fbpx

121 – 10 reči da opišeš svoj dan na engleskom

by | May 17, 2023

Nauči 10 reči da opišeš svoj dan na engleskom uz primere rečenica sa ovim rečima.

Preslušaj epizodu ispod i nauči reči uz primere rečenica:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj lekciji naučićeš 10 reči da opišeš svoj dan na engleskom. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane

Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 121 i u ovoj epizodi naučićeš 10 reči koje možeš da koristiš da opišeš svoj dan na engleskom.

Pa da krenemo od prve reči. Inače prvih pet reči će biti reči koje ćeš koristiti da opišeš dobar dan na engleskom, odnosno kada želiš da istakneš nešto pozitivno, a drugih pet reči kada želiš da istakneš nešto negativno u tom danu.

Prva reč je calm. Ova reč se koristi kada želiš da opišeš dan koji je miran kada se odnosi na vreme.

Poslušaj odmah kako da upotrebiš ovu reč:

The day was calm, with a gentle breeze blowing and a sun shining peacefully in the sky.

Cela rečenica opisuje kakav je dan, a inače reč calm ovde prevodiš miran i misli se na miran dan odnosno dan bez vetra.

Druga reč je quiet. Ova reč se prevodi tih, ali kada opisuješ dan isto se može prevesti miran, odnosno misli se na dan kada nema mnogo buke, nema mnogo aktivnosti.

Poslušaj odmah rečenicu:

It was a quiet day at the office with no urgent tasks, so I had a moment to take a deep breath and relax. 

Inače obrati pažnju na pisanje reči quiet zato što je vrlo specifičan način pisanja, a postoji jedna reč koja se vrlo slično piše ali ima različito značenje. U pitanju je reč quite. 

Sledeća, treća reč da opišeš svoj dan na engleskom je reč wonderful i ovu reč ćeš prevesti uglavnom divan, predivan i poslušaj rečenicu:

It was a wonderful day filled with sunshine, laughter, and good company that made me feel grateful and happy to be with my family.

Dakle u ovoj rečenici, ovo je bio divan dan, It was a wonderful day. Ovo su bile tri reči da opišeš dan odnosno da opišeš dobar dan na engleskom, a sada imamo još dve.

Sledeća reč je exciting. Exciting znači uzbudljivo i poslušaj rečenicu:

As we arrived at a camp side, I knew it was going to be an exciting day. 

Kada opisuješ dan i kada je ispred ovaj pridev, bez obzira da li je exciting ili neki drugi pridev kao što je calm, kao što je wonderful, tada ispred moraš da upotrebiš i član.

Dakle an exciting day ili a wonderful day, dakle neophodno je upotrebiti član.

Naravno član se bira u odnosu na reč koja sledi odmah posle člana.

Recimo u ovoj frazi je bilo an exciting day. Zato što počinje samoglasnikom mora da bude an, a recimo ako je primer a wonderful day, tada se koristi zato što reč posle člana počinje glasom /w/.

Sledeća reč, terrific. To znači odlično, sjajno i poslušaj primer:

It was a terrific day as I spent it in the company of my loved ones, surrounded by affection and happiness. 

I ova reč je bila način da opišeš dobar dan na engleskom, odnosno kada opisuješ neka pozitivna osećanja.

Sada prelazimo na reči koje koristiš kada želiš da opišeš dan u negativnom smislu, odnosno kada se nešto loše dešava.

Prva reč je veoma slična ovoj prethodnoj. Dakle imali smo terrific day, a sada imamo terrible day. 

Poslušaj primer. Inače terrible znači užasno, a u pirmeru to izgleda ovako:

The day was terrible, with dark clouds looming in the sky and a constant sound of raindrops hitting the roof. 

Dakle zapamti:

terrible – užasno.

Sada prelazimo na sledeću reč, to je stressful. Stressful znači stresno i poslušaj primer rečenice:

Once I finally arrived at work, I realized I had urgent deadlines and endless meetings. It was such a stressful day. 

Ovde je bila fraza a stressful day, stresan dan.

Sledeća reč je reč long što znači dugo. Kada opisuješ dan i kada kažeš long day to se koristi uglavnom u negativnom smislu, odnosno da je nešto jako dugo trajalo i da si uglavnom zbog toga umorna.

Kada opisuješ dan i kada kažeš long day to se koristi uglavnom u negativnom smislu, odnosno da je nešto jako dugo trajalo i da si uglavnom zbog toga umorna. Share on X

Dakle kada opisuješ dan ova reč ima neko to negativno značenje, iako naravno to nije uvek slučaj.

Tu reč verovatno već znaš i možeš da upotrebiš u raznim drugim situacijama gde nema to negativno značenje. Poslušaj sada primer rečenice:

When I finally arrived home, I was very tired. I had a long day with so much to do. 

Sledeća reč je hard i ova reč kada opisuje dan znači da je potrebno mnogo snage, što fizičke što mentalne da nešto uradiš u toku tog dana. Prevod je težak i poslušaj primer rečenice:

After a hard day at work, I decided to read a book in my living room.

A hard day znači težak dan.

Imamo još jednu reč, complicated. Ta reč znači komplikovan i odnosi se na nešto što je teško razumeti. Poslušaj primer rečenice:

It was a complicated day with multiple problems and unexpected challenges. 

Ove reči su pridevi i te reči koristiš za opisivanje, a u ovoj lekciji ja sam želela da ti pokažem nekoliko načina kako ih možeš koristiti da opišeš svoj dan na engleskom.

Međutim, naravno možeš ih koristiti u raznim drugim situacijama i to je nešto što ćeš takođe učiti kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Ovo ume da bude nezgodno pitanje u konverzaciji kada treba da odgovoriš na to pitanje, ali zapamti da uvek možeš da počneš, dakle bez obzira na kom si nivou, it was. 

Ili recimo kako napreduješ, naučićeš i vreme present perfect pa možeš reći it has been, pa onda kakav dan, a wonderful day, a terrific day, a terrible day i tako dalje i onda ti je to početak konverzacije.

Dakle tu rečenicu izgovoriš, a onda dalje polako nastavljaš da se nadovezuješ na tu rečenicu i na taj način pokrećeš konverzaciju i olakšavaš sebi da uopšte započneš da pričaš na engleskom.

Eto to je bila jedna formula kako možeš da upotrebiš ovakve reči u konverzaciji bez obzira na kom si nivou.

Sada imam zadatak za tebe, odnosno dve vežbe koje ćeš uraditi da provežbaš ove reči.

Prvi zadatak je da napraviš mapu za učenje koristeći reči da opišeš svoj dan. Ove reči koje si naučila u ovoj lekciji su samo ideja odnosno samo početak.

Krenućeš tako što ćeš napisati ove reči, ali probaj da osmisliš bar još 10 novih reči koje možeš upotrebiti da opišeš svoj dan na engleskom.

Ukratko, za pravljenje mape ti je potreban jedan papir na koji ćeš napisati reč day, odnosno dan na engleskom i okolo ćeš napisati reči koje te asociraju na to, odnosno koje možeš koristiti da opišeš dan.

Imam i posebnu epizodu o tome kako se koriste mape za učenje. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link, a osim toga uradićeš i sledeći zadatak.

Dakle, zadatak je da napišeš rečenice o svom danu. Dakle, zadatak pisanja je u pitanju i potrebno je da napišeš bar 10 rečenica tako što ćeš opisati svoj dan.

Ova vežba je odlična ako želiš da vežbaš engleski, pogotovo ako želiš da vežbaš engleski redovno, zato što je to nešto što možeš da radiš svaki dan ili svaki drugi, treći dan.

Kad god imaš vremena uveče možeš da sedneš i da napišeš par rečenica na engleskom i da na taj način vežbaš.

Dakle, tema za danas za tebe je dan, kako je protekao dan, kakav je bio dan. Počni od toga kakav je bio dan, a onda se nadoveži i opiši malo neke situacije koje su ti se dogodile ili nešto zbog čega je taj dan dobar odnosno loš.

Ovakve vežbe ti omogućavaju da stekneš iskustvo kada je u pitanju upotreba engleskog jezika, a to je nešto što te odlično priprema za konverzaciju.

Ukoliko si član moje škole, na ovoj stranici gde ti slušaš podkast biće nekoliko linkova ka aktivnostima koje možeš uraditi u vezi sa ovom lekcijom.

Ukoliko nisi član moje škole a želiš da nam se priključiš, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve informacije kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da će ti pomoći da upotrebiš ove reči. Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

009 – Tehnika za učenje novih reči

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.