076 – Kako da ne odustaneš od učenja engleskog?

by | Mar 9, 2022

Ako želiš da naučiš engleski, preslušaj ove savete koji će ti pomoći da ne odustaneš od učenja engleskog.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Želiš da naučiš engleski jezik. Bojiš se da ćeš odustati. Mislim da ne treba da se brineš jer postoji rešenje. U ovoj epizodi podeliću sa tobom pet saveta koje ako primeniš, sigurno ćeš imati mnogo veću šansu da istraješ i ostvariš svoju želju da naučiš engleski jezik.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Reći ću ti sada jednu stvar. Odustajanje je deo pokušaja. Vrlo često nešto što želiš da pokušaš i da uradiš u životu je nešto od čega ćeš morati da odustaneš ili napraviš pauzu u nekom trenutku.

Ja sam recimo čak četiri puta pokušavala da krenem da učim španski da bi došla do nekog srednjeg nivoa i svaki put kretala od početka, jer jednostavno, imala sam u svakom trenutku neke svoje razloge zašto sam odustala.

To ne znači da nisam želela to da ostvarim i da sam odustala, nego jednostavno, u tom trenutku sam napravila pauzu, prekinula a onda zatim nastavila, odnosno kreneula gde treba i uspela u tome što sam želela da ostvarim.

Svako odustajanje je značilo da sam i naučila jako puno, ne samo o španskom jeziku već i o tome kako treba da učim, šta treba da uradim, kako da sledeći put ne odustanem, kako da učim bolje, kako da se bolje fokusiram i da ostvarim ono što želim. To je nešto što želim da podelim sa tobom u ovoj epizodi.

Prvo, bitno je da učiš sa jednim ciljem. Tvoj cilj treba da bude aktivno učenje jezika. Učiš engleski jezik da bi uspela da komuniciraš bez obzira da li ćeš pričati sa nekim, da li ćeš učestvovati na nekom sastanku.

Da li ćeš možda ići na neko putovanje i onda ćeš želeti da pitaš za pravac, sve su to situacije kada ti treba da upotrebiš aktivno ono što učiš. Uvek, zapamti, da učiš sa tim ciljem da pričaš, da umeš da se sporazumevaš.

Zašto je ovo bitno? Kada učiš engleski jezik učićeš puno nekih reči, pravila, ali vrlo je bitno da znaš zašto učiš sve to. Da uvek imaš u vidu da želiš to da upotrebiš u konverzaciji i da od samog početka umeš to da uradiš.

Znači, kad već naučiš prve reči, prvih nekoliko glagola, ti već odmah treba da umeš da upotrebiš to u konverzaciji.

Nemoj čekati da dođeš do nekog nivoa da bi probala to da radiš, da bi probala aktivno da koristiš engleski jezik, jer tada je već kasno. Tada si i suviše prošla, suviše toga znaš ali samo u pasivnom obliku, odnosno ne znaš da upotrebiš.

Već od samog početka tvoj fokus treba da bude da aktivno koristiš, čak i da napišeš neke vrlo jednostavne rečenice, recimo I am tall, ja sam visoka.

Znači, vrlo jednostavna rečenica ali ti si uspela to da napišeš na engleskom. Rekla si nešto o sebi i to je nešto što treba da radiš kada god učiš engleski jezik.

Verovatno se sad pitaš, “Ali ja retko imam priliku da pričam na engleskom. Kako ću ja da aktivno koristim?” Imaj u vidu da postoje razne vežbe, razni zadaci koji u okviru kursa koji pohađaš treba da ti omoguće to da imaš priliku da aktivno koristiš engleski jezik.

Vrlo je bitno da način na koji učiš engleski jezik to tebi omogući i to je nešto na čemu sam ja jako puno radila i u čemu sam uspela u mojoj onlajn školi gde polaznici od samog početka, bukvalno od prvih lekcija imaju zadatke koji ih baš teraju da urade sve to, da praktično upotrebe sve te reči.

Da odmah već tada vide recimo ako nešto nisu lepo naučile, ako su samo pročitale lekciju a nisu je onako usvojile, onda moraju da se vrate na lekciju da bi uspele da urade zadatak. To je nešto što i ti treba da radiš znači kada učiš na kursu koji pohađaš.

Sledeći savet koji ću ti dati je vezan za način kako da povećaš motivaciju za učenje. Vrlo je bitno da kada učiš ostvaruješ stvarne rezultate. Nije dovoljno da pročitaš lekciju i da kažeš da si je razumela jer to ne znači da si je naučila.

U redu je da je sve to tebi jasno, ali ako ti ne znaš zaista da upotrebiš sve to, ako ne možeš samostalno da uradiš vežbanje, zadatak ili šta god te očekuje kao provera posle te lekcije, to znači da nisi uspešno naučila lekciju i da moraš da se vratiš.

Vrlo je bitno da od samog početka tvoji rezultati budu stvarni. Lekcija ne sme ostati onako što se kaže na papiru, znači da si je ti samo pročitala i to je to.

Vrlo je bitno da od samog početka tvoji rezultati budu stvarni. Lekcija ne sme ostati onako što se kaže na papiru, znači da si je ti samo pročitala i to je to. Click To Tweet

Znaš da se tu nešto radi o tome i sve ali nisi je usvojila. Jer ako ne uradiš to, pre ili kasnije je to nešto što će te sputati, što će ti napraviti problem, ostaće one rupe u znanju i pre ili kasnije odustaćeš od učenja engleskog jezika.

Vrlo je bitno dakle da kada učiš engleski učiš tako da ostvariš stvarne rezultate. Evo i drugi put već pominjem to stvarni rezultati i to je vrlo bitno da zapamtiš.

Svako vežbanje, svaki zadatak, svaku proveru neku koju imaš u okviru kursa moraš da uradiš samostalno. To znači da ne možeš da gledaš u beleške, ne možeš da gledaš u udžbenik, u lekciju.

Ne smeš da koristiš rečnik jer su to sve aktivnosti koje su napravljene da provere tvoje znanje i da ti pomognu da vidiš kako si savladala prethodne lekcije.

Ako koristiš pomoć u bilo kom obliku da uradiš te aktivnosti ili ih uradiš onako bez nekih posebnih rezultata, odnosno dobiješ neku prelaznu ocenu i tako dalje, tu jednostavno pokazuješ da nisi dovoljno dobro naučila ono prethodno i vremenom će to postati problem.

Što je najgore, ovo će pre ili kasnije dovesti do toga da odustaneš.

Imaj u vidu da su rezultati najveća i najbolja motivacija za sve. Kada vidiš koliko si uspešna, kada vidiš kako možeš samostalno da uradiš neke aktivnosti, bićeš toliko ponosna na sebe i toliko ćeš želeti da učiš dalje da jednostavno uopšte nećeš razmišljati o odustajanju.

Iako pričamo o učenju, uskoro ću pomenuti i fiziku i videćeš kako sve to ima veze sa učenjem engleskog jezika. Pre nego što nastavimo, dolazimo do trećeg saveta koji je u vezi sa osobinom uspešnih polaznica.

Kada bi me pitali koja je to jedna osobina onih polaznica koje su uspele da nauče i uspešno uče engleski jezik, morala bih da izdvojim jednu a to je redovno obnavljanje.

Ovo je osobina koja je vrlo bitna za učenje engleskog jezika i znam da mnogi imaju čak neku odbojnost prema obnavljanju. Zato što kad obnavljaš neki misle prosto, “Evo sad se vraćam nazad. Jao, pa osećam se onako kao da nisam uspela u tome zato što moram da se vratim nazad.”

To je potpuno pogrešan stav. Uopšte ne treba da razmišljaš o obnavljanju na taj način.

Kada učiš engleski jezik sasvim je normalno da moraš da obnavljaš. Vrlo je bitno da rano primetiš kada si nesigurna oko neke lekcije, kada neku lekciju nisi baš dovoljno dobro naučila, kada recimo nisi dovoljno uvežbala izovor nekih reči.

To je ono što će ti pomoći da se vratiš rano na početku kada još nije onako kasno i kada nema previše takvih nesigurnosti.

Zato je bitno da uvek razmišljaš o svom učenju i da uvek odvojiš neko vreme za obnavljane. Čak iako ti to možda deluje onako suvišno, odvoj neko vreme u toku nedelje samo za obnavljanje. Uradićeš neke aktivnosti koje će ti pomoći da provežbaš samo ono što si učila do tada.

Niije uvek potrebno gomilati nove informacije.

Nekada je potrebno jednostavno zastati onako i osvrnuti se na sve ono što si učila i da probaš da to upotrebiš u nekim zadacima, vežbanjima ili prosto nekim aktivnostima koje će ti omogućiti i da se potsetiš i da primetiš ako možda ima nekih nesigurnosti i možda treba u tom trenutku i da se vratiš na neku lekciju.

Možda ovo potiče od načina kako je organizovano opšte obrazovanje jer je normalno da recimo ideš u prvi razred, pa onda ideš u drugi razred i tako dalje. Niko ne ide unazad, onako, niko ne ide u drugi razred, završi pa onda ide ponovo u prvi razred.

To nije nešto što se dešava u tradicionalnom školovanju.

Kada je u pitanju učenje engleskog jezika, kada ti samostalno učiš, vrlo je bitno da prepoznaš te trenutke kada je potrebno da se vratiš. Ne treba uopšte da razmišljaš o nekoj osudi onako sa strane i nekom utisku da li si ti uspela ili ne, jer dok god ti učiš i ostvaruješ stvarne rezultate ti ćeš uspeti.

Bez obzira što je onako, ideš jedan korak napred pa onda možda ideš dva koraka nazad, ti u svakom slučaju krećeš se konstantno i konstantno radiš na tome da poboljšaš engleski jezik.

Ako pohađaš neki od mojih kurseva i napreduješ polako sa učenjem kroz kurseve i kroz module, ako primetiš neke nesigurnosti, slobodno se vrati jer ti kursevi i jesu tebi otvoreni da možeš to da uradiš u svakom trenutku.

Čak i recimo ako stigneš do šestog modula i primetiš da ti malo loše ide izgovor ili si zaboravila neke reči, slobodno se vrati na treći, četvrti modul, koji misliš da treba i obnovi.

Čak postoji situacija da u jednom trenutku ćeš osetiti kao da ima previše informacija i da jednostavno treba ti vremena da se sve to slegne.

U tom trenutku uvek možeš da se vratiš na module koje si već uradila i da ih ponovo uradiš, da ih ponovo provežbaš i nećeš zapravo biti jedina. Znam mnoge polaznice koje to rade i koje se u tome odlično snalaze.

Čak mi je jedna nedavno poslala poruku da je to najbolja odluka koju je donela jer je došla do neke situacije u kursu kad je prosto imala neku nesigurnost, kada nije bila sigurna da li može dalje i odlučila je da se vrati na sam početak kursa.

Onda je bila prezadovoljna što je to uradila jer potpuno na drugi način sada uči i potpuno je drugačije sagledala jer je imala neko predznanje. Sada je to mnogo bolje onako učvrstila i mnogo je bolje savladala te lekcije koje je očekuju i naravno, biće mnogo spremnija za nastavak.

Eto, to je osobina uspešnih polaznica. Znači da znaš i da razmišljaš o svom načinu učenja i da jednostavno stojiš iza toga. Da osetiš kada je vreme da ideš napred, kada je vreme da se vratiš i da obnoviš.

Iako sada pričam o savetima kako da ne odustaneš od učenja engleskog jezika, postoji jedna situacija kada moraš stati. Stati u smislu da onako pritisneš kočnicu i sačekaš, jer ako ne staneš dolaziš u situaciju da zapravo odustaneš. Vrlo je bitno da ne ignorišeš problem.

Ako primetiš recimo da ti slabije ide izgovor i jednostavno kažeš, “Ma dobro, vežbaću ja to samostalno, vežbaću ja to kasnije. Idemo dalje, nastavljam ja dalje sa kursom.”

To nije dobar stav jer kako napreduješ sa kursom ti ćeš imati sve više novih reči i zapravo ćeš taj problem povećati, odnosno nagomilaćeš još više reči čiji izgovor ne znaš.

Zato je vrlo bitno da prepoznaš te probleme rano i naravno, u tome će ti pomoći i profesor sa kojim sarađuješ, profesor na kursu koji pohađaš.

Tada je bitno da potražiš pomoć, da pitaš, da nađeš savet kako da popraviš to, kako da rešiš takav problem. To je ono što će ti pomoći da nastaviš dalje uspešno i pomoći će ti naravno da ne odustaneš od učenja engleskog.

Evo, nadovezaću se na ovaj primer kada je u pitanju izgovor jer to nije nešto što možeš da očekuješ da se samo od sebe popravi vremenom.

To je situacija kada moraš da se posvetiš tome i u tom trenutku ćeš stati, odnosno malo ćeš napraviti pauzu sa gramatikom, nećeš toliko nove reči koliko ćeš se osvrnuti nazad i pogledati kako možeš da popraviš izgovor. Više ćeš vežbati izgovor u narednom periodu da bi onda mogla da nastaviš dalje uspešno.

Ovo se ne odnosi samo na izgovor već i na druge razne stvari. Odnosi se na neke delove iz gramatike, na članove, na upotrebu predloga i tako dalje. Znači sve su to neke situacije gde ako naiđeš na problem, treba da rešavaš problem, treba da se posvetiš malo tome.

Jednostavno stani, sačekaj, razmisli o problemu, reši problem. Kreni da učiš tako da rešavaš taj problem i onda ćeš biti spremna za nastavak.

Naravno, kad kažem stani, ne kažem da staneš sa učenjem, već da staneš sa novim informacijama. Jednostavno, u tom trenutku ćeš nastaviti da učiš, ali ćeš vežbati ono što ti pretstavlja problem i učićeš ponovo i učićeš više ono što ti pretstavlja problem da bi onda mogla dalje da nastaviš sa učenjem na kursu.

Sada dolazimo do petog saveta koji je u vezi sa fizikom i verovatno se pitaš kakve to veze ima sa učenjem engleskog jezika. Iako se na žalost ne sećam puno toga iz fizike, sećam se da telo koje se kreće želi da nastavi kretanje.

To je nešto što treba da primeniš na učenje engleskog jezika i treba da izbegavaš da praviš pauze.

Kada si u sitauciji da si krenula sa učenjem engleskog jezika, da učiš sa pravim ciljem da aktivno koristiš engleski jezik, da imaš dobru motivaciju, da ostvaruješ stvarne rezultate, ti treba da nastaviš to da radiš, odnosno ne bi trebalo da praviš pauze.

Zamisli učenje engleskog jezika kao jedan veliki voz koji ima puno vagona, stoji u stanici i polako kreće. Treba puno vremena da on krene i taj proces teče polako, ali jednom kada taj voz krene i kada dobije to ubrzanje, on gotovo da ide sam od sebe i čak u nekim trenucima kao da ide sve brže i brže.

Kada jednom zaustaviš taj voz, onako nasilno, onda ćeš opet doći u onu istu početnu situaciju kada je teško krenuti i kada treba puno vremena da taj voz ponovo dobije to svoje ubrzanje. Isto je to i kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Vrlo je bitno da kada kreneš, kada prosto taj prvi neki korak savladaš, kada uđeš u materiju, kada znaš na čemu si, kada imaš oko sebe engleski jezik stalno i imaš motivaciju, vrlo je bitno da to zadržiš i kasnije.

Kad stekneš to ubrzanje, odnosno kad stekneš tu dobru rutinu, probaj da iskoristiš to u svoju korist jer će ti onda svako učenje engleskog dalje biti sve lakše i lakše.

Probaj da to iskoristiš i da izbegavaš da praviš pauze, već jednostavno okruži se engleskim jezikom i dalje i nastavi da i dalje napreduješ.

Kada kažem sada ovde da treba stalno da nastaviš to kretanje i ubrzanje, to naravno ne znači da u svakom trenutku treba da učiš nešto novo, već evo da se osvrnem i na ovaj prethodni savet.

Postoje situacije kada moraš stajati, kada moraš obnoviti, kada moraš da se vratiš, ali sve je to deo učenja i sve je to kretanje ka tvom cilju da naučiš engleski jezik.

Nadam se da će ti ovi saveti pomoći da ostvariš svoju želju i da će ti pomoći da istraješ kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Ukoliko ti je potreban novi način učenja engleskog jezika, predlažem da pogledaš više o mojoj školi.

U pitanju je English Lane onlajn škola za učenje engleskog jezika. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi i tu možeš pronaći sve informacije o tome kako škola funkcioniše i kako i ti možeš da nam se priključiš.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde