polaznice u mojoj školi koja je nedavno krenula sa učenjem i koja je podelila utiske sa mnom o tome kako joj se sviđa učenje.

Posebno mi je bilo zanimljivo poslednja rečenica njenog komentara jer baš rezimira sve ovo što sam ja pričala o rokovima, gde ona kaže, “Jedino što moram da naglasim, ova škola je za odgovorne ljude, a to podrazumeva pre svega odgovornost prema samome sebi.”

To je nešto sa čim se apsolutno slažem, jer ako želiš da naučiš engleski jezik, ako je to tvoja odluka, to je nešto što ćeš ti morati da ostvariš za sebe.

Ti moraš da budeš ta koja će se potruditi da uči, da ispoštuje rokove, da isprati program i da na taj način stigne do tih željenih rezultata.

Ne postoji kurs, program, profesor ili štagod koji će to uraditi umesto tebe, jer ta je odluka na tebi i ta odgovornost je na tebi, da ti budeš ta koja će učiti.

Naravno imati dobar program iza sebe, podršku profesora, to je sve što je neophodno da ti pomogne na tom putu.

Nikada ne smeš da zaboraviš da je zapravo mnogo toga na tebi, da ti moraš da budeš odgovorna prema sebi i da na taj način uspeš da ostvariš dobre rezultate.

Tako da predlažem da pomogneš sama sebi, da koristiš rokove kao nešto što će ti pomoći da ostvariš svoj cilj.

Imaćeš motivaciju, alate za dobru organizaciju, znaćeš kako da razumeš i da postaviš rokove i kako da izbegneš zamke da ne bi došla u situaciju da rokovi budu nešto što će te sputati.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da ćeš vreme koje si uložila da preslušaš ovu epizodu iskoristiti na najbolji način tako da primeniš sve ovo na proces učenja, bez obzira da li učiš u mojoj školi ili učiš na nekom kursu ili samostalno.

Iskoristi rokove da te motivišu da napreduješ i da ostvariš rezultate koje želiš.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde