fbpx

082 – Kako da opišeš knjigu na engleskom (10 izraza)

by | Apr 20, 2022

Nauči izraze na engleskom da opišeš knjigu i sve to provežbaj kroz primere rečenica na engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izraze:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi imamo 10 izraza i jedan cilj, to je da opišeš knjigu na engleskom. Izraze koje ćeš naučiti možeš upotrebiti i u drugim situacijama, a na kraju ćeš uraditi i praktičan zadatak. Pa da krenemo.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi naučićeš nekoliko korisnih izraza koji će ti pomoći da opišiš knjigu na engleskom. Slušaj epizodu do kraja da bi čula i praktičan zadatak koji će ti omogućiti da odmah sve izraze upotrebiš.

Osim da opišeš knjigu na engleskom, ove primere možeš prilagoditi tako da i opišeš neke druge stvari. Recimo, možeš opisati film, možda neku seriju ili možda čak i neko iskustvo.

Krećemo od prve rečenice i u ovoj rečenici koristićeš present perfect:

I read that book.

Ili možeš reći:

I haven’t read that book yet. 

Na taj način govoriš da li si pročitala knjigu i pošto govoriš o svom iskustvu koristićeš present perfect. Ovu rečenicu, naravno, možeš prilagoditi ali isto ćeš koristiti present perfect. Ovde recimo možeš reći I’ve seen that movie, da si recimo gledala taj neki film.

Naravno, umesto ovog that book, ti ćeš prilagoditi rečenicu i reći ćeš naziv te knjige ili recimo naziv filma koji si gledala. Druga rečenica:

This book is very —

Ova knjiga je veoma i onda ćeš dodati neki pridev. Neki od najčešćih prideva koje ćeš koristiti su interesting, boring, surprising, confusing, zanimljiva, dosadna, iznenađujuća, zbunjujuća. Ovo su neke od najčešćih reči koje koristiš kada opisuješ knjigu, ali naravno ima ih još.

Bitno je da ovde u nastavku rečenice upotrebiš neki pridev. Takođe je bitno da upotrebiš pridev koji opisuje knjigu i ima ovaj nastavak ing. Znači, nećeš koristiti reč interested nego interesting. 

Isto je sa ostalim rečima. Znači neće bit surprised nego surprising jer opisuješ knjigu. Ova druga rečenica koju sam navela je malo jednostavnija rečenica koju ćeš upotrebiti, a treća je malo složenija ali je zapravo slična misao. Poslušaj sada primer:

There is one way to describe this book. 

Onda u nastavku ćeš dodati pridev. Znači, postoji jedan način da opišeš ovu knjigu i onda opet dodaješ neki pridev. Osim onih koji se najčešće koriste, sada ću navesti nekoliko još primera koje možeš upotrebiti:

heartwarming – dirljivo

insightful – pronicljivo

wise – mudro

disappointing – razočaravajuće,

awful – užasno

dull – dosadno

Ovo su neke reči koje možda nećeš naučiti na početnom nivou već malo kasnije kada nastaviš sa učenjem engleskog jezika, ali to su isto neki zanimljivi izrazi koje možeš da upotrebiš.

Dolazimo do četvrte rečenice. Ona glasi ovako:

This book is such a page-turner. 

Page-turner je izraz koji koristiš za knjigu koja je izuzetno zanimljiva i koja te vuče da prelaziš sa stranice na stranicu, koju ne možeš da ostaviš i ne možeš da prestaneš da čitaš. Click To Tweet

Page-turner je izraz koji koristiš za knjigu koja je izuzetno zanimljiva i koja onako te vuče da prelaziš sa stranice na stranicu, koju ne možeš da ostaviš i ne možeš da prestaneš da čitaš.

Vrlo je jedan zanimljiv izraz i na ovaj način ćeš ga upotrebiti u rečenicu, this book is such a page turner. Peta rečenica se odmah nadovezuje na ovu prethodnu:

I couldn’t wait to get to the next chapter. 

Na ovaj način govoriš da jedva čekaš da pređeš na sledeće poglavlje i to se obično dešava kada opisuješ neku knjigu koja je tebi izuzetno zanimljiva. Ponoviću još jednom rečenicu:

I couldn’t wait to get to the next chapter. 

Sledeća rečenica, to je šesti primer će početi ovako:

The book is about  i onda ćeš sada u nastavku prilagoditi rečenicu, znači napisaćeš o čemu je ta knjiga. Evo navešću i jedan primer:

The book is about a family from a small town in 1980s. 

Na ovaj način ti govoriš detaljnije o toj knjizi, šta se tu dešava, o kome je knjiga, da li je o nekoj osobi, o porodici, o nekom događaju i tako dalje. Možeš započeti rečenicu na ovaj način i onda ćeš samo morati da prilagodiš nastavak račenice.

Sledeću rečenicu ćeš takođe koristiti da dalje pričaš detaljnije o toj knjizi: The protagonist is, i onda ćeš u nastavku opisati ko je glavni lik u toj knjizi i po čemu je specifičan:

The protagonist of this book is a young woman who goes through a lot of challenges. 

Na početku je the protagonist of this book is i onda dodaješ osobu. U nastavku je who, a young woman ili a man. Who, zato što govoriš o osobama i dalje nastavljaš da pričaš o tome šta ta osoba doživljava i na taj način polako prepričavaš radnju knjige. Ukoliko želiš da opišeš neki od drugih likova možeš početi rečenicu i ovako:

One of the protagonist is, i onda ćeš opet dalje nastaviti rečenicu i prilagoditi je situaciji.

Sledeća, osma rečenica počeće ovako: I liked, pa ćeš sada dodati nešto i na kraju ćeš dodati the most. Kada ovako upotrebiš rečenicu to znači da ti se nešto najviše dopalo. Dakle, prvo ide I liked, pa će onda biti šta ti se to dopalo, a onda na kraju the most. Poslušaj sada odmah i primer:

I liked the ending the most. Najviše mi se svideo kraj knjige.

I liked the scene in the park the most. Najviše mi se dopala scena u parku.

Znači ovo su neke situacije gde možeš da upotrebiš ovaj glagol like. Ti želiš da kažeš da ti se najviše nešto dopalo, ali vrlo je bitan ovaj red reči, na kraju će biti ovo the most. 

Sledeća, deveta rečenica:

I would recommend this book. 

Ovu rečenicu koristiš ako želiš da kažeš da preporučuješ ovu knjigu drugima. Koristiš ovakvu rečenicu ili možeš čak i dodati:

I would highly recommend this book. 

Imamo još jednu, desetu rečenicu koja glasi ovako, I want to read, pa dodaješ naziv knjige i onda na kraju dodaješ next. Na taj način govoriš o knjizi koju sledeću želiš da pročitaš. I want to read, zatim naziv knjige i onda dodaješ next. Bitan je opet taj red reči gde ćeš naziv knjige ubaciti između.

Sada imam praktičan zadatak za tebe. Ja ću ispričati nekoliko pitanja. Na ovoj stranici gde slušaš podkast možeš videti ispisana ta pitanja, ili ukoliko si polaznica moje škole, videćeš u okviru ovog podkasta na stranici link gde možeš pogledati pitanja.

Tvoj zadatak je da na engleskom opišeš knjigu, da probaš da odgovoriš na ova pitanja i da upotrebiš neke od ovih rečenica koje si čula u ovoj lekciji.

What is the book you’re going to talk about?

What is the book about?

Who is the protagonist?

What do you like about this book?

Would you recommend this book?

Probaj da odgovoriš na ova pitanja na engleskom.

Posebno se fokusiraj na drugo pitanje.

Dakle, nije dovoljna samo jedna rečenica.

Probaj slobodno da napišeš nekoliko rečenica gde ćeš opisati o čemu je knjiga.

Pročitaj i ovaj članak:

Predlozi za čitanje: knjige na engleskom

Probaj da ove rečenice i izraze iz ove lekcije upotrebiš ne samo u ovoj situaciji već u raznim nekim drugim situacijama, da opišeš nešto oko sebe i da na taj način aktivno koristiš jezik koji učiš.

Inače, ako ti je potrebna pomoć kada je u pitanju učenje engleskog jezika, pozivam te da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće negde link tako da možeš da pogledaš kako sve to funkcioniše.

Hvala ti što slušaš podkast.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde