fbpx

128 – Kako prevazići stres kod učenja engleskog jezika

by | Sep 20, 2023

Učenje engleskog ima svojih izazova, ali je važno da izbegnete ili smanjite osećaj stresa da biste se fokusirali na sam proces učenja.

Preslušajte epizodu ispod i preslušajte savete kako da prevaziđete stres kada učite engleski:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Učenje engleskog može biti izvor stresa, a to je onda prepreka koja može da te sputa u učenju i spreči da ostvariš uspeh.

Bez obzira da li tek počinješ ili učiš engleski već neko vreme, postoje različite situacije koje mogu dovesti do toga da učenje postane stres..

Saznaj kako da prevaziđeš da engleski predstavlja stres i pretvoriš učenje u izazov kome jedva čekaš da se vratiš.

 

U ovoj epizodi saznaćeš:

  • Zašto se javlja stres kod učenja
  • Koje su to situacije koje mogu izazvati stres
  • Na kom nivou učenja se javlja stres
  • Kako da prevaziđeš stres kod učenja u 4 koraka
  • Kako da primeniš ova rešenja na tvoju situaciju i kako da pronađeš dobar način učenja za sebe

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Ako želiš da počneš ili nastaviš sa učenjem engleskog jezika, ali se bojiš da će to postati samo još jedan pokušaj i da će se zapravo ubrzo pretvoriti u izvor stresa, slušaj ovu epizodu da saznaš kako da to prevaziđeš i da učenje zapravo predstavlja zadovoljstvo.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda 128 i u ovoj epizodi pričaću o tome kako da prevaziđeš stres kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Prvo je bitno da razumeš zašto se javlja stres kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Svi koji uče engleski jezik u nekom trenutku osećaju stres kada je u pitanju to učenje i različite su situacije koje mogu do toga dovesti. Ako tek počinješ sa učenjem engleskog jezika, verovatno ćeš osećati stres u smislu kako da se snađeš, da li ćeš umeti da napišeš neku reč, da izgovoriš neki glas.

To je sve ono što je normalno da kod tebe izaziva stres jer je zapravo to nešto što je tebi nepoznato i tek treba da se upoznaš sa svim tim stvarima. Normalno je da osećaš izvesnu dozu stresa, ali je bitno da naučiš naravno i kako to da prevaziđeš.

Ako si na srednjem nivou, sada si u situaciji da se od tebe očekuje da upotrebiš engleski jezik i bitno je da razumeš da ta upotreba podrazumeva da koristiš ono što već znaš. Zato i jeste bitno da učiš engleski kvalitetno, da učiš sa razumevanjem. Doći ćeš u situaciju da moraš da uradiš neko vežbanje, da uradiš neki zadatak ili čak i da pričaš na engleskom i očekuje se da upotrebiš ono što znaš.

To može biti neki izvor stresa za tebe, jer jednostavno postoje naravno neke stvari koje možda vremenom ili zaboraviš ili ne koristiš dovoljno, pa ti treba vremena da se prisetiš. Ili jednostavno situacija gde ti moraš da upotrebiš sve ono što znaš predstavlja neki izvor stresa za tebe jer to je kao neka provera da vidiš kako znaš sve ono što je naučeno do tada. Naravno, takva situacija može biti neprijatna, ali je bitno opet da naučiš načine kako da to prevaziđeš.

E sad ja ovako pričam i ti možda zaključiš da je učenje engleskog jezika stvarno izvor stresa. Želim samo da ti kažem da postoje takve situacije i pre svega, nećeš se uvek osećati tako, znači ovo su neke pojedinačne situacije. Drugo, postoji način da to prevaziđeš i da zapravo izbegneš taj stres, da učenje ni u jednom trenutku ne predstavlja takav izvor stresa i da ne dođeš u takve situacije koje su tebi neprijatne i koje tebi izazivaju stres.

Sve to je veoma važno, naravno zato što će ti pomoći da ostaneš fokusirana, da ostaneš motivisana i da želiš da naučiš engleski jezik, jer normalno je da svako ko se nađe u neprijatnoj situaciji, situaciji koja ti izaziva stres, želiš da se skloniš, da pobegneš od te situacije i ako ti engleski izaziva stres, onda ćeš i ti hteti da se skloniš od engleskog, odustaćeš od učenja. Zato je bitno da naučiš kako da prevaziđeš ovakve situacije.

Sada ću podeliti sa tobom nekoliko načina. Učenje engleskog jezika može biti izazov, ali kao što je jedna polaznica meni rekla, to je izazov kome jedva čeka da se vrati i u potpunosti se slažem sa njom. To je izazov u kome ćeš videti da možeš biti jako dobra samo ako se fokusiraš na prave stvari i ako se fokusiraš na pravi pristup koji će ti to omogućiti.

Pa da počnemo. Prvo nešto što te može odvesti u tu neprijatnu zonu stresa je situacija u kojoj ti nešto ne odgovara, u kojoj se osećaš neprijatno i vrlo je bitno da izbegavaš situacije u kojima se tako osećaš. Dakle, izbegavaj situacije koje ti ne odgovaraju na neki način.

Evo šta tu podrazumevam. Recimo, možeš biti u situaciji da se upišeš na neki kurs i da onda kada se upišeš, recimo sa nekom grupom, shvatiš da niste svi na istom nivou znanja. Ti recimo možeš biti znatno ispred ili znatno iza drugih polaznika, što bi značilo da niste na apsolutno istom nivou i da onda program koji pratite ne možete da pratite na adekvatan način. Takva situacija je nešto što može biti tebi neprijatno i nešto što izaziva dodatni stres.

Znam mnogo polaznica koje su mi pisale baš sa tim problemom, da dođu u situaciju da se upišu na kurs, ali da odjednom od njih se očekuje da imaju neko predznanje koje nemaju. To je nešto što njih dovodi u izuzetno neprijatnu situaciju.

Jedna polaznica mi je baš pisala da je u toku celog časa apsolutno ćutala, nije ni smela da pita šta joj nije bilo jasno jer prosto, svi drugi su znali to što se podrazumeva eto da znaju, a ona nije znala i mislila je da sad nešto ona to očigledno nije lepo naučila do tada ili šta već.

Ta cela situacija je bila vrlo neprijatna za nju i naravno ubrzo je odustala od te grupe jer jednostavno, htela je da izbegne taj stres i odlučila je da to uradi na taj način. Iako sada deluje možda ona je odustala od engleskog u toj situaciji, smatram da je dobro postupila jer jednostavno, ako si u situaciji koja je tebi neprijatna i ako ti ne odgovara način na koji učiš, nećeš moći da ostvariš rezultate.

Tada je bolje odustati što pre i pronaći neki drugi način, nego biti uporan u nečemu što će samo da izaziva dodatni stres kod tebe i pre ili kasnije ćeš odustati ili ćeš shvatiti da jednostavno ne možeš da ispratiš sve što se od tebe očekuje. Dakle, bitno je da nađeš način učenja koji će tebi odgovarati i da na taj način izbegneš tu situaciju.

Naravno, mogu biti i druge situacije okidač stresa, kao što je recimo situacija kada treba da koristiš engleski jezik ali na nivou koji tebi nije adekvatan, tako da recimo ako ti treba da komuniciraš na engleskom sa nekim ko odlično govori engleski jezik, a tvoj engleski je možda na nekom srednjem ili čak i nižem srednjem nivou, normalno je da će takva situacija da ti izazove neki stres jer ćeš osećati, pre svega da ne možeš da odgovoriš na adekvatan način kao što to sagovornik očekuje, ili ćeš se bojati da ne možeš da razumeš sagovornika zato što će koristiti neke reči ili konstrukcije koje ti ne razumeš.

Dakle, probaj da izbegavaš situacije koje mogu biti izvor stresa i situacije koje mogu na neki način tebi izazvati neprijatno iskustvo i ovo je posebno važno ako tek počinješ sa učenjem engleskog jezika. Recimo, ako počinješ sa učenjem engleskog jezika, fokusiraćeš se na programe koji će ti omogućiti da kreneš sa učenjem na pravi način i biće prilagođeni tvom trenutnom nivou znanja.

Nećeš recimo izabrati konverzacijski program, ili recimo program koji realizuje izvorni govornik, jer to je nešto što može tebi biti prevelik izazov i nešto što će ti zapravo biti neprijatna situacija i izvor stresa, a ne nešto što će ti omogućiti da kreneš na pravi način.

Još jednom ću se osvrnuti na važnost da izabereš program koji tebi odgovara i to je nešto što sam videla i na svom primeru. Kada je u pitanju učenje engleskog jezika u mojoj školi ponekad dobijem pitanja polaznica koje mi opisuju svoje iskustvo i svoja očekivanja kada je u pitanju učenje engleskog jezika, gde ja vidim da učenje engleskog jezika u mojoj školi može biti nešto što njima neće odgovarati.

Recimo postoje polaznice koje žele ubrzani program, a to je nešto što ja ne nudim u mojoj školi. Onda im unapred kažem da je to program koji njima neće odgovarati jer ne može ispuniti njihova očekivanja. Na taj način im pomognem zapravo da izaberu nešto što će njima više odgovarati, jer ako polaznica želi ubrzani kurs ona će biti i pod stresom zašto ne uči brže ako bi htela da uči brže, tako da u svakoj situaciji, bez obzira kakav način učenja tebi odgovara, izaberi ono što je tebi važno i ono što je tebi bitno, ono što ispunjava tvoja očekivanja.

To je nešto što će ti pružiti prijatnu sredinu za učenje i tu ćeš zaista moći da daš sve od sebe. Moraš biti u potpunosti zadovoljna programom koji pohađaš, profesorom sa kojim sarađuješ, grupom u kojoj se nalaziš. Dakle sve je ovo nešto što utiče na tvoje iskustvo kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Zato je bitno da stvoriš te situacije koje će tebi omogućiti da budeš srećna i zadovoljna i da dobro napreduješ.

Ovo nas dovodi do druge stavke kada je u pitanju kako da eliminišeš stres kada je u pitanju učenje engleskog jezika, a to je da je potrebno da pronađeš sredinu gde se osećaš prijatno, gde ti je prijatno da pričaš na engleskom. Evo zašto je to važno. Konverzacija će biti jedna od najvećih prepreka koje ćeš videti kada učiš engleski jezik. Opet, bez obzira na kom si nivou, konverzacija je izuzetno važna, odnosno važno je da koristiš engleski jezik.

Ujedno to je nešto što izaziva puno stresa, zato što se od tebe u konverzaciji očekuje da upotrebiš sve ono što znaš. Dakle, u redu je da ti recimo naučiš present simple, naučiš brdo nekih reči i ti sve to znaš onako što se kaže na papiru, ali kada dođe konverzacija ti treba sve to da sklopiš onako kao jednu slagalicu, da sklopiš u jednu kompletnu sliku i da u tom trenutku u konverzaciji pokažeš ustvari šta znaš.

To je nešto što zapravo predstavlja najveći izazov i iako to jeste naravno prepreka, zapravo treba da nađeš sredinu koja će ti biti tako prijatna da uopšte nemaš strah da pokažeš ono što znaš.

Naravno ta slika koju napraviš neće biti savršena u početku. Biće tu poneka greška i zbunićeš se, nećeš znati možda uvek kako da odgovoriš. Neće ti uvek padati odgovarajuće reči na pamet. Posebno ako govoriš još neki drugi strani jezik, vrlo često ćeš doći u situaciju da hoćeš da kažeš nešto na engleskom, a da ti padne na pamet neka reč iz drugog nekog jezika koji znaš.

Sve je to normalno i sve je to očekivano i vrlo je bitno da nađeš sredinu gde će to biti u redu, gde nećeš osećati neku neprijatnost zato što se to dešava, već ćete se svi onako nasmejati  i bićete u situaciji, “Razumem, i meni se to desilo,” i tako dalje, jer je to nešto što je veliki podstrek za tebe kada učiš engleski jezik i nešto što je izuzetno važno.

Kada je u pitanju konverzacija imam za tebe jedan savet koji će ti pomoći da u značajnoj meri prevaziđeš ovaj strah. To je da se fokusiraš na učenje, na učenje na kursu na koji pohađaš. Ovo je veoma važno jer nemoj očekivati da će konverzacija sama po sebe postati bolja tako što pričaš na engleskom. To nije dovoljno.

Zapravo, pravi pomak u konverzaciji se vidi tek kada učiš, ako učiš redovno, učiš nove reči, učiš nove konstrukcije, stalno se susrećeš sa novim rečenicama i sa novim izrazima, što kroz lekcije, što kroz vežbanja i kroz ostale aktivnosti koje imaš na kursu koji pohađaš. Tada možeš videti pomak u konverzaciji, jer zapravo što više učiš na kursu, to će biti veći i bolji pomak u konverzaciji i bićeš i više sigurnija i moći ćeš naravno mnogo toga više da kažeš  u skladu sa onim što učiš.

Postoji i jedan skriveni izvor stresa kada je u pitanju konverzacija. Vidi, ako redovno učestvuješ u konverzaciji i imaš tu priliku da pričaš na engleskom, ti ćeš se ubrzo osloboditi tog straha i neće više biti pričanje na engleskom takav izvor stresa za tebe, ali će se vremenom pojaviti novi izvor stresa. To je saznanje da zapravo ti nemaš dovoljno znanja, odnosno ne pričaš engleski dovoljno tačno, da praviš neke greške kojih ne bi trebalo da bude i zapravo ne napreduješ dovoljno, ne napreduješ koliko bi trebalo.

To je nešto što će sada opet izazvati nesigurnost kod tebe i novi izvor stresa. Zato je bitno da učiš i da redovno vežbaš, jer to je nešto što je bitno da se stvori ta kompletna slika i da zaista možeš da napreduješ kada je u pitanju konverzacija i da prevaziđeš taj stres.

Kad smo već kod toga, imam i posebnu epizodu o tome kako da prevaziđeš stres kada je u pitanju konverzacija na engleskom, to je epizoda 24. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link tako da možeš da preslušaš i te savete.

Sada dolazimo do poslednje stavke. Ovo je nešto što sam posebno ponosna da polaznice u mojoj školi su potpuno prihvatile ovo i zapravo praktikuju to, nemaju ovakav stres uopšte. To je da shvatiš da učenje engleskog jezika podrazumeva neke greške i sasvim je uredu da ih napraviš.

Ovo je nešto što može biti veliki izvor stresa, posebno za odrasle koji uče engleski jezik, jer jednostavno želiš da ono što radiš uradiš na najbolji način, ali zapamti da će učenje engleskog jezika uključivati sigurno neke greške. Dakle, sigurno ćeš napraviti neku grešku, bez obzira da li je u pitanju vežbanje, da li je u pitanju zadatak, konverzacija, šta god, očekuj neku grešku, ali je bitno da razumeš svoje greške i da naučiš iz svake greške koju napraviš.

To je nešto što ti je neophodno za učenje engleskog jezika jer shvati, učenje engleskog jezika je takvo da ti učiš nešto, a onda konstantno testiraš sebe. Radićeš vežbanja i bez obzira koliko god imaš godina, možda ti deluje onako neozbiljno da sad radiš neko vežbanje i da testiraš sebe, ali znaj da je ovo odličan način da sebe proveriš, da vidiš kako napreduješ i da postaviš sebi neke mini izazove.

Svaki dan, svaki drugi, treći dan kada učiš engleski jezik imaš neki onako mini izazov koji treba da prevaziđeš i da onda na taj način naučiš iz svake greške. Ako misliš da imaš previše godina da radiš domaće zadatke, imam lošu vest za tebe jer učenje engleskog jezika jednostavno nije moguće bez toga.

Dakle, moraš da radiš vežbanja, moraš da radiš aktivnosti koje su vezane za učenje engleskog jezika. Bez obzira da li je to pisanje, slušanje, pričanje, sve su to aktivnosti koje tebi pomažu da učiš engleski jezik, a naravno što više tih aktivnosti pa više i prostora za neke greške. Moraš da imaš u vidu da su greške uredu i greške je bitno da razumeš u suštini zašto se javljaju i da imaš nekoga ko ćeti ispraviti te greške.

Dakle, bez obzira koju aktivnost radiš, dobro je da imaš nekoga ko će pogledati to što radiš, da saznaš gde grešiš i zašto grešiš. Zato je meni izuzetno važno da polaznicama u mojoj školi pregledam svaki zadatak koji pošalju, zato što na taj način one mogu da vide jasnu sliku kako napreduju sa učenjem i kako se učenje engleskog jezika za njih pretvara onako u neki izazov koje oni jedva čekaju da otkriju novo šta su naučile i da zapravo svoje znanje onako guraju do nekih novih granica i pišu neke rečenice koje su onako potpuno nove njima.

Na taj način one vide kako sve ono novo mogu da upotrebe dalje u konverzaciji i pisanoj i usmenoj, a naravno i tu su moje sugestije da im pomognu da vide da li je to što rade zaista dobro.

Predlažem da preslušaš epizodu broj 67 English Lane podkasta, koja se zove “Kako da učiš iz svojih grešaka”, jer ćeš tu saznati kako da razumeš bolje svoje greške i kako da iz njih naučiš.

Dakle da sumiramo, učenje engleskog jezika može izazvatai izvesnu dozu stresa kod tebe, posebno ako je upitanju neka situacija koja je neprijatna, ako je to neko novo iskustvo za tebe, ali uz ove savete moći ćeš da prevaziđeš to. Dakle, uvek izaberi sredinu koja tebi odgovara, izaberi situacije koje su tebi prijatne i gde ćeš se osećati uspešno, bez obzira na kom si trenutno nivou i razumi da greške jesu deo učenja a ne nešto što treba tebe da sputa i obeshrabri, već nešto iz čega treba da naučiš.

Kada imaš ovakav stav i kada ovako razumeš učenje engleskog jezika, onda učenje neće biti takav stres. Zapravo ćeš videti da učenje engleskog može biti jedno veoma prijatno iskustvo i nešto u čemu ćeš zaista uspeti da se pokažeš i daš sve od sebe i moći ćeš da posle nekog vremena za sebe kažeš da umeš da govoriš engleski jezik.

Kada učiš engleski jezik moraš biti hrabra, moraš konstantno očekivati nove izazove. Nemoj da misliš da ćeš stalno biti u nekoj poznatoj situaciji. Dakle, moraš da ideš dalje jer je to nešto što će ti omogućiti napredak kada učiš engleski jezik.

Inače, škola  koju sam pomenula u ovoj epizodi par puta, ako ne znaš, zove se English Lane. U pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika.

Ako ovo prepoznaješ kao sredinu koja će tebi omogućiti da napreduješ i da nastaviš sa učenjem engleskog jezika, predlažem da pogledaš detaljnije na ovoj stranici gde slušaš podkast, jer će tu biti link ka školi, a možeš i potražiti English Lane onlajn škola.

U pitanju je onlajn škola, uči se preko interneta na kursevima čiji sam ja autor. Kada pročitaš detaljnije o školi, videćeš da li je ovo nešto što tebi odgovara i nešto što će ti omogućiti da učenje engleskog bude prijatno iskustvo za tebe.

Hvala ti što slušaš podkast. Nadam se da su ti korisni saveti koje sam podelila sa tobom. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

 

 

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde