fbpx

061 – Zašto “odjednom” ne znaš engleski

by | Oct 13, 2021

Kada učiš engleski, u jednom trenutku se može desiti da “odjednom” ne znaš engleski. Saznaj zašto se ovo dešava i kako da izbegneš da dođeš u ovu situaciju.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima kako da učiš sa boljim rezultatima:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. 

Tema ove epizode biće zašto odjednom ne znaš engleski i to “odjednom” je pod znacima navoda a videćeš i zašto. Da li ti se desilo da možda učiš engleski već neko vreme, nekoliko meseci, pa možda čak i nekoliko godina i onda odjednom vidiš da nešto tu ne ide, da zapravo ti ne znaš nešto što bi trebalo da znaš. Ili recimo da uradila si neke kurseve, položila neke silne testove, ali kada je u pitanju konverzacija ti zapravo shvatiš da nisi na tom nivou i da si zapravo tek početnik. Jer tek kada treba da prićaš na engleskom, ti ustvari shvatiš koliko toga znaš odnosno ne znaš, i onda imaš utisak da sve ono što si učila ustvari nema nikakav rezultat, odnosno ništa nisi naučila. Imaš taj utisak da ne znaš engleski, zapravo, iako si već provela izvesno vreme u učenju. Ako i ti osećaš da tvoje trenutno znanje ne odgovara onom trudu koji si uložila, onda postoji tu neki problem i u ovoj epizodi saznaćeš zašto se to desilo i kako da to prevazidješ. 

Prvo što moraš da razumeš je da se ništa nije desilo odjednom. To znači da ako sada imaš utisak da odjednom ne znaš engleski, to se nije desilo sada, nije se desilo juče, već je to nešto što se dešava već neko vreme i jednostavno možda nisi bila svesna toga u tom trenutku. Vrlo je moguće da se desila situacija da si ti sada trebala da kažeš nešto na engleskom, da učestvuješ u konverzaciji i da si tu shvatila, “E pa ja u stvari ne znam engleski” a provela si silno vreme učeći. Imaj u vidu da to je dugoročan proces. Kao što je dugoročan proces učenje, tako je i to da ti ne znaš u stvari i dugoročno traje, nego jednostavno nisi primetila kada je to počelo da se dešava. 

Prvi razlog zašto se sve ovo dešava i zašto si u toj situaciji da sada odjednom nešto ne znaš je zato što si nešto preskočila ili propustila. Ovo može da se desi iz raznih razloga. Jednostavno, ako pohađaš neke časove, može se desiti da nisi bila na nekom času i da su baš tada učili nešto što si ti tada propustila. Onda ti to kasnije pravi problem i ne možeš da razumeš nešto drugo zbog toga. Ili recimo, druga situacija je da si preskočila nešto. Na primer, ako si završila kurs u jednoj školi i onda želiš da nastaviš od sledećeg nivoa u drugoj školi, praktično ti nastavljaš učenje ali verovatno tu postoji neki nesklad jer možda programi nisu isti. Onda dođeš u situaciju da si trebala nešto da naučiš a nisi naučila i da onda se kao podrazumeva da ti to znaš a u stvari ne znaš. Onda ti je to sada problem i pravi ti takvu situaciju da ti sada imaš utisak da ne znaš i ono što si znala. 

Drugi razlog je zato što nisi lepo naučila neke lekcije i ovo može da se desi svima. Jednostavno, možda nisi uvek dovoljno skoncentrisana na učenje, možda neka lekcija nije dovoljno dobro objašnjena za tebe. Možda se u nekoj lekciji podrazumeva nešto što si ranije učila a ti nisi stigla da obnoviš pa ti sada opet ništa nije jasno. Razni su eto razlozi i to nije tvoja greška ili tvoj neki problem da sada ne možeš da naučiš, nego jednostavno moraš da budeš svesna da se toga dešava, da neku lekciju nisi baš najbolje savladala, nisi je dovoljno puta obnavljala. Neku reč, recimo, nisi dovoljno koristila i onda sada kada treba da je upotrebiš ti nisi sigurna kako da je upotrebiš iako si je, da kažem, već naučila. Probaj da budeš svesna da se to dešava, da nekada ne naučiš lepo neke lekcije i da je to nešto što ćeš naravno morati da prevazidješ. 

Sada kada znaš zašto se ovo dešava, podeliću sa tobom par ideja kako da sve ovo izbegneš. Prvi savet je da učiš postupno. To znači da moraš da imaš plan i program po kome ćeš učiti i da to bude lepo onako poređano, da postoji neki redosled šta se uči, kojim redom, na kom nivou jer je to vrlo bitno. Znači i kada se uči gramatika i kada se uče reči i izrazi, postoji redosled kojim se to sve uči. Neke reči nećeš učiti na početnom nivou već tek na, recimo, srednjem nivou. Nešto od gramatike ćeš učiti na početnom, nešto ćeš tek na srednjem nivou. Dešava se, recimo, da kada naučiš present simple na početnom nivou, ti misliš da je tu kraj i da si naučila present simple, ali nije zato što ono što ti naučiš na početnom nivou je ono što je tebi potrebno na početnom nivou. Ali postoji još, postoji još upotreba, postoje još nekih specifičnih situacija. To je nešto što ćeš učiti, recimo, na srednjem nivou a kasnije i na naprednom. Nemoj misliti da možeš da učiš bilo kojim redom. Posebno ako učiš samostalno, vrlo je bitno da imaš neki plan po kome ćeš učiti i šta učiš kojim redom. 

Drugi način kako da izbegneš da dođeš u situaciju da odjednom nešto ne znaš je da učiš redovno. Pauza veoma lošo utiče na tvoje učenje i sve ono što si postigla, jer pauza znači da ti u tom periodu ne koristiš engleski jezik i ne učiš engleski jezik. U toj situaciji sasvim je normalno da kreneš da zaboravljaš neke stvari i ono što je najgore ti gubiš sigurnost u konverzaciji. To je ono što je najteže steći ali se i vrlo lako izgubi kada je u pitanju ta pauza. Zato probaj uvek da učiš redovno prema nekom planu koji ćeš ti moći da ispratiš, ali da to učenje zaista bude redovno i da imaš tu naviku da svake nedelje u nekom periodu kada tebi odgovara odrediš kada ćeš da učiš. Da svaki put nešto uradiš ili nešto novo naučiš ili obnoviš, ali bitno je da dodješ u kontakt sa engleskim jezikom. 

Treći savet koji ću ti dati je da učiš sa razumevanjem. To znači da kada kreneš da učiš neku lekciju nije dovoljno da pročitaš tu lekciju i da čak iako ti to sve razumeš, ako je lekcija lepo objašnjena, to će sve tebi biti jasno u tom trenutku. Ali to ne znači da si ti to naučila i da to možeš da upotrebiš kasnije. To je ono što razlikuje to obično učenje, odnosno čitanje od učenja sa razumevanjem. Vrlo je bitno da ti naučiš lepo tu lekciju, da naučiš da upotrebiš sve što je tu dato, da provežbaš. Recimo ako učiš nove reči da odmah naučiš kako da upotrebiš te reči u konverzaciji, da im odmah daš neku svrhu jer na taj način ti onda razumeš to što učiš. Ako učiš, recimo, reči ovako kao samo neku listu reči i ne primenjuješ te reči, to nije razumevanje i ti onda naučila si eto te reči samo da bi znala njihovo značenje, neku definiciju, nešto. Zapravo, kad treba da upotrebiš to u konverzaciji nećeš moći i onda ćeš doći u tu situaciju da nemaš dovoljan fond reči, da ne možeš da se izraziš na engleskom jer nemaš dovoljan fond reči i tako dalje. Upadaš u taj začarani krug gde ćeš doći u situaciju da opet ništa ne znaš.

Sledeći, četvrti savet, uči sve što treba da učiš. To znači da ako pohađaš neki kurs ili pohađaš neke časove i imaš sve ono što treba da učiš, dobiješ program odnosno profesor ti napravi program, moraš da učiš onako kako je predviđeno tim programom. Da u tom slučaju učiš sve, i gramatiku i nove reči i čitanje i konverzaciju, sve što je potrebno da bi ti uspela da postaneš govornik, odnosno da bi uspela da pričaš na engleskom. Sve to zajedno čini konverzaciju i vrlo je bitno da ne izostaviš neki deo.

Imala sam jednu polaznicu koja je pohađala jedan od mojih kurseva i sada u okviru kursa postoji redom sve što ona treba da uči. Ona je odlučila da preskače zadatke čitanja i poslala mi je poruku da preskače zadatke čitanja zato što joj je to sada teško i to ostavlja za kasnije. Onda sam se ja pitala, “Ne znam za kad kasnije. Kada će doći na red to čitanje?” jer prosto ne možeš napredovati dalje ako ne naučiš čitanje. Ona je krenula od početnog nivoa i savladala je jedan deo kursa, ali čitanje je bukvalno stajalo na nuli zato što ona nije uopšte vežbala čitanje jer je njoj to delovalo teško u tom trenutku i delovalo joj je kao nešto što zahteva malo više truda.

Imaj u vidu da je to sasvim normalno ali da moraš da budeš svesna da postoje takve situacije i da moraš da ih prevaziđeš. Ništa nećeš dobiti time ako nešto ostaviš za kasnije jer prosto to će te kad tad sačekati. Ona svakako ne bi mogla da napreduje ako ne vežba čitanje jer onda neće vežbati izgovor i onda zapravo i nema konverzacije na engleskom. Kada je došla u ovu situaciju i kada mi je poslala tu poruku, ja sam joj pre svega objasnila šta je značaj tog čitanja. Naravno, rakla joj da neće moći uopšte da nastavi učenje sa mnom ako ne vežba čitanje jer prosto neće ostvariti rezultate koje treba da ostvari zato što nije uradila sve što treba, nije uradila sve što se zahteva od nje u okviru kursa i na taj način ne može da ostvari ono što treba da se ostvari tim kursom. Znači ona treba na kraju kursa da ume sve to da upotrebi u konverzaciji, a ako ona nije progovorila ni reč na engleskom i ne zna ništa od toga da upotrebi, onda nema svrhe ni da uči dalje, jednostavno neće ostvariti rezultate. Zato je bitno da se ona u tom trenutku vratila i uradila te zadatke, odnosno posvetila se tome iako joj je to bilo malo teško. Morala je da prevaziđe to da bi mogla da nastavi dalje. 

Imaj u vidu da te aktivnosti koje tebi deluju dosadno ili ti oduzimaju puno vremena, ili recimo ne radi ti se, jednostavno, kao recimo što je domaći zadatak kada treba da uradiš nešto, imaju zapravo najveći uticaj na tvoje učenje zato što ti tada u stvari učiš ono u čemu si najslabija. Ti tada prelaziš granicu svog komfora i radiš nešto više, radiš nešto što će odmah imati dobar uticaj i odmah će se videti, primetiće se razlika kada je u pitanju tvoje znanje. Pogotovu u odnosu na one ljude koji nisu spremni da pređu tu granicu i žele da uče samo ono što oni misle da treba da nauče. 

Ne može sve biti baš jednostavno kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Nekome će čitanje biti malo veći problem, nekome će neki delovi gramatike, nekome će nepravilni glagoli i tako dalje. Imaj u vidu da sve to zajedno čini konverzaciju i bez svakog tog dela pojedinačno konverzacija neće biti moguća i onda nećeš moći da ostvariš svoj cilj. Zato je bitno da ništa ne izostavljaš i da ne očekuješ da recimo ako izostaviš sada nešto da ćeš moći da se vratiš za mesec, dva, pa ćeš ti to tada da naučiš. Ne, već treba da učiš onako kako je predviđeno programom da bi uspela da ispratiš taj program i da bi uspela da ispratiš onako kako se sve nadovezuje jedno na drugo, jer to jeste odlika dobrog programa da se sve nadovezuje jedno na drugo i da ti kako učiš shvatiš kako je sve to povezano i kako sve to zajedno je tebi potrebno za konverzaciju.

Sledeće o čemu ćemo pričati je šta da radiš ako sada si već u toj situaciji i imaš utisak da odjednom ništa ne znaš. Pre nego što nastavimo želim da te pozovem da pogledaš više o mojoj onlajn školi jer ako tražiš program koji će ti omogućiti da učiš postepeno i da napreduješ tako što ćeš razvijati sve četiri jezičke veštine i tako što ćeš učiti zajedno i gramatiku i nove reči i naravno sve kako to da upotrebiš u konverzaciji, onda su moji programi nešto što će ti to omogućiti. Ja sam autor svih programa. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potrežiti English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći informacije o tome kako funkcioniše učenje i kako i ti možeš da se prijaviš. 

A sada, šta da radiš kada odjednom ništa ne znaš? Pre svega nemoj da odustaneš. Znači ako imaš utisak da odjednom ništa ne znaš, to se dešava, to se mnogima dešava, jednostavno, nemoj da odustaneš. Nemoj da ti to bude razlog da kažeš sebi, “Okay, meni ne ide engleski, nije to za mene” jer to nije tako. Drugo što treba da uradiš je da se vratiš. Moraš da se vratiš da obnoviš jer postoji neki problem, nešto nisi dobro savladala, nešto nije usklađeno bilo. Ili, recimo, više si radila gramatiku, nisi učila nove reči ili nisi vežbala čitanje ili si propustila neke lekcije kompletno. Jednostavno, postoji neki problem i moraš da se vratiš da obnoviš. Znam da će ti to delovati malo teško i dosadno i nećeš imati volju prosto da se vraćaš na ono što si već uradila jer prosto, imaćeš utisak da nisi uspela u nečemu i onda ti je sad bez veze da se ponovo vraćaš, ali to je jedini način da tu prepreku savladaš. Moraš da se vratiš i moraš da obnoviš ono što nisi učila.

Ono što je bitno da zapamtiš kada se vraćaš da učiš, bez obzira da li ćeš se vratiti nekoliko lekcija ili ćeš se čak vratiti ceo kurs unazad, ceo jedan nivo unazad, imaj u vidu da treba da pristupiš tome kao da učiš to prvi put. Share on X

Ono što je bitno da zapamtiš kada se vraćaš da učiš, bez obzira da li ćeš se vratiti nekoliko lekcija ili ćeš se čak vratiti ceo kurs unazad, ceo jedan nivo unazad, imaj u vidu da treba da pristupiš tome kao da učiš to prvi put. Znači, shvati to ozbiljno, to što obnavljaš ne znači da treba nešto da preletiš i da kažeš, “Ma ja znam ovo, znam, znam, znam” jer da znaš sve to zaista tako dobro, ne bi bila sada u situaciji da nešto ne znaš. Imaj u vidu da ponovo ulažeš vreme, ponovo ulažeš trud u sve to i probaj da to sada bude bolje, da ne bude na taj način da dođeš uopšte u tu situaciju, već probaj da učiš onako kao što sam već i malopre predložila, znači postupno, sa razumevanjem i redovno.

Druga stvar je da potražiš pomoć. To je nešto što će ti mnogo značiti kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Pogotovo, recimo ako želiš da učiš samostalno, onda možeš potražiti pomoć tako što ćeš se prijaviti na neke časove illi dobiti neke konsultacije ili nešto, ali svima je u nekom trenutku potrebna pomoć za nešto. Potrebno je razjasniti neku nedoumicu kada nešto treba da se koristi, kada ne treba i tako dalje i vrlo je bitno da imaš tu sredinu oko sebe gde možeš da postaviš pitanja i da dobiješ odgovor. 

Vidi šta se dešava. Kada ti imaš utisak da odjednom ništa ne znaš, ti verovatno imaš one takozvane rupe u znanju, odnosno neke stvari si propustila, nisi lepo naučila. Ne postoji profesor koji će ti reći, “E, ovo su tvoje rupe u znanju. Evo ti nauči ove lekcije i to je to, biće sve u redu.” Jednostavno, to ne funkcioniše tako. Niko ne može znati šta si ti propustila tačno osim tebe same. Znači bitno je da ti sama, ako možeš, identifikuješ šta je ono što si propustila i šta je ono što ti teže ide sada. Šta god da je i koji god put odlučiš, da li ćeš se vratiti malo, da li ćeš se vratiti ceo jedan nivo, vrlo je bitno da imaš pre svega uz sebe kvalitetan program i da imaš pomoć kada ti je potrebna za sva neka dodatna pitanja i neke nedoumice koje ćeš možda imati. 

Postoji jedna dobra stvar kada je u pitanju ta situacija gde moraš da se vratiš, posebno, recimo ako se vraćaš ceo jedan nivo, znači ponovo pohađaš neki kurs, a to je da će ti mnoge stvari biti poznate. To ne znači da ti treba da prođeš kroz te lekcije i da kažeš, “Ma znam ja ovo, sećam se ovoga” nego priđi tome kao da učiš ponovo sve to prvi put. Ali ćeš videti da kada čitaš te lekcije da ćeš imati mnogo drugačije razumevanje i na mnogo drugačiji način ćeš sve to uspeti da shvatiš kao jednu celinu. Mnogo će ti biti lakše da to odmah naučiš kako da upotrebiš u konverzaciji. 

Ako imaš utisak da odjednom ništa ne znaš, vrlo je bitno da ne nastavljaš dalje već da pre svega identifikuješ gde je problem, šta je to ono što si propustila odnosno zapostavila, da se vratiš da obnoviš, da potražiš pomoć, jednostavno da probaš da prevaziđeš tu prepreku. Čak i ako imaš utisak da nešto ti slabije ide, postoji razlog zašto je to tako i vrlo je bitno da to prevaziđeš. Vrlo je bitno da ne ostavljaš nešto za kasnije zato što ti sada teže ide već jednostavno sada moraš da naučiš sve što je potrebno da bi onda uspela da pre svega i izbegneš samu situaciju da odjednom ništa ne znaš i da dođeš u situaciju da shvatiš da je sav tvoj trud bio uzalud jer ne treba da bude. Ako budeš učila sa razumevanjem, ako budeš učila postupno i redovno nećeš ni doći u tu situaciju. 

Nadam se da su ti ovi saveti korisni i nadam se da će ti pomoći da oceniš u kojoj si ti situaciji sada i da vidiš koji su najbolji koraci koji će ti pomoći da nastaviš da uspešno učiš engleski jezik.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.