fbpx

136 – Nepravilna množina imenica

by | Nov 15, 2023

Kada se koristi nepravilna množina imenica, bitno je da naučiš ovih 14 primera reči u jednini i množini na engleskom.

Preslušaj i nauči reči i oblike kada se koristi nepravilna množina imenica u rečenici:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi naučićeš šta je nepravilna množina imenica, kao i 14 primera takvih imenica u engleskom.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 136 i u ovoj epizodi pričaću o nepravilnoj množini imenica. Krećemo pre svega od toga šta su imenice.

Imenice su reči koje imenuju bića, predmete i pojave. To su reči kao što su apple, book, rain, carpet, meeting i tako dalje.

Sada dolazimo do toga šta je množina imenica. Množina imenica je kada želiš da kažeš da nekih pojmova ima više, da nije u pitanju jedan pojam već više pojmova.

Dakle ako smo imali apple, to je jedna jabuka, misli se na jednu jabuku, množina će biti apples. 

Dodaješ nastavak S i to je pravilo kada je u pitanju množina imenica, dodavaće se taj nastavak i onda će biti apples, biće books, biće carpets, biće meetings.

Namerno sam preskočila reč rain, zato što ta reč spada u kategoriju nebrojivih imenica i takve imenice nemaju množinu.

Dakle, u engleskom kada učiš množinu imenica, vrlo je bitno da naučiš i šta su brojive a šta su nebrojive imenice.

Imam posebnu epizodu English Lane podkasta baš o toj temi. U pitanju je epizoda broj 27 “Šta su brojive i nebrojive imenice u engleskom” i videćeš koja je razlika i koji su primeri i za jedne i za druge.

To je nešto što je bitno da zapamtiš za množinu imenica. Dakle, postoji pravilo kako se gradi množina imenica, a to je dodavanje tog nastavka i bitno je da napraviš razliku između brojivih i nebrojivih imenica zato što jedne imaju množinu a druge ne.

Sada dolazimo do nepravilne množine imenica. Nepravilna množina imenica u engleskom podrazumeva da imenica ne prati pravilo za pravljenje te množine.

Sada dolazimo do nepravilne množine imenica. Nepravilna množina imenica u engleskom podrazumeva da imenica ne prati pravilo za pravljenje te množine. Click To Tweet

Dakle, postoji množina za tu reč, ali neće koristiti pravilo. Dakle neće se dodavati nastavak S ili ES, već postoji nepravilan oblik i potrebno je da naučiš i taj nepravilan oblik.

Dobra vest je da u engleskom nema puno takvih imenica i u ovoj lekciji naučićeš 14 imenica koje imaju nepravilnu množinu. Videćeš da nije zaista komplikovano.

Postoji malo promena u pisanju i to je nešto što je bitno da zapamtiš kada koristiš ove imenice, posebno zato što se neke od njih zaista često koriste i bitno je da napraviš tu razliku i da tada ne dodaješ nikakav nastavak, već učiš dva oblika, jedan oblik za jedninu, drugi oblik za množinu.

Poslušaj sada primere imenica koje imaju nepravilnu množinu:

Prva reč je woman, to je žena, a onda imamo množinu women. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće napisane ove reči, tako da možeš da vidiš i kako izgleda ta razlika u pisanju, a sada kada ih ja izgovaram učićeš i razliku u izgovoru. Probaj da ponoviš za mnom i ove reči jer će ti to biti korisno da vežbaš.

Sledeća reč man,  to je jednina. Imamo taj glas /æ/, a sledeća je men. 

Onda imamo foot, a množina je feet. 

Onda imamo reč tooth, množina će biti teeth. 

Sledeća reč goose, množina je geese.

Onda imamo reč knife, množina je knives. 

Life, lives.

Imaćemo još nekoliko sada reči kod kojih F u jednini prelazi u slovo V u množini:

Sledeća reč je wife, pa će množina biti wives. 

Sledeća je calf, calves.

Leaf, leaves. 

Onda sada imamo reč mouse, množina je mice.

Imamo reč ox, množina je oxen. 

Child, children. 

Poslednja reč person, people.

Ako možda znaš da postoji reč persons ili možda si recimo viđala u liftovima da to piše, imaj u vidu da postoji taj oblik reči ali on se smatra formalnim.

To je nešto što ćeš izbegavati da koristiš u konverzaciji, već kada želiš da pomeneš jednu osobu reći ćeš person, a kada pominješ više osoba odnosno ljude reći ćeš people. 

Ovo je jedna specifična situacija, zato sam je i ostavila za kraj. Dakle ako želiš da koristiš person to će biti oblik u jednini, a za oblik u množini bolji izbor je reč people. 

Ovo nisu apsolutno sve reči kod kojih postoji nepravilna množina imenica. Ima još par primera, ali oni nisu sada trenutno bitni za tebe.

Posebno ako si na početnom ili tek počinješ srednji nivo, zato što to nisu reči koje ćeš tako često koristiti.

To su reči koje su po nečemu specifične i onda kada učiš te reči naučićeš i tu njihovu specifičnost i zašto imaju taj nepravilan oblik. Recimo, kada su u pitanju imenice stranog porekla, onda postoji način na koji one dobijaju nastavak.

Primer je reč analysis, to je jednina, a onda imamo analyses, to je množina.

Videćeš i na ovoj stranici gde slušaš podkast biće napisane te reči, videćeš koja je razlika u pisanju, ali to su razlike. Postoje nekada razlike recimo u britanskom i američkom engleskom.

U američkom engleskom se reč za kocku die koristi u jednini, a dice u množini.

To je nešto što je opet specifično za tu situaciju i to ćeš naučiti kada učiš te reči. Ali to nije nešto što treba da učiš kao pravilo i nešto što ti je bitno kada učiš uopšteno nepravilnu množinu imenica, već je ovo spisak koji ćeš koristiti i koji će ti puno značiti kada želiš da upotrebiš ove reči.

Posebno obrati pažnju na reči man, woman child. To su neke od reči koje se uče na početnom nivou i vrlo je bitno da zapamtiš da su to reči koje imaju nepravilnu množinu. Ono gde se najviše greši zapravo je kod izgovora tih reči.

Nešto što treba da zapamtiš, da imaju različit izgovor za jedninu i množinu. Da je recimo ovde bilo child, /aɪ/, pa je onda children u množini, /ɪ/ je sada glas.

Dakle, nije isti glas i probaj da to zapamtiš kada učiš te reči da ih naučiš lepo.

Da naučiš pravilno reči woman, man child zato što su specifične i imaju te oblike u jednini i množini koji su potpuno različiti.

Da prođemo još jednom ove reči koje su ti najbitnije na početnom nivou. To je man, tu ima glas onaj /æ/, jednina, onda je men množina.

Onda imamo woman, jednina, women je množina. Child je jednina, a children, to je množina.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da ti je pomogla da naučiš koje su to reči u engleskom koje imaju nepravilnu množinu.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam osnivač onlajn škole English Lane

Ukoliko nisi polaznica moje škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast možeš videti link ili potražiti English Lane onlajn škola i možeš se prijaviti ako želiš da učiš engleski preko interneta sa mnom.

Hvala ti što slušaš podkast. Čujemo se uskoro. Ćao.

Linkovi iz epizode:

Epizoda broj 027 – Šta su brojive i nebrojive imenice u engleskom

English Lane – onlajn škola

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde