142 – 6 konverzacijskih grešaka (početni nivo)

by | Dec 27, 2023

Nauči 6 konverzacijskih grešaka sa početnog nivoa i kako da ispraviš ove greške uz primere rečenica.

Preslušaj epizodu ispod i nauči iz ovih konverzacijskih grešaka:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Saznaj u ovoj epizodi kojih su to šest konverzacijskih grešaka koje se javljaju na početnom nivou i kako da ispraviš ove greške ukoliko ih i ti praviš.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 142 English Lane podkasta i u ovoj epizodi podeliću sa tobom kojih su to šest konverzacijskih grešaka koje se javljaju na početnom nivou i kako da ih ispraviš.

Kako da ovakve rečenice izgovoriš tako da one budu gramatički pravilne i naravno da ostane značenje ono što želiš da preneseš u takvoj situaciji.

Konverzacijske greške su greške koje se javljaju kada pričaš, odnosno kada koristiš engleski jezik.

Savetujem da iako si na početnom nivou probaš da koristiš engleski jezik, bez obzira što će biti grešaka i ovih a možda i nekih drugih, jer greške jesu neophodan deo učenja i nešto što će tebi pomoći zapravo da naučiš kako da pravilno koristiš engleski jezik vremenom.

Dakle nemoj da se bojiš ovakvih grešaka, ali je važno da ih razumeš, da ih prepoznaš i da naučiš iz njih, odnosno da naučiš kako da pravilno izgovoriš takve rečenice ili fraze koje ćeš videti naravno i u ovim primerima.

Prvi primer je nešto što ja mislim najviše čujem kada je u pitanju konverzacija na početnom nivou, a poslušaj sada račenicu:

I read some book while I was on holiday.

Osoba želi da kaže da je čitala neku knjigu za vreme odmora. To je u redu, ali problem je izraz some book. Reč some znači neku, neka, ali problem je što se ta reč u engleskom koristi samo uz reči u množini.

Dakle, ne možeš reći some book nikako, već možeš reći some books. 

Ukoliko želiš da naglasiš to neku knjigu, znači da je u pitanju neka neodređena knjiga, dovoljno ti je da upotrebiš član a, a book. Taj član a, on već znači to neodređeno, čitala sam neku knjigu znači baš to na engleskom, a book i vrlo je jednostavno rešenje.

Znači, ukoliko imaš nešto neodređeno, neki pojam koji je neodređen, u ovom slučaju je to knjiga ali može biti i nešto drugo, imaj u vidu da ako je pojam u jednini koristiš neodređeni član odnosno an, a ukoliko je u množini onda koristiš some.

Čula sam mnogo ovakvih primera. Recimo:

I watched some movie. 

Ili:

I bought some dress.

Sve su to primeri gde ljudi koriste reč u jednini i reč some, a to nije moguće, odnosno nije pravilno kada je u pitanju gramatika engleskog jezika.

Sada ću ti navesti i tri primera kako da pravilno kažeš ovu rečenicu. Prva opcija je sledeća:

I read a book while I was on holiday.

Ukoliko je jedna knjiga reći ćeš a book. Druga opcija je:

I read one book while I was on holiday.

U ovoj rečenici naglašavaš da je jedna knjiga, nije više neka knjiga već jedna knjiga, ali i to je dobra opcija, znači one book. Sledeća opcija je:

I read some books while I was on holiday.

Znači može some da se upotrebi u ovoj rečenici, ali mora da bude books. I read some books while I was on holiday. 

Pročitala sam neke knjige kada sam bila na odmoru i može biti:

I read several books while I was on holiday.

Pročitala sam nekoliko knjiga dok sam bila na odmoru. Ovde smo imali several books, to je sigurno više nego jedna.

Probaj da upotrebiš ovu reč several, da zapamtiš i da povežeš to several some, da zapamtiš da su to reči iza kojih sledi pojam u množini, a ako je pojam u jednini koristićeš neodređeni član.

Neodređeni član je reč odnosno an, u zavisnosti od toga na koje slovo počinje sledeća reč.

Sada dolazimo do sledeće rečenice u kojoj imam dve greške. Dakle, druga i treća greška su zajedno u jednoj rečenici i poslušaj odmah primer rečenice pa ćemo onda da vidimo i koje su to greške.

Ovo su dve greške koje često čujem u kombinaciji kada je u pitanju konverzacija na engleskom na početnom nivou.

Vrlo je važno da razumeš zašto se javljaju ove greške i kako da na pravilan način ovo izgovoriš, jer su ovo rečenice koje su jako korisne na početnom nivou kada opisuješ nešto.

Možeš ih koristiti i onda će ti to biti jako korisna vežba za vežbu konverzacije, ali opet bitno je da sve što govoriš kada govoriš izgovoriš pravilno i posebno na početnom nivou, da naučiš da rečenice koje izgovaraš budu gramatički pravilne.

Rečenica glasi ovako:

There is two tables on this image. 

Pa hajde da analiziramo ovu rečenicu, dakle imamo dve greške. Prva greška je reč is, there is two tables. Is je oblik glagola to be koji koristiš kada je pojam u jednini, a u ovom slučaju tačno bi bilo upotrebiti are. 

There are two tables. Dakle, ukoliko pominješ pojmove i ima ih više na slici, onda koristiš there are, a ukoliko je jedan pojam there is. 

Druga greška, odnosno treća ukupno u ovoj epizodi a druga u ovoj rečenici je on, on this image. Treba da bude in, in this image. 

Umesto reči image možeš upotrebiti reč picture, ali opet bi bilo isto in. In this picture kada opisuješ nešto što se nalazi na samoj fotografiji.

Ukoliko se nešto fizički nalazi na fotografiji, recimo fotografija je postavljena na sto i onda preko toga stoji neki papir ili neka čaša ili šta god, onda je to on, kada se nalazi zaista onako fizički na njoj. Ali ukoliko je nešto uslikano i nalazi se na toj fotografiji, onda moraš da upotrebiš predlog in. 

Poslušaj sada kako bi glasile pravilne rečenice. Opcija jedan:

There are two tables in this image. 

Znači ukoliko je množina, upisuje se dva pojma, two tables, koristiš there are. Isto je i za druge slične situacije kada opisuješ nešto i kada ima više pojmova, onda je potrebna množina, ovaj oblik u množini are. 

Druga opcija:

There is a table in this image. 

Ovde imamo sada a table zato što je jedan sto, misli se na jedan pojam i onda možeš koristiti is, there is a table. Treća opcija, možeš reći:

There is one table in this image.

Ne možeš reći u kombinaciji one zajedno, to nikako, ali možeš reći odvojeno, there is a table, there is one table. 

Ne možeš reći u kombinaciji a i one zajedno, to nikako, ali možeš reći odvojeno, there is a table, there is one table. Click To Tweet

Isto je, odnosno misli se na isto. Postoji jedan sto a oba se koriste u jednini, samo je eto bitno da upotrebiš ili jedno ili drugo, nikako u kombinaciji.

Dolazimo do četvrte greške kada je u pitanju konverzacija na početnom nivou, a rečenica u kojoj postoji greška je sledeća:

She is a tall.

U ovoj rečenici problem je ova reč a. To je neodređeni član ili an i upotrebljen je ispred prideva koji je samostalno upotrebljen, znači ispred ove reči tall i to nije pravilna upotreba.

Ono što je bitno da zapamtiš za neodređeni član je da se on koristi ispred imenica i to ispred imenica u jednini.

Ukoliko želiš malo detaljnije da naučiš o neodređenom članu, predlažem da preslušaš epizodu broj 119 English Lane podkasta, gde ćeš naučiti to pravilo za neodređeni član, ali ono što je sada bitno da zapamtiš je da ova reč tall, to je pridev.

To je reč koja opisuje nešto i ta reč kada je ovako sama ne može imati član ispred sebe.

Podsetiću te još jednom, she is a tall. Ta rečenica je pogrešna, a sada poslušaj nekoliko opcija:

She is tall. 

To je dobra rečenica. Dakle u ovoj rečenici opisuješ kakva je osoba i nije ti potreban član zato što ne pominješ ništa dalje u nastavku.

Reč tall je samostalno upotrebljena i zato se ispred nje ne koristi član. Druga opcija:

She is a tall woman. 

U ovoj rečenici imamo reč woman i reč tall koja opisuje nju i u toj rečenici je neophodan član zbog te reči woman. Dakle, nije zbog prideva nego zbog reči woman. She is a tall woman. 

Isto je i kada je u pitanju opcija broj tri:

She is a tall girl.

Imamo reč girl što je imenica i zbog nje mora da se upotrebi ovaj član. Možeš reći she is a tall girl, možeš reći samo she is a girl, bez prideva uopšte, a možeš upotrebiti i neki drugi pridev, she is a happy girl. 

Sve su to opcije kako možeš koristiti reči koje znaš, da ih iskombinuješ i da napraviš različite vrste rečenica, ali uvek je bitno da zapamtiš pravilo zbog čega korstiš određeni, odnosno neodređeni član i u kojoj situaciji se koristi i ovo je jedna upotreba koju treba da savladaš na početnom nivou.

Članovi u engleskom su tema koja se uči od početnog do naprednijeg nivoa i zato je bitno da učiš po malo ova pravila.

Dolazimo još do jedne opcije kako možeš preformulisati onu rečenicu she is a tall. Možeš reći:

She’s tall. 

Dakle opet nema člana jer je pridev samostalno upotrebljen, tall, ali je u ovoj rečenici upotrebljen skraćeni oblik, she’s tall. Isto znači kao i she is tall, to je isto značenje, samo je upotrebljen eto taj skraćeni oblik.

Sledeća peta greška koja se javlja u konverzaciji je nešto što je tipično za početni nivo, a problem je red reči i poslušaj sada rečenicu u kojoj nije dobar red reči:

On the chair is my dress. 

U ovoj rečenici problem je red reči i to je nešto što je bitno da naučiš na početnom nivou.

Kada učiš engleski jezik ovakve rečenice mogu biti nešto što ćeš koristiti pre svega zato što se oslanjaš na maternji jezik i pokušavaš da ono što zamisliš i ono što želiš da kažeš na maternjem jeziku, bukvalno preneseš i na engleski jezik.

Ali je bitno da zapamtiš da recimo ovde kada opisuješ gde se nešto nalazi, prvo pomeneš šta je to što pominješ, pa tek onda kažeš gde se to nalazi.

Poslušaj sada opcije za ovu rečenicu:

My dress is on the chair. 

Ovo je bitno da naučiš na početnom nivou, ovaj pravilan red reči, zato što je to nešto što će ti biti veoma korisno, kako napreduješ sa učenjem da možeš uspešnije da naučiš pravilan red reči, da možeš da naučiš druge rečenične konstrukcije i da možeš da proširiš ovakve rečenice na pravilan način.

Ne postoje baš fiksna pravila kada je u pitanju red reči u engleskom.

Videćeš da kako napreduješ sa učenjem postoje razne konstrukcije koje će ti omogućiti da promeniš taj red reči, ali to nije nešto što ti je potrebno na početnom nivou.

Na početnom nivou ti ne trebaju komplikacije. Trebaju ti jednostavna rešenja koja će ti pomoći da kreneš da korstiš polako engleski jezik i da naučiš osnovna pravila, a da onda vremenom možeš da napreduješ i da proširiš ovakve rečenice.

Zato kada pominješ pojam i kada želiš da opišeš gde se nešto nalazi, prvo pomeni taj pojam, onda upotrebi glagol to be,  a onda reci gde se to nalazi.

Evo odmah ću ti dati nekoliko opcija da možeš da razumeš o čemu se radi:

The vase is on the table.

Znači u ovoj rečenici imamo šta, the vase, onda imamo glagol to be, to je ovo is i onda on the table. Ovaj deo pokazuje gde se to nešto nalazi.

Onda sledeća rečenica:

The cat is in the garden.

Na početku imamo ovo the cat, to je pojam koji želiš da opišeš gde se nalazi. Onda imamo glagol to be, to je is i sada imamo in the garden. Dakle, ne mora uvek biti on, naravno.

Može biti in, može biti under, to su predlozi koje ćeš učiti vremenom, ali bitno je da kada je u pitanju to mesto gde se neko nalazi ili nešto, to bude na kraju rečenice.

Dakle, mesto gde se nešto nalazi nemoj koristiti na početku.

Takva konstrukcija nije apsolutno nepravilna kada je u pitanju gramatika, ali je nešto što će ti mnogo zakomplikovati konverzaciju i upotrebu ovakvih rečenica, zato što nećeš moći, bar ne na početnom nivou da ih pravilno proširiš.

Vrlo brzo će se to iskomplikovati i napravićeš i druge neke greške kada je u pitanju konverzacija samo zbog tog početka.

To je nešto što sam viđala jako puno i zato uvek dajem savet da kada opisuješ gde se nešto nalazi, to gde se nalazi bude na kraju jer će ti to pomoći da napraviš jednu vrlo pravilnu i sigurnu rečenicu.

Onda, to je nešto što možeš dalje i proširiti vrlo jednostavno jer ćeš znati tačno koji je pravilan red reči i gde možeš dodati još neki pridev, recimo da opišeš to nešto, gde možeš ubaciti možda neki prilog, ali sve će ti to biti mnogo jasnije kada imaš ovu jasnu strukturu, kada je u pitanju ovaj red reči.

Umesto on the chair is my dress, reći ćeš:

My dress is on the char.

Kao što vidiš, većina ovih konverzacijskih grešaka je ustvari rezultat nesigurnosti kada su u pitanju pravila. Zato je važno da naučiš pravilno kako se koriste reči, kako se koriste članovi, prisvojni pridevi, zamenice.

Dakle, sve to je nešto što je osnova i nešto na čemu će se zasnivati tvoj engleski jezik i zato je bitno da od samog početka učiš na dobar i kvalitetan način i da obratiš pažnju na ovakva pravila.

Dolazimo do šeste greške kada je u pitanju konverzacija na početnom nivou.

U pitanju je jedna fraza i videćeš da nije nikakva komplikovana fraza ali je nešto gde se često greši. Osim toga želim još nešto da ti napomenem vezano za te fraze, ali prvo poslušaj primer rečenice koja nije dobro izgovorena:

I go to work by foot.

Ovo je rečenica gde osoba želi da kaže da ide peške na posao, ali by foot nije dobra fraza na engleskom, već treba da bude on foot. Dakle, na engleskom će tačna rečenica i prva opcija biti:

I go to work on foot.

Idem peške na posao, ili možeš reći, to je druga opcija:

I walk to work.

I ovo znači da ideš peške do posla i možeš je koristiti ako ti je jednostavnije da tako kažeš tu misao.

Ali ono što je bitno da zapamtiš, u engleskom postoje ovakve fraze koje je potrebno zapamtiti na početnom nivou.

Dakle, on foot nije nešto što ćeš moći onako da zaključiš sama od sebe i zato se i pravi ovakva greška u konverzaciji.

Naravno, ovo nije jedina fraza, ima ih još, ali je bitno da učiš fraze kada učiš engleski jezik, to jest da učiš te izraze kako se nešto kaže. Dakle, nisu to nikakvi frazalni glagoli, ništa komplikovano.

To su samo jednostavno načini kako se nešto kaže koji su baš tipični za konverzaciju i zato je bitno da ih učiš kako učiš engleski jezik.

Dakle, učićeš naravno i gramatiku, učićeš nove reči, ali učićeš i ovako fraze u kombinacijama i to je nešto što će ti mnogo značiti kada je u pitanju konverzacija od početnog nivoa.

Ukoliko učiš engleski u mojo školi, videćeš da te kurs postepeno vodi kroz pravila koja su ti neophodna za konverzaciju i videćeš polako da uvodi i fraze koje će ti biti potrebne u takvim situacijama.

Zato je vrlo bitno da učiš temeljno, da učiš kvalitetno, da svaku lekciju zaista onako dobro prođeš i naučiš.

Ukoliko je potrebno da se vratiš nekoliko puta na lekcije, ili da recimo ideš, napreduješ pa onda se vratiš malo nazad, pa onda opet napreduješ i tako redom da obnavljaš, jer je to nešto što je veoma bitno da bi postigla taj nivo sigurnosti u konverzaciji.

To je nešto što je posebno važno kada je u pitanju kovnerzacija jer ta osnova koju napraviš je zapravo ključna za tvoj uspeh kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Ukoliko ne učiš engleski u mojo školi a želiš da saznaš više, na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola.

Tu ćeš pronaći sve detalje kako možeš da učiš u školi, kako možeš da se prijaviš, pa pogledaj više ukoliko te zanima.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da će ti pomoći da razumeš koje su to greške koje se javljaju u konverzaciji i kako da ih ispraviš.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Dodatni resursi:

119 – Pravilo za neodređeni član u engleskom

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde