fbpx

037 – Kako da aktivno koristiš engleski jezik

by | Mar 3, 2021

Dešava se da i posle izvesnog perioda učenja osećaj da imaš “pasivno” znanje engleskog. To je znak da moraš da se aktiviraš i da to preokreneš u svoju korist. Učenje ne sme biti pasivno. U ovoj epizodi, naučićeš nekoliko vežbi koje će ti pomoći da aktiviraš svoje znanje.

Preslušaj epizodu ispod i nauči kako da aktiviraš svoje znanje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. U ovoj epizodi, daću ti nekoliko saveta kako da aktivno koristiš engleski jezik i to kroz nekoliko jednostavnih zadataka koji će ti pomoći – ne samo da imaš osećaj da učiš, već da zaista koristiš engleski jezik.

Dešava se da i posle izvesnog vremena, učiš engleski jezik, čak učiš zaista redovno i posvetiš se tome, ali imaš osećaj da je tvoj znanje pasivno. I to je nešto što moraš da preokreneš, taj osećaj ne sme da se nastavi. Ne smeš da i dalje imaš utisak da je to znanje pasivno, jer je to pokazatelj da ti ne koristiš engleski jezik. I neophodno je da aktiviraš to znanje i da preokreneš tu situaciju.

Kako da znaš da je tvoje znanje pasivno? Ako imaš preveliki strah da nešto kažeš na engleskom, ako čak, recimo, ni ne znaš kako nešto da kažeš na engleskom, a ne znam – završila si neki kurs, prešla si neke silne lekcije… I ako i dalje ne možeš da upotrebiš to što bi trebalo da upotrebiš, onda je tvoje znanje pasivno i moraš da radiš na tome da aktiviraš to znanje.

Dakle, neće ti pomoći ako nastaviš i dalje i učiš neke nove lekcije, jer to ne aktivira tvoje znanje – to samo povećava broj informacija koje imaš. Ali, ako želiš da aktiviraš znanje, moraš da koristiš ono što si već naučila. Poslušaj sada ove aktivnosti i probaj da ih koristiš tako da preokreneš to tvoje pasivno znanje i da pretvoriš to u aktivno.

Prva aktivnost – čitaj na engleskom jeziku, ali čitaj naglas.

Čitanje je pasivna veština i pomaže ti da naučiš nove reči, da prepoznaješ neke konstrukcije, vremena, nešto što si već do sada učila… I u tom smislu je veoma korisna veština. Čak je dobra i zato što možeš da naučiš dosta novih reči. Recimo, ako u tekstu vidiš neku novu reč, ti ćeš tu reč potražiti posle u rečniku i naučićeš značenje. Ali, da bi aktivirala ovu veštinu, probaj da pročitaš taj tekst, probaj da čitaš koliko je moguće u tom trenutku, čak i ako neku reč ne izgovoriš baš pravilno – nije problem, bitno je da se trudiš da čitaš. Pogotovo one reči koje si već naučila, već, kažem, treba da ih znaš. Probaj da ih pročitaš, jer ne treba da bude nedoumica – ako ti ne možeš da pročitaš taj tekst, onda tu postoji problem, onda znači da nisi baš dovoljno uvežbala izgovor.

Zato je bitno da probaš da čitaš na glas i eventualno, ako imaš mogućnost – da snimiš sebe kako čitaš. Možeš to uraditi mobilnim telefonom i onda preslušaj taj snimak da vidiš kako zvuči to – da li si sigurna dovoljno dok čitaš, da li izgovaraš lepo reči, da li možda treba da pogledaš neku reč kako se čita itd. Primetićeš, recimo, kada čitaš na glas – ako neku reč izgovoriš malo tiše od ostalih, to znači da tu reč zapravo ne znaš, ne znaš dovoljno dobro. I to je nešto što se svima dešava. Dakle, ako vidiš da si malo ili zastala ili spustila glas kod neke reči, postoje nesigurnosti i obavezno tu reč potraži u rečniku.

Druga aktivnost je – da slušaš uz praktičan zadatak. I slušanje je pasivna veština i sama po sebi je jako korisna. Vrlo je bitno da slušaš engleski jezik, da čuješ kako se izgovaraju rečenice, kako se spajaju reči u frazama. Ali, ovu aktivnost možeš pretvoriti u aktivnu tako što ćeš slušati uz neki praktičan zadatak.

Prvo što treba da uradiš kada je u pitanju to slušanje je da isključiš titlove… Kada gledaš neku seriju ili neki film, obavezno isključi taj prevod, da ti ne skreće pažnju. I to je nešto što mnogo pomaže da ti mnogo pažljivije slušaš ono što se govori i da mnogo pažljivije slušaš zapravo engleski jezik. Jer kad imaš prevod, ti se, onako, uleniš. I to je nešto što se i meni, recimo, dešava, iako znam engleski jezik i mogu da razumem šta pričaju.

Ako je uključen prevod, vidim da vrlo često gledam u taj prevod. I onda zapravo ne slušam engleski jezik, nego, eto – samo čitam taj prevod. Tako da, odmah ćeš primetiti razliku kada isključiš to i kada moraš da slušaš ono što se govori.

Sledeći zadatak, ako možeš je – da uradiš neku aktivnost vezano za slušanje. I sad, zavisi šta je u pitanju… Nekada ćeš možda imati, recimo, neko vežbanje – ako je to neka lekcija slušanja. Ili, recimo, ako samostalno radiš ovu aktivnost, možeš da napišeš neke reči koje čuješ u toku tog filma ili serije, da napišeš rečenice koje prepoznaješ, neke konstrukcije…

Recimo, kad čuješ neki glagol, pa zapišeš, pa onda analiziraš posle koje je vreme upotrebljeno itd. Ali, imam ja još tih predloga za slušanje i kako možeš vežbati slušanje. I ostaviću link ka jednoj posebnoj epizodi koja se bavi tom temom da možeš dodatno da naučiš kako možeš da razvijaš slušanjei kako ti ova aktivnost može pomoći da dalje usavršavaš engleski jezik.

A, evo, uradićemo i jedan mali zadatak u okviru ove epizode podkasta. U toku epizode ću podeliti sa tobom i jednu reč na engleskom jeziku. I tvoj zadatak je da slušaš pažljivo epizodu i da zapišeš tu reč i kasnije ćeš potražiti u rečniku i pogledati neka dodatna značenja, a na kraju epizode ću ti objasniti i zašto to radiš.

Treća aktivnost koju možeš da iskoristiš za aktivno učenje engleskog jezika su – mape za učenje.       

I tu je tvoj zadatak da napraviš mapu za učenje novih reči. I to funkcioniše ovako – imaš jednu reč, odnosno neki pojam koji je u centru te mape i koji predstavlja nešto zajedničko za te ostale reči. Recimo, ja sam baš danas pisala jednoj mojoj polaznici koja ima problem sa frazalnim glagolima… I dala sam joj predlog da napravi mapu za učenje, tako što će u centru te mape biti frazalni glagol, recimo – get. I onda će okolo biti reči koji su u vezi sa tim frazalnim glagolom, znači dodaće predloge.

Pa će biti – get along, get over i get out itd. I na taj način će joj to pomoći da vizuelno pamti reči i da povezuje, onako, značenja i da polako eliminiše ona koja zna, ona koja je zapamtila, a da polako uči i nova neka značenja.

Ovo je odlična tehnika za učenje novih reči i nešto što možeš da primenjuješ na razne neke teme. Znači, bukvalno nađeš nešto zajedničko što je tim rečima i onda ih ovako povezuješ u celinu i pamtiš veliki broj reči. U isto vreme možeš da učiš, recimo, i sinonime, reči koje imaju isto značenje, pa onda antonime – reči koje imaju suprotno značenje, itd. U jednoj od ranijih epizoda podkasta, ja sam pričala detaljnije o ovoj temi i tu imam čak i nekoliko primera mapa za učenje – kako to izgleda i kako i ti to da uradiš. Pa ću ostaviti link, tako da možeš da pogledaš. Možeš da preuzmeš te gotove obrasce, ili jednostavno možeš napraviti po uzoru na to neki svoj obrazac mape za učenje.

Četvrta aktivnost koja ti pomaže da aktivno koristiš engleski jezik je – pisanje.

I to je odlična veština koju možeš da razvijaš samostalno. Dakle, nije ti potrebno da imaš nekoga za konverzaciju, jer kada je u pitanju pisanje, to možeš samostalno da uradiš. A sve što je potrebno je samo da smisliš o čemu, eto, želiš da pišeš na engleskom i da daš sve od sebe da upotrebiš sve ono što si učila u tom trenutku. I savetujem ti da, bez obzira na kom si nivou sada – nemoj čekati da stigneš do nekog nivoa da bi krenula sa pisanjem – kreni sa pisanjem odmah. I kreni na taj način što ćeš napisati rečenice koje ti možeš u tom trenutku – i to je sasvim dovoljno.

Bitno je da ti na taj način aktiviraš svoje znanje, tj.  drugim rečima, da koristiš sve što si naučila do tada i da onda to upotrebiš da kažeš nešto u pisanoj konverzaciji. Možeš da pišeš na neku temu, možeš da odgovaraš na neka pitanja, ako nađeš neka pitanja za konverzaciju – možeš da odgovoriš na ta pitanja u pisanom obliku. To su sve neke ideje kako možeš i šta da pišeš na engleskom. I tu ti ne treba nikakva posebna pomoć, dovoljno je da imaš, eto, neku svesku, pa čak i neki papir. Možda nije loše samo da sačuvaš to što si pisala, da možeš da pratiš kako se to pisanje menja.

Jer ako budeš radila tu aktivnost, recimo, nekoliko nedelja … Ne mora čak ni svaki dan, ali recimo svaki drugi – treći dan – videćeš već posle nekoliko nedelja kako su te rečenice bolje, kako su složenije i kako više reči novih koje učiš koristiš u tim rečenicama… I samim tim, engleski jezik koji koristiš u tim rečenicama je bolji.

A sada da pomenemo onu reč koju sam rekla da ću pomenuti. Reč je information.

Potraži tu reč u rečniku i pogledaj značenje. Ja sam sigurna da već znaš šta znači ta reč, znaš da je prevedeš. Ali pogledaj u jednojezičnom rečniku. Ja ću ovde, u okviru ove stranice ostaviti primer nekog rečnika. A možeš i da izabereš i neki svoj, ako već koristiš. I probaj da pronađeš izraze u kojima se koristi ta reč. Dakle, recimo, koji glagol se koristi ispred te reči, šta možeš reći…

Recimo, neki primeri su give  information, share information itd. Pa onda, recimo, koji pridev može da se koristi ispred te reči, kakva može da bude ta reč. Recimo, može da bude personal information, može da bude relevant information itd. Znači, poenta je da nađeš nekoliko izraza u kojima se koristi ta reč i da detaljnije pogledaš tu reč u rečniku. A ovu reč možeš iskoristiti i da napraviš mapu – tako što će u centru biti information, ta reč. I onda ćeš dalje dodati okolo fraze u kojima se ta reč koristi. I sada još da otkrijem zašto sam uopšte pomenula ovu reč i iskoristila kao neki bonus zadatak u okviru epizode.          

U trenutku kada sam ranije pomenula da ću ja reći tu reč, ja verujem da od tog trenutka si počela mnogo pažljivije da slušaš ovaj podkast, tražeći tu reč i obraćajući pažnju kad ću ja to da izgovorim. I to je ono što pretvara slušanje u aktivnu veštinu.

Kada slušaš sa nekim konkretnim ciljem, kada imaš neki zadatak, to je slušanje je mnogo aktivnije, ti mnogo pažljivije slušaš – i onda je samim tim bolji rezultat za tvoje učenje. Share on X

Kada slušaš sa nekim konkretnim ciljem, kada imaš neki zadatak, to je slušanje je mnogo aktivnije, ti mnogo pažljivije slušaš – i onda je samim tim bolji rezultat za tvoje učenje.

I sledeća, peta aktivnost koja utiče na to da aktivno koristiš engleski jezik je – pričanje na engleskom.

I to je neophodan deo učenja. Znam da možda u nekom trenutku misliš da ne znaš dovoljno ili da nemaš sigurnosti da pričaš na engleskom – ali je vrlo bitno da probaš. I opet, od početka, kad god naučiš nekoliko novih reči, kad god naučiš nešto novo – probaj da to izgovoriš i da upotrebiš u konverzaciji. Jer to je najbolji način da to zaista naučiš dugoročno. 

I znam da ćeš verovatno u nekom trenutku osećati strah i da će te možda čak i biti blam, onako, da pričaš pred nekim – ali probaj da prevaziđeš te strahove. Jer niko se ne bavi time da sad nešto previše analizira kako si ti nešto rekla, da li je baš svaka reč tačno izgovorena, da li si pravilno upotrebila predlog ili tako nešto. U konverzaciji je bitno da ti uspevaš da se sporazumevaš i bitno je da stalno vežbaš sve ono što koristiš u svakom trenutku.

Nije uvek lako naći nekoga sa kim ćeš pričati na engleskom, tako da savetujem da pronađeš neku grupu u kojoj se priča na engleskom, u kojoj se vežba konverzacija. Ili, recimo, možeš pričati sa ukućanima – ako neko od njih zna engleski jezik, probaj da pričaš na engleskom sa njima. Čak i ako, eto, ti se nasmeju kad nešto pogrešno izgovoriš – nemoj to da gledaš negativno, već razmišljaj samo na neki dobar način, znači to je sve tebi vežba i sve je to tebi neophodno da bi tvoje znanje bilo bolje i da bi bila sigurnija u konverzaciji.

I sada ću ti dati nekoliko primera – ako nemaš sa kim da pričaš, onda probaj da uradiš neku od ovih aktivnosti. Prva je ona koju sam već pomenula na početku, a to je da čitaš naglas. I na taj način ćeš ti vežbati da izgovoriš te reči i, ako želiš, probaj da snimiš to kako čitaš – da možeš kasnije da preslušaš i da oceniš da li je to dobro, koliko je dobro, da li si neke reči lepo izgovorila.

I isto možeš da uradiš i kada je u pitanju odgovaranje na pitanja. Ne moraš da pišeš odgovore, nego možeš da izgovoriš te odgovore i onda da snimiš sebe kako to izgovaraš.

I treća aktivnost je da koristiš na telefonu aplikaciju asistent koja može da ti pomogne da, onako, malo komunicira sa tobom. Tu ćeš bukvalno popričati malo sa svojim telefonom. Svaki telefon ima tu opciju, na iPhone-u je to Siri, na drugim telefonima isto ima opcija. Evo, ja ću sada da popričam malo sa svojim telefonom, da vidiš kako to funkcioniše.

Hey Siri, what’s the weather like?

– It’s currently foggy and 0 degrees.

Do I need an umbrella?

– I don’t believe it’s raining.

What’s your favorite color?

– I’ll say yellow, what’s yours?

Mine is blue.

– Blue – like the ocean, or the sky, or that one dog who’s always giving out clues.

Ovaj poslednji odgovor mi je bio posebno zanimljiv – kada je pomenula psa plave boje. I ja pretpostavljam da misli na crtani film koji se kod nas zove Plavka. To je crtani o psu koji je plave boje i koji ostavlja tragove, odnosno neke zagonetke.

Nadam se da su ti ove aktivnosti pomogle i inspirisale te da otkriješ možda neke nove načine koji će ti pomoći da koristiš engleski jezik i da polako stičeš sigurnost kada je u pitanju komunikacija i da stvarno aktivno koristiš engleski jezik.

Kada su u pitanju moje polaznice, ja im pomažem, tako što im omogućavam te neke dodatne aktivnosti koje one mogu raditi uz kurs koji pohađaju. To su grupni online časovi konverzacije i radionice, gde polaznice dobivaju priliku da pričaju na engleskom, da odgovaraju na pitanja, da opisuju sliku i da na taj način aktivno koriste engleski jezik.

Ako želiš da postaneš član škole i kreneš sa učenjem engleskog na ovaj način, predlažem da pogledaš više na ovoj stranici gde slušaš podkast – biće link. Ili potraži English Lane online škola i tu ćeš videti sve informacije.

Hvala ti što slušaš podkast, ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao!  

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.