fbpx

Šta je potrebno da samostalno naučiš engleski

by | Aug 2, 2022

Ako vidiš prednosti u tome da samostalno naučiš engleski jezik, znaj da nisi sama u tome. Postoji puno prepreka i izazova kada ja u pitanju učenje engleskog jezika, a jedan od najvećih je vreme.

Zapravo, najteže je uskladiti učenje sa ostalim obavezama.

To je razlog zašto ideja da samostalno naučiš engleski jezik deluje kao odličan način da to postigneš.

Verovatno postoje oni kojima to zvuči potpuno neizvodljivo. Verovatno se pitaš kako je moguće da sami naučiš nešto kao što je strani jezik.

Da li to znači da ti nikada neće biti potrebna pomoć i da nećeš sarađivati sa profesorom? Aposlutno ne.

Pomoć će ti uvek biti potrebna, ali samostalno učenje ti pruža toliko prednosti da je dobro razmisliti o tome da li je ovo nešto što možeš da organizuješ za sebe.

Moguće je, ali da bi bila uspešna u ovome, biće ti potrebno sledeće:

Materijali za učenje engleskog jezika

Ovo je esencijalna stvar koja će ti omogućiti da učiš engleski jezik.

Kada učiš samostalno, imaćeš veću slobodu prilikom odabira materijala koje učiš. Uprkos tome, važno je da obratiš pažnju da su materijali iz kojih učiš kvalitetni.

To znači da treba da sadrže tačne podatke, da su verodostojni, da koriste jezik koji ti razumeš za objašnjenja i da su prilagođeni tvom trenutnom nivou poznavanja engleskog jezika.

Mogućnost korišćenja interneta i učenja na daljinu ti takođe daje priliku da koristiš materijale u raznim formatima, kao što su audio lekcije, video zapisi, animacije, interaktivna vežbanja, itd.

Najčešći problem ovde je kako naći i organizovati materijale na pravi način i kako naći dobre i proverene materijale za učenje.

Iako možeš ponaći mnogo besplatnih materijala za učenje engleskog na internetu, imaj u vidu da nisu svi dobro, nisu uvek dobro organizovani i nekada je teško samostalno odrediti šta je potrebno sledeće učiti.

Jedna od polaznica baš ističe dostupnost kvalitetnih materijala za učenje u mojoj školi, koji su uz to i dobro organizovani, kao nešto što joj je pomoglo da uspešnije uči engleski jezik. Svi materijali u školi English Lane su moj autorski rad i organizovani su na takav način da te postepeno vode kroz proces učenja.

Pročitaj i ostale utiske polaznica English Lane škole:

150+ iskustva polaznika English Lane škole

Plan da samostalno naučiš engleski

Sledeće što ti je potrebno je plan. Kada pohađaš neki kurs ili kada učiš engleski u školi, profesor ima plan po kome radi. Lekcije koje učiš se ne uče nasumično, već se vodi računa da postoji određeni redosled što ti omogućava da postepeno napreduješ i učiš na organizovan način. Imaj u vidu da su profesori obučeni da naprave ovakve programe a uz to imaju i pomoć ukoliko koriste konkretan udžbenik.

Kada učiš sama, ovo može biti jedna od prepreka na koju ćeš naići. Ti ne možeš da napraviš plan za učenje, ako ni sama ne znate šta treba da učiš, pa ni kojim redom.

Zato je za samostalno učenje preporučljivo da pratiš neki program ili da se upišeš na onlajn kurs engleskog. Ovo znači da ćeš imati sve što ti je potrebno da učiš i nećeš mnogo razmišljati o tome šta učiš. Tvoj zadatak biće samo da odvojiš vreme.

Obrati pažnju, postoje razlike između onlajn kursa engleskog i onlajn časova. Vrlo je bitno da razumeš te razlike pre nego što se odlučiš za jedno ili drugo.

Predlažem da pročitaš i ovaj članak o toj temi:

Onlajn kurs engleskog ili časovi?

Pomoć da samostalno naučiš engleski jezik

Osim za pravljenje plana, pomoć će ti biti potrebna s vremena na vreme, bez obzira što učiš samostalno. To je sasvim normalno, jer koliko god da su lekcije jasne i lepo napreduješ sa vežbanjima, uvek se pojavi neka dilema u vezi sa učenjem engleskog jezika ili ti je potrebno dodatno objašnjenje. Takođe, pomoć može biti potrebna da vežbaš konverzaciju.

Nemoj oklevati da zatražiš pomoć kada ti je ona potrebna.

Pitanja koja imaš su bitna za tebe. Ako postoji nešto što te zbunjuje, bitno je da postaviš pitanje i rešiš nedoumice koje imaš. Ovo će ti pomoć da napreduješ dalje i rešiš sve nejasnoće kada ja u pitanju učenje engleskog.

Motivacija da nastaviš sa učenjem

Jedan od najboljih načina da zadržiš motivaciju za učenje engleskog jezika je da pratiš svoj napredak. Dok god vidiš konkretne rezultate i znaš tačno šta si naučila, imaćeš volju da nastaviš tim putem.

Preslušaj ovu epizodu English Lane podkasta koja će ti pomoći da imaš motivaciju da samostalno naučiš engleski jezik:

Kako da ne odustaneš od učenja engleskog?

Zapamti još i ovo: Ne napreduju svi na isti način. 

Neko će učiti svakoga dana po tri, četiri reči, neko će učiti dva, tri puta nedeljeno po par sati.

Nekome više vremena treba da se posveti gramatici, dok nekome sporije ide učenje novih reči.

Za uspešnu motivaciju važno je da svako prati svoj tempo a da uz to vidi rezultate.

Možeš probati i sama sebi da postaviš dnevne ili nedeljne zadatke. Recimo, jedan zadatak za tebe može biti: Naučiću 10 frazalnih glagola na engleskom.

I onda kada na kraju nedelje ostvariš taj cilj i vidiš da si uspešna u tome, imaćeš motiv da i sledeće nedelje učiš.

Učenje engleskog jezika na pravi način

Bitno je još da zapamtiš da je važan način na koji učiš engleski jezik. Ovo je bitno jer će ti omogućiti bolje rezultate i pomoći ti da zaista naučiš engleski jezik.

Jer nije dovoljno reći da si završila taj i taj kurs. Ili recimo da imaš taj i taj sertifikat.

Ako nemaš praktično znanje i ne umeš sve to da upotrebiš u konverzaciji, onda način na koji učiš engleski nije dobar.

Da razumeš detaljnije o konceptu kvalitetnog učenja engleskog, predlažem da preslušaš ovu epizodu English Lane podkasta. Učenje u mojoj školi je organizovano na takav način da omogućava principe kvalitetnog učenja.

Kako da kvalitetno učiš engleski jezik

Ako želiš da se prijaviš za učenje u mojoj školi, pozivam te da se prijaviš.

Kada si članica škole, dobijaš mogućnost da učiš na potpuno orignalnim kursevima, ali onda kada tebi to odgovara, tako da možeš da uskladiš učenje sa svojim obavezama.

A najveća prednost je što u svakom trenutku meni možeš poslati poruku sa pitanjima u vezi sa lekcijama i ostalim aktivnostima na kursevima koje pohađaš u školi.

Na ovoj stranici možeš saznati sve detalje i kako da se prijaviš: English Lane onlajn škola.

Na kraju, pročitaj i još nekoliko korisnih saveta koji će ti pomoći da samostalno učiš engleski jezik:

Saveti za samostalno učenje engleskog jezika

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde