096 – Kako da dobro pričaš na engleskom čak i ako si početnik

by | Sep 28, 2022

I ako si početnik, možeš učestvovati u konverzaciji na engleskom.

Saznaj kako da vežbaš konverzaciju od samog početka i da budeš uspešna u tome:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Počinješ sa učenjem engleskog jezika i pitaš se da li je vreme za konverzaciju. Moj odgovor je da jeste, a u ovoj epizodi saznaćeš kako da dobro pričaš na engleskom čak i ako si početnik.

Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi podeliću sa tobom šta možeš da uradiš da pričaš na engleskom dobro iako si početnik. Počeću pre svega od jedne priče koja mi se desila tokom jednog od časova konverzacije. Imala sam nekoliko polaznica koje su završile mesečni program, završile su taj deo “Engleski za početnike” i naučile su kako da se predstave na engleskom i nastavile su dalje sa učenjem. Krenule su da uče present simple, naučile su kako da opišu svoj dan i već kroz par nedelja one su se priključile časovima konverzacije.

Pre svega, to je za svaku pohvalu. Znam da nemaju svi tu sigurnost i bila sam jako srećna kada sam videla da učestvuju odmah u časovima konverzacije. Ono što mi je posebno bilo upečatljivo na kraju tog časa je da svaka od njih je uspela da se predstavi na engleskom potpuno tačno. Nijedna od njih nije napravila ni jednu gramatičku grešku. Iako su možda neke rečenice izgovorile nesigurno, red reči je bio savršen. Ja sam bila oduševljena kako su uspele to da urade.

Otkriću ti odmah u čemu je trik, šta su one to uradile i kako su me poslušale i uspele da urade to što možda mnogima deluje nezamislivo kada su početnici. Oslonile su se samo na ono što su učile do tada. Koristile su glagol to be, koristile su present simple i nekoliko drugih glagola i na taj način se predstavile, rekle čime se bave, opisale ukratko svoj dan i na taj način izgovorile nekoliko rečenica koje su bile potpuno tačne. Zamisli kakav je lep osećaj da si u situaciji da pričaš na engleskom i možeš da izgovoriš te rečenice sa puno sigurnosti, znaš šta treba da kažeš i plus sve ono što izgovaraš je još i tačno.

Sada ću podeliti sa tobom kako da to ostvariš i ti. Pre nego što počnem rećiću ti jednu stvar koju treba da zapamtiš, posebno kada počinješ sa učenjem engleskog jezika. Ono što znaš te može dovesti mnogo dalje, umesto da pokušavaš ono što ne znaš. To je vrlo bitno da zapamtiš kada učiš engleski jezik i posebno kada si početnik zato što ćeš biti u situaciji, bićeš u tom iskušenju da sve svoje misli koje imaš na maternjem jeziku želiš odjednom da pretvoriš u misli na engleskom jeziku i da rečenice na engleskom jeziku, ali to nije nešto što ćeš moći da izvedeš u prvom trenutku i to je nešto što moraš da prihvatiš.

Kada učiš engleski jezik i kada tek počinješ, rečenice koje tada izgovaraš su vrlo ograničene, jednostavnije, kraće i to je nešto što je u redu i treba da bude tako na početku. Ako pravilno naučiš te rečenice, ako si sigurna u tu osnovu, kasnije će ti biti mnogo lakše da napraviš složenije rečenice i videćeš kako će i tvoje znanje postepeno postajati sve bolje.

Prvo što treba da uradiš je da se uključiš u konverzaciju čim kreneš da učiš. Bez obzira da li pohađaš neki program, da li učestvuješ u nekim grupnim aktivnostima ili pohađaš neki onlajn kurs ili radiš individualno, konverzacija je veoma bitna od samog početka. Iako možda tebi deluje nelogično kako da tek posle prvih nekoliko lekcija ti možeš da pričaš na engleskom, ali možeš. Čim imaš dovoljan fond reči ti možeš da kažeš odnosno da napišeš nekoliko rečenica na engleskom i to je ono što treba da uradiš. Što ranije kreneš biće ti lakše da se oslobodiš u takvim aktivnostima i onda ćeš i ostvariti naravno bolje rezultate.

Drugo što treba da uradiš je vežbaj bez straha. Znam da je ovo lakše reći nego uraditi ali imaj u vidu da ti učiš engleski zbog konverzacije, učiš engleski zbog sebe i jednostavno taj strah koji imaš od konverzacije treba da naučiš kako da prevaziđeš. Ovde malo više pričam o usmenoj komunikaciji, ali ovo se isto odnosi i na pisanu komunikaciju.

Dakle, nemoj da se ustručavaš, kada pišeš na engleskom nemoj da osećaš strah i da stalno koristiš neke rečenice na koje si navikla već jednostavno, probaj da se oslobodiš toga i probaj da prihvatiš jezik odnosno učenje engleskog jezika kao nešto što je deo tvojih aktivnosti i bez straha da napraviš grešku, bez straha da će neko misliti ovako ili onako, probaj da zaista koristiš taj engleski jezik najbolje što možeš u tom trenutku.

Ovde je bitno da napomenem da pričam o vežbanju kao delu procesa učenja. Ovo je trenutak kada treba da provežbaš te nove stvari koje učiš. Onda kada dođeš u situaciju da to treba da upotrebiš u konverzaciji imaćeš već mnogo sigurnosti i mnogo više iskustva zato što si baš to i vežbala.

U realnim situacijama kada koristiš engleski jezik bez obzira da li je to pismeno ili usmeno, vrlo je bitno da se osloniš na ono što si naučila do tada i da prvo na taj način pokušavaš da kažeš nešto na engleskom. Na taj način ćeš biti sigurna da je ono što govoriš tačno i precizno i to je ono što će ostaviti dobar utisak kada učestvuješ u takvoj komunikaciji. Nemoj pokušavati unapred da zadiviš nekoga, da koristiš neke što složenije rečenice, ako nisi sigurna kako to da uradiš pravilno.

To me dovodi do sledećeg što treba da pokušaš da uradiš kada si početnik i kada želiš da učestvuješ u konverzaciji, a to je da koristiš jednostavnije rečenice. Izbegavaj složene rečenice ako si početnik jer su takve rečenice nešto što od tebe zahteva da sa mnogo više sigurnosti povezuješ misli. Vrlo često moraš da nadovežeš glagole i moraš da paziš da to uradiš na pravi način.

Vrlo često ćeš biti u situaciji da recimo ne znaš da li treba da se ponovi subjekat rečenice a kada ne, u kojim situacijama i tu postoje razna pravila, ali proces pravljenja složenih rečenica je nešto što se takođe uči. Nećeš ti odjednom naučiti kako da napraviš sve složene rečinice, već ćeš na početnom nivou učiti da praviš jednostavne rečenice koje imaju jedan glagol.

Onda ćeš vremenom naučiti prvo najjednostavnije načine da povežeš rečenice. Uglavnom će to biti korišćenje veznika and, but i tako dalje. Vremenom ćeš naučiti i druge načine koji će ti pomoći da proširiš rečenicu kao što su recimo korišćenjem relativnih zamenica i tako dalje.

Složene rečenice su rečenice koje imaju više glagola. To je nešto što ćeš naučiti da uradiš i da napraviš vremenom, ali za sada kada si početnik izbegavaj to da radiš. Recimo, kada želiš da pričaš nešto o sebi ili da opišeš nešto ili nekoga, skrati rečenice i fokusiraj se da rečenica ima jedan glagol.

Znam da u početku će to biti malo onako iseckano će zvučati to što pričaš i taj tekst koji napišeš će imati dosta ponavljanja, ali vrlo je bitno da to radiš na početku jer ti na taj način vežbaš i stičeš sigurnost. To je nešto što će ti biti neophodno da kasnije možeš da napišeš i složenije rečenice.

Evo recimo, daću ti jedan primer. Rečenica: She lives in an apartment and work in a bank. Ovo je primer koji nije tačan zato što pre svega, kod glagola work nedostaje nastavak S i to je nešto što se zaboravi. Ovakve primere sam viđala kada neko ko je na početnom nivou proba da napiše složenu rečenicu, jer ova rečenica ima dva glagola, ona živi u stanu i radi u banci. Onda, kod prvog glagola je bio dobar oblik, vreme je present simple, a kod drugog već nije.

To je prva nedoumica koja nastaje. Druga nedoumica koju isto imaju na početnom nivou mnogi je da li da ponove subjekat ili ne. Da li da kažu, “She lives in an apartment and works in a bank,” ili, “She llives in an apratment and she works in a bank.” Da li da ponove to she. Kada si početnik odvoj to i napiši dve jednostavne rečenice. She lives in an apartment. She works in a bank.

Olakšaj sebi jer si na ovaj način apsolutno siguran da su obe rečenice tačne i nemoj samo ređati misli. To je nešto što se mnogo više dešava u usmenoj komunikaciji, doduše manje u pisanoj, ali imaj u vidu da probaš da izbegneš tu zamku. Jednostavno, da skratiš rečenice i da se fokusiraš da odgovaraš kraće, da koristiš te jednostavnije rečenice za početak dok si početnik.

Naravno, kako napreduješ sa učenjem, videćeš da će te rečenice prirodno postati složenije zato što će program koji pohađaš tebe osposobiti i pomoći će ti da možeš da napraviš i složenije rečenice. Sada kada sam ti približila malo kako da učestvuješ u konverzaciji ako si početnik i nadam se da sam te ohrabrila da to uradiš, sada želim da ti istaknem rezultat šta ćeš postići kada ovo uradiš. Na taj način shvatićeš i zašto je zapravo sve ovo važno.

Prvo, uspešno ćeš učestvovati u konverzaciji i osećaćeš se sjajno zato što ćeš odmah videti rezultat svog truda. Zamisli samo da učiš engleski jezik par nedelja i da možeš da učestvuješ u konverzaciji, da se pojaviš na času konverzacije. Ili recimo imaš pred sobom zadatak koji možeš da uradiš potpuno samostalno, bez ikakve pomoći i da kažeš sebi, “Da, ja sam to napisala na engleskom,” ili, “Ja sam to rekla na engleskom.” Zamisli samo kako ćeš se dobro osećati kada vidiš da trud koji si uložila odmah daje rezultate i odmah vidiš ono što umeš da kažeš na engleskom.

Sledeće, bićeš ponosna na ono što si naučila i to je nešto što je veoma važno, posebno kada si početnik i posebno kada znaš koliko je teško te prve korake napraviti i koliko je važno da ti koraci koje prve napraviš budu zaista kvalitetni. Da ti omoguće da se osećaš posebno i ponosno na sebe jer zaista jeste potreban veliki trud, posebno kada tek počinješ sa učenjem engleskog jezika.

Nije lako učiti i nove reči i vežbati izgovor i vežbati gramatiku u isto vreme. Zato je taj trud koji ulažeš i rezultati koje ostvaruješ su zaista veoma važni. Bićeš ponosna na sebe što si uspela to da ostvariš za sebe, što iako si možda mislila da nećeš moći da naučiš nešto i da nećeš moći da uradiš to, ako uspeš da se oslobodiš i na ovaj način učestvuješ u konverzaciji, bićeš posebno ponosna na sebe što si uspela to da ostvariš. Normalno je da osećaš strah i nelagodnost kada kreneš sa učenjem, ali ako uspeš da sve to prevaziđeš, samo zamisli kako ćeš se dobro osećati i koliko ćeš biti srećna zbog toga što si to uspela da uradiš.

Sledeći rezultat koji ćeš ostvariti je utvrdićeš ono što si naučila i to je jednako važno zato što će ti pomoći da vidiš koliko dobro napreduješ sa učenjem. Koliko dobro učiš, odnosno da li učiš sa pravim fokusom, da li učiš engleski kvalitetno i to je nešto što će ti omogućiti da bolje dalje napreduješ. Jer osnova koju sada stekneš mora da bude dobra da bi ti mogla da dobro usavršavaš engleski jezik, da ne bi nastavila dalje sa onim rupama u znanju, a konverzacija, posebno ako si početnik, je zato odličan način da ti utvrdiš ono što si naučila.

Naravno, opet kažem komunikacija ne mora da bude samo usmena, ne moraš uvek da pričaš sa nekim. Koristi zadatke pisanje, odgovaranje na pitanja, prepričavanje, prevođenje. Sve su to neke aktivnosti koje tebi mogu da pomognu da se ti izraziš na engleskom čak i ako si početnik.

Sledeći rezultat koji ćeš postići kada kreneš da vežbaš konverzaciju kada si početnik je to što ćeš se rano osloboditi od tog straha od konverzacije. Imaj u vidu da mnogi koji uče engleski jezik imaju ili su u nekom trenutku imali strah od konverzacije. To je sasvim normalno, to je deo procesa učenja. Ako ti kao početnik uspeš da se oslobodiš tog straha od konverzacije i suočiš se sa tim, kreneš da učestvuješ u konverzaciji, to je nešto što će ti omogućiti da dalje osećaš mnogo manje taj strah i da mnogo budeš više sigurna u sebe kada treba da korstiš engleski jezik.

Dešava se da neko pohađa kurs i da završi jedan, dva, tri kursa, a da na kraju osoba ne zna ili ima strah da izgovori i jednu rečenicu. Zapravo iako osoba napreduje sa učenjem i ide sve dalje, kada je u pitanju konverzacija ta osoba bukvalno stagnira zato što nema priliku da vežba i zato što oseća strah kada treba da vežba. Onda će recimo kada je u pitanju kurs i učenje na tom kursu biti na nekom nivou, a kada je u pitanju konverzacija osoba će i dalje biti na početnom nivou.

Zato nemoj da osećaš strah, odnosno probaj da prevaziđeš taj strah ako ga imaš i vežbaj rano konverzaciju. Jer vidi, ništa strašno se neće desiti ako učestvuješ u konverzaciji i ne znaš da odgovoriš na neko pitanje ili se zbuniš ili pogrešno kažeš neku reč, ništa strašno se neće desiti. Jednostavno, to je tvoja prilika za vežbu i ti ćeš tada u tom trenutku možda videti da nešto nisi dobro rekla. To će ti pomoći da se sledeći put pripremiš za takvo pitanje. To je nešto što ćeš provežbati dodatno i zapravo će ti se samo pozitivne stvari desiti, jer ti kroz konverzaciju vidiš tačno kako napreduješ i na čemu treba da radiš više.

Na kraju, ovo sve zajedno će ti biti odlićna motivacija za tebe i to je nešto što ne treba da potceniš. Učenje engleskog u nekom trenutku postane malo komplikovano, postane nekad možda previše informacija, nekad postane teško vežbati, obnavljati i tako dalje i ta motivacija je tebi potrebna.

Potrebno ti je da osećaš da možeš da kažeš nešto na engleskom jer ćeš u svakom trenutku kad ti bude teško znati, “Okay, znam zašto to radim, moćiću to da upotrebim u konverzaciji.” To je nešto što je odlična motivacija za tebe, kažem posebno u situacijama kada ti recimo bude neka lekcija malo komplikovana, ili ako moraš da se vratiš da obnoviš neke lekcije, uvek ćeš imati u vidu da ti radiš to zbog sebe i zbog te konverzacije koja će samim tim biti bolja.

Zamisli samo da sada u situaciji kada si početnik kada je u pitanju učenje engleskog jezika i kada ti sve deluje možda komplikovano suviše i možda čak i teško i strašno, zamisli da usvojiš sve ove stavove i da sve ovo primeniš na proces učenja i da zaista učiš kvalitetno i da koristiš tu konverzaciju od samog početka, zamisli samo gde ćeš biti za godinu ili dve ako istraješ u tome.

Možeš u potpunosti promeniti svoj život. Možeš potpuno samostalno govoriti engleski jezik, razumeti, biti u stanju da učestvuješ u konverzaciji sa onima kojima je engleski maternji i bez straha umeti da se snađeš u takvim situacijama. Ovo nije nešto što je možda samo neka teorija, već je nešto što sam videla kod polaznica u mojoj školi koje su sa mnom počele da uče engleski od samog početka.

Nikada ranije nisu učile engleski jezik, a sada nakon nekog vremena već mogu da učestvuju na časovima konverzacije i to ne samo da učestvuju da tek nešto kažu, već da potpuno izraze svoje mišljenje na neku temu, da sasvim sigurno odgovaraju na pitanja i što je najbolje, da sve mogu da razumeju.

One su to ostvarile jer su bile uporne zato što su učile kvalitetno i zato što su shvatile da je konverzacija njima cilj i nešto što treba da ostvare, a i samim tim su primenile sve ovo o čemu sam ja pričala u ovoj epizodi. Nadam se da će i tebi to pomoći kada želiš da vežbaš konverzaciju i kada počinješ sa učenjem engleskog jezika.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka mojoj školi gde možeš da pogledaš više detalja o školi, kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš.

Škola se zove English Lane i naravno postoje programi koji su namenjeni apsolutnim početnicima tako da ako si početnik i želiš program koji će ti omogućiti da učiš kvalitetno, predlažem ti da pogledaš više. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš potražiti Englsih Lane onlajn škola.

Ako si imala dilemu da li kao početnik možeš da učestvuješ u konverzaciji, nadam se da ti je ova epizoda pomogla da razumeš koliko je to u stvari važno za tvoj proces učenja i koliko je moguće to sebi ostvariti.

To ćeš ostvariti tako što vežbaš konverzaciju od samog početka, trudiš se da prevaziđeš strahove koji te vuku nazad, koristiš ono što znaš i izbegavaš da koristiš složene rečenice dok još nisi spremna za to.

Videćeš da uz sve ovo i ti možeš da govoriš engleski dobro čak i ako si početnik.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Ako nisi sigurna da li si početnik kada je u pitanju učenje engleskog, preslušaj i ovu epizodu English Lane podkasta:

068 – Kako da znaš da li si početnik u engleskom ili ne?

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde