fbpx

117 – 5 stvari koje će ti omogućiti znanje engleskog

by | Apr 12, 2023

Znanje engleskog će ti omogućiti puno toga, i ovo ti može biti motivacija da nastaviš ili kreneš sa učenjem. Preslušaj savete o tome šta će ti sve omogućiti znanje engleskog.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj više:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Ako bi volela da naučiš engleski jezik a nikako da pronađeš pravi razlog i motivaciju da kreneš, nikako da počneš sa učenjem ili učiš već neko vreme ali ti ponestaje motivacija i razmišljaš da li da nastaviš dalje, preslušaj ovu epizodu zato što ću podeliti sa tobom pet stvari koje će ti omogućiti znanje engleskog.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je 117-ta epizoda English Lane podkasta i ovde ću pričati o onome što će ti omogućiti znanje engleskog.

Krećemo odmah od prve stvari a to je, znanje engleskog će ti omogućiti manje stresa na poslu i veću sigurnost na putovanjima.

Verovatno su ti bliske situacije ako si bila na nekim sastancima ili recimo prisustvovala sastancima na Zoom-u i bila u situaciji da moraš da pratiš konverzaciju na engleskom i pribojavala se prosto trenutka da li ćeš morati i ti da se uključiš u tu konverzaciju.

Ne samo da si se pribojavala tog trenutka da pričaš na engleskom, već si razmišljala o tome šta ako se izblamiraš, šta ako kažeš nešto pogrešno?

U toj situaciji to izaziva veliki stres i vrlo je bitno da razmišljaš o tome da znanje engleskog može da ti omogući da prevaziđeš takav stres, da ne budeš u takvoj situaciji.

Da se u toj situaciji zapravo fokusiraš na ono što ti radiš, na tvoj posao, na tvoju ekspertizu, a da engleski bude samo sredstvo koje ćeš koristiti u radu.

Dakle, ne nešto što će te sputati u toj situaciji, već nešto što će ti omogućiti da i ti aktivno učestvuješ.

Tako da ako ti engleski nije baš najbolji a radiš na poslu koji to zahteva, vrlo je bitno da se fokusiraš da usavršiš tu veštinu, da kreneš sa učenjem engleskog, bez obzira da li ti je engleski potreban sada odmah ili će ti biti potreban u nekom narednom periodu.

Najbolje je da kreneš sa učenjem što pre i da razmišljaš o tome da će ti ipak biti potrebno izvesno vreme da stekneš tu sigurnost i da naučiš sve što je potrebno da bi mogla samostalno da koristiš engleski u takvim situacijama.

Imaj u vidu da ako ti je potrebno da znaš engleski zbog posla, zbog napredovanja ili zbog neke poslovne prilike za recimo mesec, dva i možda šest meseci, tada već može biti kasno da kreneš sa učenjem jer to nije dovoljno vremena da stekneš tu sigurnost koja ti je potrebna da možeš samostalno da pričaš na engleskom.

Zato je bitno da ako razmišljaš o svom poslu i ako razmišljaš o tome da želiš da napreduješ, želiš da iskoristiš prilike koje ti se ukažu, moraš da kreneš sa učenjem engleskog i najbolje bi bilo da kreneš odmah.

Jer ne treba čekati da ti uslov bude napredovanje ili neka prilika da kreneš sa učenjem, već kreneš odmah i onda kada se ta prilika ukaže ti ćeš biti potpuno spremna za to.

Ista stvar je i kada su putovanja u pitanju. Mnogo puta sam videla ljude koji su u situaciji da su jednostavno na putovanjima dosta ograničeni i razmišljaju šta ako dođu u situaciju da im zatreba engleski?

Šta ako ne mogu da isprate neke instrukcije na aerodromu recimo, ili ako im zatreba pomoć u gradu da li će moći da se snađu?

Ovo su stvari koje dosta ograničavaju tvoje putovanje, odnosno utiču na to iskustvo celo da prosto to putovanje nije baš potpuno uživanje već uvek postoji ta neka doza stresa, odnosno razmišljaš da li ćeš moći da se snađeš, šta ćeš da uradiš u toj situaciji.

Možda već osećaš onako kako ti se znoje dlanovi i prosto razmišljaš kako da se izvučeš iz te situacije.

Zapamti da je jedino rešenje da kreneš sada, da kreneš što pre sa učenjem engleskog jezika jer to je jedini način da stekneš tu sigurnost koja ti je potrebna.

Zamisli samo to iskustvo kako će to izgledati ako ti znaš engleski jezik, ako si u stanju da se raspituješ slobodno, da dobiješ sve informacije koje su ti potrebne da sama organizuješ obilazak.

Da jednostavno nemaš nikakvo ograničenje u tom smislu da možeš potpuno samostalno da komuniciraš.

Dolazimo do stvari broj dva koja će ti omogućiti znanje engleskog, a to je osećaj ispunjenosti jer radiš nešto korisno za sebe.

Verovatno si u situaciji da pored posla i obaveza koje imaš oko porodice u nekim trenucima razmišljaš kako jednostavno nema dovoljno sati u danu da uradiš sve što želiš.

Na žalost u takvoj situaciji i ovo znam iz iskustva naravno, dok sve to uradiš vreme koje želiš da posvetiš sebi je vrlo malo, često ga i nema.

Ali razmisli sada ovako, u nekom trenutku u toku dana sigurno imaš neki period vremena koji možeš da izdvojiš i koji verovatno izdvajaš.

Sada, razmisli samo kako u toj situaiji možeš preokrenuti to i iskoristiti to vreme da uradiš nešto dobro za sebe.

Jer nije isto recimo ako odvojiš pola sata ili možda samo čak i 15 minuta i to vreme provedeš na društvenim mrežama gledajući onako razne članke i tako dalje, listajući prosto onako beskrajno, a kako se osećaš kada završiš to, kakva je ta aktivnost i šta si dobro uradila za sebe i šta si naučila u toj situaciji.

Sada zamisli da umesto toga uzmeš i uradiš nešto korisno za sebe. Naravno to može biti učenje engleskog jezika, ali može biti i učenje neko drugo, učenje neke veštine.

Može biti neka fizička aktivnost, dakle nešto što tebi pomaže da se razviješ kao osoba.

Priseti se kako izgleda taj osećaj kada znaš da si uradila nešto za sebe i kako te to zapravo vuče da radiš i dalje na sebi i da se trudiš i da ulažeš u sebe, jer to je nešto što tebe onda ispunjava i nešto što ti život čini mnogo lepšim i mnogo više ima smisla sve što radiš.

Učenje engleskog jeste takva jedna veština zato što je to vreme koje provodiš i ulažeš u sebe i stičeš znanje koje će ti biti neophodno u raznim drugim situacijama i koje će ti omogućiti da se ti dalje razvijaš kao osoba.

Zajedničko osobama koje uspešno uče engleski jezik je to što su zapravo te osobe pronašle recept za uspeh.

Tu dolazimo do stvari broj tri koje će ti omogućiti znanje engleskog, a to je da ćeš otkriti nešto što će ti omogućiti uspeh i u drugim sferama u životu.

Videćeš da kada kreneš sa učenjem engleskog jezika, biće ti potrebno izvesno vreme da uđeš onako što kažu u štos da vidiš kako da kreneš sa učenjem, kojim ćeš tempom učiti, kako ćeš napredovati, koje aktivnosti ćeš raditi.

Sve ovo zajedno će činiti jedan proces koji će tebi omogućiti da uspešno učiš. To je ono što tebi zapravo otkriva taj recept za uspeh jer je to nešto što će ti omogućiti da to isto primeniš i na druge oblasti.

Recimo ako si želela dugo da naučiš neku drugu veštinu, ovo možeš primeniti i na učenje te veštine, taj isti proces odnosno razmišljaćeš o tome na isti način. Ili recimo ako si dugo želela da se posvetiš vežbanju ali nisi uspevala da u tome istraješ, kada pomisliš na svoj uspeh kada je u pitanju učenje engleskog jezika to će ti biti dodatni podstrek, odnosno dodatna motivacija da i tu kažeš sebi, “Ma mogu ja to, mogu ja da organizujem vreme. Umeću ja to. Kako sam uspela ovo uspeću i ovo.”

Dakle to je ono što ti daje dodatni podstrek da ideš dalje i da osim engleskog usavršavaš i druge oblasti u svom životu. Jednostavno ćeš imati utisak kao da se uspeh niže jedan za drugim.

Dakle ako si uspela u jednom, uspećeš i dalje koristeći isti stav, odnosno koristeći isti način razmišljanja kada je u pitanju taj proces učenja.

Verovaćeš više u sebe i imaćeš više strpljenja i samopouzdanja da ostvariš taj uspeh.

Četvta stvar koja će ti omogućiti znanje engleskog je pristup znanju.

Bez obzira da li želiš da pročitaš neku knjigu na određenu temu ili možda pišeš rad i potrebno ti je da uradiš istraživanje u određenooj oblasti, ili recimo želiš da naučiš kako da radiš u određenom programu, za sve ove situacije biće ti potreban engleski jezik jer će ti omogućiti pristup znanju koje ti je neophodno da bi uspela da se dalje usavršavaš u toj oblasti kojom se baviš.

Veliki broj informacija je dostupan na engleskom jeziku i to je nešto što ti omogućava da ako znaš engleski jezik možeš da iskoristiš svo to znanje i da napreduješ i da se dalje usavršavaš.

Primetićeš da je dosta toga, dosta informacija, dosta edukativnih materijala, dosta dokumentacije, sve je to dostupno na engleskom jeziku. Click To Tweet

Primetićeš da je dosta toga, dosta informacija, dosta edukativnih materijala, dosta dokumentacije, sve je to dostupno na engleskom jeziku.

To je ono što čini naravno engleski jezik tako bitnim i važnim danas jer jednostavno, bez obzira koju god oblast da izabereš, bez obzira da li je to IT, da li je medicina i tako dalje, u toj oblasti ako znaš engleski jezik, imaš mnogo veći pristup informacijama i mnogo ti je lakše da pronađeš informacije na određenu temu.

Zato engleski i jeste postao neophodan deo danas u svetu. Posebno ako želiš da napreduješ i da se dalje usavršavaš, to je nešto što će ti omogućiti zaista pristup ogromnom broju informacija.

Čak i da nije u pitanju profesionalna svrha, recimo za određenu tortu možeš pronaći mnogo više recepata na engleskom jeziku, mnogo više raznih varijacija nego na tvom maternjem jeziku.

Jednostavno to je jezik koji koristi mnogo veći broj ljudi i samim tim mnogo više informacija je dostupno na tom jeziku.

Zato mislim da je veoma bitno da ako želiš da napreduješ, ako želiš da naučiš nešto novo u životu, ako želiš da istražuješ bez obzira koliko godina imaš želiš da saznaš nešto novo, engleski jezik će ti u tome mnogo pomoći jer će ti zaista proširiti onako vidike, odnosno imaćeš mnogo širu sliku.

Moći ćeš nešto što nisi mogla da saznaš ovako, moći ćeš da saznaš, moći ćeš da naučiš i naravno moći ćeš onda i da preneseš to znanje.

Ok, imali smo do sada četiri stvari koje će ti omogućiti znanje engleskog. To je bilo manje stresa na poslu odnosno veća sigurnost na putovanjima.

Onda smo imali taj osećaj ispunjenosti jer radiš nešto korisno za sebe. Zatim smo imali recept za uspeh i sada je bio pristup znanju.

Na kraju nam je ostala još jedna stvar koja će ti omogućiti znanje engleskog, a to je mogućnost da biraš prilike na osnovu onoga što želiš, a ne da li se traži engleski ili ne.

Ovo je možda i jedna od najbitnijih stvari kada je u pitanju učenje engleskog jezika jer ti omogućava da prevaziđeš strah od tih propuštenih prilika.

Imaj u vidu da će ti se tokom života ukazati mnoge prilike bez obzira da li je u pitanju profesionalno ili na ličnom planu.

Vrlo je bitno da ako želiš da iskoristiš te prilike možeš to da uradiš i da u tom trenutku nema prepreka pred tobom koje će te u tome sputati.

Nažalost engleski jezik može biti jedna od tih prepreka jer to je nešto što vrlo često predstavlja uslov za neku priliku.

Evo danas sam baš videla jedan oglas za posao i vidim da je osim tih neophodnih kvalifikacija koje su potrebne, potrebno veoma dobro poznavanje engleskog jezika.

Sada, iako znam da recimo neki ljudi koji bi se možda i prijavili na takvo radno mesto, znam da će odustati samo zbog znanja engleskog jezika, odnosno zbog svoje nesigurnosti u znanje engleskog.

Naravno, biće i onih hrabrih koji će pokušati da se prijave na to radno mesto čak iako možda nisu sasvim sigurni u svoje znanje engleskog.

Naravno, tu je uvek proces testiranja koji će napraviti jednostavno selekciju da li neko može da se bavi tim poslom i da li ima dovoljno znanja engleskog koje je neophodno za tu poziciju.

Kada su u pitanju te prilike koje se ukažu pred tobom, vrlo je bitno da engleski ne bude faktor koji će uticati na to da li ćeš ti iskoristiti priliku ili ne.

Naprotiv, engleski će biti faktor koji će ti pomoći u tome jer će ti omogućiti sigurnost koja ti je potrebna u takvim situacijama.

Neznanje engleskog jezika će mnogo ograničiti prilike koje imaš pred sobom i mogućnosti.

Pre svega recimo kada je u pitanju posao, postoji mogućnost da nećeš moći da se prijaviš za posao ili nećeš uopšte biti uzeta u razmatranje za neko napredovanje, za neku bolju poziciju jer ne znaš dovoljno engleski jezik.

Takođe, možda ćeš biti u situaciji da propustiš neki seminar ili neku obuku koja se organizuje u instranstvu zato što ne znaš engleski jezik, ili u zavisnosti naravno od tvojih godina, možda neku stipendiju za fakultet.

Dakle, neznanje engleskog te u takvim situacijama zaista ograničava, a naravno uticaće i na tvoj status u društvu.

Odnosno, kada se pokrene razgovor na engleskom jeziku ili razgovor o engleskom jeziku, ako je to nešto u šta ti nemaš dovoljno sigurnosti to će sigurno uticati na tvoju poziciju u tom trenutku i kako ćeš se ti snaći u toj situaciji.

Jer nije prijatno biti u situaciji sa kolegama na poslu ili u društvu gde je potreban engleski jezik a ti jedina ne znaš, to će onda predstavljati barijeru.

Neznanje engleskog jezika takođe mnogo utiče na iskustva koja imaš.

Recimo, zamisli samo kada putuješ, kako bi izgledala situacija da ti možeš da ćaskaš na engleskom jeziku i da onda kada recimo odeš u restoran ili u prodavnicu možeš da popričaš sa tom osobom, kakvo bi to bilo iskustvo.

S druge strane imaš iskustvo kada jednostavno šetaš po gradu i iako si u stranoj zemlji, jednostavno ne možeš da se opustiš na isti način.

Zato je bitno da znanje engleskog jezika ne predstavlja nešto što će tebe sputati u nekom trenutku, već moraš da imaš to uvek u vidu da engleski jezik može biti zapravo samo sredstvo koje će ti pomoći na tom putu.

Da onda budeš u situaciji da sve prilike koje se ukažu pred tobom možeš da iskoristiš na pravi način i da engleski ne bude nikakav faktor u svemu tome, odnosno da ti samo pomaže a ne i odmaže.

Zato je bitno krenuti sa učenjem engleskog na vreme i vrlo je bitno posvetiti se učenju, odnosno posvetiti dovoljno vremena učenju engleskog jezika.

Ukoliko želiš da kreneš sa učenjem engleskog sada, pozivam te da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane. 

U mojoj školi možeš učiti engleski i učenje u potpunosti prilagoditi sebi i svojim obavezama i na taj način omogućiti sebi da ostvariš sjajne rezultate i da vremenom napreduješ do te sigurnosti koja ti je potrebna.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći sve informacije kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova epizoda pomogla i da ti je dodatna motivacija da kreneš sa učenjem.

Ili ako već neko vreme učiš engleski jezik nadam se da sam te ovde malo podsetila zašto učiš engleski jezik i šta će ti sve to omogućiti znanje engleskog jezika.

Jer u situaciji kada osećaš da je neka lekcija malo teža, da ti je malo neko pravilo komplikovanije, uvek se fokusiraj na sve ono što će ti omogućiti znanje engleskog jezika i to će ti biti dodatni podstrek da istraješ u učenju.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde